Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sonos Era 100

Lilleput-højttaler med stor lyd

Kan Sonos Era 100 være 500 kroner mere værd end den gamle favorit, Sonos One? Vi har testet udfordreren i både stereo og surround.

Skrevet af / 21/04/2023 - 10:00
Sonos Era 100
Audun Hage

Sonos er i fuld gang med at forny sin familie af smarte højttalere, og det seneste skud på stammen er kompakthøjttaleren Era 100. Som efterfølger til den populære bestseller One, som har været en hjørnesten i Sonos-sortimentet i mange år, er dette en højttaler, som man har lov til at have høje forventninger til.

Størrelsen er blevet et nummer større, men prisen er også steget med omkring 20%. Så spørgsmålet er, om Sonos har formået at hæve kvaliteten tilstrækkeligt til at forsvare favoritstemplet i kompakt-klassen?

Én ting er i hvert fald sikkert: Dette vil præcis ligesom forgængeren være en velegnet og alsidig højttaler, brugbar til mange forskellige sammenhænge. Era 100 kan bruges både alene og som stereopar. Og hvis du derudover har en Sonos soundbar, kan du også bruge et par Era 100 som baghøjttalere til surroundlyd. Vi har naturligvis testet alle mulighederne!

Mindstemanden har fået et lidt mere moderne udseende, som dog stadig matcher den øvrige Sonos-familie. (Foto: Audun Hage)
Læs også En rigtig spændende højttaler Vi har haft årets måske mest hypede højttaler på testbordet. Sonos Era 300 repræsenterer en ny bølge indenfor 3D-musikafspilning, med en lyd som kan fremkalde alt fra gåsehud til brækfornemmelser...

Sonos Era 100

Vi har allerede lavet en omfattende test af storebroren Era 300, som efter vores mening er den mest spændende af de to nyheder. Men den er ret dyr, relativt stor og har et lidt særegent udseende. Især hvis man har brug for flere højttalere til stereo, surround eller multiroom, begynder taxameteret at løbe.

Netop derfor vil lillebroren Era 100 være interessant for mange. Den ligner til forveksling forgængerne One og Play:1, men er helt ny både indvendigt og udvendigt.

Kabinettet har fået en rundere, mere cylindrisk form, og er vokset med omtrent en skostørrelse i volumen. Der er blevet plads til flere og lidt større højttalerenheder.

Med dobbelte diskantenheder lover den nu mere energi og bredere spredning i de høje frekvenser. Samtidig er bas/mellemtone-enheden blevet større i diameter, fra 3,5 til 4,4 tommer. Sonos hævder, at disse forbedringer giver et mere fuldendt stereolydbillede, og mere fyldig bas.

Sonos-Era-100-slider-1920x1080 Spnos-Era-100-Era-300-1920x1080 Spnos-Era-100-rear-1920x1080
<
>
Play/pause-knapperne sidder på toppen ligesom før, men volumen reguleres nu ved at trække fingeren henover et «glidespor» på toppen. (Foto: Audun Hage)

Understøtter stemmestyring – men ingen Google Assistant

Sonos Era 100 har også indbygget mikrofon, så man kan betjene den med stemmen. Blandt de understøttede stemmeassistenter finder man Alexa, Sonos Voice Control og … that’s it!

Der er nemlig ingen understøttelse for Google Assistant, som er den mest udbredte og populære tjeneste her i Norden.

Man kan klø sig i hovedet over dette, eftersom forgængeren One jo understøtter Google Assistant. Det skyldes angiveligt, at Google har ændret kravene til hardware, og placering af mikrofonerne på certificerede produkter. Sonos har ikke været i stand til at opfylde disse krav.

Uanset hvad, har Era 100 i denne henseende en klar mangel i forhold til andre etablerede smarte højttalere. Amazons Alexa er ikke så udbredt her i landet, og Sonos Voice Control på engelsk er primært begrænset til at styre musikvalg, lydstyrke og lignende.

Vi kan kun håbe på, at Sonos og Google bliver enige og løser problemerne via en fremtidig opdatering.

