TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST MSI Creator Z17 A12UHT-036NEU

Kreativt arbejdsrum

Der er ikke sparet på noget som helst i MSI Creator Z17. Det kan mærkes på prisen.

forfatter
Publiceret 09/08/2022 - 13:00
Karakter
MSI Creator Z17 A12UHT-036NEU
L&B mener
Superhurtig processor og superkraftigt grafikkort. Touchskærm i QHD-opløsning.
Den koster vanvittigt mange penge. Til prisen ville jeg forvente en 4K OLED-skærm.
 • Processor: 2,9 GHz Intel Core i9-12900H (14 kerner, 20 tråde)
 • Skærm: 17” QHD+ (2.560 x 1.600 pixels) 165 Hz m. touch, 100% DCI-P3, Delta E<2
 • Hukommelse: 32 GB DDR5
 • Grafik: Nvidia GeForce RTX 3080 m. 8 GB GDDR6
 • Styresystem: Windows 11 Pro, 64-bit
 • Harddisk: 2 TB SSD
 • Mål og vægt: 38,2 x 1,9 x 26,0 cm (BxHxD), 2,5 kg,
 • Andet: Full HD-webcam, WiFi 6E, Bluetooth 5.2, 2 x USB-C (m. Thunderbolt 4 og DisplayPort), 1 x USB 3,2 type A, HDMI 2.1, SD-kortlæser, 3,5 mm minijack audio
 • Web: msi.com
 • GeekBench 5: 12.243 (multi), 1.762 (single)
 • PC Mark 10: 6.906
 • 3DMark Port Royal: 5.695
 • 3DMark TimeSpy: 9.531
 • 3DMark Fire Strike: 21.942
 • 3DMark Night Raid: 40.949
 • 3DMark Wild Life Extreme: 19.135
 • 3DMark Wild Life: 50.995
 • CineBench R23: 15.340 (multi) / 1.879 (single)
 • CineBench R15: 216 fps / 2.898 cb
 • HD Tach: 2.363 MB/s
 • Batteritest: 2:20 t.
Vejl. pris 31499Pr. 09/08/2022 Produktside

MSI, som indtil da alene havde produceret gamingudstyr, har de seneste par år udvidet forretningen med computere til kreative professionelle. Ligesom blandt andre Acer har de nemlig konstateret, at for eksempel grafikere har købt gaming-PC’er alene med det formål at udnytte den kraftige hardware til ”seriøse” formål.

Læs også Elegant laptop til de kreative MSI Creator Z16 leverer varen på alle vigtige punkter – og ser godt ud imens.

MSI Creator Z17 er en efterfølger til Creator Z16, som vi testede sidste år. Og den er MSI’s topmodel til kreativ brug. En computer, hvor ingeniørerne tilsyneladende har fået frie hænder til at bygge en bærbar til krævende grafik og 3D-design.

MSI NB Creator Z17 photo 6
MSI Creator Z17 er designet som en supersportsvogn: Lav og bred og med krop i udfræset aluminium. (Foto: MSI)

Det første indtryk er ”luksusflyder!” Kabinettet er fræset ud af ét stykke metal, og det virker næsten urimelig slankt. Faktisk er PC’en næsten to cm tyk, men takket være skærmstørrelsen på 17 tommer i 16:10-format forekommer maskinen tyndere, end den er i virkeligheden. Kabinettet er i øvrigt fuldkommen stift og vridningsstabilt. Hvilket der er brug for på en computer, der vil blive taget med til masser af møder og præsentationer i årevis. PC’en er desuden certificeret efter MIL-STD-810G-standarden, der bruges af det amerikanske militær.

