Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Apple TV 4K 128 GB

Medieafspiller med muskler

Tredje generation af Apple TV 4K er en lynhurtig enhed med kraftig ydelse, en sømløs brugeroplevelse og lækker billed- og lydkvalitet. Bare tænd for den, og tag popcornene frem!

Skrevet af / 27/11/2022 - 09:00
Apple TV 4K 128 GB
Audun Hage

Der har længe verseret rygter om, at Apple ville lancere sin egen TV-skærm, og udfordre etablerede fjernsynsproducenter som Samsung og LG på deres egen hjemmebane. Men tech-giganten fra Cupertino har spillet sine kort anderledes, med en overkommeligt prissat medieafspiller, som du kan tilslutte til ethvert TV, og som giver direkte adgang til Apples univers af apps, spil og underholdning.

Det viste sig at være et klogt træk, for den lille Apple TV-boks er blevet umådelig populær, og er blevet solgt til millioner af husstande verden over. Mange er holdt helt op med at bruge TV-skærmens egne smarte funktioner, efter de har tilsluttet Apple-boksen.

Sidste år kom den opgraderede 4K-version med skarpere billede, bedre lyd og smartere fjernbetjening. Men Apple stopper ikke der, og kommer med en ny, opdateret udgave også i år. Faktisk to af dem!

Apple TV 4K (2022)
Tredje generation Apple TV 4K med Siri-fjernbetjening. (Foto: Audun Hage)

Apple TV 4K i to versioner

Tredje generation af Apple TV 4K fås i to versioner – den ene med 64 GB lagerplads og Wi-Fi 6, mens den anden øges til 128 GB for et par hundrede kroner mere.

Vi synes bestemt du skal vælge sidstnævnte, da den også har Gigabit Ethernet, plus andre smarte funktioner, der gør den mere fleksibel og fremtidssikret. Den billigere 64 GB-version kan derimod være fin, hvis du vil supplere med flere enheder rundt omkring i hjemmet.

Begge versioner er drevet af den nye A15 Bionic-processor, som er meget hurtig og energieffektiv. Den lover op til 50% hurtigere ydeevne og bedre flow i spilgrafik, sammenlignet med sin forgænger. Operativsystemet tvOS er blevet opdateret til version 16.1.1, og giver adgang til et bredt spektrum af smarte funktioner og apps.

Alt styres af den opdaterede Siri-fjernbetjening, der har samme design og funktionalitet som sin forgænger, men nu oplades via USB-C.

Læs også Nu kan du få Google TV på alle dine skærme Google Chromecast giver TV’et nyt liv og har nu fået både fjernbetjening, Google TV – og 4K. Men den har også et problem.

Massevis af indhold og hyppige opdateringer

Næsten alle eksisterende streamingtjenester er tilgængelige via App Store. Alt fra nyere tjenester som SkyShowtime, Pluto TV og HBO Max, til etablerede aktører som Disney+, Netflix og Amazon. På musiksiden er der Spotify, Tidal og mange flere.

Derudover får du naturligvis Apples egne tjenester Apple TV+, iTunes, Apple Music, spiltjenesten Apple Arcade, og ikke mindst Apple Podcasts.

Og listen over tjenester opdateres dagligt: ​​Dette er i modsætning til ældre smart-TV’er, hvor forældede apps har en tendens til at udløbe, ikke blive opdateret, og til sidst helt miste support. Netop derfor kan Apple TV være en fin opgradering til dit gamle 4K TV.

Med så meget indhold tilgængeligt, er det selvfølgelig en fordel at have god lagerplads. Apple har øget lagerpladsen fra 32 og 64 GB på forgængerne til henholdsvis 64 og 128 GB på 3. generation. Det burde holde i et stykke tid. Under alle omstændigheder slipper du for at skulle slette apps, hver gang du vil tilføje en ny.

