TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
EFTERÅRSTILBUD: 3 UGER FOR 3 KR

TEST JBL Boombox 2

Perfekt balance mellem fest og finesse

JBL Boombox 2 har afgjort kræfter nok til at genere andre folk i parken. Den lyder også forbløffende godt.

forfatter
Publiceret 18/05/2020 - 14:23
Karakter
JBL Boombox 2
L&B menerblank
blank Heftigt lydtryk og rigtig god, velafbalanceret lyd! Lang batterilevetid. Du kan koble så mange sammen, du vil. IPX7-vandtæt.
blank Bassen er lidt træg, og den trådløse rækkevidde er middelmådig.
Specifikationerblank
 • Bestykning: 2 x 4″, 2 x 20 mm
 • Frekvensområde: 50 Hz – 20 kHz
 • Forstærkere: 2 x 40 W (AC) / 2 x 30 W (batteri)
 • Maks. lydtryk: (ikke opgivet)
 • Tilslutninger: Minijack, Bluetooth 5.1, USB (powerbank mode)
 • Batteritid: 24 timer
 • Mål og vægt: 48,5 x 20,1 x 25,7 cm / 5,9 kg
 • Andet: Vandtæt (IPX7)
 • Web: dk.jbl.com
Vejl. pris 3.999Pr. 18/05/2020 Produktside

JBL er på få år blevet en af verdens tre største producenter af Bluetooth-højttalere. Og ikke uden grund. JBL har sat sig som mål at være kraftigere end konkurrenterne, så folk forbinder navnet med fest og ballade. Du ved, efter at mærket ikke længere er forbundet med hårdtslående hi-fi- og high-end-højttalere med påskriften “Made in the USA”.

Læs også Festen fortsætter i døgndrift Tredje udgave af danske Soundboks er vildere, højere – og I kan lave en bande sammen!
blank

Den nye topmodel inden for bærbare trådløse højttalere giver et hint om, hvad firmaet engang stod for. Og her mener jeg ikke, at den er et genkendeligt nik til 80’ernes populære boomblastere, for den slags gav JBL sig ikke af med. Men at den udstråler saft og kraft, og stolt bærer JBL-logoet på forsiden. Den har også passive bas-enheder på siderne, der fortæller os, at her kan man godt skrue op.

Boombox 2 har samme formfaktor som sin forgænger, men er 1,5 cm kortere og har fået et bærehåndtag med riller, som er inspireret af håndtagene på en motorcykel.

JBL Boombox 2
En slavebas i hver ende skal udligne trykket i kabinettet og dermed give en dybere, mere fyldig basrespons. (Foto: JBL)

Hamper pris

Prisen er rimelig hamper. 4.000 kroner er f.eks. en tusse dyrere end rivalen UE Hyperboom og det dobbelte af, hvad man nu kan få den første udgave af Boombox til. Det er naturligt, at prisen på et produkt sænkes, når der er en ny version på vej, men det er stadig værd at overveje, al den stund Boombox 2 ikke er noget kvantespring i kvalitet i forhold til etteren.

Vandtæt

Den første Boombox kunne vi rigtig godt lide; den var kraftfuld og havde imponerende bas. Den var også vandtæt med IPX7-certificering, hvilket betød, at man kunne tabe den i swimmingpoolen uden at ødelægge den. Det gælder også den nye Boombox 2, og derudover er der brugt stærkere materialer for at sikre, at højttaleren ikke forvrænger, selv når musikken brager løs.

Toeren har også fået en PartyBoost-funktion, der gør det muligt at koble et uendeligt antal højttalere trådløst sammen. Var det nogen, der sagde varsko naboerne?

JBL Boombox 2
(Foto: JBL)

Nem i brug

Det er dejligt, når produkter fungerer så simpelt som Boombox 2. Den har kun en tænd/sluk-knap, en knap til Bluetooth-tilslutning samt lydstyrke op og ned. That’s it! Og efter at have parret den med mobilen første gang behøver man ikke at tænke på Bluetooth-knappen igen. De parres automatisk, næste gang man tænder højttaleren.

Der findes en app, men den giver det kun mening at downloade, hvis man har planer om at bruge to Boomboxes i stereo, hvor den ene er højre og den anden venstre, eller den nævnte PartyBoost-funktion med flere styk, der spiller sammen. De fleste kommer sandsynligvis aldrig til at bruge nogen af disse funktioner.

Middelmådig rækkevidde

24 timers batterilevetid er ligesom forgængeren og stadig rigtig godt.

Så blev jeg glad, da jeg så, at Boombox 2 har Bluetooth 5.1. Det burde give længere rækkevidde end den ældre version 4.2. Det gør det desværre ikke. I hvert fald ikke med min iPhone 11 Pro Max, for jeg kunne kun skridte ca. ti meter af det fri, før lyden begyndte at falde ud.

Det står i skarp kontrast til næsten alle nyere hovedtelefoner, der som regel fungerer både 40 og 50 meter væk fra mobilen.

