Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Gruppetest: 3 chromebooks

Back to School – Kan Chromebooks stå distancen?

Chromebooks som studie-pc? Tre producenter giver deres bedste bud på en Chromebook til SU-budgettet.

Skrevet af / 26/08/2023 - 09:05
3 chromebooks
Natasja Broström

Produkter i denne test

Maskiner med Chrome OS har ry for lave priser og ringere kvalitet end bærbare med et andet styresystem. Virkeligheden er mere nuanceret, viser vores gruppetest. Kvalitet og styrke i ydelse og design er muligt på et studiebudget, men pas på faldgruberne.

Egentlig burde det være ligetil: Fem producenter blev spurgt, om de ville deltage i vores gruppetest af studieegnede maskiner med Chrome OS. HP og Lenovo endte af forskellige årsager med ikke at deltage, mens Samsung, Acer og Asus stillede op.

Resultatet blev derfor kun tre, men alligevel meget forskellige bud på en bærbar til skolen eller studierne. Den lette Samsung mod en plastikagtig Asus mod en Acer, der overrasker positivt. Alle tre test-modeller tilhører den lette brigade, det vil sige pænt under to kilo i kampvægt. En stor fordel netop for en studie-bærbar.

Læs også Du skal da have en Chromebook! Mac eller PC? Hvad med at vælge en tredje vej i stedet? Vi tester tre Chromebooks i hver sin klasse. Hvilken af dem skal du have?

Gratis programmer i skyen

Testmaskinerne er (naturligvis) udstyret med Googles egen kontor-pakke og apps såsom Fotos, Drev og Meet. Samlet giver softwarens funktionalitet et godt indtryk ved at arbejde lige ”ud pakken”. Alt er oppe at køre, minutter efter at maskinen er blevet forbundet til et netværk, og der er logget ind på en Google-konto.

Testens tre deltagere. Chromebooks er lette og enkle bærbare og dermed ideelle til studiet eller skolen. (Foto: Natasja Broström)

Testen gav samtidig mulighed for at tjekke, hvor effektivt maskinerne synkroniserer på tværs, når de deler lagerplads og indhold via apps i skyen. Metoden er jo smart, når flere samarbejder om et f.eks. et studieprojekt. Her glimrede alle tre maskiner med hurtig synkronisering.

Derimod skilles vandene, når det gælder designet, skærmenes kvalitet, ydelsen i grafik og tastaturer. Alene med hensyn til tastaturet gør to af test-modellerne et hæderligt stykke arbejde, mens den tredje har et sært uengageret tastatur.

Læs også Laptops til studiestart Din nye bedste ven til en lang dag på skolebænken.

Sådan testede vi

Vores kriterier til test-modellerne var en enkelt udstyret maskine til en pris mellem 2.500 og 5.000 kroner. Vi taler altså ikke om ”spillemaskiner” eller chromebooks til professionelt arbejde.

HP måtte melde fra, da producenten ikke kunne stille med relevante chromebooks. Af Lenovos to maskiner nåede den ene at udgå af sortimentet i testperioden, mens den anden dukkede op for sent i forhold til deadline.

Tilbage var så Samsung, Acer og Asus.

Vi har kørt de tre maskiner gennem forskellige benchmark-tests. Kun Asus’ maskine var kompatibel med Geekbench, så vi valgte at supplere med blandt andet PCMark, 3DMark og det chromebook-rettede værktøj CrXPT 2. Værktøjet kan måle performance og batteriets ydelse.

Selvfølgelig kan maskinerne ikke sammenlignes 1:1, især når den ene tilmed har touch-skærm og kan ”flippes”. På hver deres måde viser testmodellerne dog i praksis, hvad du kan forvente, når prislappen siger ”SU-budget”.

Sætter man næsen op efter en Chromebook i det prisvenlige segment, skal man dog være opmærksom på, at materialerne ikke altid er af bedste kvalitet. Ifølge en amerikansk forbruger-rapport ryger hardwaren for ældre modeller efter et par års brug, hvilket vi tidligere har skrevet om 

Rapporten nævner også, at Googles medfølgende software har et udløb. For modellerne i denne test er Googles udmelding, at Acers maskine holder til juni 2026, Samsungs model holder til juni 2030, mens Asus’ chromebook klarer skærene helt til 2032. En forskel på seks år.

Produkter i denne test

Acer CB314-1H/CB314-1HT

En glædelig overraskelse

Testens prismæssige bundskraber viser sig at være det mest positive bekendtskab. Skærmen er Acers akilleshæl.

Dejligt tastatur med store, responsive taster, der giver en behagelig og effektiv kliklyd.
Mangler muskler til andet end simpelt kontorarbejde. Skærmen er mat i lys og farver.
Læs hele testen

Asus CM1402FM2A

Elegant, men tung at arbejde med

Gruppetestens design-darling har en lækker skærm, men er plaget af dumme valg fra Asus’ side. Tastaturet flopper, og vægten udhuler glæden ved tablet-brug.

God arbejdshest med længere batteritid end den, Asus selv lover. Behagelig højglans-skærm. Vandafvisende tastatur. Understøtter brug af pen.
Tung i brug som tablet, og skærmens underkant støder mod underlaget i vinkler over 90 grader.
Læs hele testen

Samsung XE340XDA-KA1SE

Plastic fantastic for alle pengene

Samsungs Galaxy Chromebook Go lever op til navnet ”Go”. Den er dejlig let i brug. Trods plast-design er Go præsentabel set udefra, men skærmen skuffer en del.

En absolut mobil chromebook, der kan det meste af det, en studerende skal bruge på farten. Godt tastatur, tiltalende design og testens laveste vægt.
Fornemmelsen af plastik går igen, fra inderst til yderst. Ikke nogen prale-maskine, men en enhed til det mest basale.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fire headsets til dit nye kontorliv

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskærms-PC

MacBook Air er blevet lidt hurtigere men også dyrere

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Scroll to Top