TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: B&O BeoPlay A1

Næsten naturstridig

BeoPlay A1 har tricks oppe i ærmet, som ingen andre små Bluetooth-højttalere kan gøre den efter.

Af / 18/05/2016 - 06:00
B&O BeoPlay A1

Lyd & Billede mener

  • Den spiller dybere og renere, end det burde være muligt for en så lille højttaler!
  • Men stadig ikke helt så højt som mange andre Bluetooth-højttalere. Solid, men ikke vejrtætnet.

Med B&O Play-mærket har Bang & Olufsen haft succes med at tiltrække et yngre og mere urbant publikum. Faktisk er Bluetooth-højttaleren BeoPlay A2 med 200.000 solgte enheder på verdensplan det mest solgte produkt fra Bang & Olufsen-koncernen nogensinde.

BeoPlay A1 er, som navnet signalerer, en lillebror til A2. Højttaleren er i kraft af sin størrelse let at tage med sig rundt i huset eller proppe i tasken til turen. Den er omtrent halvt så stor som A2, og hvor storebror var beregnet til at stråle lyd ud fra begge sider, kommer al lyden fra A1 fra toppen.

Hele højttaleren er cirkelrund og flad. Toppen af kabinettet er af anodiseret aluminium, og hullerne, der dækker hele toppen, ser ud til at være laserskårne. Bunden af A1 er af et polymer-plastmateriale med en blød, gummiagtig overflade, der sørger for, at højttaleren ligger stabilt på bordet uden at rasle, når der spilles højt. En læderstrop gør det muligt at hænge den på dørhåndtag, knager og andre steder eller bare bære den i hånden.

BeoPlay A1 er designet af den danske møbeldesigner Cecilie Manz, som vandt Kronprinsparrets Kulturpris i 2014.

Under det perforerede låg finder man to elementer: Dels en 3 tommers dome-formet bas bag et beskyttelsesgitter af plast – gitteret er højt hævet over membranen, da den er lavet til at bevæge sig langt – og dels en lille ¾ tommes dome, der tager sig af diskantområdet. Der deles ved 2300 Hz, hvilket er meget lavt for et så lille diskant-element, men med 10. ordens aktiv deling (60 dB/oktav!) går det.

Annonce
(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

De indbyggede forstærkere er på 30 watt stykket, hvilket i sig selv er voldsomt, men kan i spidserne afgive helt op til 140 watt hver. Det gør det muligt at lave temmelig ekstreme korrektioner på frekvensgangen i A1.

Der er indbygget mikrofon, så man ikke behøver at skifte lydkilde, hvis mobilen ringer, mens man hører musik. Mikrofonen sidder lidt overraskende på undersiden af højttaleren, men takket være en få millimeter høj forhøjning, der går hele vejen rundt, opfanger mikrofonen i praksis lyden lige godt fra alle retninger.

Kabinettet er forholdsvis solidt, og A1 kan tåle at blive smidt i rygsækken eller puttet i frakkelommen. Vejrtætnet er den dog ikke, så lad være med at tage den med i poolen. Her er decideret robuste højttalere som UE Boom og Philips ShoqBox mere på hjemmebane.

Som Bluetooth-højttaler kan A1 uden videre bruges sammen med en smartphone, tablet eller bærbar computer, men henter man B&O’s Play-app (fås til iOS nu og kommer til Android i løbet af foråret), kan man f.eks. fintune lyden efter sin egen smag og vælge at gøre den mere rumlig samt trække lydbilledet i retning af Warm, Excited, Relaxed eller Bright.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Lydkvalitet

Det er noget nær umuligt ikke at undervurdere A1 på udseendet. Med al respekt for byggekvaliteten ligner den mest af alt en designermadkasse til en burgerbolle. Og hvor meget lyd kan der vel komme ud af sådan en?

Ikke så lidt! Det første, der imponerer, er bassen. Den virker ganske enkelt naturstridig! Et 3 tommers bas-element burde ikke på nogen måde kunne gengive så dyb bas i et så lillebitte kabinet. Men takket være voldsomme mængder af overtalelse fra elektronikkens side lykkes det alligevel.

Signalprocessoren i A1 giver en lineær frekvensgang ned til 60 Hz (det er dybere end mange standerhøjttalere) og korrigerer samtidig for fasedrej og tidsforsinkelse. Resultatet er en fyldig og varm gengivelse, der giver mindelser om langt større højttalere.

