Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Yale Smart Safe

Det smarte skab gemmer på dine værdier

Yales smarte pengeskab vil en masse, men snubler nogle gange undervejs. Usikker app og upraktiske løsninger skæmmer de gode detaljer.

Skrevet af / 08/06/2024 - 11:47
Yale Smart Safe
Natasja Broström

Helvede må have et særligt varmt sted for mennesker, der stjæler andres værdier. Ud over al papirarbejdet med politi og forsikring, skal tingene erstattes. Dertil kommer naturligvis affektionsværdien.

Mange af os forsikrer os ud af besværlighederne, men hvad nu hvis der også fandtes en smart måde at værne om tingene på i det daglige? Altså et supplement til forsikringen?

Det svenske låsefirma Yale blev grundlagt i 1840, men er langt fra groet fast i fortiden. Tværtimod har firmaet udviklet adskillige smarte enheder med app- og stemmestyring. Produkter og løsninger er samlet og bliver løbende flere i den fælles app, Yale Home.

Med en Connect Wi-Fi Bridge styrer du hjemmets Yale-enheder på farten. For eksempel kan du skifte pinkoden eller åbne Yale Smart Safe for andre. (Foto: Yale)

Yale Smart Safe er en af firmaets seneste modeller af penge- og værdiskabe. Skabet har ikke display, men styres og overvåges via app. Du kan dog bruge din selvvalgte kode til at åbne og lukke skabet ved hjælp af tastaturet på fronten. Deler du adgangen med andre, er det tastaturet, de skal bruge.

Vi har testet værdiskabet/pengeskabet Yale Smart Safe sammen med en Yale Connect Wi-Fi Bridge. Enheden skal købes separat til 680 kroner.

Læs også 26 svedige sommer-gadgets Farvelæg sommeren med billeder og musik og med smarte, praktiske gadgets, der gør selv regnvejrsdage til en fest!

Når ”broen” er i stikkontakten og sat op, kan du styre skabet eksternt via app’en og med din stemme via Google Assistant, HomeKit og Amazon Alexa. Det lyder alt sammen nemt og smart, men viste sig på flere måder at være besværligt i praksis.

Opsætning og brug

Når Yale Smart Safe er pakket ud, åbner du skabsdøren med nøglen, som følger med. Nøglen ligner noget, som åbner en boks i troldmandsbanken i Harry Potter-universet. Beskrivelsen er positivt ment. Den store, kantede nøgle bliver ikke så let væk, og du vil sikkert nemt kunne skelne den fra andre nøgler i dit hjem.

Skub den aflange klap på fronten nær tasterne til side og stik nøglen i nøglehullet for at åbne skabsdøren. På dørens inderside er en holder til de 4 medfølgende AA-batterier.

Yales smarte penge/værdiskab har to hylder med løst, beskyttende filt-underlag til alle dine kostbarheder. I skabsdøren sidder små kroge til nøgler. For eksempel til garagen eller et kontor. (Foto: Natasja Broström)

Skulle batterierne på et tidspunkt løbe ud, får du en advarsel i app’en. Bliver du alligevel ”låst ude”, stikker du et 9v-batteri op under kanten på det fremskudte tastatur. Her sidder et snedigt gemt udtag til batteriet. Dermed overfører du lidt batterikraft til at åbne skabet (ved hjælp af pinkoden).

Hent app’en Yale Home via App Store eller Google Play.

Lidt forvirrende støder du på navnet Yale Access, for eksempel i vejledninger fra Yale, men det er det gamle navn. Den nye app hedder Yale Home og virker kun på iPhone og Apple Watch. Vi har testet Yale Smart Safe i Apples økosystem. Ikke fordi vi her på L&B Home har en præference, men fordi det er det miljø, jeg som tester har og bor i.

Yale har gjort et godt stykke arbejde med at supplere indstillingerne i Yale Home med instruktionsvideoer. For eksempel, når du sætter skabet op første gang via Bluetooth og tildeler det en pinkode til brug på tastaturet.

Læs også Grillens schweizerkniv En elektrisk grill, som bliver rigtig varm, og hvor du kan bruge halvdelen af grillen til at lave mad på andre måder. Perfekt til altanen?

Efter et par forsøg fik jeg mobilens kamera til at skanne QR-koden og Apple HomeKit-koden på skabets inderside. Det gik nemmere med QR-koden på Yale Connect Wi-Fi Bridge. Her genkendte app’en enheden med det samme. Når skab, app og bridge spiller, er det tid til finjusteringerne.

Styring og deling

Du styrer Yale Smart Safe på farten via app’en og takket være Yales Wi-Fi Bridge. Ellers kører skabet kun på Bluetooth med begrænset rækkevidde.

Skal den eksterne styring virke, må Yale Connect Wi-Fi Bridge højst sidde 3-4 meter væk fra penge/værdiskabet. Dermed kan du for eksempel åbne skabet for andre, hvis du ikke selv er hjemme.

