Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Acer Aspire Vero (AV15-51-7555)

PC i grøn stil

Acer Aspire Vero oser sympatisk af genbrug, men man oversælger det grønne budskab lidt.

Skrevet af / 18/11/2021 - 07:00
Acer Aspire Vero (AV15-51-7555)
John Alex Hvidlykke

Kan man som ansvarlig, miljøbevidst forbruger overhovedet tillade sig at købe en ny PC?

Acer Aspire Vero kan muligvis være det positive svar på dette spørgsmål. Som navnet antyder, er den medlem af Aspire-familien, som består af fornuftige bærbare PC’er. Men den adskiller sig fra de andre modeller ved, at bæredygtigheden spiller hovedrollen.

Det grønne budskab ses allerede på emballagen, der kan genanvendes 100 procent. Hvilket så ikke er første gang, det sker – da den allerede består af 85 procent genbrugspapir. Det er dog ikke første gang, vi har set en brun papkasse!

30 procent genbrug

Computeren indeni ligner til gengæld ikke noget, jeg har set før. Computeren er i gråmeleret plastic, og den grove overflade er fyldt med små farvede pigmentgryn. Det hele signalerer “genbrugsplastic”. Hvilket er delvist sandt, eftersom kabinettet indeholder 30 procent genbrugsplast.

Man kan se på lang afstand, at Acer Aspire Vero er bæredygtig. Den ru, gråmelerede overflade med gule farvestænk ligner genbrugsplastic. Det er det også – men kun 30 procent. (Foto: Acer)

Tasterne indeholder endda 50 procent genbrugsplast, men ser helt almindelige ud. Bortset fra at bogstaverne på E- og R-tasten er skrevet spejlvendt og med gul tekst. Det er for at minde brugeren om bæredygtighedens hovedværdier: “REview”, “REthink”, “REcycle” og “REduce”.

Det kan lyde lidt højtflyvende, men iøjnefaldende er det! Personligt vil jeg hellere tænke på opgaven foran mig, når jeg sætter mig ved tastaturet. Og der kan de gule spejlvendte bogstaver blive distraherende. Heldigvis skriver jeg blindskrift.

Normal hardware under en grønne overflade

Den mest interessante del af en PC plejer imidlertid at være det, der befinder sig inde i kabinettet. Og her er Acer Aspire Vero helt konventionel: En 2,9 GHz 11. generations Intel Core i7-processor med fire kerner, 16 gigabyte RAM og Intel Iris Xe bundkortsgrafik. Altså en konfiguration, som vi har set med små variationer flere gange det sidste års tid.

Skærmen er temmelig forudsigeligt en 15,6 tommers Full HD-skærm i 16:9-format. Den er hverken specielt lysstærk eller højopløst, og en dækning på 45 procent af NTSC-farverummet er ærlig talt pauvert. Men vi er i den billige ende, og til prisen er der ingen grund til at klage.

Tastaturet er af gennemsnitlig kvalitet, hvilket er fint, da prisen er under gennemsnittet. Og der er endda blevet plads til et smalt numerisk tastatur.

Bag det karakteristiske ydre er Acer Aspire Vero en udmærket lille PC med god ydelse til en rimelig pris. (Foto: Acer)

Benchmarks

Under den grønne overflade minder Acer Aspire Vero i mangt og meget om Acer Aspire 5, som vi testede for nylig. Ikke mærkeligt, eftersom de er i samme serie og prisklasse. Men denne gang har Acer valgt en Intel Core i7-processor med fire kerner i stedet for den sekskernede AMD Ryzen 5, der sad i Aspire 5. Det betyder også, at Aspire Vero får Intel Iris Xe-grafikken i stedet for Radeon. I begge tilfælde er der nemlig tale om hovedprocessorens integrerede grafik – fra henholdsvis Intel og AMD.

Lighederne kan også aflæses i vores benchmark-tests. De to computere er om ikke ens, så i hvert fald tæt på hinanden i ydelse.

Geekbench 5-testen ender med et resultat på 1.629 i single-core og 5.396 i multi-core. Det er en lille smule hurtigere end Aspire 5. Som i øvrigt er en fuldtud kapabel kontormaskine. Det samme gælder PCMark 10-kontorprogramtesten, der får et resultat på 5.156.

Vi har sagt det før, og vi siger det igen: Integreret bundkortsgrafik med delt RAM er ikke opskriften på hurtig grafik. Det bevises – igen – af 3DMark-grafiktestene. Time Spy-testen ender med 1.597 og Fire Strike med 3.663. Det er dog stadig fint til animationerne i Windows 11-brugerfladen og i øvrigt også til browserspil i pausen.

Batteritesten fra PCMark 8 endte på tre timer og 18 minutter. Det er i praksis godt nok til en dag på arbejdet eller studiet.

Indmaden er heldigvis ikke genbrugt, men helt moderne. (Foto: Acer)

Konklusion

Acer Aspire Vero ligner den korte vej til en nyvasket, grøn samvittighed. Initiativet er prisværdigt, og hver genbrugt plasticpose er et lille skridt i den rigtige retning. Men det er også et lidt letkøbt skridt, eftersom bæredygtigheden alene gælder det ydre. Og endda kun en tredjedel af materialet i kabinettet.

For at sætte tingene i perspektiv forurener chipindustrien lige så meget som hele bilindustrien. Og uanset at kabinettet er gråt og råt, er indmaden i PC’en splinterny og moderne.

Vurderet på mere gængse parametre er Acer Aspire Vero en fin og fornuftig computer til dagligdags opgaver og hjemmekontor. Og bruger du den som studiecomputer, vil det sandsynligvis give nogle ekstra klimapoint, når du tager den op af rygsækken i auditoriet.

Karakter
Acer Aspire Vero (AV15-51-7555)
Basic

Home mener

Du yder et (lille) bidrag til en bæredygtig verden. Og PC’en er også helt i orden. Skærmen er ikke særlig god. PC’en ser grønnere ud, end den virkelig er.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Koster den virkelig ikke mere?

Skarpeste ultrabærbare nogensinde

Prop et Teams-møde i øret

Kreative superkræfter

Jabras webcam er både smukt og klogt

Den stærkeste tablet nogensinde

Så let får du god lyd på Zoom

Tager Teams-møder til et nyt niveau

Bæredygtig eller grønvasket?

Bliv dit eget videoteam med Logitech Mevo

Langt bedre end laptoppens kamera

TravelMate P6: PC med rejsefeber

Lyd & Billede
Scroll to Top