TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Jabra Elite 5

Perfekt balance

Jabra Elite 5 er et sæt fremragende trådløse hørepropper i mellemklassen.

forfatter
Publiceret 19/09/2022 - 08:22
Karakter
Jabra Elite 5
L&B mener
Sprød og klar lyd. Støjreduktion virker glimrende uden osteklokkeeffekt. Teknologien sikrer også bedre talekvalitet. IP55-certificering, trådløs opladning og Bluetooth Multipoint sikrer alsidig anvendelse.
Må indimellem give op over for “wall of sound”-musik.
Specifikationer
  • Type: In-ear, helt trådløse
  • Drivere: 6 mm
  • Aktiv støjreduktion og lydgennemslip: Ja (hybrid) / ja
  • Codecs: AAC, aptX, SBC
  • Batteritid: 7 + 28 timer
  • App: Jabra Sound+
  • Tilslutninger: USB-C, Bluetooth 5.2 (multipunkt)
  • Vægt: 5 g pr. høreprop, 40 g (etui)
  • Andet: Trådløs opladning af etui, IP55, Google Assistant, Amazon Alexa
  • Web: jabra.dk
Vejl. pris 1199Pr. 19/09/2022 Produktside

Det er ikke så tit, jeg får lov til at anmelde hørepropper. Eller nogen form for lydprodukter i det hele taget. Det er mine hi-fi-entusiastiske kolleger meget bedre til, end jeg er. Men indimellem kommer der et produkt på markedet, som virkelig taler til alle og enhver, og så er det, jeg får lov til at gøre mine hoser grønne. Sådan et produkt er de trådløse hørepropper Jabra Elite 5, som til en virkelig rimelig pris byder på både automatisk støjreduktion (ANC), trådløs opladning, Bluetooth 5.2 med multipunkt, der tillader hørepropperne at være forbundet til to enheder samtidig, samt IP55-certificering, så propperne også er stænksikre og dermed beskyttet mod f.eks. regn.

Jabra Elite 5
Jabra Elite 5 er blevet udstyret med hele 6 mikrofoner fordelt på de to propper, nemlig to indvendige feedback-mikrofoner samt en feedforward-mikrofon udenpå. (Foto: Jabra)

I samme prisklasse finder vi glimrende produkter som Anker Soundcore Liberty 3 ProAudio-Technica ATH-CKS50TW og Technics EAH-AZ40. Sidstnævnte vandt vores gruppetest af prisbillige trådløse hørepropper i foråret, og jeg hævder ikke nødvendigvis, at Jabra Elite 5 lyder bedre end forårets testvinder, men Jabras propper byder på hele pakken på en måde, som også vil tiltale dem af jer, som bruger de trådløse hørepropper lige så meget til arbejde som til musiklytning.

En fest på arbejdet

Jabra Elite 5 er blevet udstyret med hele seks mikrofoner fordelt på de to propper, nemlig to indvendige feedback-mikrofoner samt en feedforward-mikrofon udenpå. Dén konfiguration forbedrer opkaldskvaliteten markant, hvis propperne bruges som trådløst headset, når man taler i mobilen. De udvendige mikrofoner er konstant aktive, mens de indvendige mikrofoner automatisk aktiveres, hvis det f.eks. blæser, og sørger for at hjælpe din stemme på vej.

Har man brug for ro, mens man arbejder, byder app’en Jabra Sound+ på muligheden for at lytte til baggrundslyd i form af diverse såkaldte soundscapes – f.eks. brusende bølger, regnvejr, lyden af en loftventilator, etc.

Jabra Elite 5
Jabra Elite 5 leveres med tre forskellige EarGels, som man kan tilpasse til hvert øre. Dermed bliver hørepropperne så tætsluttende, at de lukker al udefrakommende støj ude. (Foto: Jabra)

Og ved hjælp af Microsoft Swift Pair er det lynhurtigt at koble propperne til Windows-PC’en. Der er med andre ord tænkt en del på de mange mennesker, som enten arbejder hjemme, eller som har en livsstil, hvor arbejde og fritid smelter sammen. Og i begge tilfælde er det praktisk med trådløse hørepropper, som fungerer godt i to verdener.

Lydkvaliteten

Men selvfølgelig er det lydkvaliteten, når man lytter til musik, der er det afgørende kriterium. Det nytter ikke meget, at Jabra Elite 5 fungerer godt som headset, hvis de ikke lyder godt, når man spiller sine yndlingssange.

Heldigvis leverer Jabra Elite 5 glimrende lyd. Støjreduktionen kan man tilpasse manuelt, men den er altid diskret og ikke påtrængende. Man oplever aldrig den osteklokke-effekt, som mange andre støjdæmpende hovedtelefoner og hørepropper byder på, og at Jabra Elite 5 understøtter både AAC, SBC og sågar aptX (hvilket f.eks. Jabra Elite 85t ikke gør) er endnu et plus i regnskabet.

Lydbilledet er klart og tydeligt med god volumen og tilstrækkeligt med bas. Lyden er selvfølgelig ikke så fyldig som med væsentligt dyrere og bedre hørepropper – som f.eks. Sony WF-1000XM4 – men både i toppen og i mellemtone-området lyder musikken sprød og dejlig. Till Lindemanns rå stemme kommer f.eks. helt tæt på i ‘Adieu’. Til gengæld kæmper propperne lidt med Gojiras sønderlemmende lydmur, og generelt bør metal-fans måske kigge sig omkring efter nogle andre trådløse hørepropper end Jabra Elite 5.

Perfekt pasform

Jabra Elite 5 leveres med tre forskellige EarGels, som kan tilpasses ørerne. Dermed bliver hørepropperne så tætsluttende, at de lukker al udefrakommende støj ude. Og de sidder fast, så man ikke behøver at bekymre sig for, om de falder ud i farten.

Jabra Elite 5
Ifølge Jabra får du i alt 28 timers batterilevetid med dine Elite 5-hørepropper. Etuiet kan oplade propperne i alt tre gange, inden det selv trænger til en opladning. (Foto: Jabra)

Man er dog ingenlunde blokeret fra sine omgivelser. Som mange andre hørepropper og hovedtelefoner med støjdæmpninger har Jabras propper lydgennemslip, som lader én høre verden udenfor. Det fungerer glimrende og kan både bruges, når man taler med ekspedienten i en butik og selvfølgelig, hvis man kører på cykel i trafikken.

Vellykket app

Jabra bruger den samme app, Jabra Sound+, til alle sine hørepropper. Ikke blot foregår alle justeringer i app’en, den bruges også til at indstille lyden til din hørelse, når propperne tages i brug første gang.

Man har også mulighed for at vælge graden af støjreduktion, ligesom man kan modellere sin lyd med en fembånds-equalizer og gemme sine indstillinger som forvalg, side om side med de seks, der er defineret på forhånd.

Konklusion

Jabra Elite 5 er yderst vellykkede, især til prisen. Propperne er velegnede både til arbejdsbrug og til at lytte til musik, hvor lyden er klar og sprød. De skal presses meget, før de må kaste håndklædet i ringen. Klart har vi hørt propper med en mere fyldig lyd, men de koster også derefter.

Støjreduktionen fungerer upåklageligt uden at være for påtrængende, og app’en giver dig et utal af indstillingsmuligheder, så Jabra Elite 5 lever op til netop dine præferencer.

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+. Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

Skriv en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
MSI RTX 40: Ny prisvindende serie af bærbare Tag springet til det enestående med de nye grafikkort i GeForce RTX 40-serien og 13. generation Intel Core-processorer.
lbpluss
Proffer behøver ikke at betale mere Beyerdynamic DT 900 Pro X er for proffer og entusiaster, de er letdrevne med billigt udstyr, og de lyder meget dyrere, end prislappen giver indtryk af.
Hovedtelefoner for musikelskere De ser ud som før, men lyden er bedre end nogensinde i Sennheisers nyeste hovedtelefoner.
Disse hovedtelefoner er ikke som andre HiFiMAN Audivina er noget så sjældent som et par lukkede hovedtelefoner med planmagneter som drivere.
Råt, småt og godt fra Huawei Nu kommer efterfølgeren til FreeBuds 4i
Helt trådløse: Audio-Technica satser på lydkvalitet I disse helt trådløse hørepropper fra Audio-Technica er nøgleordet ekstra høj lydkvalitet.
Følg Lyd & Billede