Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
Vi udfører vedligeholdelse på vores hjemmeside fra kl. 23.00 den 22.04.24. Der vil forekomme nedetid.

TEST: HomePod Mini

Den bedste smarthøjttaler

Apples HomePod mini kom sent, men godt, og spiller forbavsende fint..

Skrevet af / 19/01/2023 - 15:32
HomePod Mini
Lasse Svendsen

Den lille Apple-højttaler blev lanceret allerede i 2020, og vi havde næsten glemt, at den eksisterede. Faktisk havde vi afskrevet den helt. Der var nemlig ikke noget som tydede på, at Apple var interesseret i at sælge HomePod mini i Norden. 

Den kan alligevel købes hos enkelte forhandlere, som har taget højttaleren ind i sortimentet, antagelig for at dække en efterspørsel, Apple ikke ville imødekomme. 

Men nu, nærmest helt ude af det blå, er den på vej til Danmark i den længe ventede forår. Højttaleren er den samme, som vi skrev om, da Apple lancerede HomePod mini i 2020. Nu med den virtuelle assistent Siri, akkurat som på en iPhone. 

HomePod mini er blandt de mindste højttalere, vi har testet, og betydelig mindre end den originale HomePod, som blev faset ud. Foreløbig må vi ‘klare’ os med mini-udgaven, som faktisk er bedre, end vi havde frygtet. 

Små højttalere har åbenbare begrænsinger i lydtryk og basgengivelse. Fysikkens love gælder også her, og HomePod mini er ikke nogen undtagelse. Men – den 8,5 cm kugleformede højttaler lyder meget bedre, end størrelsen tilsiger. Især hvis man parrer to til stereo, men lad os ikke foregribe begivenhedernes gang. 

Så lille er den. (Foto: Lasse Svendsen)

Når man pakker den lille højttaler ud, bemærker man, at USB-kablet er fastmonteret i højttaleren. Den har intet batteri og er dermed heller ikke bærbar. Strømforsyningen leveres af den medfølgende velkendte hvide 20 watt Apple-oplader via USB-C, blot oplader den her ikke noget batteri.  

Som alle Apple-produkter er også HomePod mini nemmest at bruge sammen med andre Apple-produkter. Har man en iPhone, kan man sætte en HomePod mini op på få sekunder. Uden nogen manuel konfigurering eller langvarig indtastning og parring frem og tilbage, indtil alt fungerer.  

Siri er smart, men ikke alvidende

Første gang du tilslutter højttaleren, holder du mobiltelefonen i nærheden, så dukker højttaleren op på skærmen efter nogle få sekunder. Derefter følger du bare instruktionerne, og efter et minuts tid er du klar til at spille musik.  

Det kunne næsten ikke være enklere. 

Første gang du sætter den op. Foto: (Lasse Svendsen)

Med stemmestyring via Siri kan du styre musikken ved at starte med ‘hej Siri’. Som Apple-brugere har været vant til i lang tid. Det fungerer stort set problemfrit. Men du kan opleve, at Siri har en anden musiksmag end dig. For eksempel blev Pat Metheny til Pet Shop Boys. Eller også ved Siri alligevel ikke alt. Du kan også spørge om andre ting, såsom hvordan vejret bliver i morgen, opskriften på fastelavnsboller, eller bare bede Siri skrue ned for lyden.  

Mangler Spotify og Tidal

Højttaleren skifter hurtigt fra din playliste til onlineradio med et ‘hej Siri’ først, og den er 100 procent integreret med Apple Music. Spotify og Tidal er ikke integreret og lader sig ikke styres med Siri, men du kan streame fra Spotify eller Tidal-appen på din mobil uden problemer.  

Det meste fungerer uden tøven, hurtigt og problemfrit. Fire mikrofoner opfanger lyden, og den ene tjekker ekko i rummet for at bedømme afstanden til stemmen, så Siri lettere kan forstå instrukser i et rum med støj eller musik. Højttaleren kan også bruges som intercom i hjemmet og sende beskeder til andre Apple-enheder – biler med Apple CarPlay inkluderet. 

Den oplyste overflade på toppen af højttaleren er også et betjeningspanel. Her kan du skrue op og ned for lydstyrken, sætte musikken på pause, springe til næste eller forrige sang eller vække Siri til en ny stemmekommando.  

Foto: Lasse Svendsen

Den lille højttaler kan også styre smarte produkter, der er integreret i Apples Homekit-system og, mener vi, styre andre produkter, der er kompatible med den nye Matter-protokol. Som bl.a. Apple er medlem af, og som gør det muligt at styre smarte produkter fra flere producenter.  

Læs også Matter gør endelig det smarte hjem smart En ny standard for smart-enheder lover at gøre det lettere at få dimserne i hjemmet til at arbejde sammen. Og det der ud til, at alle producenterne er med på vognen.

