Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple HomePod 2

Smarthøjttaler til Apple-brugere

Den større HomePod-højttaler er virkelig engagerende at lytte til, når den ikke lytter til dig.

Skrevet af / 31/01/2023 - 12:01
Apple HomePod 2
Lasse Svendsen

Den er større, mere kraftfuld og spiller med mere energi og fylde end den lille HomePod mini. For Apple-brugere er den tæt på den perfekte højttaler, og da den kan bruges til både musik og film, kan HomePod erstatte både dit musikanlæg og din soundbar. 

Med to af slagsen kan du få både stereolyd og en overbevisende surround-effekt med Dolby Atmos. Eller Spatial Audio, som Apple kaller det.  

Med stemmeassistenten Siri, som mange kender fra iPhone og iPad, kan man spørge om de mærkeligste ting samt styre musikken, vælge radiokanal eller kalde boligens øvrige beboere med den indbyggede Intercom-funktion. Hvis de vel at mærke har en HomePod-højttaler i nærheden. 

Sådan er det med smarte højttalere. De gør meget mere end at spille musik på kommando.  

Denne højttaler er anden generation af HomePod, og funktionaliteten er, som vi kender den fra HomePod mini. Den kan styre andre oppkoblede produkter hjemme hos dig, fortælle om temperaturen og luftfugtigheden i rummet, den står i, og du kan fortælle den, når hoveddøren skal låses, gardinene trækkes for og lyset slukkes. 

Du kan spørge om vejrmeldingen, bestille bord på en restaurant, bede om afslappende musik til yoga-øvelserne; kort sagt alt det, du er vant til at bruge smarte assistenter som Siri til.  

Apple understøtter også Matter, som er en ny standard for styring af smarte produkter fra andre leverandører, som kan føjes til hjemmets smarte økosystem og styres via Siri eller Home-app’en på mobilen. 

Når HomePod’en sættes i stikkontakten, lyser touchskærmen op. (Foto: Lasse Svendsen)

Sættes op en, to, stereo

HomePod har ikke indbygget batteri og er heller ikke bærbar. Den sættes i stikkontakten med den medfølgende Apple-ledning, og så tændes touchskærmen oven på højttaleren. Derefter holder du mobilen over højttaleren, og har du en iPhone, kommer højttaleren frem på skærmen. Så følger du blot instruktionerne på mobilen, og du er klar til at spille musik efter et par minutter. 

Alt kan styres fra mobilen eller via Siri, men du kan også styre musikken fra det belyste berøringsfeltet på toppen. 

HomePod 2 fås i sort eller hvid.
(Foto: Apple)

To HomePod-højttalere kan kobles sammen, selv om de ikke står i samme rum. Med AirPlay 2 kan man have en i køkkenet og en i stuen, som enten spiller det samme i begge rum. Eller musik i det ene rum og en podcast i det andet. Flere HomePod-højttalere kan kobles sammen, og man kan fint have en HomePod i stuen og HomePod mini’er i andre af boligens rum. Ægte multirum, med andre ord. 

Når du holder din iPhone hen over HomePod’en, dukker HomePod op på skærmen. (Foto: Lasse Svendsen)

Det fedeste med HomePod er, at de kan parres til stereo. To styks kan dermed forvandles til et et rigtig godt stereoanlæg, og sætter man dem i nærheten af et Apple TV 4K, kan de fungere som TV-højttalere til serier og film. Her får man også overbevisende surroundlyd med Dolby Atmos. Også kaldet Spatial Audio, som faktisk fungerer endnu bedre på de store HomePod-højttalere end på de meget mindre HomePod mini. 

Vær opmærksom på, at anden generation HomePod kan ikke parres til stereo med første generation HomePod. 

HomePod mini og HomePod kan kobles sammen, selv om de står i hver sit rum. (Foto: Lasse Svendsen)

Apple Music

Ligesom HomePod mini er også den større HomePod problemfrit integreret med Apple- universet. Det inkluderer Apple Music, men ikke Spotify eller Tidal, som dog stadig fungerer godt, så længe du afspiller fra Spotify- eller Tidal-app’en.  

Der er ingen separat app til højttaleren, og dermed ingen mulighed for at justere bas og diskant, eller andre ting for den sags skyld. Det styrer højttaleren nemlig helt selv.  

