: 7 Windows 8 Hybrid-computere

Kunsten at blæse og have mel i munden

Sammen med Windows 8 lancerer hardware-producenterne hybride computere, der både vil være tablets og ultrabooks på samme tid. I denne stortest ser vi nærmere på, om det nu også er en god idé!

En af de nyskabende funktioner i Microsofts nye operativsystem, Windows 8, er den integrerede touch-betjening, som betyder, at flere og flere producenter nu sender bærbare computere med touch-skærm på markedet. Og touch-betjeningen har også åbnet op for en helt ny type enheder, de såkaldte hybridcomputere, som kommer i alle tænkelige afskygninger af former og funktioner. Typisk er en hybridcomputer tablet og bærbar computer på samme tid, men det er meget forskelligt, hvordan producenterne har løst opgaven. Derfor ser vi i øjeblikket en masse forskellige formfaktorer, hvoraf nogle nok skal overleve og blive til en slags standard, mens andre formentlig vil gå i glemmebogen.

Vi har kigget på syv forskellige hybridcomputere, der har det tilfælles, at de kan fungere som en almindelig bærbar computer, og at de er baseret på Windows 8.

Sådan testede vi
Ydelsen på alle hybridcomputerne er testet med testprogrammet Geekbench fra Primate Labs i en cross platform-version, der giver os resultater, som er sammenlignelige på tværs af operativsystemer. Geekbench afvikler en række typiske brugeropgaver på maskinen. Testresultater måles med et pointsystem, hvis reference (score på 1.000) er en Power Mac G5 fra 2003. En score på 6.000 betyder altså, at den pågældende maskine er seks gange hurtigere end referencemodellen. Vi har udført testen med udgangspunkt i såvel 32 som 64 bit tilstanden af Windows 8.

Ud over ydelsen har vi kigget på skærm (herunder opløsning, farver, skarphed og betragtningsvinkel), brugerflade, tastatur (herunder afstand mellem tasterne og “vandring”, som beskriver, hvor langt tasten skal trykkes ned fra sin hvileposition, før et tegn skrives på skærmen), design, materiale, byggekvalitet, varmeudvikling, mål, vægt samt yderligere specifikationer (herunder lagring, tilslutningsmuligheder osv.). Sidst, men ikke mindst har vi kigget på maskinernes hybride muligheder.

Bedre held næste gang

Sony Vaio Duo 11 er en fin hybridcomputer, men den skæmmes af små designfejl.

Lyd & Billede mener

Gnistrende skarp skærm God touch-skærm Flere forbindelsesmuligheder
Små taster Trackpoint 80’er-design
 • Operativsystem: Windows 8
 • Skærm: 11,6" med multitouch, 1920 x 1080 pixel
 • Processor: 1,7 GHz Intel Core i5
 • Hukommelse: 4 GB
 • Lager: 128 GB SSD
 • Trådløst: 802.11n, Bluetooth 4.0, NFC
 • Tilslutning: 2 x USB 3.0, HDMI, SD/Memory Stick, Ethernet, VGA
 • Mål: 31,99 x 19,9 x 1,79 cm
 • Vægt: 1,3 kg
 • Batteri: Op til 5 timer
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 11799 kr

Sonys første forsøg på en Windows 8 hybridcomputer minder os mest af alt om en forvokset lommeregner. Dels på grund af det lidt kantede design, som leder tankerne hen på japanske biler fra 80’erne, og dels på grund af den måde, Sony har løst “den hybride udfordring” på.

Sony Vaio Duo 11 kan ikke klappes sammen som en normal bærbar computer. I stedet vender skærmen opad, så maskinen i udgangspositionen er en (stor) tablet-computer. Og så kan man bevæge skærmen opad via en slæde, så den havner i en vinkel på cirka 45 grader, og et tastatur, som før var skjult af skærmen, kommer til syne. Det er i denne tilstand, at Vaio Duo 11 lidt kommer til at se ud som en stor lommeregner, og det ikke mindst på grund af de små taster (10-20 procent mindre end normale laptop-taster), som desværre gør Duo 11 besværlig at skrive på. Irriterende.