Til sammenligning har Google Chromecast med Google TV – som dog også er væsentligt billigere – kun 8 GB (med lidt over 4 GB tilgængeligt til app-indhold), hvilket føltes lidt pauvert, da vi testede det.

Apple TV er større og vejer mere end Google Chromecast, men til gengæld har den også en markant kraftigere ydeevne under motorhjelmen. (Foto: Audun Hage)
Læs også Nu kan du få Google TV på alle dine skærme Google Chromecast giver TV’et nyt liv og har nu fået både fjernbetjening, Google TV – og 4K. Men den har også et problem.

Kompakt design

Det nye Apple TV 4K ligner til forveksling sine forgængere, men er blevet lidt mere kompakt, efter at blæseren nu er udskiftet med passiv køling.

Apple TV er let at placere: Den kompakte enhed kan placeres hvor som helst i nærheden af ​​TV’et, og tilsluttes via HDMI-kabel. Dette er ikke inkluderet i æsken, så du skal påberegne at købe det separat.

Hvis du har TV’et stående på et TV-bord, vil det være fuldt ud muligt at skjule Apple TV-boksen bagpå, og trække HDMI- og strømkablet skjult op til den. Vi ved af erfaring, at mange professionelle AV-installatører gør dette på en elegant måde. Men du kan sagtens gøre det selv med velcro, strips eller lignende.

Hvis du hellere vil have TV’et monteret på væggen, er det stadig nemt at gemme Apple TV’et i et skab. Fjernbetjeningen bruger et Bluetooth-signal, så den behøver ikke at blive peget direkte, som man skulle med de første generationer.

Apple TV 4K - Siri Remote
Apple TV 4K leveres med en Siri-fjernbetjening i aluminium. (Foto: Audun Hage)

Siri-fjernbetjening med stemmestyring

Siri-fjernbetjeningen i aluminium ligger godt i hånden, og giver et godt kvalitetsindtryk. Den kan også bruges til at styre simple funktioner på TV-skærmen, som f.eks. lydstyrken. Knapperne giver et tydeligt “klik”, når du trykker på dem. Du kan navigere rundt med piletasterne, eller stryge fingeren hen over touchpad’en.

Dette kan tage lidt tilvænning, og vi oplevede nogle gange at swipe for langt forbi det valg, vi ønskede. Men heldigvis er det muligt at finjustere følsomheden i indstillingsmenuen.

Fjernbetjeningen har relativt få knapper, og for vores vedkommende kunne vi forestille os en “kontrol-knap” med genveje til de mange indstillinger, du har på et Apple TV. Heldigvis kan du nu også bede Siri om at “vise indstillinger”, ligesom “vis mig actionfilm”, på dansk.

2022-modellen af Siri-fjernbetjeningen har nu fået USB-C opladning. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og funktioner

Når du opsætter Apple TV 4K for første gang, kan du vælge at gøre det manuelt med fjernbetjeningen, eller automatisk via iPhone. Begge måder er relativt hurtige og nemme, og du behøver ikke at være iPhone-bruger for at komme i gang. Derimod skal du dog have en Apple-konto, for at kunne registrere og downloade betalings-apps og -tjenester.

Før du kan bruge dine sædvanlige streamingtjenester og apps, skal du regne med at skulle logge ind på dem igen. Vi synes, at Apple kunne have haft et mere velfungerende system til at downloade og logge ind på de apps og streamingtjenester, som du allerede abonnerer på.

Dernæst vil du måske tage et kig på indstillingerne. Apple-boksen sætter sig i første omgang automatisk op i forhold til din skærm, men den har også en række avancerede muligheder, som kan tilpasses dét, din tv-skærm er i stand til at vise. Hvis du har en iPhone, kan du også bruge denne til at foretage en hurtig og nyttig farvekalibrering af din skærm.

