Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

Så smart redder du planterne i ferien

Ferien står for døren. Kuffert og pas er pakket, men hvad med alle altanens blomster og planter i krukker og potter, mens du er væk?

Skrevet af / 27/06/2023 - 08:45
Så smart redder du planterne i ferien

Bagende sol og mangel på vand er livsfarligt for lejlighedens vækster både inde og ude. Heldigvis findes der en mængde smarte løsninger, som kan være dine planters livredder under ferien. Det ser vi på i denne guide.

Vand kan være dødeligt. Når solen først har svedet livet ud af dine planter, er det svært at tro, men så kan vand faktisk være en dræber. Mere præcist:For meget vand kan give dødsstød til hjemmets planter, blomster og krydderurter. Mange overvander nemlig deres udtørrede grønne vækster i forsøget på at redde dem. Eller overvander dem, inden de tager på ferie.

Ferietiden bliver derfor en ekstra udfordring, når vi gerne vil have vandet vindueskarmens og altanens planter korrekt, før vi drager af med pakket kuffert, men også mens vi er væk. Kort sagt sørge for, at alle de skønne, grønne vækster hverken får meget vand eller for lidt.

Markedet for intelligente løsninger er heldigvis stort og frodigt. Smart Home-mulighederne er tilmed så smarte, at de ikke nødvendigvis kræver en vandhane og tykke slanger for at komme dine planter og blomster til hjælp.

Overvåget vanding på altanen

Altaner er oplagte til mini-haver med beplantede krukker og altankasser. I modsætning til i en have har planterne her ikke et dybere rodnet at trække på. Blomster, urter og planter kan den ene dag se ud til at have det fint, men er i virkeligheden dødtørstige. Resultat: Næste dag hænger de alle sammen med mulen.

Et andet problem er, at selv om det regner, vil vandet løbe fra og ud via huller i bunden af krukker og altankasser, og så er du lige vidt. Du kan selvfølge anskaffe krukker uden huller, men så er faren overvanding – at man drukner planterne.

Optimal vanding er i stedet dryp over længere tid, næsten som en stille sommersilen. Markedet vrimler med løsninger, som kan gøre det for dig automatisk. En af dem er AquaBloom fra Gardena, og som før nævnt, er en vandhane ikke nødvendig for at undgå den store plantedød.

Gardenas AquaBloom kan bruges til mange eller få krukker. (Foto: Natasja Broström)

Brug solen som batteri

AquaBloom er selvkørende. Du skal blot hælde vand i den medfølgende spand, eller bruge din egen spand, hvis størrelsen ikke passer.

Pumpens tre genopladelige batterier suger energi fra solen ved hjælp af styreenhedens solceller. Du skal altså ikke tilslutte strøm og trække en elledning tværs gennem dit hjem og ud på altanen.

Du kan vælge at lade spanden stå fremme uden låg på i håb om, at himlen vil åbne sine sluser et par gange, mens du er væk. Spanden bliver dermed et naturligt vandreservoir.

Drypvanding med tidsstyring hen over altankasserne. Husk at fylde spanden. (Foto: Natasja Broström)

Pumpens ”suger” sænkes ned i spanden og fordeler via koblede slanger vand ud til maksimalt 20 planter i krukker og altankasser. Folk, som har leget med Lego Technics, genkender lidt af metoden til at samle og forlænge slangerne og montere medfølgende dryp-hoveder og T-kryds, hvor to slanger skal løbe sammen.

Vi tryktestede systemet til det yderste ved at splitte det halvvejs. Altså lade to slanger fra hver sin side mødes i et T-kryds og derfra via en hovedslange ned i spanden.

De to slanger skulle hver drypvande 2-3 meter hen over i alt 10 altankasser. AquaBloom bestod med glans; vandet blev jævnt fordelt til alle kassernes spirende blomster.

Styring af interval og vandmængde

En anden fordel ved at opsætte et vandingssystem er, at vandingen foregår regelmæssigt og efter dit valg. Hos AquaBloom har styreenheden 14 forudindstillede vandingsprogrammer, som gentages i bestemte intervaller hen over for eksempel et halvt til tre døgn.

Med et drypsystem udledes vandet nede ved jorden, hvor det opsuges bedst og hurtigst. Det hvirvler ikke rodnettet i krukkerne op, og det når ikke at fordampe så hurtigt. Systemet kan naturligvis også bruges i en havens krukker, hvis du gerne vil beholde dine krydderurter eller andre sarte vækster, mens du nyder ferien.

Red planterne inden døre

Vanding indendørs kan også automatiseres. Det kan ske manuelt, ved at du indstiller hvert dryphoved til løbende at vande en bestemt mængde til hver plante. Systemerne sælges under navne som ”ferievandere”, ”drip-system” og ”selvvandere”.

