TEST: Jabra Elite 85t

Lillebitte ANC-luksusmodel

Jabras største hørepropmodel fylder ikke ret meget. Men den er fyldt med gode løsninger.
Karakter
Jabra Elite 85t
Lyd & Billede mener
Udmærket og variabel støjreduktion. Etuiet kan oplades trådløst.
Ikke understøttelse af aptX. Støjreduktionen spiser af lydkvaliteten.
Specifikationer
 • Type: In-ear, helt trådløse
 • Drivere: 12 mm
 • Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz (tolerance ikke opgivet)
 • Aktiv støjreduktion: Ja, 5-trins variabel
 • Tæthed: IPX4 (bygetætte)
 • Batteritid: 5 timer (20 timer ekstra med lade-etui)
 • Stemmestyring: Siri og Google Assistant
 • App: Jabra Sound+
 • Tilslutning: Bluetooth 5.0 (SBC, AAC)
 • Vægt: 7 g stykket
 • Web: jabra.com
Annonce
Annonce
forfatter

Danske Jabra har som datterselskab af høreapparatproducenten GN fået viden om miniature-elektronik til øret i vuggegave. Det er muligvis årsagen til, at de har været hurtige til at komme med helt trådløse hørepropper, som de nu udsender i et antal af modeller, man kan blive helt svedt over.

Vi har senest testet Jabra Elite 75t og sportsudgaven Jabra Elite Active 75t. Begge var glimrende, og de er siden blevet opgraderet med automatisk støjreduktion (ANC), der kan downloades via app’en.

Nu gælder det den helt nye topmodel Jabra Elite 85t, som er udstyret med Jabras stærkeste støjreduktion, kaldet Jabra Advanced Active Noise Cancellation. Og selvfølgelig helt trådløse.

Jabra har via sit moderselskab, høreapparatproducenten GN, mangeårig erfaring med at putte avanceret mikroelektronik i øret på kunderne. (Foto: Jabra)

Kontrolleret læk

Pasform og lydtæthed er kritisk på hørepropper. Hvis de ikke slutter helt tæt, mister man både bassen og lydisolering i forhold til omgivelserne. Og er de helt tætte, kan det give en “osteklokke-effekt”. Elite 85t har et halvåbent design med ventilationsåbninger, der skulle hindre overtryk i øret. Det virker rent faktisk, og det føles ikke lige så grænseoverskridende at proppe dem ind i øregangene, som jeg har oplevet med flere andre helt tætte in-ear-hovedtelefoner.

Driver-elementerne er 12 mm i diameter. Det er ikke stort, men i forhold til høreproppernes størrelse er de enorme. Det er ikke ualmindeligt med drivere på 6 mm i helt trådløse hørepropper. Der er seks mikrofoner i hver kapsel. To bruges til tale og de fire andre til støjreduktionen.

Annonce

Kapslerne har en batterilevetid på fem timer med ANC slået til, og lade-etuiet kan lade dem op fire gange og lægger dermed 20 timer til brugstiden. Etuiet kan oplades med USB-C-kabel samt trådløst via Qi.

Lade-etuiet føjer 20 timers brug til proppernes fem timers batteritid, og det kan oplades trådløst. (Foto: Jabra)

Lydkvaliteten

Jabra Elite 85t er heldigvis behageligt fri for “sound” eller lydsignatur. Ingen toneområder bliver i særlig grad tilgodeset eller overset.

Med støjreduktionen sat på laveste niveau er forskellen på lyden med og uden ANC minimal. Allerede på næstlaveste trin kan man mærke, at noget af luftigheden forsvinder. Stemmer bliver mindre frie, og bækkener bliver belagt med et tyndt lag filt. Det går også ud over oplevelsen af rumakustik.

Det kan lyde som en alvorlig degradering af lyden, men er faktisk ikke så problematisk. For det første har så godt som alle ANC-hovedtelefoner lignende begrænsninger, og for det andet må man se på de omstændigheder, hørepropperne bruges i – nemlig støjende omgivelser. Støjende flykabiner og larmende togvogne er i forvejen ikke steder, hvor man ville forvente at kunne lytte kritisk til hi-fi. De detaljer, som bliver støjreduktionens bytte, ville under alle omstændigheder drukne i støj uden ANC.

Derimod er der god grund til at slå støjreduktionen ned på laveste niveau, når man er fremme. Der lyder musikken bedst. Sjovt nok ikke med ANC slået helt fra, for så virker lyden tynd.

Annonce

Vellykket styrings-app

Styrings-app’en Jabra Sound+ er uundværligt tilbehør til hørepropperne. Ikke blot foregår alle justeringer her, app’en bruges også til at indstille lyden til din hørelse, når de første gang tages i brug. Der indgår ingen finurlige målinger her; indstillingen sker ved at reagere på lyde på samme måde som hos ørelægen. Ligesom i Voight-Kampff-testen er tiden en parameter – så vær opmærksom!

App’en er en af de mest omfattende, jeg har mødt til et sæt hovedtelefoner. Først og fremmest kan man vælge graden af støjreduktion. Jabra fortæller på sin hjemmeside, at de arbejder med 11 niveauer af støjreduktion, med ca. 3 dB forskel mellem hvert trin. I app’en, kan man dog kun indstille ANC-funktionen i fem trin. Men da Hear Through-funktionen, der lukker lyd fra omgivelserne ind, også arbejder i fem trin, går regnestykket op. Det ellevte trin er, når alt er slået fra.

