TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
EFTERÅRSTILBUD: 3 UGER FOR 3 KR

TEST Dell XPS 13 Plus 9320

Non plus ultrabook

Dell XPS 13 Plus er den knivskarpest designede ultrabook-computer, vi har set nogensinde. Næsten for designet faktisk.

forfatter
Publiceret 18/09/2022 - 14:00
Karakter
Dell XPS 13 Plus 9320
L&B menerblank
blank Superskarpt og stilrent design, der overgår alt andet. En kraftig PC i en lillebitte krop. 4K-skærm.
blank Antallet af ind- og udgange er skåret ned til langt under minimum. Man famler i blinde på den usynlige trackpad. Koster vanvittigt mange penge.
 • Processor: 2,1 GHz (4,7 GHz turbo) Intel Core i7-1260P 12 kerner (16 tråde)
 • Skærm: 13,4″ UHD+ (3840 x 2400 pixels), 60 Hz touch 500 NIT
 • Hukommelse: 32 GB DDR5
 • Lager: 1 TB SSD
 • Grafik: Intel Iris Xe Graphics
 • Styresystem: Windows 11 Pro, 64 bit
 • Tilslutninger: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, 2 x USB-C (M. Thunderbolt 4, DisplayPort 2.0), HD-webcam
 • Mål og vægt: 29,5 x 1,6 x 19,9 cm / 1,3 kg
 • Web: dell.com
 • Geekbench 5: 7.032 (multi-core), 1.426 (single-core)
 • PCMark 10: 4.935
 • 3DMark Time Spy: 1.646
 • 3DMark Fire Strike: 4.277
 • 3DMark Wild Life: 11.509
 • 3DMark Night Raid: 14.652
 • Cinebench R15: 88 fps / 1344 cb
 • Cinebench R23: 6.702 (multi-core) / 1.608 (single-core)
 • HDTach: 1.287 MB/s
 • Batteritest: 2:37 timer
Vejl. pris 18.900Pr. 18/09/2022 Produktside

Den slanke og lette ultrabook-computer er den rejsende digitale nomades svar på samuraisværdet: Knivskarp, elegant og dødsens effektiv.

Dell XPS 13 Plus 9320 er ultrabookenes ultrabook. Jeg har skrevet om teknologi, herunder computere, i over 30 år. Jeg har også set adskillige generationer af 13-tommers Dell XPS-computere. Den ældste af dem, som er fra 2007, og 15 år efter at jeg købte den, er den stadig elegant. Og jeg tænder den fra tid til anden. Men jeg har aldrig set en så stramt designet bærbar som den nye XPS 13 Plus! Kabinettet er så kileformet og tyndt, at den får en MacBook Air til at virke klodset. Den skarpe 4K-skærm er stort set kantløs – men indrammet af en smal aluminiumsramme. Det gælder også tastaturet, der går helt til kanten af kabinettet. Det stilrene indtryk forstærkes af touchpad’en – der slet ikke er der.

xs9320nt cnb 00050lf115 sl
Kabinettet er ufattelig slankt. (Foto: Dell)

Hvor er trackpad’en?

Computeren har naturligvis en trackpad; den er blot usynlig. Det samme gælder den øverste række af funktionstaster, der er touchfelter, som lyser op, når PC’en er tændt. Touchpad’en forbliver dog usynlig til enhver tid. Det ser ualmindelig smart og eksklusivt ud! I praksis er det dog ikke nær så smart, da man bogstavelig talt famler i blinde, mens man prøver at ramme touchfeltet, der ikke er større end på andre bærbare. Særlig svært bliver det at højreklikke, da det i modsætning til venstreklik kun kan ske i det nederste højre hjørne af det touchfelt, som man ikke kan se udstrækningen af!

Mere smart end praktisk

Træfsikkerheden bliver selvfølgelig bedre med tiden, når fingrene vænner sig til at finde det magiske sted. Men det er lykkedes Dell at gøre en simpel operation langt sværere. Hvad der vel er det modsatte af ideen med godt design?

Det stilrene indtryk forstærkes af touchpad’en – der slet ikke er der.

Det samme gælder desværre portene på Dell XPS 13 Plus. Som kun lige præcis er talrige nok til at kunne omtales i flertal. To USB-C-porte er, hvad der er at finde i det ultraslanke kabinet. Retfærdigvis ville det have været næsten umuligt at finde plads til andre porte. Men en medfølgende adapter til USB-A, HDMI og DisplayPort ville have været et plaster på såret. Det gør der ikke. Men man får dog en USB-C-til-USB-A-adapter og en hovedtelefonadapter med.

Perfekt skærm

Skærmen kan der til gengæld ikke klages over: En klar og farveægte UHD-skærm i 16:10-format. Som nævnt fylder den næsten hele rammen ud. Og touchfunktionen er prikken over i’et. Det kan ikke gøres ret meget bedre. Og ingen bærbare fra Cupertino har en skærm, der er bare halvt så god. Apple-tilhængere er velkomne til at modbevise min påstand ved at udpege 13” Mac-bærbare med 4K-opløsning og touchskærm. Eller i det mindste bare med én af delene.

XPS Press00121
Skærmen er i 4K-opløsning og med touch. (Foto: Dell)

Voksen indmad i lille PC

Dell XPX 13 Plus er blandt de slankeste bærbare, du kan finde. Computeren er blot 1,6 centimeter tyk. Og da det solide aluminiumslåg måler knap en halv centimeter i tykkelsen, er der kun godt en centimeter til selve elektronikken. Det er imponerende, hvad det er lykkedes for Dells ingeniører at proppe ind i det ultraslanke kabinet.