Bred formatunderstøttelse – nu inklusive HDR10+

På billedsiden understøtter Apple TV videoopløsninger op til 4K og 60 billeder i sekundet. Videoindhold med 8K-opløsning eller 120 billeder i sekundet er i øjeblikket ikke understøttet, og må nok vente til næste generation. Derimod kan Apple TV skifte mellem forskellige billedhastigheder, så det svarer præcist til billedindholdet (24 Hz, 50 Hz, 60 Hz etc.), og på den måde undgå billedflimmer og ujævnheder i bevægelserne. Alt kan justeres i menuen, så videoafspilningen bliver optimal i forhold til netop din skærm.

Senere vil der desuden komme en opdateret funktion ved navn QMS VRR (Quick Media Switching, Variable Refresh Rate), som giver mulighed for øjeblikkelig skift mellem forskellige skærmfrekvenser, uden “hikke”.

Apple TV understøtter allerede kendte HDR-videoformater som Dolby Vision, men nu har det også HDR10+. Det er især gode nyheder for Samsung-ejere, da deres TV allerede understøtter HDR10+, men ikke Dolby Vision. Nu vil mere indhold være tilgængeligt i dette format, både via streaming og online-leje. For eksempel er Apples egne serier nu tilgængelige i HDR10+, ud over Amazon Prime.

Læs også Ejer du et Samsung TV? Så læs dette! Apple TV-app'en til Samsung TV streamer nu udvalgt indhold i det åbne HDR10+ format – som et alternativ til Dolby Vision.

Kan fungere som «kommandocenter» i et Smart Home

Blandt andre nyheder om tredje generation af Apple TV finder vi understøttelse af de nye Smart Home-standarder Matter og Thread. Sidstnævnte er kun tilgængelig på 128 GB-versionen med Wi-Fi + Ethernet.

Matter er et samarbejde mellem Apple, Amazon, Google, Samsung og andre store producenter, om en fælles standard for det smarte hjem. Thread er en separat protokol til trådløse mesh-netværk, som gør det nemmere og hurtigere for tilsluttede smarte enheder at tale med hinanden over det lokale netværk.

Ved at understøtte disse standarder, kan Apple TV-boksen fungere som et kommandocenter i dit Smart Home. Det forbinder de forskellige smarte enheder på netværket, og vil gøre dem nemmere at styre via apps i TV-menuen, og via stemmestyring.

Bemærk! Disse standarder er stadig friske, og vi har ikke været i stand til at vurdere alle de smarte funktioner, som Apple TV 4K kan tilbyde i denne test. Men det er muligt, at vi laver et mere detaljeret tjek af disse på et senere tidspunkt!

Læs også Matter gør endelig det smarte hjem smart En ny standard for smart-enheder lover at gøre det lettere at få dimserne i hjemmet til at arbejde sammen. Og det der ud til, at alle producenterne er med på vognen.

Lynhurtig ydelse!

Når du først er kommet godt ind i tvOS-brugerfladen, er du parat til alt, hvad Apples underholdningsunivers har at byde på. Som nævnt er udvalget af apps og tjenester upåklageligt stort og overskueligt. Og det første indtryk er, at det hele går hurtigt – meget hurtigt!

Vores testeksemplar af Apple TV var af typen 128 GB med Gigabit Ethernet, som åbner op for lynhurtige hastigheder, hvis man fysisk kan forbinde det med et kabel til en router. I vores tilfælde lykkedes det os at uploade og downloade stabile 620 Mbps, kun begrænset af hastigheden på det tilgængelige hjemmenetværk. Her har Apple TV en klar fordel i forhold til mange eksisterende og ældre TV-modeller, som kan være begrænset til 100 Mbps via Ethernet-stikket.

Den solide internetforbindelse, og ikke mindst processorkraften under motorhjelmen, gør, at Apple TV kan håndtere store mængder data. Her skal du ikke vente på langsomme apps og menuer, der skal indlæses. Tjenesterne dukker op på skærmen på en brøkdel af et sekund, mens film og videoer går i gang øjeblikkeligt. Du kan skifte mellem apps, og fortsætte med at se, hvor du slap, uden irriterende forsinkelser eller “indlæsning”. Sådan noget kan man hurtigt blive forvænt med!