Det meget lille tastatur betyder også, at der ikke er blevet plads til en normal touchpad, og Sony har i stedet valgt at bruge et såkaldt trackpoint, som er en lille optisk knap, der sidder midt på tastaturet over B-tasten og under G- og H-tasterne. Men selv om denne idé i sig selv er god nok, er udførelsen pinligt dårlig. Skam jer, Sony!

Sådan var det ikke i 90’erne
Og det siger vi ikke bare sådan uden videre. Denne anmelder har testet bærbare computere siden 1990’erne, og dengang kom næsten alle ThinkPad-computere (i tidernes morgen ejet af IBM) med trackpoint, og vi skulle hilse og sige, at et ThinkPad-trackpoint anno 1999 fungerede bedre end et Vaio-trackpoint anno 2013.

IBM’s trackpoints var trykfølsomme, og man kunne styre musepilen ved blot at holde fingeren på knappen og så trykke og “læne” fingeren i den rigtige retning. Det går ikke med trackpointet på Vaio Duo 11, som kræver, at man stryger fingeren hen over det, før det kan registrere bevægelsen. Det føles som at klø sig konstant på næsetippen og er en skuffende dårlig løsning. Især når det eneste alternativ er selve touch-skærmen. For selv om den i sig selv fungerer glimrende, så er der, hvis man bruger Windows 8 i desktop-mode, bare rigtig mange programmer og anvendelser, hvor betjening via touch-skærmen ikke rigtig fungerer i praksis!

Mere brok
Når vi nu er i gang, skal det også lige nævnes, at det langtfra er så nemt, som man kunne ønske sig, at forvandle Duo 11 fra en tablet til en regulær bærbar computer. Man burde bare kunne skubbe til skærmen med tommelfingrene, men den går ikke. I stedet skal man faktisk hive i skærmen oppefra og så trække den op i den rigtige position. Det bliver man hurtigt træt af.

Til gengæld skylder vi at fremhæve, at skærmbilledet står skarpt med flotte farver, og som touch-skærm reagerer den lynhurtigt. Ydelsen fejler heller ikke noget, og Duo 11 er udstyret med flere forbindelsesmuligheder end de fleste andre maskiner i testen.

Konklusion
Sony Vaio Duo 11 er ikke den smarteste hybridcomputer, vi har set, og den skuffer med alt for små taster og et trackpoint, som andre firmaer kunne lave bedre i 90’erne. Når det er sagt, så yder den ganske glimrende, skærmen kommer med fuld HD-opløsning og skarpe farver, og touch-betjeningen virker glimrende.

Forlæns og baglæns

Denne maskine bør få dig til at spærre øjnene op. Den er ikke perfekt, men her er virkelig tænkt over, hvordan en computer kan gøres så hybrid som muligt.

Lyd & Billede mener

Talrige hybride muligheder To skærme! Specs og ydelse helt i top
Billigt tastatur Bliver varm i bunden Inderskærmen er lidt for mørk og mat
 • Operativsystem: Windows 8
 • Skærm: 1 x 11,6" med multitouch + 1 x 11,6", 1920 x 1080 pixel
 • Processor: 2,4 GHz Intel Core i7
 • Hukommelse: 4 GB
 • Lager: 256 GB SSD
 • Trådløst: 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Tilslutning: 2 x USB 3.0, Micro HDMI, Mini VGA, SD-kort
 • Mål: 30,6 x 19,9 x 1,74 cm
 • Vægt: 1,25 kg
 • Batteri: Op til 5 timer
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 13499 kr

Da vi så ASUS Taichi første gang, var det ved en intim, lille lancering i en natklub i London. Og selv om det taiwanske firma lancerede ret mange produkter den aften, så var næsten al opmærksomheden rettet mod netop hybridcomputeren Taichi, der vitterlig også var noget, ingen havde set før. Her er der nemlig tale om en bærbar computer med hele to skærme. Den ene vender indad mod tastaturet, mens den anden – en touch-skærm – vender udad, når den bærbare klappes sammen. Så bliver det ikke meget mere hybridt.

