Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Ooni Volt 12

Du kan ikke gå tilbage, når du har prøvet den her

Hvis det kun handler om smag, så er her svaret på alle dine pizzabønner.

Skrevet af / 06/06/2023 - 08:44
Ooni Volt 12
Lasse Torp Hansen

Ooni Volt 12 ligner på overfladen en praktisk helårspizzaovn, du kan bruge både ude og inde. I virkeligheden er den et temperamentsfuldt værktøj på topniveau, som er svær at leve med, medmindre man er pizzafanatiker. Men hvis du er, så er den hver eneste øre værd.

Volt 12 er den første elektriske pizzaovn fra Ooni, som de senere år har fået stor international succes med deres gas-, kul- og træfyrede udendørs pizzaovne. Volt 12 kan både bruges ude og inde, selv om den helst ikke skal stå ude hele vinteren. Den koster det dobbelt af en lignende udendørsovn fra Ooni, og så må du selv tænke dig til de charmerende flammer.

Men hvis du forestiller dig en glorificeret pizzasten, kan du godt tro om igen. Det er som at sammenligne en gokart med en racerbil.

Kvaliteten er i top

Ooni Volt 12 oser af kvalitet. Konstruktionen er stor og kan ikke gemmes af vejen, så den er ikke at sammenligne med en lille kombiovn.

Ovnen betjenes ved hjælp af tre drejehjul, som klikker behageligt. Det første hjul er en timer, der tilføjer 30 sekunder pr. klik; timeren bipper, når tiden er gået. Hjulet i midten vælger temperaturen, og det sidste hjul styrer varmens fordeling mellem varmeelementerne i toppen og bunden af ovnen. Det er simpelt på den gode måde. Der er ingen app eller forstyrrende elementer. Inde i ovnen finder du Oonis 33,7 x 33,7 cm store bagesten, som oplyses af en rødlig lampe, der kaster et næsten guddommeligt lys over din aftensmad.

Når det gælder muskler lover Ooni, at pizzaovnen på 20 minutter når hele vejen op til 450 grader, og at en pizza kan laves på 90 sekunder. Selv om det teknisk set er 50 grader koldere og ca. 30 sekunder langsommere end deres træfyrede ovne, vil jeg beskrive den performance som mere end rigeligt.

Pizzaovn Ooni anmeldelse
Overfladen er pulverlakeret kulstofstål, der bidrager til følelsen af kvalitet. Det er heldigt, da du næppe kommer til at gemme den af vejen. (Foto: Lasse Torp)

Det burde være umuligt

En af de fundamentale love i madlavning er, at din mad ikke bliver bedre end de ingredienser, der bruges. Men Volt 12 er ligeglad med love. Den formår at forvandle dine elendige rester af skinkepålæg, dåsetomater og købedej til et festfyrværkeri af smag.

Da den blev testet med hjemmelavet dej og kvalitetsingredienser, var resultatet naturligvis langt bedre, men det var chokerende at opleve, hvor god kvalitet Volt 12 leverer selv under de sværeste vilkår.

At have en 450 grader varm ovn er en gamechanger og kan ikke sammenlignes med noget andet. Maden reagerer helt anderledes end ved lavere temperaturer. Alting er sødere, sprødere og friskere. Intet får lov at være slattent eller udkogt efter en tur i Volt 12! Det er svært at gå tilbage til den klassiske pizzasten i ovnen, når man først har oplevet Volt 12.

Det justerbare varmeelement i toppen er særligt brugbart, når det gælder hvid pizza. I mit tilfælde med mascarpone, kartofler, røget salt og estragon. Kartoflerne skal have længere tid end dejen for ikke at blive underbagte, hvilket er et problem, når man laver hvid pizza. Med en bagetid på kun 120 sekunder frygtede jeg at sætte tænderne i hårde, rå kartofler. For at undgå dette skruede jeg helt op for topvarmen. Det resultererede i en af mit livs bedste pizzaer, og ikke mindst cremede, færdigbagte kartofler med sprød kant. Noget jeg ikke tidligere har mestret derhjemme.

En elektrisk ovn gør det nemmere at eksperimentere med temperaturen end i en træfyret ovn. Selv om der mangler ildens charme, føles Ooni Volt 12 ikke som et kompromis, men snarere som et mere præcist værktøj. Det betyder ikke, at maskinen er nem at bruge fra starten, men at det er nemt at ændre og forbedre sin teknik.

Elektrisk pizzaovn
Topelementet gløder rødt, som vi kender det fra en almindelig ovn. Der sidder et varmeelement i toppen og et under bagestenen. Du kan først vælge fordelingen, efter at ovnen er varmet op. (Foto: Lasse Torp)

Respekter varmen!

