TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s JULEKALENDER 2022

TEST Beosound A1 2nd Gen

Forbedret lommeklassiker

A1 fra Bang & Olufsen er fortsat en af de bedste små Bluetooth-højttalere. Og nu i forbedret og mere robust udgave.

forfatter
Publiceret 25/05/2020 - 08:30
Karakter
Beosound A1 2nd Gen
L&B mener
Den spiller dybere og renere, end det burde være muligt for en så lille højttaler! Nu også i vandtæt udgave.
Amazon Alexa stemmestyring er kun på engelsk. Den analoge minijack-indgang er droppet.
Specifikationer
 • Bestykning: 3,5″ bas, 16 mm diskant
 • Forstærkereffekt: 30 W (bas), 30 W (diskant), maks. effekt 2 x 140 W
 • Frekvensområde: 55 Hz – 20 kHz (-10 dB)
 • Resistens: IP67
 • Maks. lydtryk: 92 dB (1 m)
 • Stemmestyring: Amazon Alexa
 • Tilslutninger: Bluetooth AptX Adaptive, USB-C
 • Mikrofoner: 3
 • Batteritid: Op til 48 timer
 • App: iOS og Android
 • Mål: Ø 13,3 x 4,6 cm
 • Vægt: 0,6 kg
 • Web: bang-olufsen.com
Vejl. pris 2000Pr. 25/05/2020 Produktside

Beosound A1 2nd Gen er, som navnet siger, anden udgave af den bærbare A1-Bluetooth-højttaler. Den er dog den første af sit navn, da forgængeren hed Beoplay til fornavn og var en del af det hedengangne B&O Play-mærke. Det betyder også, at der er to Beosound-produkter med nummeret 1 i navnet: Beosound A1 og den mange gange dyrere indendørshøjttaler Beosound 1.

Når forvirringen over navnet er overstået, er der stadig tale om en rund bærbar højttaler, der kan ligge en taske eller en stor frakkelomme. Som altid, når vi har at gøre med Bang & Olufsen, er design og finish i topklasse. Toppen med de laserskårne huller er af kraftigt matsort aluminium, der ikke lader sig trykke ind, og bærestroppen er af naturlæder. Lækkert. De seks betjeningsknapper er placeret på begge sider af bærestroppen, så de er lette at komme til.

Beosound A1 2nd Gen ligner sin forgænger til forveksling. Forskellene er i det indre. (Foto: Bang & Olufsen)

 

Under det perforerede låg finder man to enheder: En 3,5 tommers bas/mellemtone med aluminiummembran (forgængeren havde en 3 tommers dome) og en lille 16 mm dome, der tager sig af diskantområdet. De to indbyggede klasse D-forstærkere er på 30 watt stykket.

Den holder vand

En af de få ting, som den første udgave af A1 blev kritiseret for, var manglen på vejrbeskyttelse. En bærbar højttaler indbyder jo til at blive taget med overalt. Det er der rettet op på, og Beosound A1 klarer nu op til en halv times neddykning på en meters vanddybde. Den er selvfølgelig også komplet sand- og støvtæt. Ved samme lejlighed har den analoge minijack-indgang måttet ofres, men det vil de færreste sandsynligvis opdage i dag.

Beosound A1 er nu blevet vand- og sandtæt. Det er en stor forbedring. (Foto: Bang & Olufsen)

 

Bluetooth-parringen sker eksemplarisk nemt og gnidningsløst. Når A1 tændes første gang, dukker den automatisk op på mobilskærmen, og få sekunder efter er forbindelsen på plads. Det går stort set lige så smertefrit at indlemme højttaleren i Bang & Olufsen-app’en. Har du to styk, kan de opsættes som stereopar. Det skal dog være to A1 2nd Gen, så en BeoPlay A1 kan ikke bruges til stereo.

Beosound A1 har stemmestyring og er angiveligt den første Bluetooth-højttaler med fuldt integreret Amazon Alexa stemmeassistent. Nyheden er dog mest interessant for eksportmarkedet, da Alexa desværre ikke understøtter de skandinaviske sprog.

En anden og mere praktisk anvendelig forbedring er, at der nu er tre indbyggede mikrofoner til mobilopkald i stedet for én, som tidligere var anbragt på undersiden. På et bord var den ene mikrofon fin, men i den virkelige verden kan højttaleren også blive lagt i en blød sofa …

Det her kunne du ikke gøre med forgængeren. Den havde sin mikrofon i bunden, så den krævede et hårdt underlag. (Foto: Bang & Olufsen)

 

Batteritiden er også eftertrykkeligt forbedret. Den er fordoblet, sådan at der loves op til 18 timer ved 70 dB lydstyrke. Eller hele 48 timers stille baggrundsmusik ved 55 dB.

