Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Stihl iMow 6 EVO

Smart styring af plæneklipningen

Under det stilfulde ydre gemmer der sig en kraftfuld robotplæneklipper til de største haver.

Skrevet af / 03/07/2024 - 09:15
Stihl iMow 6 EVO
Lasse Svendsen

Hvis du har en rigtig stor have, kan du glemme alt om de billigste robotplæneklippere. De vil aldrig kunne holde græsset kort, fordi de sjældent dækker store områder. De mindste plæneklippere egner sig derfor bedst til de mindste haver. I en stor have har du brug for en robotplæneklipper med lang klippetid og kort opladningstid.

De billigste robotklippere dækker typisk et plæneareal på mellem 500 og 1.000 m². Hvis du har en større have, f.eks. 1.000 m² eller mere, skal du kigge efter en plæneklipper med større batterikapacitet, som kan klippe i længere sekvenser. Ulempen er, at prisen stiger i takt med batteristørrelsen og det areal, du kan klippe.

Hvis du køber en robotplæneklipper for første gang, er plænearealet en af de første ting, du skal overveje. Det andet er, hvor avanceret du ønsker, at plæneklipperen skal være. Plæneklippere i den højere prisklasse kan programmeres og styres med en app på din mobiltelefon. Det gælder både for klippere, der har brug for en kanttråd, som denne, og klippere, der er helt trådløse og navigerer via GPS.

(Foto: Lasse Svendsen)

Der er ulemper ved begge typer robotplæneklippere. Hvis du har en overskuelig have uden mange forhindringer, hvor GPS-signalet ikke afbrydes af træer, fremspringende tage og lignende, kan plæneklippere uden kanttråd klare sig godt på plænen. I større haver med flere træer, damme eller forhindringer, der kan gøre det kompliceret for plæneklipperen at navigere, kan en kanttråd være en fordel.

Læs også 10 råd og tips: Sådan køber du den rigtige robotplæneklipper Producenterne sender konstant nye og mere avancerede robotter på markedet, men hvilken er den rette for din have? Her er tjeklisten til dig, som er på jagt efter den perfekte robotplæneklipper.

Robotklipper til de store plæner

Stihl iMow 6 EVO er den mellemste model i Stihls nye iMow-serie, som blev lanceret i 2023. Den kan klippe plæner på op til 3.000 m². Hvis det ikke er nok, er der iMow 7 EVO, som kan klippe op til 5.000 kvadratmeter græs. Hvis du synes, det er for meget, har Stihl også en iMow 5 EVO, der dækker 1500 m² græsplæne. Plæneklipperne er ellers ens, med undtagelse af et par mindre detaljer, og alle kan styres via Bluetooth, Wi-Fi og mobil.

iMow 6 EVO er en stor klipper, her ved siden af en McCullogh ROB600. (Foto: Lasse Svendsen)

Bemærk, at ingen af dem leveres med en kantledning. Du skal købe et monteringssæt, der indeholder det kabel, de stik og de forbindelser, der er nødvendige for at lægge afgrænsningskablet rundt om plænen. De fleste forhandlere tilbyder installation mod betaling, men du kan gøre det selv med basisværktøj som en tang, en lille hammer og en simpel afisoleringstang.

(Foto: Lasse Svendsen)

Installation tager tid

Jeg gjorde det selv, og i en have på 400-500 kvadratmeter tog det tre timer, fra plæneklipperen blev pakket ud, til kablet var lagt, og alt var samlet og klar til brug. Næste skridt var at oprette en bruger i app’en og indstille klipperutiner, klippehøjde fra 20 til 60 mm, regnsensor og andet grundlæggende.

(Foto: Lasse Svendsen)

Under installationen er det i øvrigt vigtigt at være opmærksom på afstanden fra afgrænsningskablet til vægge, trapper, træer og andre faste genstande i haven. Hvis du lægger kablet 37 cm fra faste forhindringer, vil plæneklipperen køre næsten millimeter tæt på trapper og mure, før den vender om og kører videre.

Installationssættet indeholder kabel, stik og pløkker. (Foto: Lasse Svendsen)

Husk at lægge kablet tæt på kanten af plænen, hvor f.eks. indkørslen støder op til plænen, eller et flisebelagt eller asfalteret udeareal – ikke højere end halvanden centimeter – støder op til kanten af plænen. Plæneklipperen kører så helt ud og lidt over kanten, så man ikke behøver at bruge kantskæreren langs hele plænen.

Vi taler millimeterpræcision. (Foto: Lasse Svendsen)

Stihl fortjener pluspoint for at inkludere meget klare installationsinstruktioner og en grundig brugermanual til denne avancerede maskine. Læs først og installer bagefter for at undgå problemer. Hvis der opstår problemer med plæneklipperen eller klippeprocessen, vil app’en advare dig og foreslå en løsning. Smart.

Læs også Søndag formiddag er reddet I årets store gruppetest af robotplæneklippere uden kanttråd bliver tre kendte mærker udfordret af to helt nye på markedet. Find ud af, hvilke der slår græsset bedst, og hvor du får mest for pengene.

