Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: WiZ Portrait Desk Lamp

Bordlampe til skabsinfluencere

WiZ Portrait er både bordlampe og ring light på en gang. Og prisen er ret behagelig.

Skrevet af / 16/12/2023 - 14:00
WiZ Portrait Desk Lamp
John Alex Hvidlykke

WiZ Portrait er en forholdsvis pæn og enkel bordlampe med en rund fod og en flad rund skive som ‘hoved’. En kraftig lyskilde lyser nedad mod bordet og en ringformet lyskilde med lavere lysstyrke giver lys til rummet.

Indtil man vipper lampehovedet til lodret. Så forvandles WiZ Portrait nemlig til et såkaldt ring light. Et ring light bruges til video og portrætfoto, hvor der er brug for et jævnt, blødt lys uden skygger, da motivet belyses ensartet fra alle sider.

WiZ Portrait kan med et snuptag forvandles til et ring light. (Foto: WiZ)

Hvis du har planer om en karriere som streamer, videoblogger eller influencer, er et ring light uundværligt. Om WiZ Portrait er svaret på dette behov, vender vi tilbage til.

Smart til den halve pris

WiZ er helt bogstaveligt den fattige mands Philips Hue. De to kommer nemlig begge fra samme smartlys-producent, Signify, der indtil 2018 hed Philips Lighting.

Læs også Effektlys, som får haven til at ligne en million Med smarte havespots skifter haven personlighed, når det bliver mørkt

Selv om de to mærker er nært beslægtede, har smartlysene fra dem hver sit system. Man kan altså ikke styre sine WiZ-pærer fra Philips Hue-app’en eller omvendt.

Den slags irritationsmomenter vil forhåbentlig være historie, når Matter-standarden for alvor bliver udbredt, så vi får mulighed for at kommunikere med alle vores smarte enheder via den samme platform (Google Home, Alexa, Siri Shortcuts eller Apple Homekit), uanset hvad der teknisk ligger under overfladen.

929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-home-Office-Architectural-Daily-Mode-1-zones-PUP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-Home-Office-Architectural-Daily-Mode-2-zones-PUP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-Product-FacialMode-1zones-PUP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-Product-FacialMode-2zones-PUP
<
>
WiZ Portrait består af to lyselementer, der kan styres hver for sig. og lampehovedet kan vippes. Det giver mange kombinationsmuligheder. (Foto: WiZ)

Matter gør det enkelt – hvis du har koden

Vi er tæt på at være der, men står stadig i vadestedet. Da jeg satte WiZ Portrait op, behøvede jeg således ikke at åbne WiZ-app’en. I stedet dukkede Matter-logoet op på mobilskærmen, og jeg blev bedt om at scanne lampens unikke QR-kode.

Hvilket jeg gjorde – simpelt og hurtigt. Altså efter at have kigget forgæves på emballagen og under lampefoden. Men jeg fandt til sidst QR-koden på den lille papirmanual, der også lå i kassen. Her fandt jeg også den ligeledes unikke talkode, der er den eneste anden måde at indlemme lampen i app’en. Det ville være langt mere sikkert at anbringe begge koderne på undersiden af selve lampen! Papir og emballage bliver nemt væk – men lampefoden er en fast monteret del, der med garanti ikke bliver borte, før selve lampen ad åre ender som elektronikskrot.

Læs også Det er jul, det er smart Kom i julestemning med Philips Hue. Vi har testet den smarteste juletræskæde til dato.

USB-oplader skal købes separat

Inden man kommer så langt, skal lampen have strøm. Der medfølger et USB-A til USB-C-kabel med WiZ Portrait. Men ingen USB-oplader. Produkter med USB-strømforsyning uden medfølgende oplader er ikke et særsyn i dag. Selv meget dyre mobiltelefoner leveres ofte uden oplader. Det sparer selvfølgelig på naturressourcer, men lampen skal stadig have strøm – ret megen strøm endda. Og meget få opladere i skuffen er i stand til at levere de 5V/2A, som WiZ Portrait kræver. Det er også mere, end hvad de fleste USB-porte eller USB-hubs kan levere. En USB-oplader i den styrke koster i øvrigt 100-200 kroner i netbutikkerne. Altså en merudskrivning på næsten en fjerdedel af lampens pris. Der er ikke indbygget batteri, så opladeren skal være tilsluttet konstant.

Med strømforsyning og opsætning på plads kan lampen endelig tages i brug. Og den er stort set lige så enkel at bruge, som den ser ud til. Matter-opsætningen indlemmer automatisk lampen i husstandens Google Home og tilføjer den til et rum i boligen, hvor den kan styres med Google Home-app’en.