Era 100: Enkel og anvendelig

På den positive side er Sonos S2-appen til Android og iOS blandt de bedste, når det kommer til ren brugervenlighed. Systemet er stabilt, overskueligt og gør det nemt at betjene musikafspilningen rundt omkring i huset.

Det er let at installere og konfigurere en eller flere højttalere, og tilpasse dem til specifikke rum. Du kan tilføje forskellige streamingtjenester, herunder Tidal, Apple Music og Spotify.

Wi-Fi eller Airplay vil være de anbefalede tjenester til den bedste lyd, men du kan også tilslutte højttaleren til din mobiltelefon via Bluetooth.

Udover de trådløse tilslutninger er der en USB-C-indgang til eksterne kilder. Med en adapter kan denne bruges som linjeindgang eller Ethernet-forbindelse. Det vil dog koste dig et par hundredelapper ekstra.

Indbygget Trueplay

Med sin kompakte størrelse er Era 100 nem at placere. Dette vil være en velegnet højttaler til boghylden, køkkenbordet, skrivebordet eller natbordet.

Efter at have fundet den ønskede placering, kan du lave en Trueplay-rumkorrektion. Højttalerne udsender derefter testsignaler, der opfanges af mikrofonen og måler frekvensresponsen i rummet.

Noget nyt ved Era 100 er, at man kan bruge højttalernes indbyggede mikrofoner til dette, i stedet for en iPhone.

Vi testede med og uden aktiveret Trueplay, og det er helt tydeligt, hvordan den korrigerede tilstand giver et mere åbent og afbalanceret lydbillede med fastere bas.

Lydkvalitet

Vi har allerede skrevet meget om storebroren Era 300, der er skræddersyet til at gengive musik i 3D-format. Era 100 er en mere traditionel og kompakt stereohøjttaler. Men den lyder ikke specielt lille af den grund! Efter at have testet Era 100 i vores 32 m2 store lytterum, kan vi konstatere, at den lille krabat skaber et imponerende stort lydbillede.

Det første, der slår os, er, at Era 100 gengiver musikken med langt mere distinkte overtoner end Sonos One. Med to diskantenheder, der er vinklet cirka 45 grader ud til siderne, får lyden et betydeligt bredere og mere luftigt stereoperspektiv. Både strenge- og blæseinstrumenter lyder friskere og mere opløst her end på forgængeren. Også stemmer får væsentlig bedre klarhed og tilstedeværelse.

Basgengivelsen føles også en størrelsesorden større, med væsentligt hårdere anslag fra trommer, og en fyldigere basguitar. Der er ingen tvivl om, at bastung rock, pop og elektronisk musik lyder mere engagerende via Era 100 end mange andre højttalere i denne klasse.

Sonos-højttaleren har for eksempel en fyldigere og friskere lyd end Apples populære HomePod Mini. Til gengæld mangler den lidt af det storstilede lydbillede, man kan opnå med den større og dyrere Apple HomePod: Sidstnævnte har hele fem diskantenheder indbygget, hvilket bidrager til endnu bedre spredning af lyden. Apple-højttaleren har også understøttelse af Dolby Atmos og “Spatial Audio” (rumtilpasset lyd), som du i Sonos-familien kun får med den større Era 300.

Læs også HomePod mini er meget bedre end vi troede Apples HomePod mini kom sent, men godt, og spiller forbavsende fint..
Læs også HomePod er det nye anlæg Den større HomePod-højttaler er virkelig engagerende at lytte til, når den ikke lytter til dig.

To Era 100 som stereopar

Når du tilføjer en ekstra Era 100 til dit system, har du også muligheden for at konfigurere de to højttalere som et stereopar (venstre og højre kanal). Højttalerne kan derefter placeres som traditionelle stereohøjttalere, med lytteren i “the sweet spot”.

Der er ingen tvivl om, at lydkvaliteten forbedres betydeligt med denne konfiguration. Lydbilledet åbner sig op mellem højttalerne, og får større dybdefølelse. Afhængigt af optagelsen kan man også høre en mere præcis placering af de forskellige instrumenter i lydmiksen.