Bare fordi pizzaovnen kan blive 450 grader og lave pizza på 90 sekunder, betyder det nemlig ikke, at du kan. Jeg kunne i hvert fald ikke til at starte med. Mine første pizzaer blev helt forkullede på mindre end 1 minut, hvilket vidner om råstyrken i Ooni Volt 12. Man er nødt til at prøve sig frem, så ingredienserne får den tid, de skal have, uden at bunden brænder på. Til calzone anbefaler jeg 350 grader og 180 sekunder.

Vær især opmærksom på, at ovnens temperatur ikke altid er den samme som selve stenens temperatur. Ofte bliver den første pizza skøn, og den næste fuldstændig brændt og uspiselig.

Udfordringen er, at stenen forsætter med at varme op, mens du spiser din første pizza. Selv om ovnen når 450 grader på 20 minutter, gør stenen det ikke. Men det gør den, hvis du lader den stå på fuldt blus. Man er nødt til at teste forskellige temperaturer og opvarmningstider for at få ensartede og forudsigelige resultater. Så undgår du brændt pizza.

Rengøring er til gengæld nemt. Der er ikke noget, der hedder fastbrændt sovs i en 450 grader varm ovn. Det hedder aske, og det kan nemt fjernes med en lille børste.

Pizza indendørs
Jeg troede virkelig, at Ooni pralede, da de sagde, at Volt 12 kunne lave pizza på 90 sekunder. I virkeligheden kan du nå at ødelægge din mad på den tid, hvis du ikke ved, hvad du laver. (Foto: Lasse Torp)

Besværlig inde

Et af de bedste argumenter for at købe Volt 12 er, at den kan bruges både ude og inde. Men dens hybride natur er også den største ulempe. Først og fremmest er den stor og har en speciel form. Den er smuk på sin egen måde, men det er svært at forestille sig et køkken, hvor der er en naturlig plads til den. Den bliver også ret varm ovenpå, så jeg ville ikke være tryg ved at bygge den ind i et skab.

Finder du plads i køkkenet, må du leve med, at der en gang i mellem går ild inden i den! Det er ikke farligt (tror jeg), men en smule angstprovokerende. Desuden er den glad for at teste din røgalarm, hvilken er trættende i længden.

Pizzaovn opskrift
Selv på dyre pizzeriaer har jeg sjældent fået en hvid pizza, der smagte så godt som den, jeg selv lavede på Ooni Volt 12. (Foto: Lasse Torp)

Besværlig ude

Udenfor kan Volt 12 ikke hamle op med de billigere og mere charmerende udendørsovne. Først og fremmest vejer den 17,8 kilo. Den kan godt tåle dansk sommervejr og fås med en beskyttende frakke, men hvis du håber at flytte den ud hver gang solen skinner, bliver du hurtigt træt i armene.

Den næste udfordring er ledningen. Den er alt for kort (under halvanden meter), især udenfor, hvor der er længere mellem stikkontakterne. Så husk en lang forlængerledning.

Var jeg pizzanørd nok til at betale for Volt 12, ville jeg bruge den inde, og så supplere med en dedikeret udendørs pizzaovn for et par tusinde kroner, så jeg kunne nyde flammerne, stemningen og den let brændte smag. For mit vedkommende er det den bedste grund til at lave pizza udenfor.

Hjemmelavet pizza indenfor
En beskeden ildebrand, men man bliver alligevel bekymret, når det sker. Røgen er det største problem, da den sætter gang i røgalarmen. (Foto: Lasse Torp)

Konklusion

Ooni Volt 12 overbeviser dig hurtigt om, hvor meget bedre den er end de klassiske pizzasten. Det er en kompromisløs pizzaoplevelse, der både udfordrer dig som kok og giver dig mad på et niveau, der hurtigt overgår byens bedste pizzeria. Den er smuk på sin egen måde og fremstillet af gode materialer. Ulemperne ved en ovn, der både kan bruges ude og inde er, at den ikke er perfekt til nogen af delene. Udenfor er den alt for dyr og ikke så hyggelig som en træfyret ovn, og indenfor fylder den for meget, er for varm til at bygge ind i et skab og mangler en udsugning. Som pizzaovn er den hver eneste øre værd, men du må leve med besværet, der følger med.

Karakter
Ooni Volt 12
Premium

Home mener

Designet og byggekvaliteten er i top, og du får et par elektriske fordele som stopur og justerbar topvarme. Performance er på niveau med udendørs ovne. Det er svært at forestille sig en et bedre værktøj til personen, som lever og ånder for pizza. Den er ikke praktisk indenfor, og en udendørs ovn er langt billigere og hyggeligere.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duel: Hvem tager skraldet?

En lav pris kan hurtigt give grå hår

Tørretumbleren som kan næsten alt

Nyt ansigt med strøm og små smæk

Så god at jeg er nødt til at købe den!

Freo X Ultra hjælper, men kan ikke stå alene

Eltandbørster i kamp: Smart, smartere og endnu bedre

Et rigtigt familiekøleskab

Rummelig vaskemaskine med mange funktioner

Massage når og hvor du vil

Kan du klare trykket?

Scroll to Top