Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Logitech Mevo Start

Videostudie i håndtasken

Logitechs trådløse kameraer giver dig adgang til de samme muligheder, som før krævede et helt videoteam. Send live med flere kameraer direkte fra mobilen.

Skrevet af / 13/11/2021 - 09:00
Logitech Mevo Start
John Alex Hvidlykke

Kamera 1 … steady!

Kamera 2 … klar til supernær.

… og KØR, kamera 2!

Hvis du altid har haft en videoproducer i maven, men aldrig har haft råd til at anskaffe et professionelt studie og hyre et produktionshold, så ligner Logitech Mevo en gave.

Logitech Mevo Start er trådløst kamera med alt inkluderet. Tilsæt bare en smartphone. (Foto: Mevo)

Logitech Mevo Start er et trådløst kamera på størrelse med et stort webcam. Det aflange, afrundede kamera kan holdes forholdsvis bekvemt i hånden, men er beregnet til at blive monteret på en trefod eller et kamerastativ med standard kvarttomme-stativfatning i bunden. Mevo, der i dag er en underafdeling af Logitech, sælger også forskellige typer bord-, væg- og gulvstativer.

Kameraerne kan købes enkeltvis eller i sæt af tre styk. Vi testede et trestykssæt. Bemærk, at prisen herover er for ét kamera.

Man kan købe en pakke med tre kameraer, hvilket udvider de kreative muligheder med kreative klip mellem flere kameravinkler. (Foto: Mevo)

Alt i en enhed

Mevo-kameraet er en selvbåren enhed med indbygget mikrofon og en batterilevetid på seks timer. USB-C-porten på bagsiden har hele tre formål, nemlig opladning, dataforbindelse til at bruge kameraet kablet samt lydindgang for en USB-mikrofon – f.eks. en af Logitechs egne Blue-mikrofoner. Man kan også tilslutte en analog mikrofon via en minijack-indgang.

Start With Table Stand 5.png
Kameraet har indbygget mikrofon, men man kan tilslutte en USB-mikrofon eller en analog via minijack. (Foto: Mevo)

Sensoren i kameraet kan optage i Full HD-opløsning (1920 x 1080 pixel), og der er 3x digital zoom. Der optages i formaterne H.264 og H.265 og kvaliteter fra 750 til 5.000 kbit/s.

Videoproducer i en app

Mevo Multicam App, der findes til Android og iOS, giver mulighed for at lave ret professionelt udseende video-optagelser live fra mobilen. På mobilskærmen kan man se signalet og lydstyrken fra alle tilsluttede Mevo-kameraer samt det færdige video-feed. Man kan zoome på hvert enkelt kamera og skifte mellem dem med et tryk på skærmen.

Der er selvfølgelig en række overblændingseffekter til rådighed. Ud over manuelt skift mellem kameraerne kan man vælge automatisk klip efter et tidsinterval eller AI-styret klipning.

Videostrømmen kan sendes live på YouTube, Facebook, Vimeo eller Twitch, men også gemmes på telefonen. Endelig kan hvert kamera gemme sin egen video på et microSD-kort.

Kamera-app’en kan klippe automatisk mellem flere videokilder, mens du er på skærmen – og sende live på Facebook eller YouTube. (Foto: Mevo)

Kræver hurtig forbindelse

Kameraerne kan tilsluttes til mobilen via Wi-Fi (802.11ac), men da det ikke er givet, at man har adgang til stabilt trådløst net dér, hvorfra der skal sendes live, kan man også forbinde kameraerne via deres eget netværk, hvor ét kamera fungerer som samlingspunkt, og sende til sociale medier via mobilens forbindelse. Skal der sendes i Full HD, kræves der mindst 3 Mbit/s båndbredde pr. kamera.

Multicam-app’en fungerer overbevisende, og selv om man ikke bliver forvandlet til et professionelt videoproduktionshold med et trylleslag, kan man lave rigtig overbevisende optagelser med klipning mellem flere kameravinkler.

Selv om app’en kan meget i dag, er den stadig under udvikling, og Mevo lover på sin hjemmeside, at man i fremtiden vil få adgang til bl.a. picture-in-picture, NDI-integration til professionelle IP-kamerasystemer og mere avanceret lydmiksning.

Mevo-kameraerne er perfekte til amatørbandet, der vil optage egne musikvideoer eller live-koncerter. (Foto: Mevo)

Katastrofal webcam-app

Der findes også en app til Windows og Mac, der gør det muligt at bruge kameraerne som trådløse webcams sammen med f.eks. Zoom. Eller som skulle gøre det muligt!

Man kan læse om app’en på Mevos webside, hvor man også kan se, at programmet er en betaversion – altså en ikke helt færdig udgave. Lad os bare sige, at i hvert fald Windows-udgaven i skrivende stund er langt fra at være færdig! På min test-PC forløb installationen alt andet end glat. Programmet startede med at prøve på at afinstallere kameraerne, inden de blev installeret. Og efter installationen nægtede Windows fuldkommen at fungere!

Jeg er sikker på, at der findes PC’er, hvor installationen ikke forløber lige så katastrofalt. Og i Mevos udviklingsafdeling, som vi har forelagt problemet for, arbejder man på højtryk på at rette fejlen. Men så længe webcam-programmet er så usikkert, vil jeg på det kraftigste fraråde at prøve at bruge det!

Konklusion

Logitech Mevo Start er et spændende produkt med interessant kreativt potentiale for videofolk. Noget af dette potentiale er dog ikke realiseret endnu. Havde det primære formål været at bruge et eller flere af kameraerne som trådløse webcams til Zoom- og Teams-møder, ville Mevo Start have inkasseret et rent nul i karakter. Men Mevo Start er først og fremmest skabt til at lave professionelt udseende live video-streaming fra mobilen. Og det gør systemet på en måde, hvor det reelt er uden konkurrence.

For at indkassere en helhjertet anbefaling herfra skal Mevo dog forvandle nogle af sine “coming soon”-funktioner til realitet. Og enten få deres webcam-app til at virke – eller fjerne den helt fra hjemmesiden!

Karakter
Logitech Mevo Start
Premium

Home mener

Et helt live-videoproduktionssystem, der kan være i en taske og styres fra mobilen! De mest avancerede muligheder er foreløbig “coming soon”. Windows-app’en er farlig!

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Koster den virkelig ikke mere?

Skarpeste ultrabærbare nogensinde

Prop et Teams-møde i øret

Kreative superkræfter

Jabras webcam er både smukt og klogt

Den stærkeste tablet nogensinde

Så let får du god lyd på Zoom

Tager Teams-møder til et nyt niveau

Bæredygtig eller grønvasket?

Bliv dit eget videoteam med Logitech Mevo

Langt bedre end laptoppens kamera

TravelMate P6: PC med rejsefeber

Lyd & Billede
Scroll to Top