Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Acer Aspire Vero 15 (AV15-53P-77XS)

Klimavenlig i det ydre

Acer har bygget kabinettet af genbrugsplast – men lad være med at smide din gamle PC ud.

Skrevet af / 09/08/2023 - 08:00
Acer Aspire Vero 15 (AV15-53P-77XS)
John Alex Hvidlykke

Som elektronikproducent i dag kan man ikke med god samvittighed sende et nyt produkt på markedet uden at forholde sig til miljøet.

Genbrugsplast

Med Aspire Vero 15 tager Acer ansvaret for planeten mere alvorligt end de fleste. Det er tydeligt. Ikke blot på emballagen, der selvfølgelig er af genbrugeligt genbrugspap. Også til selve computeren er der brugt genbrugsmaterialer. Kabinettet er fremstillet af gråmeleret plast med en lidt ru overflade, der tydeligt signalerer, at materialet har en fortid. I praksis er 40 procent af kabinettets plast genanvendt – og 50 procent af tasternes og strømadapterens.

For at signalere den grønne samvittighed er bogstaverne på tasterne E og R spejlvendte – og grønne! – ligesom det omvendte R-logo er indlejret i kabinettet.

acer-aspire-vero-av15-53p-evo-fingerprint-backlit-on-wallpaper-win11-cypress-green-04.tif-custom aspire-vero-mood-shot-02.psd-custom aspire-vero-mood-shot-13.tif-custom
<
>
Kabinettet er fremstillet af gråmeleret plast med en lidt ru overflade. (Foto: Acer)

Sæk og aske

Så langt, så godt – og på dette punkt afslører jeg muligvis min alder – men behøver genbrugsplast virkelig være så grimt? Eller iklæder Acer sig med vilje sæk og aske for at understrege deres miljøbevidsthed?

Plast er et føjeligt materiale, der både lader sig farve og fremstille med superglat finish. Og når jeg anskaffer en PC, vil jeg gerne for en stund opleve den taktile nydelse, der ligger i at berøre et splinternyt og jomfrueligt produkt. Uanset dets fortid.

Læs også Bæredygtig eller grønvasket? Acer Aspire Vero oser sympatisk af genbrug, men man oversælger det grønne budskab lidt.

Konventionel hardware

Mens Acer er gået langt for at spare på ressourcerne til fremstillingen af de ydre dele af PC’en, er indmaden helt ny. Det betyder, at processoren er af seneste generation, nemlig en Intel Core i7-1355U med 10 kerner og 12 tråde.

Der er 16 gigabyte RAM og 512 gigabyte SSD-lager til rådighed, hvilket er helt tilstrækkeligt, men det er den samme mængde, man har kunnet finde på tilsvarende PC’er de seneste to-tre år. Så der er ingen revolutioner her. Det gælder også grafikken, der varetages af Intel Iris Xe, som har været indbygget i Intels processorer de seneste tre generationer.

Mens Acer er gået langt for at spare på ressourcerne til fremstillingen af de ydre dele af PC’en, er indmaden helt ny. (Foto: Acer)

Et sted, hvor teknologien har udviklet sig, er på skærmsiden. Bare ikke her. Acer Vero 15 må nøjes med Full HD-opløsning (1.920 x 1.080 pixel). Det er ganske enkelt ikke tidssvarende på en 15”-skærm anno 2023. Heller ikke i budgetklassen. Så vidt jeg kan se, er det præcis samme 16:9-skærm, som blev brugt for to modelgenerationer siden.

Tastaturet er af fuldt acceptabel kvalitet. Det er ikke nogen taktil fornøjelse at skrive på, men det løser opgaven. Og der er endda et smalt numerisk tastatur ved siden af.

Full HD-opløsning er ganske enkelt ikke tidssvarende på en 15”-skærm anno 2023. Heller ikke i budgetklassen. (Foto: Acer)

Benchmarks

Almindeligvis plejer vi at sammenligne benchmark-målinger med computere i samme prisklasse, der er testet for nylig. Denne gang har vi dog desuden valgt at skæve til den Acer Vero 15, som vi testede for halvandet år siden. Og naturligvis er den aktuelle model hurtigere. Men hegnspælene er ikke flyttet særlig langt mellem de to generationer.

I Geekbench 6-testen opnår Acer Vero 15 en score på 8.526 i multi-core og 1.655 i single-core. Det er i sig selv et udmærket resultat, der svarer til den lidt dyrere Microsoft Surface Pro 9.

Da vi testede den foregående Vero 15, brugte vi Geekbench 5. Her klarer den nye Vero-udgave 7.834 i multi-core og 1.665 i single-core. Multi-core-resultatet er her en tredjedel bedre end i 2021 – opnået med 10 kerner i dag i stedet for fire dengang – mens den nye model faktisk er en lille smule langsommere i single-core end dengang. Kontorprogramtesten PC Mark 10 lander på 5.402, hvilket er stort set det samme som på forgængeren. Men stadig også på linje med lignende maskiner i dag.

Læs også Den bedste surface hidtil Microsofts spøjse tablet-formede PC er superbærbar, ret hurtig, og prisen er ikke skræmmende.

3D-grafiktestene er kun udført for fuldstændighedens skyld, da Intel Iris Xe-grafik kun er egnet til at accelerere Windows-brugerfladen, men ikke er til seriøs grafik (eller seriøse spil). Men et resultat på 1.805 i Time Spy er faktisk i den bedre ende, når det gælder integreret bundkortsgrafik. Hvilket vidner om en forholdsvis kvik processor.

Batteritesten fra PCMark 8 endte på 4:48 timer. Det er rigtig flot. Og rigeligt til en typisk dag på arbejdet eller studiet.

40 procent af kabinettets plast er genanvendt – og 50 procent af tasternes og strømadapterens. (Foto: Acer)

Konklusion

Som ansvarlig, moderne forbruger kan jeg ikke undlade at prise Acers miljøindsats ved at bruge en del genanvendte materialer i både kabinet og emballage. Hvilket de dog er langt fra at være ene om at gøre. Vi modtager sjældent en produktnyhed, hvor det ikke udspecificeres, hvor stor en del af enheden, der er fremstillet af genvundne materialer.

Kabinettet er råt og upoleret og udstråler grøn samvittighed. Og PC’en vil sandsynligvis først og fremmest blive solgt til forbrugere, der betragter det som et ekstra plus, at man kan mærke under fingrene, at materialerne er recirkulerede. For det er ikke på hardwareydelsen i sig selv, at den skiller sig ud. Hastigheden er forbedret bemærkelsesværdigt lidt i de to år, der er gået, siden vi sidst testede en Acer Vero 15.

Så hvis du falder over en brugt udgave, der er et par processorgenerationer gammel, vil du kunne spare både penge og miljøbelastning, eftersom den mest effektive form for genbrug er at bruge elektronikken, som den er – frem for at splitte den til atomer og bruge nogle af delene til at fremstille en ny.

Karakter
Acer Aspire Vero 15 (AV15-53P-77XS)
Basic

Home mener

En stor PC med i7-processor af nyeste generation, der yder fint til prisen. Og med mindre miljøbelastning. FHD-skærmen er forældet. Hastighedsforbedringen fra forrige generation er i praksis minimal.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Fire headsets til dit nye kontorliv

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskærms-PC

MacBook Air er blevet lidt hurtigere men også dyrere

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Scroll to Top