Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Yale Smart Cabinet Lock

Sæt smart lås på dine skabe

Yales smarte lås sikrer værdier, medicin og kemikalier i skabe og skuffer. Låsen kan styres med tastatur og med stemmen – også, når du ikke er hjemme. Hvis ellers app’en vil.

Skrevet af / 05/07/2024 - 08:43
Yale Smart Cabinet Lock
Natasja Broström

Børn og gæster behøver ikke altid have fuld adgang til gemmerne. Muligvis har du alkohol, medicin, private papirer og ejendele i skabe og skuffer, som ikke kommer andre ved. Vil du sikre bestemte genstande og værdier, kan du overveje en ”klog” lås. En af de nye modeller på markedet er Yale Smart Cabinet Lock.

Som navnet antyder, drejer det sig om en app-styret lås. Smart Cabinet Lock indgår i Yales voksende sortiment af smarte sikkerheds-enheder kaldet Yale Smart Security Ecosystem. Senest testede vi Yale Smart Safe.

Yales smarte enheder supplerer hinanden. Her Smart Cabinet Lock og den Wi-Fi Bridge, som gør det muligt at styre låsen, når du ikke er hjemme. (Foto: Yale)

Enhederne anvender samme app, Yale Home, og flere af dem arbejder sammen. Blandt andet fungerer Yale Smart Cabinet Lock med Yale Smart Keypad og Yale Connect Wi-Fi Bridge, som koster henholdsvis 680 kroner og 844 kroner.

Fidusen er, at Smart Cabinet Lock kan styres på distancen og med stemmen (kræver Yale Connect Wi-Fi Bridge). Via Yale Home deler du adgang til låsen. For eksempel med en af dine kontakter i mobilen. Tilføjer du Yale Smart Keypad, kan du dele tastaturets pinkode.

Yales Wi-Fi Bridge sørger for en forbindelse til Yales servere, så du kan styre dine Yale-låse på distancen. (Foto: Yale)

I denne test har vi parret en Yale Smart Cabinet Lock med en Yale Connect Wi-Fi Bridge og Yale Smart Keypad. Testen er udført i Apples økosystem, fordi det er det smart home-miljø, jeg som tester har og bor i.

Låsen blev monteret i mit grebsfrie garderobeskab. Her skal lågen trykkes ind for at løsne en fjeder, der frigør låsens magneter på skabets inderside. Grebsfrie låger er brugt i flere køkken- og skabs-systemer. Designet skal dog vise sig at være problematisk, hvis du vil bruge en Yale Smart Cabinet Lock.

Placering og montering

Yale Smart Cabinet Lock består af en hovedenhed, en fod med glideskinne og en plade med en pal. Hovedenheden kan ligge i din hånd, og vægten er på under 100 g. Den fylder næppe meget i de fleste skuffe og skabe, men kræver en fastmontering.

Læs også Søndag formiddag er reddet I årets store gruppetest af robotplæneklippere uden kanttråd bliver tre kendte mærker udfordret af to helt nye på markedet. Find ud af, hvilke der slår græsset bedst, og hvor du får mest for pengene.

Først finder jeg stedet inde i mit skab, hvor låsen skal sidde. Jeg klikker hovedenheden på fodens skinne og sætter palen ind hullet på fronten. Æsken med Smart Cabinet Lock indeholder paler med forskellig længde, da vores skuffer og skabe kan være forskellige.

Yale har gjort opgaven med at placere låsen nem, da du får en slags skabelon til opmåling med i æsken. Jeg placerer papirskabelonen på min skabshylde så nær kanten som muligt.

Yales app-styrede skabslås består af flere dele. Her foden, hovedenheden, skabelonen i papir og to paler med forskellig længde. (Foto: Natasja Broström)

Derefter fjerner jeg filmen under foden for at lime den fast, hvor skabelonen angiver, at hovedenheden skal placeres. Jeg fjerner filmen på bagsiden af pladen med palen og lukker så skabsdøren til.

Spændt åbner jeg et par minutter senere. Delene bliver på deres plads; hovedenheden står fast på hylden, og palens plade har limet sig fast på dørens inderside. Palen glider ubesværet ind og ud af hullet i hovedenheden, når jeg åbner og lukker skabsdøren.

De 8 cifre på bagsiden af Yale Smart Cabinet Lock skal bruges til at sætte låsen op i Apple HomeKit. (Foto: Natasja Broström)

Du kan bruge de medfølgende skruer for ekstra fæste. Foden og de forskellige plader med paler har skruehuller til formålet. Efter min vurdering forhindrer Yale Smart Cabinet Lock næppe andre i at kunne tvinge låsen op med et redskab. Formålet er nærmere at forhindre børn i at få adgang til for eksempel alkohol og rengøringsmidler eller holde eventuelle gæster ude af dine private gemmer.

Opsætning og app

Yale Smart Cabinet Lock konfigureres i app’en Yale Home. Hent app’en via App Store Google Play.

App’ens menuer er suppleret med instruktionsvideoer. For eksempel, når du sætter låsen op første gang via Bluetooth. Videoerne viser også pædagogisk, hvordan du placerer den i dit skab eller skuffe.

App’en Yale Home viser historik og en oversigt over dine tilknyttede Yale-enheder. Det er også i app’en, at du tilføjer Yale Smart Keypad. (Screenshot: iOS)

Som nævnt giver Yale Connect Wi-Fi Bridge brugeren mulighed for app-styring, når du er væk hjemmefra. Yales Wi-Fi Bridge skal helst sidde i en stikkontakt, som er maksimalt tre meter fra låsen.