Smart styring

De grundlæggende funktioner kan styres fra et kontaktpanel på toppen af plæneklipperen. Den kan startes og stoppes, uden at du behøver at have din mobil i hånden. Og ikke nok med det, den taler til dig. Den giver dig enkle beskeder, f.eks. når den sidder fast, eller andre advarsler. For eksempel fortæller den dig, hvor lang tid den skal klippe, hvis du trykker på start på panelet,

Foto: Lasse Svendsen

Der er ikke noget display på plæneklipperen, men den har oplyste symboler, der lyser op i en LED-matrix på topdækslet til visuel kommunikation.

Den har også lys, programmerbart som det er, og LED-lysene er især nyttige om aftenen. Det gør det lettere for mennesker og dyr at se, at plæneklipperen bevæger sig på plænen.

(Foto: Lasse Svendsen)

Klipperesultatet

Stihl-plæneklipperen er ret hurtig. Den bevæger sig hen over plænen med en hastighed på op til 0,5 meter i sekundet og har sensorer, der bremser plæneklipperen, før den rammer trapper, mure eller træer.

Den er også ret støjsvag. Hvis du står et par meter fra plæneklipperen, kan du kun høre de roterende knive, der skærer gennem græsset. Klippebredden er 28 cm, og knivene skal skiftes regelmæssigt. Cirka en gang om året. Det kan du selv gøre ved at skrue en plastmøtrik af på pladen nedenunder, der holder knivene, og derefter skubbe til skinnerne, der holder knivene, og voilà, du kan sætte nye knive i – og vende processen om.

(Foto: Lasse Svendsen)

Der medfølger ni reserveknive, så man har knive nok til fire års brug.

I min have er der ingen krævende skråninger. Men der er et sted, hvor det går meget ned på en eksisterende skråning. Det er her, de fleste plæneklippere sidder fast. Især hvis det har regnet og er glat. De store hjul på Evo-klipperen havde ingen problemer med den krævende hældning. Alle plæneklippere kommer let ned, men få kommer så let op som denne.

Hvis du har en meget krævende plæne med stigninger, der er stejlere end 24°, dvs. stigninger på mere end 45 %, kan du købe et opgraderingssæt med terrængående hjul, som giver plæneklipperen bedre manøvredygtighed.

My iMow app 5 My iMow app 4 My iMow app 3 My iMow app 2 My iMow app 1
<
>

 

Nogle robotklippere klipper plænen ujævnt. Hvis det f.eks. har regnet, og græsset er vådt, skubber nogle plæneklippere græsset foran sig, og knivene kan ikke klippe græsset lige så let, som når det er tørt. Det kan ses ved, at plænen ser ujævn ud, når plæneklipperen har kørt over det våde græs. Andre plæneklippere kan have problemer med store ujævnheder, hvor græsset efterlades i forskellige længder, efter at plæneklipperen er kørt forbi. Det er ikke tilfældet med Stihl-klipperen, som leverede et fejlfrit resultat i testperioden. Uanset underlaget eller om græsset var vådt.

(Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Plæneklipperen er både smart og intelligent. Den gør, hvad den får besked på, og det er nemt at planlægge ugens klipperunder i den overskuelige app. I min have var der ingen problemer. Klipningen var upåklagelig, selv på skråninger og i ujævnt terræn under buske og træer. Den sad aldrig fast nogen steder, selv ikke på krævende skråninger eller i områder med ujævn plæne. Du skal indregne prisen på et monteringssæt og, hvis du har 10 tommelfingre, prisen på installationen oveni.

Det kan få Stihl-plæneklipperen til at virke dyr, men hvis man ser på, hvad konkurrenter som Husqvarna tager for lignende plæneklippere, virker iMow 6 EVO ikke så dyr, som man måske skulle tro. For dem med store haver er det et rigtig godt valg. De mange indstillingsmuligheder og plæneklipperens kapacitet gør det nemt at holde store plæner pæne. Selv dem med mange forhindringer.

Stihl iMow 6 EVO 2 Stihl iMow 6 EVO 8 Stihl iMow 6 EVO 3 Stihl iMow 6 EVO 4 Stihl iMow 6 EVO 10 Stihl iMow 6 EVO 1
<
>
(Foto: Lasse Svendsen)
Karakter
Stihl iMow 6 EVO
High End

Home mener

Støjsvag, kraftfuld og effektiv plæneklipper med intuitiv app-styring og gode terrængående egenskaber. Særligt velegnet til store plænearealer. Fungerer kun med afgrænsningskabel (ekstraudstyr). Tidskrævende installation. Dyr i drift. Plastdækslet bliver let ridset.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Trådløs overvågning af hjemmet

Smid en hel pizza i airfryeren

Hold små pilfingre fra flaskerne

Effektiv klipning af store haver

Når du vil se godt ud

Lysmagi til husfacaden

Sodastream i nye japanske klæder

Bliver bedre og bedre

Smart pengeskab med mangler

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Scroll to Top