Men okay, inden for ti meters afstand er forbindelsen meget stabil, og det er spørgsmålet, hvem der egentlig har brug for at have højttaleren længere væk fra mobilen end det. Til de fleste praktiske formål er det nok, men det er ikke noget at prale af.

blank
(Foto: JBL)

Lydkvaliteten

Så til det allerfedeste: Lyden. For Boombox 2 lyder virkelig godt. Det bør den også til fire af de lange, men det er ikke nogen selvfølge. Jeg husker stadig med gru, da jeg hørte den endnu dyrere (og meget større!) Soundboks 2 – som kan spille højt, men også lyder frygtelig skarpt!

Så var mit møde med Bose S1 Pro meget mere behageligt. Den kan man endda plugge både guitar og mikrofon i – samtidig. Også den er større end Boombox 2.

Det fede ved Boombox 2 er ikke, at den er kraftig og kan spille højt (det er den, og det kan den), men at den lyder så godt!

Når jeg sætter “Dance of the Clairvoyants” med Pearl Jam på, der både har rock- og disko-elementer, sidder jeg og smiler fjoget over den fyldige bas og den kraftige, fængende lyd. Men også fordi det lyder, som det skal. Eddie Vedders stemme står godt frem uden at drukne i baseffekterne, og lyden er velafbalanceret i diskantområdet.

Hvor mange party-højttalere spiller så aggressivt eller uldent, at man nærmest vægrer sig ved at skrue særlig meget op for lyden, inviterer JBL Boombox 2 til at fyre løs. Og den skuffer ikke ved høj volumen.

Det betyder, at jeg faktisk ikke har noget imod at lytte til mere delikate musikstykker, såsom klaverversionen af Lady Gagas “Joanne (Where Do You Think You’re Goin’?)”. Klaveret lyder som et klaver og ikke som et billigt keyboard. Gagas stemme er fyldig og samtidig åben nok til at få følelserne frem. Og klaveret har en større klangbund end på mange små højttalere, der er lavet til at spille fint. I den forstand er det her et rigtig godt kompromis.

JBL Boombox 2
Er det her, der er fest? (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lidt træg bas

Faktisk er højttalernes største og eneste konkrete svaghed, at bassen hænger lidt efter, når man sætter sin yndlingsfestmusik på. Jo, bassen er stor og fyldig, og Boombox 2 kan som sagt spille højt. Men når man gør det, slår stortrommen ikke så hårdt, som den gør på større højttalere.

Og hvis man skruer virkelig højt op, bliver bassen tyndere. Det skyldes, at DSP’en i forstærkeren nødvendigvis må holde højttaler-enhederne tilbage, når man prøver at få dem til at spille ud over, hvad de er beregnet til. De kan ikke presses længere end deres slaglængde, og fordi det er bastonerne, der fremkalder de største udsving, må de holdes tilbage. Det er også sådan, JBL får højttaleren til at spille så højt.

Hvilket faktisk, hvis du spørger mig, gør det lidt unødvendigt at pine de ekstra 10 watt ud af forstærkeren, når den er sluttes til strøm, kontra når den kører på batteri. Det sidste gear har man alligevel ikke lyst til at bruge, for det lyder fladt og stresset.

Men der kan måske være brug for det alligevel, hvis der pludselig sniger sig et lavmælt nummer ind på playlisten, som kræver, at man skruer højere op end normalt. Det kan man nu.

Konklusion

Den er vandtæt, endnu kraftigere end sidst og meget nem i brug. Og det bedste af det hele er, at den lyder renere og bedre end de fleste party-højttalere af samme kaliber. JBL Boombox 2 koster lidt, men den er det værd.

Du kan invitere til havefest, uden at musikken drukner i snak. For man kan skrue godt op. Bassen er fyldig uden at tage fuldstændig overhånd og er godt balanceret i lydbilledet. Selv om den kan være lidt bagtung indimellem.

Det bedste af det hele er dog, at JBL Boombox 2 spiller rent og pænt, når den skal, uden “hængekøjelyd” med tynd mellemtone og overdreven bas og diskant. JBL har formået at afbalancere lyden og ikke lade sig friste til noget pjat. Rigtig godt.

For pokker, hvor jeg glæder mig til at feste med andre mennesker igen!

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!
blank

Vi tester for dig!

3 uger 3 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 672 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
blank
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
blank
Dansk tordenbrag FØRSTE TEST: Vestlyd er et nyt højttalermærke med højtråbende ambitioner. Vi har testet topmodellen.
blank
Kan være et pletskud for mange! Endelig en prisbillig Sonos-sub! Sub Mini kan være præcis, hvad du har ventet på.
Rigtig Hi-Fi til småpenge Argon Audio har opdateret sin allerede vellykkede Forte-serie. Det er den kun blevet bedre af.
blank
Ny Platinum 3G-serie fra Monitor Audio Monitor Audio fejrer 50 års jubilæum og lancerer nye flagskibshøjttalere.
blank
Ny 700-serie med højttalere fra Bowers & Wilkins Henter teknikken fra high-end højttalerne i 800-serien.
blank
Minecraft skal lokke unge til at genanvende elektronik Elgiganten og Microsoft lancerer samarbejde med spillet Minecraft i centrum. De unge brugere skal opdrages til genbrug af gamle elektronikprodukter.
Følg Lyd & Billede