AApple TV 4K 128 GB er udstyret med Gigabit Ethernet-indgang, som åbner for stabil og hurtig internet-tilslutning – bedre end de fleste Smart TV’er. (Foto: Audun Hage)

Strålende billed- og lydkvalitet

Med så solid en ydeevne kan man ikke lade være med at forvente, at billedkvaliteten fra streamingtjenesterne bliver rigtig lækker. Under testen vekslede vi mellem Netflix, HBO Max og Disney+, for ikke at glemme Apple TV+. Og det ser aldeles strålende ud.

Serier og film med 4K HDR (High Dynamic Range)-format vises til deres fulde potentiale, med meget lidt synlig komprimering eller tab af opløsning undervejs. Forudsat at du har en stabil internetforbindelse, selvfølgelig.

Apples egen TV+ tjeneste er kendt for at have en af de højeste bithastigheder blandt streamingtjenester, og vi oplevede ganske rigtigt at serier som Ted Lasso og The Morning Show havde fremragende skarphed, dybde og kontrast.

På lydsiden har Apple TV 4K understøttelse af en række lydformater, og her er det mest nærliggende at nævne Dolby Atmos, som er udbredt på meget streaming-indhold. Det mindre udbredte DTS:X-format er på den anden side ikke understøttet i øjeblikket.

Apple TV kan overføre Atmos-lydsignalerne til dit TV og/eller en kompatibel soundbar via HDMI eARC-udgangen. Derudover, hvis du har et sæt Airpods Pro eller Airpods Max, kan du også drage fordel af Spatial Audio. Denne finesse omkoder surroundlyden, så den fungerer sammen med stereohøretelefoner, og sender den trådløst ud via Bluetooth. Ganske raffineret!

Apple TV 4K leverer knivskarp og kontrastrig billedkvalitet. Her fra Ted Lasso på Apple TV+. (Foto: Audun Hage)

Fungerer også fint til spil

Apple TV 4K er selvfølgelig ingen erstatning for fuldblods-spilkonsoller som PS5 eller Xbox Series X. Derimod fungerer det fint til lavtærskel spilunderholdning med enkle spil.

Der er en række enkle spil tilgængelige til gratis download, og gennem Apple Arcade kan du abonnere på spil i højere kvalitet for 39 kroner om måneden. Tilslut blot en kompatibel Playstation- eller Xbox-controller, og morskaben kan begynde.

Konklusion

Tredje generation af Apple TV 4K har fået nogle vigtige opdateringer, der gør den til en attraktiv medieafspiller for rigtig mange mennesker. Uanset om du leder efter en solid opgradering til dit eksisterende TV, eller planlægger et nyt og avanceret Home Entertainment system, er dette en sikker vinder. Vi kan konstatere, at både billedoplevelsen og brugeroplevelsen er glat og problemfri.

Apple TV 4K koster væsentligt mere end for eksempel Googles Chromecast 4K. Til gengæld byder den på mere processorkraft og lagerkapacitet, avancerede billed- og lydformater, og generelt kraftigere ydeevne i apps og spil. I samme forstand overhaler den også mange af de andre TV-producenters egne bruger-interfacer indenom. En klar anbefaling herfra!

Karakter
Apple TV 4K 128 GB
Premium

Lyd & Billede mener

Den opgraderede 128 GB udgave har rigeligt med hukommelse, lynhurtigt internet og et fornemt bruger-interface. En flot opgradering som kan give dit nuværende TV helt nyt liv! Fjernbetjeningen og menusystemet kan kræve lidt tilvænning, hvis du mest er vant til andre systemer og brugerflader.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Scroll to Top