Diskanten modsvarer bassen i kvalitet. Overtoner, ambience og små detaljer på bækkener og hi-hat kommer med i en grad, der ikke er almindelig på kompakte, bærbare højttalere. Og det gode indtryk holder ved, selv når det går hedt til.

Det vigtige mellemtoneområde klares næsten lige så godt som bunden og toppen. Det overordnet varme lydbillede, der også kendetegner andre B&O Play-produkter, gør A1 behagelig at lytte til. Stemmer lyder godt, men når højttaleren kommer på arbejde i bassen, giver det uundgåeligt en vis uklarhed i mellemtonen. Men så skal der også spilles højt. Eller forholdsvis højt, for lydtrykket er en begrænsende faktor. Du kan godt få bas ud af et mikrokabinet, hvis du smider 2 x 140 watt i projektet, men lydtrykket vælter ikke huset.

Alt i alt er A1 en imponerende højttaler, der klarer opgaver, som ville give fysisk større højttalere sved på panden. Anbragt på skrivebordet er det let at abstrahere fra størrelsen og begrænsningerne. Selv om jeg stadig foretrækker det fuldvoksne stereoanlæg på kontoret. Det er bare ikke så let at putte i lommen og tage med sig.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Konklusion

En bærbar Bluetooth-højttaler til to tusind kroner og med ambitioner om at spille bas ligner en våd og umulig markedsføringsdrøm. Men BeoPlay A1 slipper forbløffende godt fra det. Den lille fyr spiller med en power og en kvalitet, der står i skærende kontrast til størrelsen og udseendet.

Hvis du vil have lækker og fyldig lyd, der er let at tage med, så er den et særdeles stærkt bud. Du kan ikke spille hele terrassen op til dans, men placeret på et bord eller hængt på væggen ved siden af dig giver den musikalsk fornøjelse for alle pengene.

 

Lars_Goller1

Helt til kanten

I forbindelse med præsentationen af BeoPlay A1 talte vi med akustikingeniør Lars Goller, der har designet lyden i den. A1 er den mindste højttaler, Lars Goller nogensinde har konstrueret. “Men den lyder faktisk helt godt,” siger han med et skælmsk smil, der afslører, at han er mere end tilfreds med resultatet. Arbejdet med A1 har taget lidt over et år og har inkluderet omkring 30 personer, heraf en håndfuld på fuld tid.

“Den er lille, men vi har teknologien og DSP-kraften til at gøre den god. Og jeg vil gerne sige, at vi er gået helt til kanten i forhold til, hvad der kan lade gøre på den smule plads,” siger Lars Goller, der ikke mener, at det er teknisk muligt at overgå A1 på lydtryk, frekvensgang eller lyd i det hele taget, pladsen taget i betragtning. Bas-elementet er således udviklet specielt til A1 og er konstrueret til at være mest mulig effektivt, mens DSP’en sørger for en lineær frekvensgang.

Ifølge Lars Goller er A1 kun 8 dB nede ved 40 Hz. Ved lave lydtryk, vel at mærke. DSP’en sørger hele tiden for, at elementerne ikke kommer ud i situationer, som de ikke kan vende levende tilbage fra.

De indbyggede forstærkere kan levere op til 140 watt til hvert af elementerne. Det gør det muligt at spille meget højt og dybt i det lille kabinet. Men de får kun lov til at levere den høje effekt kortvarigt: “Der er effekt nok i forstærkeren til at smelte højttaleren totalt. Men det får den ikke lov til. Vi skruer ned efter et kort øjeblik, så tingene kan køle af igen.”

 

Stereoeffekt i monohøjttaler

Med ét bas-element og én diskant er A1 en monohøjttaler, men giver alligevel en vis rumlig stereoeffekt. Det sker ved at bruge de to elementer kreativt. Bassen spiller således et monosignal – den del, der er fælles for de to kanaler – mens diskanten i noget af sit område spiller henholdsvis venstre- og højresignalet, altså den del, der er forskellig fra det fælles monosignal.

“Der er jo ikke tale om et stereobillede i den forstand, men det giver en vis rumlighed i lyden,” siger Lars Goller.

A1 er den mindste højttaler fra B&O Play til dato, og navnet sætter i sig selv en begrænsning (en mindre model skulle logisk set hedde A0). Der er da heller ikke nogen aktuelle planer om at krybe endnu længere ned i størrelse.

“Men det kunne måske lade sig gøre at lave en, der var mindre. Altså hvis den ikke behøvede at kunne spille helt så højt …” funderer Lars Goller.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?

Spillende kanelsnegl til at hægte på tøjet

Disse højttalerne er lydens Rolls-Royce