Den 10 cm basenhed på indersiden giver en fyldig lyd. Fem diskantenheder er monteret, så lyden stråles 360 grader ud i rummet. (Illustration: Apple)

Mikrofoner tilsluttet Apples egen processor lytter efter refleksioner og tilpasser balancen i rummet ved at justere lyden efter, hvor højttaleren er placeret. Det fungerer fint, når du placerer højttaleren tæt på væggen. Dermed dæmpes basniveauet, så lydbilledet ikke bliver for bastungt. Omvendt, altså når højttaleren står mere frit i rummet, fungerer det ikke helt så godt.  

Her kunne man godt have brug for lidt mere bas, men Apple-processoren har ikke mere bas at byde på.  

HomePod har ikke indbygget batteri. (Foto: Lasse Svendsen)

Dynamisk og fyldigt lydbillede 

Med en 10 cm basenhed på indersiden er det tydeligt, at du får en meget fyldigere lyd fra en HomePod end fra en HomePod mini. Fem diskantenheder er monteret, så lyden stråles 360 grader ud i rummet, og selv med kun én højttaler får du et velvoksent og dynamisk lydbillede.  

Den spiller mærkbart højere end HomePod mini og giver filmeffekter et langt mere realistisk lydbillede, når den er tilsluttet et Apple TV 4K. Den DSP-styrede basenhed skal angiveligt kunne klare op til 20 mm bevægelse, og det mærkes på et basniveau, der langt overgår, hvad man normalt forbinder med så små højttalere.  

Foto: Lasse Svendsen

HomePod’en er knapt 17 cm høj, men spiller Santana og Steve Winwoods version af A Whiter Shade of Pale med forbløffende dynamik og kontrol. Her er der mærkbart mere dyb bas end fra en HomePod mini.  

Den større HomePod spiller ikke overraskende meget højere og klarere end HomePod mini, og når man kobler to sammen til stereo, vokser både lydbilledet og basniveauet. Som alle ved, er stereolyd noget helt andet end lyd fra én højttaler. Med højttalernes 360 graders spredning af lyden bliver oplevelsen fra film med Dolby Atmos markant mere realistisk og engagerende.  

Da jeg testede HomePod mini, spillede jeg Andersen Groups Short Story fra Affirmation-albummet. Det lød ret troværdigt med mere dybde og fylde, når de var koblet i stereo, men dette er en helt anden klasse. Kontrabas og trommer har langt mere vægt og klangdybde, og du mærker bassen fysisk. Det gør man aldrig med HomePod mini.  

Men alt er ikke kun fryd og gammen. Klaverklang kan lyde lidt for tyndt, selv gennem de store HomePod-højttalere, og også når de er koblet i stereo. Vokaler kan lyde lidt nasalt, næsten farvet, og strygerklangen gengives med et udefineret fokus. Hvilket ofte er konsekvensen af en konstruktion med 360 graders spredning af tonerne. 

HomePod kobler sig trådløst til Apple TV 4K og giver dig Dolby Atmos-lyd. (Illustration: Apple)

Konklusion

Sammenlignet med de små HomePod mini er der ingen tvivl om, at HomePod er en meget bedre højttaler, både til musik og film. Især når den er koblet sammen med én til af slagsen til stereo. Men så fordobles prisen naturligvis til et niveau, hvor der findes aktive og trådløse højttalere med mere fokus på lyd end på smarte funktioner.

For at vælge HomePod skal man være Apple-bruger og ønske sig rigtig god lyd samtidig med Siri og de mange smarte funktioner. Hvor den lille HomePod mini er fantastisk i køkkenet, soveværelset eller badeværelset, er den store HomePod-højttaler den, man skal vælge til stuen. Har man også et Apple TV 4K, bør man faktisk købe to. Så får man virkelig effekten af Spatial Audio – eller Dolby Atmos – på film og serier, så man kan springe soundbaren helt over. 

 1. HomePod Mini

  Den bedste smarthøjttaler

  Apples HomePod mini kom sent, men godt, og spiller forbavsende fint..

  Balanceret og dynamisk lyd. Sømløs integrering med Apple-enheder. Velfungerende stemmestyring med Siri. To af slagsen giver dig stereolyd. Tre styks multirum.
  Begrænset lydtryk og bas, fungerer bedst med Apples egne produkter. Ingen egentlig app-styring.
  Læs hele testen
Karakter
Apple HomePod 2
Premium

Home mener

Kraftfuld og dynamisk lyd med potent bas. Kan kobles sammen til stereo samt med flere højttalere i andre rum. Sømløs integrering med Apple-enheder. Dolby Atmos med Apple TV 4K. Understøtter Matter. Fungerer bedst med Apples egne produkter.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
 • L&B TechCast – en podcast fra L&B
 • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Garanti for god stemning til sommerfesterne

Endelig rigtig trådløse

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne højttaler

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Scroll to Top