TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Matter er en fælles standard for Smart home

En ny standard for smart-enheder lover at gøre det lettere at få dimserne i hjemmet til at arbejde sammen. Og det der ud til, at alle producenterne er med på vognen.

forfatter
Publiceret 17/05/2021 - 10:04

Et smart hjem, hvor al elektronikken arbejder sammen på at give os en behagelig hverdag, lyder som en drøm. Men at få gadgets fra dusinvis af producenter til at kommunikere med hinanden i praksis, kan give søvnløse nætter og onde drømme. Nu ser det dog ud til, at der er lys for enden af Smart-tunnelen.

Matter er navnet på en ny standard for smarte enheder, som netop er blevet vedtaget. Og inden vi kan nå at tænke, at endnu en standard, var lige det, som vi ikke havde brug for, så loves det fra Connectivity Standards Alliance (CSA), der står bag Matter, at alle de eksisterende protokoller og platforme vil være understøttet. Og det gælder uanset, om enhederne kommunikerer via Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth, eller Thread, og om styringen sker gennem Alexa, Apple HomeKit, Google Home eller Samsung SmartThings.

Også din eksisterende elektronik er med

Udmeldingen ledsages af et kor af udmeldinger fra leverandører af Smart home-udstyr om, at også de støtter Matter. Og at deres eksisterende udstyr til kunne bruges under den nye standard – eventuelt efter en opdatering. Så du skal altså ikke smide dine Hue-pærer ud og køre det intelligente køleskab på genbrugspladsen. Tværtimod ser det ud til at løftet om det forbundne hjem omsider kan realiseres.

Formålet med Matter er, i følge deres website, at gøre det lettere at bruge Smart-enheder sammen, men også at gøre dem mere stabile og øge sikkerheden.

Læs også Guide: Apple HomeKit vs. Samsung SmartThings Apple og Samsung har hver sit økosystem til det smarte hjem. Her får du et overblik.

Nyt navn – magtfuld alliance

Matter er ikke en standard, der kommer ud af ingenting. I virkeligheden er der bare tale om et navneskifte for Connected Home over IP (CHIP), der har været under udarbejdelse i CAS-alliancen siden 2019. Men det er til gengæld nyt, at der nu er enighed fra en lang række producenter om, at de enheder, der lanceres fra udgangen af 2021, vil være kompatible med den fælles standard. Og mærket med Matter-logoet som bevis.

Medlemmerne i CAS-alliancen er magtfulde firmaer som Amazon, Apple, Google, Comcast og Zigbee-alliancen. Og som et ekstra incitatment skal der ikke betales licens for at bruge teknologien i Matter-standarden. Også Ikea, Samsung og Signify (Philips Hue) samt Huawei er blandt de firmaer, der har meldt sig under farenerne.

buildwithmatter.com

Skriv en kommentar

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
MSI RTX 40: Ny prisvindende serie af bærbare Tag springet til det enestående med de nye grafikkort i GeForce RTX 40-serien og 13. generation Intel Core-processorer.
lbpluss
Robotten flytter ind En luftrensende robot, der trisser rundt i dit hjem og renser luften, hvor der er behov for det. Var det noget?
Robotplæneklippere uden spor af snor Husqvarna Nera robotplæneklippere kan undvære kanttråd, og de kan klare stejle skråninger.
Er luften ren? VINDSTYRKA er en ny og prisbillig luftsensor fra Ikea, der kan måle luftkvaliteten i det smarte hjem.
Segways robotplæneklipper ser forhindringerne GPS-styret robotplæneklipper med AI-teknologi - her er kanttråden fortid.
Sonos lader dig tale med Alexa I løbet af foråret udvides Sonos’ smarte højtalere med Amazons taleassistent Alexa
Følg Lyd & Billede