Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

Har Matter forvandlet det smarte hjem?

One standard to rule them all! Efter to år, har Matter så gjort det lettere at forbinde et smart hjem?

Skrevet af / 21/04/2024 - 12:05
Har Matter forvandlet det smarte hjem?

Matter blev lanceret i 2022 som en ny standard for smart home-enheder. Målet var at gøre det lettere for forskellige smart home-produkter at arbejde sammen, uanset producent eller økosystem. Det har til tider været lidt af en hovedpine at forsøge at få et smart-TV til at fungere sammen med et overvågningskamera fra en anden producent. Eller endda noget så simpelt som at have intelligente pærer fra forskellige mærker.

Før Matter var folk ofte nødt til at vælge en enkelt leverandør til smart home-enheder, da produkter fra forskellige mærker og økosystemer ikke altid fungerede sammen. Det gjorde det svært for forbrugerne frit at vælge og kombinere enheder fra forskellige producenter.

Matter blev derfor udviklet som et fælles “sprog”, som smart home-enheder kan bruge til at kommunikere. Det er et samarbejde mellem mange af de største spillere i smart home-branchen, herunder Amazon, Apple, Google, Philips Hue, Samsung og Zigbee Alliance. Over 175 virksomheder har tilsluttet sig alliancen bag Matter.

Yale-Doorman-L3S-GeirNordby
Yale Doorman L3S er den dyreste Doorman-dørlås. Den er dog ikke Matter-kompatibel og fungerer blandt andet ikke med HomeKit. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Ideen er, at hvis en enhed er Matter-certificeret, skal den kunne arbejde sammen med andre Matter-enheder og styres fra forskellige platforme som Google Home, Apple HomeKit, Amazon Alexa og Samsung SmartThings.

Det gør det lettere for forbrugerne at vælge produkter, da de ikke behøver at bekymre sig om kompatibilitet. Tanken er også, at det åbner op for mere konkurrence og innovation i branchen.

Har det virket?

På den positive side har Matter helt sikkert forenklet processen med at opsætte nye smart home-enheder. Tidligere var man nødt til omhyggeligt at undersøge kompatibiliteten med sin foretrukne platform, hvad enten det var Google Home, Apple HomeKit eller Amazon Alexa. Med Matter er det problem væk. En Matter-certificeret pære eller stikkontakt vil fungere uanset platform.

Det er et stort skridt fremad og sænker tærsklen for at komme i gang med smart home-teknologi. Det giver brugerne større frihed til at vælge produkter baseret på funktionalitet og pris uden at bekymre sig om, hvorvidt de fungerer sammen.

Wiz-produkter som Portrait-skrivebordslampen er nu Matter-kompatible. (Foto: Wiz)

Samarbejde på tværs af platforme

Matter har også gjort det muligt for produkter fra forskellige økosystemer at arbejde sammen. Wiz-lamper kan nu nemt styres via Apple HomeKit, og Nanoleaf-paneler kan integreres med Google Home. Et sådant samarbejde på tværs af platforme var tidligere vanskeligt eller umuligt, og den nye funktionalitet er en betydelig forbedring for brugere med blandede systemer.

Matter eller ej – Google Home kan stadig ikke kommunikere direkte med Apple HomeKit. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Ikke alt er rosenrødt

Matter er dog ikke en magisk løsning, der løser alle smart home-problemer. Nogle funktioner er stadig låst til bestemte platforme. For eksempel kan man ikke uden videre bruge Google Assistant til at styre en HomePod eller Siri til at justere temperaturen på en Nest-termostat. Man kan arbejde sig udenom, for eksempel med Homey Pro smart hub, men hele pointen med Matter er at gøre disse ting overflødige. Tingene skal bare virke.

Det er også værd at bemærke, at Matter endnu ikke har ført til den revolution, vi måske havde håbet på. De store smart home-aktører har stort set implementeret standarden uden at foretage større ændringer i den måde, deres produkter fungerer på. Det har resulteret i en vis stagnation, når det gælder innovation. Produkterne fungerer “bare lige” med hinanden, men er ikke designet med hinanden i tankerne fra bunden.

Homey-Pro-Packaging-topaz
Homey Pro er en hub, som forbinder produkter, der taler forskellige “sprog”. På den måde kan Apple- og Google-produkter arbejde sammen, uden at man selv er klar over det. (Foto: Homey)

Begrænset bagudkompatibilitet

Det er også vigtigt at indse, at ældre smartprodukter ikke er Matter-kompatible. Hvis du for eksempel har investeret i en dyr, topmoderne Yale Doorman-dørlås, er den ikke Matter-kompatibel, og der er ingen garanti for, at den bliver det i fremtiden.

Vi kan kun håbe, at der kommer direktiver, som tvinger industrien til at implementere Matter med tilbagevirkende kraft i smarte produkter, hvor det er fysisk muligt. Både i dem, der sælges i dag, og dem, der kom på markedet for mindre end fem år siden. Det ville forhindre en dramatisk stigning i mængden af elektronikaffald.

nanoleaf-hexagons
De smarte Nanoleaf-lys kan kommunikere med andre via Matter. (Foto: Nanoleaf)

Et skridt i den rigtige retning, men vejen er lang

Konklusionen indtil videre er, at Matter har gjort det smarte hjem mere tilgængeligt og forenklet opsætningen af nye enheder. Muligheden for at kommunikere mellem platforme er et stort plus. Men standarden har ikke revolutioneret smart home-markedet eller helt elimineret fragmenteringen.

Matter-standarden er under konstant udvikling, og der tilføjes jævnligt nye funktioner. Det er derfor rimeligt at antage, at Matter vil spille en stadig vigtigere rolle i fremtidens smart home.

Men i øjeblikket er det mere en “laveste fællesnævner” end en samlet standard.

Hvad er din mening om Matter? Har du taget standarden til dig i dit smart home?

Del dine tanker i kommentarfeltet nedenfor!

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

What's the Matter? – er det smarte hjem blevet enklere?

Sov godt takket være teknologien

Vælg den intelligente havevander til ferien

Scroll to Top