Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Microsoft Surface Pro 9

Forklædt som tablet

Microsofts spøjse tablet-formede PC er superbærbar, ret hurtig, og prisen er ikke skræmmende.

Skrevet af / 02/02/2023 - 09:00
Microsoft Surface Pro 9
John Alex Hvidlykke

Microsoft Surface var en af de første hybridcomputere – altså computere, der både kan bruges som tablet og bærbar. Og den er stadig en af de mest markante af slagsen.

Microsoft Surface Pro 9 følger opskriften fra de foregående generationer: En lidt tyk aluminiumstablet på 13 tommer i tværmål. På bagsiden finder man en udklappelig støttefod i maskinens fulde bredde.

Ligesom på Surface Laptop 5, som vi testede for nylig, har Microsoft valgt et helt unikt skærmformat. Skærmen på Surface Pro 9 er i 3:2-format og med en opløsning på 2.880 x 1.920 pixel. Microsoft kalder skærmteknologien for PixelSense. Forskellen i forhold til en typisk touchskærm er, at den ikke kun reagerer på berøring med fingrene, men også for eksempel med en pensel. Skærmen har en maksimal opdateringsfrekvens op til 120 Hz.

Mens de fleste hybrid-PC’er har et fast monteret tastatur, der kan drejes 360 grader rundt, er tastaturet ikke bare aftageligt på Microsoft Surface Pro 9; det er ekstraudstyr, der skal købes separat. Vi har testet computeren med tastatur, men det er ikke medregnet i prisen herover. Tastaturet koster 1.499 kroner.

Ligesom i tidligere versioner er tastaturet få millimeter tykt og let fjedrende. Det er egentlig smart, da fleksningen i selve tastaturet, som er hævet lidt over underlaget, giver en illusion af tastevandring, når man skriver på det. Det føles dog også temmelig gummiagtigt. Tastaturet har en indbygget magnetisk holder til pennen.

Hvis du har en kreativ åre, er Surface-pennen direkte fremragende. (Foto: Microsoft)

Perfekt pen

Pennen fortjener i øvrigt al mulig ros. Jeg har aldrig før prøvet en digital pen, der føltes så naturlig at bruge. De fleste skærmpenne har en lillebitte forsinkelse på en brøkdel af et sekund, der ødelægger følelsen af faktisk at tegne på skærmen. Surface-pennen reagerer lynhurtigt og har præcis den rette friktion mod skærmglasset. Jeg vil nok aldrig komme til at skrive håndskrift på computeren – og det ville kræve et nyt niveau af kunstig intelligens at gætte, hvad jeg skriver – men som kreativt værktøj i billedredigering og tegning er pennen uendeligt meget bedre end en mus.

Læs også Den sejeste tablet Mange professionelle brugere kommer længere med iPad Pro end med en laptop.

Kun to porte

Der er til gengæld ingen ros til udvalget af porte, der ud over magnetiske lontakter til opladning og tastatur er begrænset til bare to USB-C-porte, heraf én med Thunderbolt 4. Jeg forstår udmærket, at pladsen i det ni millimeter tykke kabinet er begrænset, men en hovedtelefonudgang kunne der vel blive plads til? Manglen på portåbninger kan løses med en dock som Corsair TBT200. Men det lægger en del på den samlede pris.

Microsoft Surface Pro 9 er – I modsætning til iPad Pro – en fuldbåren computer i et tabletkabinet. At det kan lade sig gøre at få plads til det hele i kabinettet, er egentlig imponerende. Men det er dog ikke den kraftigste hardware, der bruges. En Intel Core i5-processor, 8 GB RAM og 256 GB SSD. Retfærdigvis skal det siges, at den testede model er den billigste i serien, og at man faktisk kan få mere hukommelse, lagerplads og en større processor. Grafikkortet er i alle tilfælde Intel Iris Xe Graphics, der er indbygget i processoren og deler hukommelse med Windows.