AirPlay 2 og stereo

HomePod mini kan parres med en ekstra højttaler i stereo og kan bruges som TV-højttaler tilsluttet trådløst til Apple TV 4K, og dermed får du også Dolby Atmos-lyd. Eller som de kalder det: Spatial Audio. Her er opsætningen lige så enkel som første gang, du parrer en højttaler, og da den understøtter AirPlay 2, kan du koble flere sammen, hvis du vil have musik i flere rum i huset.  

HomePod mini kan fungere som TV-højttaler for Apple TV 4K og understøtter Dolby Atmos. (Foto: Lasse Svendsen)

Jeg er måske den eneste, der savner en dedikeret app til højttaleren. De fleste kan nok klare sig uden, men jeg vil gerne have haft en equalizer til rådighed. Spørger man f.eks Siri, om hun vil skrue op for bassen, får man svaret, at bassen er tændt. Det er den nok, men noget musik vinder ved at få lidt mere bas, mens anden musik kan have brug for lidt mere diskant.  

To HomePod mini giver dig stereolyd. (Foto: Lasse Svendsen)
Læs også Nyt Apple TV er en kraftkarl Tredje generation af Apple TV 4K er en lynhurtig enhed med kraftig ydelse, en sømløs brugeroplevelse og lækker billed- og lydkvalitet. Bare tænd for den, og tag popcornene frem!

Forbavsende god lydkvalitet 

Det ændrer dog ikke ved højttalernes fantastiske evne til at lyde større, end de er. Effekten af 360 graders spredning af lyden hjælper uden tvivl. 

Sammenlignet med den bærbare Marshall Willen er lydbilledet på HomePod mini meget større. Bassen er fyldigere, og selv med kun én højttaler fyldes rummet fint med musik. Men du bør skrue op for lyden for at få bassen og skalaen frem i musikken. Det virker nemlig ikke, som om højttaleren har nogen adaptiv loudness, som justerer balancen i lyden efter lydstyrken.  

HomePod mini har ingen dedikeret app. (Foto: Lasse Svendsen)

Én HomePod mini spiller ikke så kraftfuldt som en JBL Charge 5, men den spiller klarere og lyder mere dynamisk end nogen anden højttaler, vi har testet i denne størrelse.  

Santana og Steve Winwoods version af A Whiter Shade of Pale lyder kraftfuld og potent gennem en HomePod mini. Højttaleren formår ikke helt at gengive den dybe bas i trommesekvensen midt i sangen, men den vertikalt monterede fuldtonehøjttaler på indersiden disker op med mere bas, end man skulle have troet muligt.  

Softly Through Sunshine med Kanaan – et norsk band, der spiller instrumental rock med elementer af psykedelisk musik, jazz og stonerrock, mangler lidt det drive i bassen, som en større højttaler naturligvis ville have givet. Ikke desto mindre formår højttalerne at få et overbevisende drive frem i musikken, og parrer du to HomePod mini’er til stereo, bliver det rigtig sjovt.  

HomePod mini i stereo (Foto: Lasse Svendsen)

Ikke nok med at lydbilledet vokser markant. På sange som Arild Andersen Groups Short Story er der mere luft mellem de optrædende i et lydbillede, der også får mere dybde og selvfølgelig en troværdig stereoeffekt. Med to højttalere får du også fyldigere bas og mere lydtryk i rummet, og du kan spille højere. Men ikke meget højt.  

Konklusion

Da jeg pakkede de små HomePod mini’er ud, var jeg skeptisk med hensyn til, hvordan dette ville fungere. Størrelsen i sig selv indgød ikke megen tillid til lydkvaliteten fra de små kugler. Men min skepsis blev gjort til skamme. HomePod mini spiller faktisk musik rigtig godt – og bedre end de fleste højttalere af samme størrelse. De er så små, at de kan placeres hvor som helst. I køkkenet, soveværelset, badeværelset – eller i stuen. I sidstnævnte tilfælde vil jeg stærkt anbefale to HomePod mini’er. Især hvis du har Apple TV 4K og kan udnytte Spatial Audio – Dolby Atmos – som giver film og tv-serier et mere effektfuldt lydbillede. Brugervenligheden er, som vi er blevet forkælet med af Apple, stort set upåklagelig, og når HomePod mini heller ikke koster alverden, er der ingen grund til at vælge andet.  

Karakter
HomePod Mini
Basic

Home mener

Balanceret og dynamisk lyd. Sømløs integrering med Apple-enheder. Velfungerende stemmestyring med Siri. To af slagsen giver dig stereolyd. Tre styks multirum. Begrænset lydtryk og bas, fungerer bedst med Apples egne produkter. Ingen egentlig app-styring.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Rummelig vaskemaskine med mange funktioner

Massage når og hvor du vil

Kan du klare trykket?

Hjertet på rette sted

Hjemmets vinkælder forkæler druerne

Find dine ejendele

Kraftværket du ikke vidste du havde brug for

Ny Nespresso er en dyr fornøjelse

Ding dong! Er der nogen hjemme?

Sæt blus på vinterlyset

Stilfuldt fra Panasonic

Lav mad som på en restaurant

Lyd & Billede
Scroll to Top