Sådan virker det
Der er hele fire måder at bruge de to skærme på. Først og fremmest kan man nøjes med at bruge den normale notebook-skærm, men her er kæden hoppet lidt af for ASUS, for dels er netop denne skærm mat, og dels er den ikke særlig skarp. Man kan også bare klappe den bærbare sammen, og så gør den meget skarpere og mere farvestrålende skærm med multitouch Taichi til en – lidt stor – tablet-computer.

Eller man kan bruge begge skærme på én gang. Enten spejles indholdet af inderskærmen så på den ydre skærm – sådan kan man f.eks. vise billeder eller dokumenter til andre, der sidder overfor – eller også bliver de to skærme til ét skærmområde, så to brugere kan arbejde på maskinen samtidig – den ene dog kun ved hjælp af touch-skærmen.

Hug en hæl og klip en tå
Ja, det er ret spektakulært, og det samme gælder maskinens ydelse, som ender på førstepladsen blandt de syv computere, vi har testet i denne omgang. Når vi samtidig må konstatere, at specifikationerne er i top – Taichi er let, den har alle de porte og trådløse muligheder, man kan ønske sig, og 256 gigabyte flash-lager kimser vi heller ikke af – hvorfor er det så, at den ikke vinder testen?

Tja, det er, fordi ASUS både har hugget hæle og klippet tæer, når det gælder de sidste detaljer. Og her er der tale om ting, som man måske ikke lægger mærke til i et halvmørkt klublokale, hvor techno-musikken dunker i baggrunden, men som man ser, når maskinen kommer ud i lyset.

For det første er tastaturet af den plasticagtige slags, der giver sig, når man skriver med det. For det andet sker det lidt for tit, at de to skærme ikke skifter mellem de forskellige tilstande, som de bør. Som oftest når man klapper den bærbare sammen, og skærmbilledet så ikke dukker op på den ydre skærm. For det tredje fordi maskinen bliver endog meget varm i bunden, hvis man bruger den for længe, og blæseren kommer på overarbejde. For det fjerde fordi den inderste skærm simpelthen er for mørk og for mat. Og for det femte fordi det er testen dyreste computer.

Konklusion
Men når det er sagt, så giver vi stadig ASUS Taichi vores varmeste anbefalinger. Designet med to skærme har vi aldrig før set udført på denne måde, og der er vitterlig tale om, at man får en ultrabook og en tablet-computer i én og samme indpakning. Desuden er den lynhurtig og har masser af muskler. Havde designet været helt i top, så havde karakteren også været det.

Ikke så hybrid at det gør noget

Her er en lækker og slank ultrabook tilsat en knivspids hybridfunktion. Den kunne godt have brugt en smule mere.

Lyd & Billede mener

Lækre materialer Stilrent design Robust byggekvalitet
Skærmen kan åbnes til 180º og ikke så meget andet Visse taster har for mange funktioner, andre er mystisk placeret
 • Operativsystem: Windows 8
 • Skærm: 13,3", 1920 x 1080 pixel
 • Processor: 2,4 GHz Intel Core i7
 • Hukommelse: 4 GB
 • Lager: 256 GB SSD
 • Trådløst: 802.11n, Bluetooth 4.0
 • Tilslutning: 2 x USB 3.0, Micro HDMI, SD/MMC
 • Mål: 32,33 x 22,35 x 1,19 cm
 • Vægt: 1,3 kg
 • Batteri: Op til 6 timer
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 12469 kr

Det er først og fremmest den robuste kvalitet, man lægger mærke til ved Acer Aspire S7. Den er ultratynd, superlet og bygget af aluminium og Gorilla Glass 2. Samtidig er der også styr på detaljerne. Om det er skærmhængslerne, der på én gang er stærke og holder skærmen fast som i et jerngreb, så den ikke vipper frem og tilbage ved normal brug, og samtidig lader brugeren åbne og lukke den bærbare lige så let, som en kniv skærer gennem blødt smør; eller om det er sammenføjningerne og overgangene mellem de forskellige dele som skærm, tastatur og resten af kabinettet, der er lavet med stor præcision – her er alt i alt tale om et produkt, hvor materialevalg, byggekvalitet og design går op i en højere enhed.

