Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sodastream ensō

Elegante bobler i elegant indpakning

Glem 70’ernes plast og farverige former. Med sodavandsmaskinen ensō tager Sodastream et trin op ad stigen for luksus og lækkert design. Heldigvis.

Skrevet af / 22/06/2024 - 11:43
Sodastream ensō
Natasja Broström

I 1970’erne var en sodavandsmaskine noget af det smarteste, man kunne anskaffe sig. At lave bobler hjemme på køkkenbordet med en maskine fra Sodastream var nærmest magisk.

I dag skal der mere til at imponere. Måske en espressomaskine i stål, et klogt køleskab eller udstyr til tilberedning sous vide. Vores enheder skal emme af luksus og high-end.

Sodastreams premium-maskine til bobler er tilstræbt designet i stilen japandi. En blanding af japansk og skandinavisk design. (Foto: Sodastream)

Sodastream følger trenden og har allieret sig med den japanske designer Naoto Fukusawa. Resultatet er Sodastream ensō. En sodavandsmaskine i et design, som ligger langt fra fortidens hvid-orange plastik og kluntede flasker med endnu mere kluntede skruelåg.

Læs også Smartere køling denne sommer Stillestående varm luft gør dig træt og irritabel, men der er nemme måder at køle ned på med smarte funktioner.

Navnet har en betydning. ”ensō” er et begreb inden for filosofien zen, hvor en håndtegnet cirkel laves i to, helst én, bevægelse med penslen. Cirklen symboliserer enkelthed, kreativitet og minimalisme.

Uden at gøre det hele for langhåret, så handler det om en boble-maskine i et tilstræbt minimalistisk design. Sodastreams ensō er da også enkel, nærmest smuk. Om den leverer i praksis, skal stå sin prøve.

Udpakning og opsætning

Med Sodastream ensō får du ingen app, ledninger eller andet lir. Maskinen er hurtig pakket ud og sat frem. Dens høje, slanke form fylder ikke meget på mit køkkenbord, så flere placeringer er mulige.

Lever man som minimalist, passer Sodastream ensō perfekt ind i køkkenet. Maskinen fungerer naturligvis ikke bedre af den grund. (Foto: Natasja Broström)

Vil jeg flytte på ensō, bliver det derimod besværligt. Maskinen har ingen håndtag, og gummilisterne under foden gør, at du ikke lige kan skubbe rundt med ensō. Naturligvis er det smart, så maskinen står fast, men at flytte på den, er altså ikke nemt.

Du klikker kulsyreflasken ind i ”ryggen” på maskinen. Sodastream ensō er kompatibel med systemet kaldet Quick Connect. Ifølge Sodastream rækker en kulsyreflaske til 60 liter danskvand. Du skal selv investere i en flaske til 279 kroner, så det skal med i overvejelserne før et køb af maskinen. Kulsyreflasken er dog omfattet af det danske pantsystem, så du får 100 kroner retur, når du ”panter” .

Drypbakken passer ned i foden og har små gummidupper. Jeg lod plasten blive på for synligt at teste mængden af dryp. Der kom ingen. (Foto: Natasja Broström)

Læg den medfølgende drypbakke i bunden, hæld vand i plastflasken og klik den fyldte flaske ind og opad i grebet fortil.

Sodastream ensō understøtter forskellige typer flasker. Du kan blandt andet bruge en 0,5 liter flaske i stedet for den på 1 liter, som følger med i pakken. Det er smart, hvis du vil have en mindre flaske med på farten, eller hvis du i forvejen ejer Sodastream-flasker og gerne vil skifte mellem dem. Præcis hvilke flasker, du kan bruge, fremgår af manualen.

Indstillinger og brus

Når plastflasken er klikket på, skubber du bagud, til den hænger fast i lodret position. Herefter kan du lave din første omgang boblevand.

Foroven sidder en nedfældet trykknap. Manualen anbefaler to indstillinger. Vil du have mindre og lettere bobler, trykker du knappen ned tre gange. Vent et sekund mellem hvert tryk.

Glasset til venstre har større bobler lavet med fem tryk. Glasset til højre indeholder vand med mindre, blødere bobler lavet efter tre tryk. (Foto: Natasja Broström)

Skal der mere fut i, trykker du knappen ned fem gange. Igen med ét sekund mellem hvert tryk. Resultatet er større, mere dominerende bobler. Efter min mening får du med fem tryk en danskvand i stil med den i supermarkedet. Vel at mærke en danskvand i den lave ende af prisskalaen.

Læs også Smid din pizzasten ud Hvis det kun handler om smag, så er her svaret på alle dine pizzabønner.

Når boblerne er tilført, trækker du flasken fremad. Den skal slippe ophænget uden brug af et hårdt træk eller vrid.

Design med fordele og ulemper

Eventuelle sprøjt, når du frigør flasken, bliver fanget af drypbakken. Ligesom det meste af maskinens ydre er bakken også i stål. Materialet tager nemt imod fedtfingre, så du må i gang med at polere med den medfølgende klud, hvis du vil af med dem.

Den medfølgende klud tager nemt fedtfingre. Måske lidt latterligt at rengøre en sodavandsmaskine for kosmetisk snavs, men ensō bliver pænere at se på. (Foto: Natasja Broström)

Metallåget skrues på, før du placerer plastflasken i køleskabet. Bunden på den solide plastflaske er også i stål. Begge dele tager derfor let imod kulde, hvilket er smart. Plastflasken og dens indhold køler hurtigt ned.

Plastflasken har oplysninger trykt nær bunden. For eksempel en udløbsdato. (Foto: Natasja Broström)

Flasken tåler en tur i opvaskeren. Tjek manualen for egnede temperaturer. Bliver flaskens plast for varm, kan det nemlig skade overfladen, og så er flasken uegnet til videre brug. En hel, uskadt flaske er mest sikker, når vi taler om fremstilling af danskvand. Boblerne bliver lavet jo under tryk.

Konklusion

Sodastream ensō er en gennemtænkt boble-maskine, men ikke uden små skønhedspletter. Enheden er nem at placere i køkkenet, eller hvor du nu vil have den stående. Desværre er den svær at flytte med.

Ifølge Sodastream har Naoto Fukusawa givet ensō et design i stilen kendt som ”japandi”. Ordet er en sammentrækning af Japan og Skandinavien. Altså japansk og skandinavisk design i skønsom blanding. Jeg er nok lidt forudindtaget her, for jeg kender og elsker stilen.

En sodavandsmaskine kan bruges til cocktails og energidrik. Blandt andet firmaet Rockstar laver smagsvarianter til Sodastream. (Foto: Sodastream)

Du får en maskine med få kroge og kanter, så rengøringen af ensō er nem. Ikke alt, som skinner er af stål. Kroppen er nemlig ikke i gennemført, solid stål, men har et indre af sort plast. Det har dog ingen betydning i praksis.

Samlet set er design og funktionaliteten kommet godt i mål. At ensō leverer behagelige bobler og hurtig køling, gør kun missionen endnu mere vellykket.

Karakter
Sodastream ensō
High End

Home mener

Slankt og enkelt design for nem placering og rengøring. Producerer bobler i to varianter. Er bøvlet at flytte med. Plastflasken har en udløbsdato. Flasken kan være for stor til hylder i nogle køleskabsdøre.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Trådløs overvågning af hjemmet

Smid en hel pizza i airfryeren

Hold små pilfingre fra flaskerne

Effektiv klipning af store haver

Når du vil se godt ud

Lysmagi til husfacaden

Sodastream i nye japanske klæder

Bliver bedre og bedre

Smart pengeskab med mangler

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Scroll to Top