Man kan dernæst modellere sin lyd med en fembånds-equalizer og gemme sine indstillinger som forvalg, side om side med de seks, der er defineret på forhånd.

Endelig kan man gemme sin lyd- og ANC-indstilling som et såkaldt “moment”, så man kan få sin yndlingsindstilling med ét tryk. Der er i forvejen moments til rejse og kontorarbejde

Og skulle støjreduktionen ikke slå til, eller stilheden blive for knugende, kan man få tilsat baggrundslyd i form af 11 “soundscapes”, der rækker fra lyden af en loftventilator over fuglesang og rislende bække til lyden af at stå midt i en menneskemængde. Det sidste kunne være et afbræk i corona-isolationen.

Annonce

Jabra Elite 85t understøtter lydprotokollerne SBC og AAC, men desværre hverken aptX eller aptX HD. Det kunne have givet et ekstra hi-fi-løft til lyden, men ville også have fordyret produktet.

Jabra Elite 85t fås i fem farvekombinationer. (Foto: Jabra)

Nemmest med stemmestyring

Betjeningen er, som på helt trådløse hørepropper i almindelighed, et kompromis. Man kan slå støjreduktion og lyd fra omgivelserne til og fra, tage telefonen og skifte mellem musiknumre ved at trykke et antal gange på hver af de to kapsler. Her kommer stemmestyring med Siri og Google Assistant til sin ret.

Selv om der er langt fra munden til øret, opfanger de fire mikrofoner stemmen fint, og taleforståeligheden er god. Mikrofonerne er dog noget følsomme over for støj fra omgivelserne, såsom knirkende gulve eller raslende papirer, der bliver forstærket kraftigt.

Jabra Elite 85t’s hofnummer er støjreduktionen, der som beskrevet kan indstilles trinvis. På det øverste trin sorteres bilstøj, snak og klaprende tastaturer fra. Dog ikke helt så effektivt som på de bedste fuldstørrelse-hovedtelefoner med Sony WH-1000XM4 i front. I takt med at støjreduktionen skrues ned, trænger mere af virkeligheden igennem. Man får også en del mere åbenhed og luftighed i musikken. Som de fleste hovedtelefoner med elektronisk støjreduktion påvirker Elite 85t lyden, men påvirkningen er forholdsvis mild.

Konkurrencen på helt trådløse hovedtelefoner er blevet hårdere det seneste års tid. Hvis støjreduktion ikke er et afgørende krav, er JBL Live 300TWS næsten lige så vellydende til en lavere pris. Opadtil er den nærmeste konkurrent Sennheiser Momentum True Wireless 2, som lyder friere og har noget længere batteritid – men også en noget højere pris.

Annonce
Elite 85t er Jabras lille topmodel. (Foto: Jabra)

Konklusion

Jabra Elite 85t er rigtig vellykkede helt trådløs hørepropper til en rigtig rimelig pris. Jeg har i år testet flere true wireless-hovedtelefoner til tilsvarende priser – men uden ANC. At det er lykkedes for Jabra at få støjreduktionen med i prisen, gør prisen rigtig attraktiv. Og Jabras styrings-app er et skoleeksempel på nyttige funktioner.

Batteritiden på fem timer er for kort til en flyvetur over Atlanten, men da man ikke kan tilslutte dem med kabel til flyets underholdningssystem, er det mindre relevant. Elite 85t har sin anvendelse i dagligdags opgaver – og de løses fejlfrit.

Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Annonce
Annonce

Læs også

Så dukkede den første PC med GeForce RTX 3080 op. Og den rykker igen hegnspælene for 3D-ydelse i spil.
EPOS har skabt et sæt true wireless-hørepropper til spilleren, der ikke kan nøjes med Bluetooth.
Audezes gaming-headset nyder godt af planar-teknologien fra firmaets luksushovedtelefoner.
Hvilket gaming-headset skal ligge under juletræet i år? Læs vores store test af 12 af markedets mest interessante modeller.
Vil du have et TV, der ikke ser ud som et TV? Så kan Samsungs formstærke The Serif være et frisk alternativ.
Bag det kedelige ydre banker en kraftig processor og et udmærket grafikkort – men de kan ikke slippe fri.
ASUS PA32UCX med Mini-LED er til professionelle og er kort sagt den bedste PC-skærm, jeg har set. Men heller ikke den er perfekt.
Det har aldrig været lettere at filme i 4K fra luften.
For enkelte vil Yamaha-forstærkeren mangle noget væsentligt, men det er ikke lydkvaliteten, vi tænker på.
Mola Mola Kula er et unikum af en forstærker. Vi har sandsynligvis aldrig hørt sådan en overflod af detaljer før!
Dette års Samsung Galaxy S21-serie er tilgængelig i tre forskellige udgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du læse, hvilken model der passer bedst til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspiration fra 1970’erne og skabt en tillidsvækkende musikmaskine, man kan tage med sig.
Med Samsungs nye projektorer kan man få et enormt billede direkte på væggen hjemme i stuen.
Her er den moderne surround-forstærker til dig, der vil have rigtig god lyd i hjemmebiografen, men som er fornuftig med pengepungen.
Med absolut alle de funktioner, man har brug for, giver Marantz NR1711 store hjemmebio-oplevelser fra et slankt og lækkert format.
Philips ultrabrede skærm placerer dig midt i handlingen, hvad enten det er spil, film eller regneark.