Yales app er pædagogisk enkel, når det gælder åbning og lukning af skabet. Grøn cirkel er åben. Rød cirkel er låst. (Foto: yale)

Jeg testede ved, via Yale Home-appen, at åbne Smart Safe nede fra gaden. Hjemme igen måtte jeg manuelt lukke skabsdøren i, da den springer op, når du låser skabet op. En irriterende detalje, der fra Yales side er ment som en praktisk hjælp, men det gør, at du fysisk skal holde skabsdøren inde for at lukke og låse igen.

En positiv detalje er, at en lille lampe oplyser skabet indefra, når døren er åben. Praktisk, hvis Yale Smart Safe står et mørkt sted. For eksempel inde i et andet, større skab.

Du deler pinkoden til skabet via app’en. Koden skal sendes til modtagers mobilnummer. Udlejer du dit hjem, eller skal andre kortvarigt ind i skabet, er delingen smart.

App’en holder også øje med, hvem der åbner og hvornår. Dermed får du en historik over brugen af skabet. Vil du skifte kode, gør du det også via app’en.

Jeg havde svingende succes med Yale Home. Nogle gange virkede app’en, andre gange ville den ikke. Nogle menuer havde stavefejl, eller ledte mig ikke hen til det, jeg gerne ville have praktisk hjælp til. For eksempel opsætning af Apple HomeKit.

HomeKit og stemmestyring

Du skal bruge en Apple-enhed som hub, hvis din Yale-enhed skal på Apple HomeKit og styres via Apples app, Home. Via mit Apple TV4 HD fik jeg på tv-skærmen tilknyttet og vist Yale Smart Safe inde i Apples Home-univers.

Yales Home-app har fine features. Tag et foto af dit hjem og sæt det i toppen af menuen i app’en Yale Home (tv.). Apples Home-app (midt og th.) er skrabet og giver ikke meget ekstra funktionalitet. (Foto: Yale og iOS)

Det gav bare ikke noget ekstra i forhold til Yales egen app. Brugerfladen i Apples Home-app på min iPhone er skrabet med hensyn til design og muligheder. Brug HomeKit, hvis du har flere Apple-enheder, du gerne vil samle og styre via Apples Home-app. Ellers hold dig til Yale Home.

Efter flere forsøg fik jeg endelig Siri til at samarbejde via min iPhone (iOS 12 eller nyere). Siri skal være tilgængelig via privatlivsindstillingerne. Jeg har tidligere (af privatlivshensyn) valgt Siri fra.

Dernæst skal man huske, hvad man kalder sit skab. Jeg blev ved at bede Siri åbne mit ”pengeskab”. Under opsætningen havde jeg kaldt Yale Smart Safe for et ”værdiskab”. Da forvekslingen gik op for mig, var der ingen problemer.

Konklusion

Yale Smart Safe er et gedigent penge/værdiskab med fikse detaljer. For eksempel er der indbygget lys, som tænder, når døren åbner.

Skabet kan boltes fast bagtil ved hjælp af indvendige skruer. Det giver en ekstra sikkerhed for hjemmets værdier såsom pas, papirer, kontanter, smykker og elektronik. Smart Safe er dog ikke sikret mod ihærdige tyve med en skærebrænder, brand eller en eventuelt opstået vandskade.

Ingen siger, at et Smart Safe behøver stå fremme. Yales skabe kan placeres i et større skab eller stilles af vejen i soveværelset. (Foto: Yale)

Du kan styre Smart Safe uden at være hjemme takket være Yale Connect Wi-Fi Bridge. Du har mulighed for via appen Yale Home at dele pinkoden med andre, men kan også skifte den i app’en, hvis du vil.

I app’ens historik holder du øje med, hvem som piller ved skabet. Langfingrede personer uden tilladt adgang kan prøve at åbne skabet. Forkert indtastet kode vil få skabet til at lukke ned i 5 minutter ad gangen.

Den integrerede deling med andre er noget af det mest smarte ved Yale Smarte Safe. For eksempel kan du bruge skabet i den fysiske verden på et delekontor. Du kan også via app’ens integration med Airbnb genere koder med udløbstidspunkt.

Skabet kan også styres med en stemmeassistent som for eksempel Siri. Det er et sjovt party-trick, når du har gæster i hjemmet, men næppe derfor, vi investerer i et værdiskab fra Yale.

Karakter
Yale Smart Safe
Premium

Home mener

Kompakt design for nem placering. Lys indeni. App-styring og overvågning samt deling af adgangskode. Kan fastmonteres med interne bolte. Usikker og sjusket app. Døren skal manuelt lukkes igen, når skabet har været låst op. Besværligt at sætte op med stemmeassistent/Apple HomeKit.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duel: Hvem tager skraldet?

En lav pris kan hurtigt give grå hår

Tørretumbleren som kan næsten alt

Nyt ansigt med strøm og små smæk

Så god at jeg er nødt til at købe den!

Freo X Ultra hjælper, men kan ikke stå alene

Eltandbørster i kamp: Smart, smartere og endnu bedre

Et rigtigt familiekøleskab

Scroll to Top