Nytteløs funktion
Der er heller ikke meget at udsætte på skærmen, som står skarpt, leverer klare farver og kommer med fuld HD-opløsning. I det hele taget byder S7 på topspecifikationer, masser af plads på det indbyggede flash-lager og gode forbindelsesmuligheder, herunder to gange USB 3.0, Micro HDMI og Bluetooth 4.0. Vores testværktøj viser dog, at det ikke er Acer, der får klemt mest rå ydelse ud af komponenterne, men det er ikke noget, der trækker ned i nævneværdig grad.

Det gør det til gengæld, at denne hybridcomputer ikke er særlig hybrid. Den har en velfungerende touch-skærm, men det er der mange ultrabooks, som har fået efter lanceringen af Windows 8. Faktum er, at S7’s eneste “hybride” funktion er, at skærmen kan åbnes op til en vinkel på 180 grader, så skærmen og tastaturet flugter med hinanden. Acer siger, at man så bedre kan arbejde sammen og bruge skærmen fra flere sider, men det er i bedste fald en tilsnigelse. I praksis fungerer det ikke.

Endnu et irritationsmoment
Og det gør tastaturet heller ikke rigtig. S7 er udstyret med et meget specielt tastatur (med intet mindre end intelligent bagbelysning) med taster af aluminium og en meget kort vandring, men selv om det for så vidt er meget behageligt i daglig brug, så har Acer af hensyn til pladsen fjernet indtil flere taster, som man ellers er vant til – f.eks. Alt Gr og Ctrl til højre for mellemrumstasten – og Del-tasten har de flyttet ned ved siden af mellemrumstasten.

En masse andre taster er fyldt med så mange funktioner, at man har svært ved at gennemskue, hvilke halsbrækkende fingerkombinationer der skal til for at fremtrylle et bestemt tegn. F.eks. fandt vi én tast, som kan bruges til at skrive intet mindre end seks forskellige tegn. Det er noget rod, Acer, og det trækker ned på brugervenligheden.

Konklusion
Acer Aspire S7 er et lækkert high-end produkt, som klart er pengene værd. Specifikationerne er absolut godkendt, produktet er velbygget og robust, og man mærker, at designerne har tænkt sig om. Bortset fra da de skulle placere tegnene på tastaturet, og da de skulle give computeren en eller anden smart hybridfunktion. Det rykker ikke det helt store med en skærm, som kan åbnes op til en vinkel på 180 grader, og så ikke så meget andet …

Samsung Ativ Smart PC
Samsung Ativ Smart PC er testens billigste computer. Og den føles også sådan.
Lenovo IdeaPad Yoga
Har man nogensinde set en computer, der kan vende vrangen ud på sig selv som Lenovo IdeaPad Yoga? Vi tror det ikke …
HP Envy x2
Hvor går grænsen mellem tablet og bærbar computer? Det er et svært spørgsmål, men sikkert er det, at der findes et hul midt imellem de to kategorier, som HP desværre er faldet i med Envy x2.
Dell XPS 12
Dell XPS 12 var testens store overraskelse. Uden dikkedarer overhaler den alle konkurrenterne indenom og viser, hvordan det der med “hybrid” skal gøres.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Udviklingsredaktør og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  TAG Heuer Connected

  Vejl.pris 15990 kr Smart-ur i luksusklassen

  Logitech StreamCam

  Vejl.pris 1599 kr Til hjemmearbejde og videodrømme

  AOC CQ27G2U

  Vejl.pris 2539 kr Buet gaming-skærm til flad pris

  Acer ConceptD 500

  Vejl.pris 23499 kr En stilfuld dag på kontoret
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.