Bang & Olufsen-app’en giver adgang til at tilpasse frekvensgangen efter smag. Ikke via noget så kedeligt og praktisk som en equalizer; det siger vel sig selv. I stedet kan man vælge imellem profilerne Ambient, Party, Speech, Favorite og Optimal (hvilket må betyde, at de første fire ikke er optimale). Alternativt kan man navigere i et kompas mellem yderpunkterne warm (dæmpet diskant), bright (dæmpet bas), excited (fremhævet bas og diskant) og relaxed (dæmpet bas og diskant).

Lyden

Bassen er og bliver A1’s slagnummer. Den lille runde madkasse kan spille bas som intet andet i sin vægtklasse. Takket være en godt programmeret DSP (digital signalprocessor) opnås et frekvensområde, der kan konkurrere med kompakte standerhøjttalere. Men selvfølgelig ikke med samme maksimale lydtryk. Beosound A1 leger med naturlovene – men de gælder stadig. Skal du have ekstra bund, kan du lægge A1 på bordet, som lystigt spiller med.

Diskanten er lige så god, som vi husker den fra første generation. Overtoner, ambience og små detaljer på bækkener og highhat kommer med i en grad, der ikke er sædvanlig på kompakte, bærbare højttalere. Og det gode indtryk holder ved, selv om det går hedt til. Den lillebitte dome-diskant gør et glimrende stykke arbejde i et område, hvor de fleste konkurrenter bruger en enkelt fuldtone-enhed.

Mellemtoneområdet er det vigtigste, da både sang og de fleste instrumenters grundtoner ligger her. Men at mellemtoneområdet klares godt på A1, er næsten det mindst overraskende. Vi kan dog forsikre om, at det gøres både rent og klart. Kun de bedste bærbare højttalere kan være med her.

Bærbare Bluetooth-højttalere er en produktgruppe, hvor der er nok at vælge imellem. Ultimate Ears’ Boom-serie er blandt de bedst lydende, men har ikke Beosound A1’s formidable basgengivelse. Hvis der er plads i bagagen, kan man også få JBL Boombox for samme pris. Der er dog ingen af dem, der kan konkurrere på dybbas i forhold til størrelsen.

Byggekvaliteten er upåklagelig. (Foto: Bang & Olufsen)

 

Konklusion

Da den oprindelige A1 kom frem, var den noget af det bedste, vi havde hørt i den størrelse, og det skudsmål holder stadig.

Forbedringerne i anden generation blæser ikke hatten af os. Men de er der, og prisen er uændret, så anbefalingen holder. Vigtigst er den forbedrede batteritid og vandtætheden, der betyder, at Beosound A1 nu er langt mere egnet til at tage med på tur. Og så må man bare håbe, at de bliver glade for stemmestyringen på eksportmarkedet.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 800 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

En kommentar til “Beosound A1 2nd Gen”

 1. Tak for anmeldelsen. Det gjorde mig klogere i, hvorvidt det er muligt at parre beoplay a1 med beosound a1 – 2nd gen. Det er det som bekendt desværre ikke, og det er virkelig IKKE noget at råbe hurra for. Det burde kunne klares med at software opdatering af beoplay a1, men ak, nu har jeg to, nærmest identiske bluetooth højtalere, som kun kan spille hver for sig! Det er jeg sgu rimelig træt af!

  mvh
  Jørgen

  Svar

Skriv en kommentar

Snart kommer den også hertil Nu forstår HomePod mini snart dansk.
5 tips til bedre soundbar-lyd Har du lige købt dig en ny soundbar? Her er nogle enkle tips, som gør opsætningen til en leg!
Fem årtier med Polk Amerikanske Polk Audio har lavet højttalere i 50 år. R200AE er en jubilæumsmodel, signeret af firmaets grundlægger.
Højttalere til mandehulen Elipson Heritage XLS11 er franske - men ligner amerikanske monitorhøjttalere fra stereoens guldalder.
Der står en legende bag disse Efter pladespillerne er MoFi klar med sin første højttaler.
Få biograflyd hjemme i stuen Er lyden fra dit TV tynd og pjevset? Vi har testet fem soundbars i mellemsegmentet, som kan kurere mager bas og give dig en fed surround-oplevelse!
Følg Lyd & Billede