929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-FacialMode-Before-EBP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-FacialMode-After-EBP
<
>
Måske ligger TV-berømmelsen og venter, når du vipper lampehovedet og bruger den som ring light? (Foto: WiZ)

To lamper i en

WiZ Portrait dækker hele det hvide farvespektrum (2.700K – 6.500K), og lysstyrken kan justeres op til maksimalt 500 lumen på den nedadrettede lyskilde og 100 lumen på ringlyset. Man kan dog ikke justere de to lyskilder hver for sig i Google Home.

Det kan man imidlertid i WiZ-app’en, hvor det er muligt at bestemme lysstyrke og farvetemperatur for lampens to sider individuelt. Man kan endog tildele de to sider hver sin lysanimation. Glimrende som partytrick – og elendigt som læselys. Men der er heldigvis rigelig mulighed for mere anvendelige indstillinger.

Rytmesans

I app’en kan man også definere tidsplaner, så lyset skifter efter en tidstabel. Man kan lade lyset følge en biologisk døgnrytme med klart lys til at vågne op om morgenen og afdæmpet, gulligt lys før sengetid. Og man kan endda bruge sine lamper som bevægelsessensorer takket være snedig brug af Wi-Fi-signalet. Men det er alene via WiZ-app’en – og kun for lamper af samme mærke.

Lights, camera – action!

Men WiZ Portrait er skabt til andet og mere end af henslæbe tilværelsen som læselampe. Måske ligger TV-berømmelsen og venter, når du vipper lampehovedet og bruger den som ring light?

929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-DeskMode-1zone-1-PUP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-DeskMode-2zones-1-PUP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-FacialMode-2zone-PUP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-FacialMode-1zone-PUP
<
>
Lampen passer til videobegynderen, der stadig nøjes med en lille bærbar computer på højst 14." Her kan lampen stilles bagved laptoppen og lyse henover den. (Foto: WiZ)

Eller måske gør den ikke. Funktionen er som sådan i orden, og lampen kaster et blødt og skyggefrit lys på dit hoved (lysstyrken og farvetemperaturen kan igen indstilles i WiZ-app’en). Men den er bare ikke særlig praktisk, hvis du skal bruge den sammen med en computerskærm, hvilket er temmelig nødvendigt for videostreaming.

Kun til begyndere

WiZ Portrait er nemlig for lav til at kunne stå bagved en ekstern skærm. Og stilles den foran skærmen, dækker lampehovedet for billedet, samtidig med at det bagudrettede lys blænder webkameraet.

Lampen er desværre for lav til at kunne stå bagved en ekstern skærm. (Foto: WiZ)

Lampen passer derfor kun til videobegynderen, der stadig nøjes med en lille bærbar computer og dens indbyggede webcam. Her kan lampen stilles bagved laptoppen og lyse henover den. Skærmen må dog højst være 14”, hvis den ikke skal skygge for lyset.

Endelig skal du stille dig selv det vigtige spørgsmål: ”Bærer jeg briller?” Hvis du gør det, vil de lysende ringe nemlig stå klart reflekteret i dine brilleglas. Dette er ikke WiZ Portraits fejl, men ring lights egner sig bare ikke til folk med briller.

Hvis man bærer briller, vil de lysende ringe stå klart reflekteret i brilleglassene. (Foto: L&B Home)

Konklusion

WiZ Portrait er en fiks og ret billig lampe med to lyskilder og to anvendelser i én enhed. Den er ikke noget designmesterværk, men den fungerer udmærket som bordlampe, hvor muligheden for at indstille de to lyskilder hver for sig giver kreative muligheder.

Som ring light til video er den lige akkurat brugbar til begynderen, men den er for lille til at kunne bruges til videoproduktion med bare et mindstemål af ambition.
Prisen er lav nok til, at det er nok, at den er en god bordlampe. Men du skal regne med at skulle lægge prisen på en USB-C-oplader oveni.

Karakter
WiZ Portrait Desk Lamp
Premium

Home mener

Koster ikke meget. Virker solid og ser dyrere ud. To uafhængige lyskilder. Vil gerne opfylde to behov med ét produkt. Farvetemperaturen kan ikke justeres på selve lampen. Uegnet til videostreaming. Man skal selv levere USB-adapter.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Smid en hel pizza i airfryeren

Hold små pilfingre fra flaskerne

Effektiv klipning af store haver

Når du vil se godt ud

Lysmagi til husfacaden

Sodastream i nye japanske klæder

Bliver bedre og bedre

Smart pengeskab med mangler

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Søndag formiddag er reddet

Scroll to Top