TEST : JBL Boombox 2

Perfekt balance mellem fest og finesse

JBL Boombox 2 har afgjort kræfter nok til at genere andre folk i parken. Den lyder også forbløffende godt.

JBL Boombox 2 SPREAD
JBL Boombox 2

Lyd & Billede mener

Heftigt lydtryk og rigtig god, velafbalanceret lyd! Lang batterilevetid. Du kan koble så mange sammen, du vil. IPX7-vandtæt.
Bassen er lidt træg, og den trådløse rækkevidde er middelmådig.
 • Bestykning: 2 x 4″, 2 x 20 mm
 • Frekvensområde: 50 Hz – 20 kHz
 • Forstærkere: 2 x 40 W (AC) / 2 x 30 W (batteri)
 • Maks. lydtryk: (ikke opgivet)
 • Tilslutninger: Minijack, Bluetooth 5.1, USB (powerbank mode)
 • Batteritid: 24 timer
 • Mål og vægt: 48,5 x 20,1 x 25,7 cm / 5,9 kg
 • Andet: Vandtæt (IPX7)
 • Web: dk.jbl.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3999 kr

JBL er på få år blevet en af verdens tre største producenter af Bluetooth-højttalere. Og ikke uden grund. JBL har sat sig som mål at være kraftigere end konkurrenterne, så folk forbinder navnet med fest og ballade. Du ved, efter at mærket ikke længere er forbundet med hårdtslående hi-fi- og high-end-højttalere med påskriften “Made in the USA”.

Læs også Festen fortsætter i døgndrift Tredje udgave af danske Soundboks er vildere, højere – og I kan lave en bande sammen!

Den nye topmodel inden for bærbare trådløse højttalere giver et hint om, hvad firmaet engang stod for. Og her mener jeg ikke, at den er et genkendeligt nik til 80’ernes populære boomblastere, for den slags gav JBL sig ikke af med. Men at den udstråler saft og kraft, og stolt bærer JBL-logoet på forsiden. Den har også passive bas-enheder på siderne, der fortæller os, at her kan man godt skrue op.

Boombox 2 har samme formfaktor som sin forgænger, men er 1,5 cm kortere og har fået et bærehåndtag med riller, som er inspireret af håndtagene på en motorcykel.

JBL Boombox 2
En slavebas i hver ende skal udligne trykket i kabinettet og dermed give en dybere, mere fyldig basrespons. (Foto: JBL)

Hamper pris

Prisen er rimelig hamper. 4.000 kroner er f.eks. en tusse dyrere end rivalen UE Hyperboom og det dobbelte af, hvad man nu kan få den første udgave af Boombox til. Det er naturligt, at prisen på et produkt sænkes, når der er en ny version på vej, men det er stadig værd at overveje, al den stund Boombox 2 ikke er noget kvantespring i kvalitet i forhold til etteren.

Vandtæt

Den første Boombox kunne vi rigtig godt lide; den var kraftfuld og havde imponerende bas. Den var også vandtæt med IPX7-certificering, hvilket betød, at man kunne tabe den i swimmingpoolen uden at ødelægge den. Det gælder også den nye Boombox 2, og derudover er der brugt stærkere materialer for at sikre, at højttaleren ikke forvrænger, selv når musikken brager løs.

Toeren har også fået en PartyBoost-funktion, der gør det muligt at koble et uendeligt antal højttalere trådløst sammen. Var det nogen, der sagde varsko naboerne?

JBL Boombox 2
(Foto: JBL)

Nem i brug

Det er dejligt, når produkter fungerer så simpelt som Boombox 2. Den har kun en tænd/sluk-knap, en knap til Bluetooth-tilslutning samt lydstyrke op og ned. That’s it! Og efter at have parret den med mobilen første gang behøver man ikke at tænke på Bluetooth-knappen igen. De parres automatisk, næste gang man tænder højttaleren.

Der findes en app, men den giver det kun mening at downloade, hvis man har planer om at bruge to Boomboxes i stereo, hvor den ene er højre og den anden venstre, eller den nævnte PartyBoost-funktion med flere styk, der spiller sammen. De fleste kommer sandsynligvis aldrig til at bruge nogen af disse funktioner.

Middelmådig rækkevidde

24 timers batterilevetid er ligesom forgængeren og stadig rigtig godt.

Så blev jeg glad, da jeg så, at Boombox 2 har Bluetooth 5.1. Det burde give længere rækkevidde end den ældre version 4.2. Det gør det desværre ikke. I hvert fald ikke med min iPhone 11 Pro Max, for jeg kunne kun skridte ca. ti meter af det fri, før lyden begyndte at falde ud.

Det står i skarp kontrast til næsten alle nyere hovedtelefoner, der som regel fungerer både 40 og 50 meter væk fra mobilen.

Men okay, inden for ti meters afstand er forbindelsen meget stabil, og det er spørgsmålet, hvem der egentlig har brug for at have højttaleren længere væk fra mobilen end det. Til de fleste praktiske formål er det nok, men det er ikke noget at prale af.