Hvis du har et større rum, der skal fyldes med lyd, er denne løsning bestemt at foretrække. Vi er også tilbøjelige til at foretrække to Era 100 højttalere frem for en enkelt Era 300, selvom vi så mister den spændende Atmos-effekt til fordel for ægte stereo. Selvom storebroren spreder lyden rundt i alle hjørnerne, er det stadig svært at slå to fysisk adskilte højttalere.

Sætter du et par Era 100 sammen med en Sonos Beam og Sub Mini, kan du få et fuldgyldigt 5.1.2 hjemmebiograf-lydsystem. (Foto: Audun Hage)

Era 100 til hjemmebiografen

Mange vil også overveje Era 100 som trådløse baghøjttalere i en større Sonos-opstilling. Sonos leverer både gulvstativer og vægbeslag, der gør højttalerne velegnede til dette formål.

Vi testede Sonos-højttalerne i vores hjemmebiograf sammen med Beam (Gen 2) soundbar og Sub Mini. Der er ingen tvivl om, at Era 100 også giver et lydmæssigt løft i en filmkontekst.

Lyden fra surround-kanalerne får betydeligt mere dynamik, samtidig med at lydeffekterne bliver mere fokuserede. I gangsterfilmen The Irishman kan man klart fornemme knust glas og projektiler, der hviner rundt omkring os, når en bil bliver beskudt. Og i fængselsscenen med Al Pacino kan man høre, at højttalerne bidrager med mere rumklang end Sonos One.

Samtidig vil vi ikke beskrive forskellene mellem One og Era 100 som dag og nat: Udover lidt mere fyldig bas og mere sprudlende overtone, er den generelle lydoplevelse meget lig forgængeren – bare et nummer større. Man kan dog kigge i vejviseren efter den tredimensionelle lydoplevelse, som man kan få med et sæt Era 300 i surround-kanalerne.

Et par Era 100 klarer sig godt sammen med den kompakte Beam-soundbar, men hvis du er den heldige ejer af en Sonos Arc, vil vi anbefale at bruge pengene på at opgradere til et sæt Era 300. Så taler vi om en ægte biografoplevelse!

Læs også Den ultimative Sonos-pakke Med Sonos Arc, Sub og de nye Era 300 højttalere i surround-kanalerne bagtil, er scenen sat til en imponerende stor, naturtro og omsluttende lyd. Cirklen er sluttet!

Konklusion

Som arvtager til bestselleren Sonos One har Era 100 store sko at fylde, hvilket den klarer godt, takket være et stort, bredt og fyldigt lydbillede. Forskellene er tydelige nok til, at vi ville vælge Era 100 foran One.

Era 100 kan bruges alene som en fritstående højttaler eller som en del af et større Sonos setup til multiroom, stereo eller surround. Den fungerer helt glimrende i alle sammenhænge.

Ikke desto mindre behøver nuværende One-ejere ikke at miste deres nattesøvn af frygt for “opgraderingsspøgelset”: One er stadig en god højttaler, og Era 100 er mere en evolution end en revolution. Og for mange vil det være et tilbageskridt, at nykommeren (i modsætning til forgængeren) ikke understøtter Google Assistant.

Karakter
Sonos Era 100
Premium

Lyd & Billede mener

Sonos Era 100 er en letplacérbar og handy højttaler med mange anvendelsesområder. Den spiller stort og åbent, med en imponerende bas i betragtning af sin størrelse. Uden understøttelse af Google Assistant har Era 100 begrænset funktionalitet som smart højttaler.

3 kommentarer til “Sonos Era 100”

 1. Dennis Krabbe

  Linket til 1199 kr. hos Elgiganten viser hen til en side om den tilhørende stander. Ikke særlig smart.

 2. Claus Ellekær

  Hej L&B
  I disse tider med global opvarmning og alt det som følger med: det vil være fedt hvis I / vi tjekker lidt ind i strømforbrug. Generelt bruger den nyere elektronik noget mindre strøm end vores udgået klasse A forstærkere og billedrørs tv. Dog slog det mig at min ældre Sonos streamer faktisk var ganske varm da min hånd kom ovenpå den en dag og den stod bare i standby.
  Bedste Hilsner
  Claus

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

 • Prøv LB+ i 30 dage
  Kun 29,-

  Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

 • LB+ Total i 12 mnd
  93.25 kr/mnd

  Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top