TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Marshall Willen

Bærbar underholdning

Marshall Willen er så lille, at det nærmest virker naturstridigt, at den kan lave så meget lyd.

forfatter
Publiceret 26/05/2022 - 12:21
Karakter
Marshall Willen
L&B mener
Meget lyd fra en lille, vandtæt boks med acceptabelt lydtryk og basniveau. 15 timers batterilevetid og kompakte mål gør den til den perfekte rejsekammerat.
App’en har begrænset værdi, og Willen spiller ikke lige så højt som sine større søskende.
Specifikationer
 • Type: Trådløs højttaler
 • Trådløst: Bluetooth 5.1
 • Tilslutninger: USB-C
 • Bestykning: 5 cm fuldtone-enhed, 2 x slavebas
 • Effekt: 10 W
 • Lydtryk: 82 dB
 • Frekvensområde: 100 Hz – 20 kHz
 • Batteritid: 15 timer
 • Mål og vægt: 10 x 10 x 4 cm / 310 g
 • Resistens: IP67 (sprøjtesikker)
 • Andet: Marshall Bluetooth App, sort el. hvid
 • Web: marshallheadphones.com
Vejl. pris 795Pr. 26/05/2022 Produktside

De mindste bærbare højttalere har alle ét problem: De kan ikke spille særlig højt, og de har næsten ingen bas. Derfor anbefaler vi normalt, at man køber en større højttaler, end man måske lige havde tænkt sig.

Men det er ikke lige praktisk for alle, i hvert fald ikke for dem, der gerne vil have en højttaler, som de nemt kan tage med på tur. Som denne.

Marshalls allermindste bærbare højttaler kan fint være en jakkelomme og vejer så lidt, at den ikke tynger i lommen eller tasken. At den heller ikke lyder så anæmisk, som små højttalere normalt gør, er en velkommen bonus.

Læs også Fest på farten JBL Charge 5 spiller højt og kraftigt, og det er den, du vil have med til fest og ballade.
JBL Charge 5 SPREAD

Den lille Willen-højttaler måler kun 10 x 10 cm og er 4 cm tyk. Med en vægt på lidt over 300 gram er den fjerlet sammenlignet med f.eks. JBL Charge 5. Alligevel har Marshall formået at få plads til et batteri, der kan spille op til 15 timer eller hele tre timer efter 20 minutters opladning via USB-C-porten.

Den vandtætte højttaler er lavet af et robust materiale og har en silikonestrop på bagsiden, som man kan bruge til at fæstne den til cykelstyret eller rygsækken.

Indvendig har den en 5 cm fuldtone-enhed og to slavebasser, som skal give bassen lidt mere tyngde end normalt fra en så lille højttaler som Willen.

Marshall Willen 4 2048x1365 1
Bluetooth-parring, mikrofon og batteri-indikator på toppen. Lyden styres med den messingfarvede joystick-knap på fronten. (Foto: Lasse Svendsen)

App-styring

Der findes også en app til højttaleren, og funktionerne kender vi fra vores tests af Marshalls trådløse hovedtelefoner og højttalere. I app’en kan man vælge imellem tre EQ-indstillinger: Marshall, som er klassisk Marshall-lyd; Press, der har ekstra fokus på bas og diskant; og Voice til f.eks. podcastere.

Der er ingen andre EQ-justeringer, men man kan bruge app’en til at koble flere højttalere sammen, som så kan spille samtidig, hvis man vil det.

På toppen af højttaleren er der en lille mikrofon til samtaler. Hvis nogen skulle ringe, mens man hygger sig med musikken, kan Willen fungere som håndfri højttaler.

Marshall Willen 3 2048x1365 1
Silikonestroppen holder højttaleren i et fast greb. (Foto: Lasse Svendsen)

Lydkvalitet

En lille joystick-knap på fronten fungerer som volumenkontrol – swipe op eller ned – og pauseknap. Swipe til højre eller venstre for at skifte sang, og hold joystick-knappen inde for at tænde eller slukke højttaleren. Batteriniveauet kan ses på toppen af højttaleren, hvor fem røde lysdioder viser, hvor meget strøm der er tilbage på batteriet.

De tre lydindstillinger i app’en er lidt mærkelige, synes jeg. Lyden er klart bedst med Marshall-indstillingen. Men hvis man vil have mere bas og vælger Press i app’en, forsvinder mellemtonen næsten, og dermed også vokalen, der pludselig lyder for tyndt.

Så lyder vokalen og guitaren på Khalids “Bad Luck” simpelthen for tyndt, og det er ikke kun vokalen, men også instrumenterne, der drukner lidt i lydbilledet, hvis man vil have mere bas.

Det bedste, man kan gøre, er at holde sig til Marshall-indstillingen, og siden der ikke er så meget andet fornuftigt at bruge app’en til, kan man lige så godt springe den over. For højttaleren klarer sig fint uden.

Man kan hjælpe bassen lidt på vej ved at lægge højttaleren ned, hvis man vil have lidt mere fyldig lyd, men den lille højttaler har faktisk brugbar bas. I hvert fald i betragtning af størrelsen. Den spiller ikke så højt og sejt som JBL Charge 5, men lydtrykket fra den lille højttaler er overraskende godt.

Lydbilledet er godt fokuseret og tydeligt nok til, at man også kan nyde jazz eller klassisk, men hvis man falder for fristelsen til at skrue volumen op til bristepunktet, så brister klarheden i lydbilledet også.

Willen er bedst, når den står i nærheden af lytteren, og det er ikke den højttaler, vi ville vælge til en sommerfest. Her er den nævnte Charge 5 eller Marshalls større Acton II BT et bedre valg.

Marshall Willen 2 2048x1365 1
Med IP67-certificering er Marshall-højttaleren næsten vandtæt. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Marshalls lille Willen-højttaler er en kompakt rejsekammerat, der er så lille, at det aldrig er noget problem at tage den med ud. Som højttaler på terrassen, i parken, på båden eller på rejse er den næsten perfekt. Batteriet holder længe nok, og den er robust og vandtæt nok til, at den kan tåle vind og vejr.

Det bedste ved den er dog, at den faktisk spiller bedre, end man skulle tro. Lydtrykket er ikke sammenligneligt med større Bluetooth-højttalere, og man mærker, at der er begrænset bas her. Noget, app’en i øvrigt ikke formår at gøre noget fornuftigt ved. Men størrelsen og ikke mindst prisen taget i betragtning må vi medgive, at Marshall Willen er et godt køb.

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
MSI RTX 40: Ny prisvindende serie af bærbare Tag springet til det enestående med de nye grafikkort i GeForce RTX 40-serien og 13. generation Intel Core-processorer.
lbpluss
Slår Sonos på hjemmebane Audio Pro A15 er en stærk lille multirums-bordhøjttaler, som du kan tage med dig ud i haven i tørvejr.
lbpluss
Fyldig lyd og fuld streaming Gulvhøjttalerne Audio Pro A38 er et indretningsvenligt alt-i-et stereoanlæg med musikstreaming, multirum og TV-tilslutning.
lbpluss
Musik under bruseren Ikea Vappeby er en lille Bluetooth-højttaler, der tåler at komme med i bad.
lbpluss
Ikoniske B&O-højttalere klar til fremtiden Ny generation af Beosound hjemmehøjttalere.
lbpluss
Næste generation smarthøjttalere fra Sonos Rygterne var sande: De nye Sonos-højttalere kommer 28. marts, og vi har hørt dem.
Følg Lyd & Billede