Med mobilens kamera skannede jeg QR-koderne på Yale Connect Wi-Fi Bridge og låsens hovedenhed. Opsætningen fungerer nogenlunde. Nogle gange mister app’en forbindelsen til låsen og Wi-Fi Bridge, hvis jeg har haft den lukket ned. Svar-tiden kan også være på flere sekunder.

HomeKit og stemmestyring

Yale Connect Wi-Fi Bridge er også vejen til stemmestyring via Apple HomeKit. Koden til HomeKit sidder på bagsiden af hovedenheden. Bortset fra stemmestyring og en oversigt over mit hjems Home-enheder, giver Apples Home-univers ikke fordele i forhold til Yales egen app. Tværtimod er brugerfladen ret skrabet.

Vil du stemmestyre låsen, sker det via Siri (iOS 12 eller nyere). Siri skal være tilgængelig via privatlivsindstillingerne. Med Siri aktiveret og slået til, var der ingen problemer med at bruge min stemme til på dansk at åbne og låse Yale Smart Cabinet Lock.

Udover Siri kan du anvende enheder, som understøtter med Amazon Alexa og Google Home.

Tastatur og brugshistorik

Yale har stillet en Yale Smart Keypad til rådighed, så den skulle selvfølgelig også testes sammen med Yale Smart Cabinet Lock. Jeg skannede QR-koden på tastaturets bagside og fik det sat op og tilføjet inde i app’en.

Yales skabslås kan suppleres med et fysisk tastatur, som ikke kræver Wi-Fi. Pinkoden til tastaturet kan du dele med andre via Yale Home-app’en. (Foto: Natasja Broström)

Æsken med Yale Smart Keypad indeholder en dobbeltklæbende pude og to skruer til montering af tastaturet. Placeringen skal være i nærheden af skabet eller skuffen med Yale Smart Cabinet Lock, da de to enheder kommunikerer via Bluetooth.

Styringen var ikke altid lige villig, men det lykkedes at få en pinkode og få den til at virke. Pinkoden kan du dele via Yale Home. Modtager behøver ikke have app’en installeret, men kan nøjes med at indtaste den modtagne kode og dermed låse dit skab eller din skuffe op.

Yale Home holder øje med, hvem der åbner og låser og hvornår. Smart, hvis du udlejer dit hjem eller dit sommerhus og gerne vil have kontrol over, hvem der åbner hvilke skuffer og skabe.

En smart lås sikrer alt fra personlige papirer, alkohol og medicin. Du kan styre den via app, når du ikke er hjemme, og give andre adgang. (Foto: Yale)

Udlejer du en bolig via Airbnb, kan du koble din konto med Yale Home og derigennem dele adgangen til din lås – og samtidig holde øje med, hvem der bruger den.

Service og batteriniveau

Yales app sender beskeder, når din lås åbner eller lukker. Løber batterierne i låsen ud, får du en advarsel. Når batteriet et kritisk niveau, slår låsen fra. Du kan derfor altid åbne dit skab eller din skuffe, selv om låsens batteri er brugt op.

Læs også Grillens schweizerkniv En elektrisk grill, som bliver rigtig varm, og hvor du kan bruge halvdelen af grillen til at lave mad på andre måder. Perfekt til altanen?

Jeg fik ret hurtigt flere beskeder om, at batteriet i Yale Smart Cabinet Lock blev drænet. På under en uge brugte låsen to 3V Lithium CR2. Jeg tjekkede på Yales hjemmeside og fik bekræftet min mistanke. Fjederen på min grebsfrie låge giver en lille træk i palen, som jeg ikke var opmærksom på, da jeg placerede Smart Cabinet Lock. Trækket får låsens motor til at arbejde ekstra, hvilket reducerer batteriet levetid.

Jeg er usikker på, hvordan det kunne være forhindret, for fjederen giver sig. Måske skulle hovedenheden have være sat endnu tættere på lågens inderside, end skabelonen viste. Den del af opsætningen er dog ikke Yales fejl, men en detalje, som forbrugerne skal være opmærksomme på.

Konklusion

Yale Smart Cabinet Lock er en fin løsning, hvis du har skabe og skuffer, hvor du gerne vil kontrollere adgangen. For eksempel til et skab med private sager i et sommerhus, du låner ud, eller du vil forhindre mindreårige i at få adgang til flasker med kemikalier og alkohol.

Yales app-styrede skabslås fylder ikke mere, end du kan have den siddende i de fleste skabe. For eksempel i skabet med kemikalier. (Foto: Natasja Broström)

Med app’en Yale Home deler du adgangen til låsen og holder øje med, hvem der åbner og lukker. Bliver låsen brudt op eller åbnet uden din tilladelse, får du besked. App’en har lidt udfordringer med stabilitet og responstider og er plaget af stavefejl.

Låsen har også sine begrænsninger. Yale Smart Cabinet Lock er ingen garanti mod tyveri, da den er lavet af plast og er ret spinkel i sit design. Det handler mere om at markere, at dette skab eller denne skuffe er privat. Den del af opgaven løser Yales smarte lås ganske fint.

Karakter
Yale Smart Cabinet Lock
Basic

Home mener

Montering uden værktøj. Kompakt design for nem placering. App-styring og overvågning. Kan kombineres med Wi-Fi Bridge og tastatur. Usikker og sjusket app. Lågen skal sidde helt tæt for ikke at tappe batteriet.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Trådløs overvågning af hjemmet

Smid en hel pizza i airfryeren

Hold små pilfingre fra flaskerne

Effektiv klipning af store haver

Når du vil se godt ud

Lysmagi til husfacaden

Sodastream i nye japanske klæder

Bliver bedre og bedre

Smart pengeskab med mangler

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Scroll to Top