I den mere avancerede afdeling findes Gardenas Holiday Watering Set. Her kan op til 36 planter, krydderurter og blomster i både krukker og potter nyde godt af vandet, du hælder i den medfølgende spand. Vandet fordeles ved hjælp af en elektrisk pumpe, som placeres i bunden af spanden.

Ferievanding indendørs kan redde planterne, mens du er væk. (Foto: Natasja Broström)

Sættet består slanger, holdere til at stikke i jorden og tre små fordeler-bokse. Boksene tildeler mængde, alt efter planternes behov. Brugsanvisningen har en opstillet beregning, så du ved, hvor meget vand, det drejer sig om.

Sæt ledningen til pumpen i stikkontakten. Den intelligente stiknet-del lyser grønt og husker, hvornår du satte strøm på. På samme tidspunkt hver dag går pumpen automatisk i gang med at vande planter og blomster, mens du er væk.

Sæt navn på dine planter og blomster

Et lige så stort problem ved pasning af planter og blomster er den rette mængde lys, næring, temperatur og fugtighed. Alle vækster skal ikke have det samme.

Her findes Plant-Care fra SunFlux.

Plant-Care består af en enhed med sensor og en app. (Foto: Natasja Broström)

Plant-Care er en Bluetooth-forbundet sensor med lange ben. Sensoren stikkes i jorden og forbinder til app’en Flower Care, som du installerer på din mobil. Den gratis app findes til Android og iOS.

Når sensoren er registreret i app’en, slår du planten op i opslagsværket med 5.000 planter og blomster. Aner du ikke, hvad det er for en plante eller blomst, du står med, finder du den via app’ens guide. Ud fra farve, form og blade var det således muligt at spore sig ind på, at spisestuens store og hidtil ukendte plante med de mange blade og hvide blomster hedder Spathiphyllum kochii.

(Foto: iOS)
(Foto: iOS)
(Foto: iOS)

En anden mulighed er apps som PlantSnap og PlantNet. Tag fotos af dine vækster, hvad enten du har palmer, slyngplanter eller sukkulenter, og lad app’en identificere dem. Begge er apps er gratis og fås til Android og iOS.

For lidt eller for meget lys og næring

Sensoren i Plant-Care kan ud fra navnet på din plante eller blomst måle, om netop denne art får nok af henholdsvis fugt, lys, gødning og varme. Dine planter og blomster skal helst have den rette mængde af det hele, mens du er væk.

Optimalt skal lys være jævnt fordelt over dagen. Desværre kan orkideen eller hortensiaen stå indenfor eller på en altan, hvor lys og skygge skifter. Inden du tager af sted, kan Plant-Care dog hjælpe med at finde en mere lys eller mørk plet. Tjekker du hen over et døgn, vil appen også vise, om ”pletten” bliver for varm eller for kølig, mens du er væk.

Konklusion

Ferievanding er lidt af en kunst, men der findes smarte løsninger, som gør opgaven en del nemmere. De kan hjælpe med at drypvande i intervaller, måle lysmængde og komme med gode råd, hvis væksten mangler gødning.

Selv om der findes flere intelligente løsninger, bør du inden køb og installering overveje dit behov. For eksempel kan vandingssystemer med slanger, fordeler-bokse og dryp-hoveder med videre være en større omgang at sætte op blot for en weekend. Der findes mindre løsninger til både ude og inde, men du skal stadig i gang med at forbinde og sætte op.

Er altanen forblæst, er de små holdere til slangerne måske ikke sikre nok. Her er det smart at fæste slangerne med strips, hvis det er muligt, for ekstra sikkerhed.

En mere simpel løsning indendørs er sensorer, som viser, hvad planten har brug for, før du smutter på ferie eller forlænget weekend. Den måler tilsvarende, hvad planten står og mangler, når du er hjemme igen.

Med tiden kommer der uden tvivl flere og flere smarte muligheder, hvilket ikke altid er til fordel for forbrugerne. Heldigvis er nye standarder på vej, som bygger bro og gør vores hjem mere intelligente.

Skulle alt andet glippe, er der stadig de gode, gamle analoge løsninger med et ”vandbad” i køkkenvasken eller fyldte vandflasker vendt på hovedet og stukket ned i plantejorden.

Gardena AquaBloom, sæt med vandbeholder: 1.145 kroner

Ferievandingssæt (Gardena Holiday Watering Set): 1.200 kroner

Plant-Care 288 kroner

Bestilling via Plantelys.dk priser:

Danmark: 288 kroner – Leveret til pakkeshop.

Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971): Journalist på L&B Home. Natasja begyndte på Politikens IT-tillæg i 1990’erne. Herfra gik turen via fagblade, magasiner og aviser, hvor Natasja skrev om blandt andet it og nørdkultur. Fra 2002 har Natasja været på Datatid Techlife, siden IT-journalist inden for smart living og brevkasseredaktør på Alt om Data.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Sov godt takket være teknologien

Vælg den intelligente havevander til ferien

Dit smarte hjem bliver nemmere med Matter

Lyd & Billede
Scroll to Top