Processoren er en 12. generations Intel Core i7. Der er 32 GB DDR5-hukommelse og en 1 TB SSD. Grafikkortet er – naturligvis – et Intel Iris Xe, der er integreret i processoren. Hvilket er en helt acceptabel løsning til en ultrabook-computer.

xs9320nt cnb off 00000td090 gy xs9320nt cnb fn 00000td090 gy xs9320nt cnb media 00000td090 gy
<
>
Touchpad og funktionsknapper er usynlige. Og tastaturet går helt til kanten. (Foto: Dell)

Benchmarks

Processoren er en Intel Core i7-1260P med en arbejdshastighed på 2,1 GHz og op til 4,7 Ghz i turbotilstand. Den har 12 kerner, men ‘kun’ 16 tråde, da moderne processorer ikke bare har kerner, men er opdelt i ‘performance-kerner’ og ‘efficient-kerner’, hvilket ikke automatisk fører til dobbelt så mange tråde, som der er kerner. Det er dog en teknikalitet, da processoren under alle omstændigheder er kvik.

Læs også Dell XPS 13 9360 Dell XPS 13 giver med sin lækre 3K touch-skærm Apples MacBooks kamp til stregen i klassen for ultrakompakte bærbare.
blank

GeekBench 5-processortesten ender med et resultat på henholdsvis 7.032 i multicore og 1.426 i singlecore. Det er absolut respektabelt for en processor, der er beregnet til ultrabooks, og hvor varmeafgivelsen skal være mindst mulig. Det er en smule langsommere end 2022-udgaven af Apple MacBook Air med M2-processor. Men kun en smule. Samme billede gør sig gældende med Cinebench R23-testen, der ender med 1.608 i single-core og 6.702 i multicore. Kontorprogramsimuleringen PCMark 10 ender på resultatet 4.935. Det er en fornem score for en så let bærbar. Og man skal op i langt tungere computere, som Acer Predator Helios 300, for at se væsentligt højere processorydelse. Og så koster det på vægten.

xs9320nt cnb 00090lp000 sl
Antallet af porte er begrænset til langt under et minimum. Kun to USB-C er der blevet plads til. (Foto: Dell)

Traditionen tro har vi også prøvet at køre 3D-grafiktestene på Dell XPS 13 Plus. Og traditionen tro viser de, at det ikke er dét, som ultrabooks er bygget til. Sammenlignet med andre computere med Intel Iris Xe-grafik holder Dell’en dog nogenlunde standarden.

For en ultrabook var resultatet af batteritesten lidt skuffende. Dell XPS 13 Plus klarede kun godt to en halv time med intens kontorsimulering og fuldt blus på skærmen, før batteriet var brugt op. Det bør dog være tilstrækkeligt til en normal arbejdsdag. Og hvis uheldet er ude, kan de fleste nyere USB-C-ladere klare opgaven.

xs9320nt cnb 00060rb045 gy
Dell XPS 13 Plus er en ekstrem computer, der vil udløse lange blikke ved mødebordet. (Foto: Dell)

Konklusion

Dell XPS 13 Plus er en ekstrem computer. Den er slankere og lettere end de fleste, og designmæssigt er der ingen, der når den til sokkeholderne. Samtidig er den lige så hurtig som større og tungere bærbare, og 4K-touchskærmen er lækker og skarp. Når der samtidig er tilsat gavmilde mængder af SSD og DDR5-RAM, er det uundgåeligt, at prisen bliver pebret. Hvis du har råd (eller hvis du kan få den betalt af firmaet – der trækker den fra i skat), får du en computer, der vil udløse lange blikke ved mødebordet. Den usynlige trackpad er en vild ide, der i mine øjne gør betjeningen unødvendigt besværlig. I hvert fald indtil man vænner sig til at ramme det rigtige sted med fingeren.

Sammenligningen med Apple MacBook Air er uundgåelig. Ydelsen er jævnbyrdig med denne. Og skruer man kraftigt ned på kravene til mængden af RAM og lager samt skærmopløsningen, kan man sagtens finde en udgave af Dell XPS 13 Plus, der matcher MacBook’en på både pris og specifikationer. Men det er i denne superudgave, den er mest interessant.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!
blank

Vi tester for dig!

3 uger 3 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 672 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
blank
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv en kommentar

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
blank
Berlin: Logitech vil være de kreatives bedste ven Logitech afslører en stor satsning på det kreative og legende publikum. Vi er med på Logi Play i Berlin.
blank
Minecraft skal lokke unge til at genanvende elektronik Elgiganten og Microsoft lancerer samarbejde med spillet Minecraft i centrum. De unge brugere skal opdrages til genbrug af gamle elektronikprodukter.
blank
Skarpeste ultrabærbare nogensinde Dell XPS 13 Plus er den knivskarpest designede ultrabook-computer, vi har set nogensinde. Næsten for designet faktisk.
Kontorudstyr behøver ikke være gråt Logitech lancerer nye webcams og headsets til kontoret - i friske farver
Lenovo lancerer ny foldbar bærbar på 16 tommer To år efter den første foldbare computer kom på markedet, er Lenovo nu klar med en opfølger til X1 Fold. Den nye model byder blandt andet på en større skærm og slankere krop.
Huawei er tilbage! Kinesiske Huawei lancerer både smart-ur, ny bærbar computer samt en tablet på årets største elektronikmesse.
Følg Lyd & Billede