Med jævne mellemrum opstår der en dille med nye køkkenmaskiner, som vi bare må eje. Som bagemaskinen, riskogeren, paninigrillen, ismaskinen, saftcentrifugen og pastamaskinen. Apparater, som vi flere år senere finder år finder bagest i skabet og spekulerer på, om vi brugte dem mere end et par gange, før vi blev trætte af dem. Men på det seneste er der kommet et apparat, som er blevet umådeligt populært, og som faktisk er nyttigt hver dag. Nemlig airfryeren.
Hvad er en airfryer, og hvad er godt ved den?
Som det engelske navn antyder, er der tale om luftstegning, og den er blevet markedsført som sund, da den næsten ikke kræver noget olie. Det kan vi straks afvise som et dårligt markedsføringstrick.
En airfryer er en meget effektiv varmluftsovn. Det vil sige den type ovn, der har en ventilator, som får den varme luft til at bevæge sig. Ved ikke at være afhængig af over- og under-varme kan man dermed tilberede ting i lag, som når man har flere plader med boller i ovnen på samme tid.
Det koncept er taget til nye højder i airfryeren. Maden placeres i en kurv, og dermed kan den varme luft cirkulere omkring den. Øverst sidder et varmelegeme og en ventilator. Ventilatoren trækker luft ind fra midten, opvarmer den og cirkulerer den ned langs siderne, så maden udsættes for en koncentreret strøm af varm luft nedefra. Den blæser altså ikke varm luft direkte på maden ovenfra, som man måske skulle tro.
Fordi airfryeren er meget mindre end en traditionel ovn, er der meget mindre luft at varme op. Dermed opvarmes ovnrummet meget hurtigere, og der bruges mindre energi. Og eftersom den er så meget mere effektiv, behøver man ikke bruge så meget varme, og tilberedningen går hurtigere. Hvilket også sparer energi.
Hvad kan man tilberede – og ikke tilberede – i en airfryer?
Alt, hvad man kan tilberede i en ovn, hvis der er plads til det. Noget af det første, der normalt foreslås, er kylling, da tilberedningsmetoden giver rigtig sprødt skind. Alle former for ovnbagte rodfrugter er også gode, inklusive alle former for ovnkartofler. Men også grøntsager som blomkål og rosenkål, eller hvorfor ikke hele majskolber.
Når vi nu er ved kartofler, må vi nævne pommes frites. De er nok det, der oftest anbefales til en airfryer, sandsynligvis på grund af misforståelsen om, at det er en slags frituregryde. Nej, rå kartoffelstænger bliver ikke til pommes frites i en airfryer. Det bliver det samme resultat som med kartoffelbåde. Velsmagende, men ikke friturestegte. Hemmeligheden er at købe frosne, færdigstegte ”pommes frites”, som er lavet til airfryeren. De bliver til gengæld vanvittigt gode.
Man kan selvfølgelig lave alle mulige slags gratiner og andre retter, som tilberedes i ovnfast fad. Men afhængigt af størrelsen på airfryeren kan det være nødvendigt til at skære ned på mængden. Et tip er at lave rodfrugtgratiner i portionsforme. Eller vores morgenmadsfavorit, ”egg bites”, som er hurtige at lave om morgenen.
Det er formentlig mere overraskende, at alle typer pølser, som man normalt tilbereder på panden, bliver bedre, fordi de steges hele vejen rundt. Frikadeller bliver saftige og får en dejlig sprød overflade. Vores favorit er faktisk bacon, som vi nu aldrig ville tilberede på nogen anden måde. Det bliver dejligt sprødt, og fedtet drypper ned i bunden af kurven.
Nogle tips fra Elgigantens airfryer-guide
I stedet for at bruge mikrobølgeovnen til at opvarme madrester, bliver resultatet ofte bedre i en airfryer. Vores hemmelige tip er pizzaslices. Man kan faktisk også godt bage i en airfryer, selv om det kræver lidt eksperimentering at få det bedste resultat. Ligesom alle ovne er forskellige.
Den stærke luftstrøm betyder dog, at man skal være forsigtig med lette og sarte ting. Har man først én gang lagt revet ost på en tallerken og forsøgt at give det lidt farve i airfryeren, vil man aldrig gøre det igen. At skrabe fastbrændt ost af varmelegemet er ingen fornøjelse. Af samme grund kan man ikke komme våde ting i, f.eks. ingredienser dyppet i beignetdej. Det blæser bare af. Også lette råvarer som spinat og rucola blæser væk. Behøver vi at sige, at du ikke skal komme olie i airfryeren? Vi gentager: det er ikke en frituregryde!
Hvilket tilbehør har du brug for, og hvilket bør du undgå?
Eftersom det er en ovn, har du ikke brug for noget særligt. Brug de samme bageforme, som du altid har brugt. Så længe de passer i airfryerens kurv, selvfølgelig. Det kan være, at du er nødt til at investere i nogle nye forme i den rigtige størrelse.
Det kan også være nyttigt at have en rist, så du kan lægge tingene i flere etager. Det er en dårlig idé at stable ting oven på hinanden, da det forringer luftcirkulationen. Heldigvis er mange producenter leveringsdygtige i riste og i nogle tilfælde spyd, der kan anbringes på risten.
En køkkentang er god til at fiske ting op med, så man ikke skal vende kurven på hovedet og risikere, at snask, der er dryppet ned i bunden, ender på tallerkenen.
Derimod forstår vi ikke alle de typer bagepapir og papirforme, som folk bruger. Det er tilsyneladende for at gøre det lettere at holde airfryeren ren. Problemet er, at man så stopper luftcirkulationen og gør sin airfryer ineffektiv. Vil man undgå spild, foreslår vi en ovnform. Har man et problem med, at ting, der drypper ned, brænder på, er det bedre at lægge noget alufolie i bunden. Ikke i kurven.
Hvordan vælger jeg den rette airfryer?
Efter at have testet en række airfryers med forskellige designs, funktioner og størrelser, er vi nået frem til, at langt de fleste faktisk tilbereder maden godt. Det er trods alt et meget simpelt apparat med et varmelegeme og en blæser. I stedet handler det meget om håndtering. En airfryer med wi-fi og app gør det lettere at vælge det rigtige program, og du behøver ikke hele tiden at tjekke, hvordan det går. Det er også værd at overveje, hvor let det er at rengøre airfryeren, for vi ved jo alle, hvor sjovt det er at skrubbe ovnen med ståluld, når noget er brændt fast.
Den mest almindelige fejl, folk begår, er at købe en for lille airfryer. Hvis den kun kan klare at tilberede snacks og tilbehør, så man alligevel skal have gang i den almindelige ovn til hovedretten, er ideen gået fløjten. Vi har ikke brugt ovnen en eneste gang, siden vi begyndte at teste airfryers med stor kapacitet. I en single-husstand er det ofte tiltrækkeligt med en stor, normal, XL-størrelse airfryer til hverdagsbrug. Det kan dog være en god idé at se på det sidste skrig i segmentet, airfryers med to kurve. Til den større familie kan vi anbefale en XXXL airfryer, der kan tilberede stort set alt, hvad en almindelig ovn kan.
Som sædvanlig er den nemmeste måde at få købsråd på at læse vores tests af hvidevarer og smart home elektronik.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer