: KEF Muo

Bærbar lydbombe

Det er sjældent, at små trådløse højttalere lyder så godt som KEF’s lille Muo.
WebKEF Muo
Lyd & Billede mener
Fornem byggekvalitet og kompakt nok til at være rigtig bærbar. Men det er lyden, der virkelig rykker.
Der mangler lidt dybde i bassen.
Specifikationer
  • Type: Bærbar højttaler
  • Trådløst: Bluetooth
  • Batteritid: Op til 12 timer
  • Indgang: Analog 3,5 mm

Annonce
Annonce
forfatter

De færreste har særlig store forventninger til bærbare højttalere. Ikke så underligt, for lydkvalitet og bærbarhed er som regel modsætninger snarere end følgesvende.

Men der findes selvfølgelig undtagelser. Hvis man vil betale lidt mere, kan man få den vandtætte og vellydende Ultimate Ears Megaboom eller den slanke Bose SoundLink III. Trådløse højttalere med lang batterilevetid og god lyd – faktisk langt bedre lyd end det meste, vi har hørt af bærbare højttalere.

Blandt højttalere i prisklassen omkring 3.000 kroner finder vi også Bowers & Wilkins T7, der af mange betragtes som den ultimative luksushøjttaler i prisklassen, men som efter vores mening ikke har den mest balancerede lyd. Den kombination er der en anden højttaler, der lykkes bedre med …

Engelsk KEF har lavet højttalere længere end B&W, ja, længere end de fleste, men de har ikke været særlig optaget af det voksende marked for trådløs lyd. De ankommer derfor sent til ballet med en højttaler, der både er bærbar, trådløs og dyr.

Ross Lovegrove er manden bag designet af både Muo og de smækre Muon-højttalere.
Ross Lovegrove er manden bag designet af både Muo og de smækre Muon-højttalere.

For overhovedet at blive budt op til dans er det ikke nok til at se godt ud, den skal også kende trinene og kunne finde rytmen bedre end rivalerne. Derfor har KEF forsøgt at forene attraktivt design med egenudviklet teknologi i Muo, som den bærbare højttaler hedder.

Annonce

Højttaleren er designet af den engelske industrielle designer Ross Lovegrove. Han har bl.a. arbejdet med Renault, Apple, Sony og Philips – og er manden bag det skulpturelle design på KEF’s topmodel Muon. Den indsnævrede kurve på Muon-højttalerne går da også igen på den lille Muo.

Den bærbare højttaler er kun 21 cm bred, men vejer 800 gram. Et klart vidnesbyrd om, hvor meget teknik der er stoppet ind i Lovegroves slanke design.

 

Unik

Muo-højttaleren – der anvender trådløs Bluetooth-overførsel – virker ikke alene usædvanlig solidt bygget, den har også nyudviklede højttaler-elementer inde bag den perforerede overflade.

Her ses KEF’s unikke Uni-Q element med diskanten i centrum og basradiatoren i midten af fuldtone-elementerne.
Her ses KEF’s unikke Uni-Q element med diskanten i centrum og basradiatoren i midten af fuldtone-elementerne.

Et massivt batteri med 12 timers spilletid leverer kraft til to 50 mm elementer med KEF’s Uni-Q princip. Her er der to elementer i ét, fordi diskanten, der er placeret i midten, spiller uafhængigt af membranen omkring den. Den koaksiale placering sparer ikke alene plads, men sikrer også mere ensartet lyd. Membranen rundt om er formet til bedre spredning, så man får et lidt større lydbillede.

Annonce

De to små fuldtone-elementer er placeret på skrå med en firkantet basradiator imellem, som virkelig hjælper på rækkevidden i bassen.

Læs vores test af bærbare højttalere her.

To styk Muo eller flere kan kobles sammen via Muo-app’en, og når højttalerne placeres vertikalt, justeres klangbalancen til positionen.
To styk Muo eller flere kan kobles sammen via Muo-app’en, og når højttalerne placeres vertikalt, justeres klangbalancen til positionen.

Der findes selvfølgelig en app til at betjene Muo, og med den kan man også koble flere Muo-højttalere sammen, f.eks. i stereo. Eller op til syv stykker i party-tilstand.

 

Stor og balanceret lyd

Det er i forbløffende grad lykkedes KEF at få meget lyd ud af den lille højttaler. Den spiller ikke med samme overbevisende format som SoundLink III eller med samme kraft i bassen, men den er bedre balanceret og fokuseret end både Bose-højttaleren og UE Megaboom.

Annonce

Og ja, den er også bedre end Bowers & Wilkins T7, som lyder grå og farveløs sammenlignet med KEF Muo.

De har fået den lille højttaler til at lyde større og sejere, end den egentlig er. Lydbilledet har fremragende fokus; der er god dybde i musikken, og i modsætning til mange tilsvarende højttalere er det faktisk også noget diskant. Hvilket løfter lydbilledet og giver en mere frisk præsentation af musikken.

Muo understøtter ikke Hi-Res lyd, som man kunne få indtryk af på emballagen. Med Bluetooth AptX komprimeres lydsignalet (328 kbit/s), når det overføres fra mobilen til højttaleren.
Muo understøtter ikke Hi-Res lyd, som man kunne få indtryk af på emballagen. Med Bluetooth AptX komprimeres lydsignalet (328 kbit/s), når det overføres fra mobilen til højttaleren.

F.eks. lykkes det den lille højttaler at få flere nuancer og detaljer frem på David Gilmours nye album, Rattle That Lock, end Bose-højttaleren. Muo går ikke lige så dybt i bassen, men den bas, der er der, er potent nok til, at højttaleren vibrerer sig faretruende tæt på hyldekanten, når man spiller højt.

Den tackler Mozart lige så godt som Metallica, og elsker at spille højt. Lidt mere dybde i bassen og et endnu større lydbillede ville selvfølgelig være at foretrække. Men vi må nok vente på en større udgave af Muo, før det sker.

 

Annonce

Konklusion

KEF Muo ankommer sent til den trådløse fest, men med stil. Den lille højttaler er mere bærbar og lyder bedre end de fleste. Den kan kobles sammen med flere af samme slags, og både byggekvalitet, spilleglæde og brugervenlighed er eksemplarisk. En af de bedste bærbare højttalere lige nu – og alle pengene værd, hvis ejerglæde og lydkvalitet er i højsædet.

Muo kommer til at begynde med i fem farver.
Muo kommer til at begynde med i fem farver.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Old school-teknologi har aldrig været bedre end i vor tid. McIntosh MC1502 er beviset for dem, der tvivler.
Technics SU-R1000 er noget af det mest unikke, vi har set – og hørt – i high-end-klassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.