Tastaturet ikke bare aftageligt; det er ekstraudstyr, der skal købes separat. (Foto: Microsoft)

Benchmarks

Processoren er en Intel Core i5-1235U med en arbejdshastighed på 2,5 GHz. Den har 10 kerner og 12 tråde, og jeg skal indrømme, at den gjorde mine fordomme om i5-processorer til skamme. Faktisk er Surface Pro 9 på de fleste punkter mindst lige så hurtig som den større og langt dyrere Surface Laptop 5 – med i7-processor!

GeekBench-processortesten ender med et resultat på henholdsvis 8.424 i multicore og 1.551 i single-core. I Cinebench R23-testen opnåedes en score på 1.597 i single-core og 6.855 i multicore. Og kontorprogramsimuleringen PCMark 10 endte på resultatet 4.980. Det er helt acceptable resultater – og fuldt ud rigeligt til daglige kontoropgaver.

Læs også Den stærkeste tablet nogensinde Asus ROG Flow Z13 er skabt til gaming – men perfekt til talknusning.

At det går mindre imponerende i grafiske tests, overrasker nok ingen. Intel Iris Xe er fin til at accelerere elementerne i Windows-brugerfladen. Men ikke mere end det. Men igen må vi sige, at resultaterne ikke er værre end den næsten dobbelt så dyre Surface Laptop. Eller for den sags skyld hovedparten af ultrabooks med Intel Iris Xe-grafik. Så man får i realiteten en ydelse, der matcher de kækkeste superbærbare. Bare i en endnu lettere og billigere maskine.

Batterilevetiden er altafgørende for en ultrabærbar, der jo er beregnet til at være et værktøj i en mobil arbejdsdag. Microsofts Surface Pro 9 klarer opgaven en smule bedre end de fleste ultrabooks. Vores intensive batteritest kørte i næsten fire timer, før maskinen lukkede ned. Det svarer til en hel arbejdsdag under normale forhold. Skulle uheldet være ude, kan tabletten nødoplades via USB-C. Du behøver altså ikke have den særlige oplader med på turen.

Microsoft Surface Pro 9 er en tablet, men rummer ‘rigtig’ PC-hardware. (Foto: Microsoft)

Konkurrenter

Apple sidder så tungt på det resterende marked for tablets, at ‘iPad’ for mange er blevet synonymt med ‘tablet’ – uanset hvem der har fremstillet den. Apples direkte konkurrent til Surface Pro 9 er iPad Pro 12, der i udgaver med tilsvarende lagerplads og skærm er ca. 10 procent dyrere end Surface Pro 9, men også noget hurtigere. Samsung Galaxy Tab S8 Ultra er et andet stærkt alternativ. Begge konkurrenter har dog den begrænsning, at de ‘bare’ er tablets med mobil-styresystem, mens Surface Pro 9 er en fuldblods-PC. Et mere direkte alternativ er Asus ROG Flow Z13, der er langt hurtigere, men også dyrere – og med en tåkrummende kort batteritid.

Konklusion

Microsoft Surface Pro 9 er en laptop, der prøver at opføre sig som en tablet – og slipper ganske godt fra det. Den kan køre alle de PC-programmer, du er vant til, i deres fulde udgaver, og den er faktisk overraskende hurtig. Takket være tabletformatet er den lettere og mere kompakt end nogen laptop, du kan forestille dig. Tastaturet er godt nok til e-mails og korte dokumenter, men det er i sidste ende den svageste side ved maskinen. Har du en grafisk nerve, er pennen direkte fremragende.

Karakter
Microsoft Surface Pro 9
Premium

Home mener

Ultrakompakt og lettere end selv den slankeste notebook. Processoren er overraskende hurtig. Skarp og lækker touchskærm. Tastaturet er ikke på niveau med rigtige tastaturer. Batteritiden er ret kort.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Fire headsets til dit nye kontorliv

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskærms-PC

MacBook Air er blevet lidt hurtigere men også dyrere

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Scroll to Top