(Foto: JBL)

Lydkvaliteten

Så til det allerfedeste: Lyden. For Boombox 2 lyder virkelig godt. Det bør den også til fire af de lange, men det er ikke nogen selvfølge. Jeg husker stadig med gru, da jeg hørte den endnu dyrere (og meget større!) Soundboks 2 – som kan spille højt, men også lyder frygtelig skarpt!

Så var mit møde med Bose S1 Pro meget mere behageligt. Den kan man endda plugge både guitar og mikrofon i – samtidig. Også den er større end Boombox 2.

Det fede ved Boombox 2 er ikke, at den er kraftig og kan spille højt (det er den, og det kan den), men at den lyder så godt!

Når jeg sætter “Dance of the Clairvoyants” med Pearl Jam på, der både har rock- og disko-elementer, sidder jeg og smiler fjoget over den fyldige bas og den kraftige, fængende lyd. Men også fordi det lyder, som det skal. Eddie Vedders stemme står godt frem uden at drukne i baseffekterne, og lyden er velafbalanceret i diskantområdet.

Hvor mange party-højttalere spiller så aggressivt eller uldent, at man nærmest vægrer sig ved at skrue særlig meget op for lyden, inviterer JBL Boombox 2 til at fyre løs. Og den skuffer ikke ved høj volumen.

Det betyder, at jeg faktisk ikke har noget imod at lytte til mere delikate musikstykker, såsom klaverversionen af Lady Gagas “Joanne (Where Do You Think You’re Goin’?)”. Klaveret lyder som et klaver og ikke som et billigt keyboard. Gagas stemme er fyldig og samtidig åben nok til at få følelserne frem. Og klaveret har en større klangbund end på mange små højttalere, der er lavet til at spille fint. I den forstand er det her et rigtig godt kompromis.

JBL Boombox 2
Er det her, der er fest? (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lidt træg bas

Faktisk er højttalernes største og eneste konkrete svaghed, at bassen hænger lidt efter, når man sætter sin yndlingsfestmusik på. Jo, bassen er stor og fyldig, og Boombox 2 kan som sagt spille højt. Men når man gør det, slår stortrommen ikke så hårdt, som den gør på større højttalere.

Og hvis man skruer virkelig højt op, bliver bassen tyndere. Det skyldes, at DSP’en i forstærkeren nødvendigvis må holde højttaler-enhederne tilbage, når man prøver at få dem til at spille ud over, hvad de er beregnet til. De kan ikke presses længere end deres slaglængde, og fordi det er bastonerne, der fremkalder de største udsving, må de holdes tilbage. Det er også sådan, JBL får højttaleren til at spille så højt.

Hvilket faktisk, hvis du spørger mig, gør det lidt unødvendigt at pine de ekstra 10 watt ud af forstærkeren, når den er sluttes til strøm, kontra når den kører på batteri. Det sidste gear har man alligevel ikke lyst til at bruge, for det lyder fladt og stresset.

Men der kan måske være brug for det alligevel, hvis der pludselig sniger sig et lavmælt nummer ind på playlisten, som kræver, at man skruer højere op end normalt. Det kan man nu.

Konklusion

Den er vandtæt, endnu kraftigere end sidst og meget nem i brug. Og det bedste af det hele er, at den lyder renere og bedre end de fleste party-højttalere af samme kaliber. JBL Boombox 2 koster lidt, men den er det værd.

Du kan invitere til havefest, uden at musikken drukner i snak. For man kan skrue godt op. Bassen er fyldig uden at tage fuldstændig overhånd og er godt balanceret i lydbilledet. Selv om den kan være lidt bagtung indimellem.

Det bedste af det hele er dog, at JBL Boombox 2 spiller rent og pænt, når den skal, uden “hængekøjelyd” med tynd mellemtone og overdreven bas og diskant. JBL har formået at afbalancere lyden og ikke lade sig friste til noget pjat. Rigtig godt.

For pokker, hvor jeg glæder mig til at feste med andre mennesker igen!

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Ring Alarm Security Kit er et fremragende komplet alarmsystem til hjemmet, som er lige til at tage ned fra hylden.
  Sennheisers støjreducerende PXC 550 har fået nyt liv under danske EPOS. Det fulde navn er EPOS Sennheiser Adapt 660, hvor endnu bedre talelyd er den største forskel.
  Den første helelektriske SUV fra BMW har alt, hvad man behøver – bortset fra én ting.
  Apple Watch Series 6 er måske nok det bedste smart-ur, men Apple Watch SE er det bedste køb.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro til den sejeste 13 tommers bærbare, vi har testet.
  Har du netop slået kløerne i en PlayStation 5 eller en Xbox Series X? Så vil du måske også gerne opgradere din skærm. Vi har testet de bedste TV’er til gaming!
  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  DALI Oberon On-Wall C

  Vejl.pris 10998 kr Går i ét med omgivelserne

  Sony SRS-XB33

  Vejl.pris 1199 kr Festlyd på farten

  Sony SRS-XB43

  Vejl.pris 1799 kr Festlyd på farten

  Huawei Sound X

  Vejl.pris 2490 kr Glimrende lyd fra Huawei-debut
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.