MSI NB Creator Z17 photo 21
Kabinettet virker urimelig tyndt, men er helt stabilt. (Foto: MSI)

Danske taster og lyd

I et 17 tommers kabinet er der plads til et tastatur i fuld størrelse. Og til et numerisk tastatur ved siden af dette. Som sædvanlig er tastaturet leveret af danske Steelseries, og tasterne er individuelt RGB-bagbelyste. Hvilket der strengt taget ikke var brug for i en maskine, der ikke er bygget til gaming. Men festligt ser det ud. Lyden er tunet af Dynaudio, hvilket igen er en MSI-specialitet.

Der er de porte, der skal være. Nærmere bestemt to USB-C-porte, der også dublerer som DisplayPort, en HDMI 2.1-udgang og en enkelt gammeldags USB-A-port. Det er tilstrækkeligt, men jeg har lidt svært ved at forstå, at pladsen ikke er udnyttet til at give bare lidt flere valgmuligheder. Der er også en SD-kortlæser. En rigtig en af slagsen, og ikke kun til microSD.

Hvorfor ikke 4K?

MSI Creator 17 er først og fremmest målrettet kreative i den grafiske branche. For eksempel grafikere og 3D-designere. Illustratorer kan også være med takket være muligheden for at bruge en trykfølsom pen på skærmen. Derfor er skærmen nødt til at være stor og lækker. Og det er den.

ADL CC series photos Z1743
MSI Creator 17 er først og fremmest målrettet kreative i den grafiske branche. For eksempel grafikere og 3D-designere. (Foto: MSI)

Billedfeltet fylder stort set hele låget, med kun en smal ramme omkring, og da skærmen er i det stadig mere populære, højere 16:10-format, er der heller ikke megen spildplads under billedet.

Skærmen er i QHD+ opløsning (2560 x 1600 pixels). Når computeren skal bruges professionelt til grafiske opgaver, skal skærmen være præcis. Derfor er det en selvfølge, at den dækker 100 procent af DCI-P3 farverummet. Skærmen er desuden Calman-verificeret, hvilket bekræfter, at billedet er farvekorrekt fra det øjeblik, man tager maskinen ud af æsken.

Lidt usædvanligt har skærmen en opdateringsfrekvens på hele 165 Hz. Billedet er klippestabilt og står som malet på skærmen. Men en så høj hastighed er ikke rigtigt nødvendig til grafisk arbejde. Med et grafikkort i sværvægtsklassen er MSI Creator Z17 dog også i stand til at afvikle selv de mest krævende spil.

Da jeg testede MSI Creator Z16 sidste år, kommenterede jeg også, at skærmen med fordel kunne have været OLED og med 4K-opløsning. Men at det ville have betydet en højere pris. Men Z17 er så betydeligt dyrere, at man godt kan tillade sig at forvente en endnu bedre skærm.

ADL CC series photos Z1734
Skærmen er fotorealistisk og med touch. Men opløsningen måtte gerne have været højere. (Foto: MSI)

Fra allerøverste hylde

De fleste computere, som vi tester, rummer kompromiser for at bringe prisen ned på et rimeligt leje. Den slags kompromiser er der ikke foretaget ret mange af i MSI Creator Z17. Processoren er således en Intel Core i9-12900H. Altså en 12. generations processor fra Intels hurtigste serie. Det er en 14-kerners processor med 20 tråde og en arbejdshastighed på 2,9 GHz. Det kan ikke gøres ret meget hurtigere i PC’er til civil brug lige nu.

Det samme gælder grafikkortet, som er et Nvidia GeForce RTX 3080 med 8 GB video-RAM. Grafikkortet er beregnet til spil i sværvægtsklassen, men da professionelle programmer fra eksempelvis Adobe også udnytter grafikprocessoren til at speede beregningerne op, giver det mening i en arbejdssituation også. Som enhver grafiker vil fortælle dig – inden han eller hun stikker computeren i tasken for at tage den med hjem til ”aftenarbejde.”

Der er rigeligt med arbejdshukommelse og lagerplads i Creator Z17: 32 GB RAM og 2 TB SSD-lager.

MSI NB Creator Z17 photo 14
Trods diagonalmålet på 17 tommer fylder MSI Creator Z17 ikke (alt for) meget i tasken. (Foto: MSI)

Benchmarks

Med så tung hardware er der lagt op til virkelig god ydelse. Og det får man da også. Alle benchmarks er rigtig flotte. En GeekBench-score på 12.253 i muticore og 1.762 i singlecore er blandt de bedste, vi har målt. Og en PCMark 10-score på 6.906 viser, at Creator Z17 er skabt til noget større end tekstbehandling.

Med et GeForce RTX 3080-grafikkort om bord kan man forvente ydelse i den højeste ende. Og det er et 3DMark TimeSpy-resultat på 9.531 da også udtryk for. Men det er helt ærligt ikke exceptionelt. Faktisk er det en anelse lavere end resultatet på den halvt så dyre Shark 7G15-70TI, som vi testede for nylig. Den er på sin side en gammeldags gaming-PC og ikke en topsmart kreativ arbejdsstation. Men det er grafikkortet og processoren jo lykkeligt uvidende om.

Batteritesten ender, som den plejer at gøre for computere med kraftige processorer og grafikkort. Det vil sige, at den ender hurtigt. Selv om PCMarks batteritest ikke er nær så krævende som grafiske programmer, eller for den sags skyld spil, går der blot to timer og 20 minutter, før batteriet er drænet.

Kreativ konkurrence

I det prisleje, hvor MSI Creator Z17 befinder sig, er konkurrenterne få – men væbnede til tænderne. Man kan for eksempel vælge stort set hvilken MacBook Pro, man måtte begære, uden at betale mere. Eller en dedikeret gamingcomputer som Alienware X17 R2, der er hurtigere på alle måder. Ingen af dem har dog en touchskærm i QHD+ opløsning.

ADL CC series photos 30
MSI Creator Z17 er bygget til krævende grafikere med et gavmildt hardwarebudget. (Foto: MSI)

Konklusion

MSI Creator Z17 er er en naturlig opgradering af konceptet fra sidste års Z16-model. Den har mere af det hele, og det meste er hentet på øverste hylde hos chip-producenterne. Når man vælger den bedste processor, Intel kan levere, og det hurtigste grafikkort samt rigelige mængder af RAM og SSD-lagring, og pakker det hele ind i et superslankt letvægtskabinet, kan det ikke undgås, at prisen bliver høj. MSI Creator Z17 koster en vanvittig masse penge, men sammenlignet med lignende computere til kreativt arbejde er det ikke værre end normalt. Og er du en dygtig og højtlønnet grafiker, vil investeringen hurtigt være tjent hjem i form af sparet tid og ekstra produktion. Men i betragtning af, at den vilde hardware ikke helt fører til rekordydelse, skulle der stadig lægges en 4K OLED-skærm oven i, før jeg ville overveje at betragte Z17 som et best buy.

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+. Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

Skriv en kommentar

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
MSI RTX 40: Ny prisvindende serie af bærbare Tag springet til det enestående med de nye grafikkort i GeForce RTX 40-serien og 13. generation Intel Core-processorer.
lbpluss
Den bedste til højopløst gaming? Hvis du ønsker en fantastisk spiloplevelse, og derudover neutrale og gode farver lige ud af kassen, så er dette skærmen for dig.
Wi-Fi 7 router til gaming Routeren kommer med nyt antennedesign og netværkshastighed på op til 19 Gbit/s.
Kan I høre mig derude? Jabra Speak2 er en ny generation af firmaets mødehøjttalere, der lover bedre lyd og naturlig samtale.
Remarkable 2 får endelig tastatur Tastatur og etui i ét.
lbpluss
Caffe latte-segmentets hedeste drøm 14” MacBook Pro med M2 Pro-processor er den bedste og hurtigste bærbare computer i sin prisklasse. Men Apple bør opgradere webkameraet.
Følg Lyd & Billede