Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

Sådan får du mest muligt ud af batteriet i din mobil

I anledning af den årlige Earth Day får du her fem gode råd til at passe på batteriet i din mobil - og yderligere fire råd til at spare på mobilstrømmen.

Skrevet af / 22/04/2024 - 14:15
Sådan får du mest muligt ud af batteriet i din mobil

I dag er det Earth Day for 55. gang. Den særlige dag blev markeret for første gang d. 22. april 1970 – selvfølgelig i USA – og anledningen var og er at gøre klodens beboere opmærksomme på vores overforbrug af ressourcer, hvilket belaster miljø og klima hårdt.

Ifølge analyseinstituttet Statista er der knap 7 mia. mobiltelefoner i aktivt brug på verdensplan. Hver eneste mobil har et batteri, og de mange enheder forbruger til sammen naturligvis enorme mængder strøm.

DXOMark, som vi kender fra deres tests af mobilskærme og kameraer, har beregnet, at en gennemsnitlig smartphone forbruger 4,5 kWh per år (inklusive alle opladninger). Og selvom der kan være ret store forskelle på specifikke produkter har de alle det til fælles, at vi forbrugere med vores adfærd kan være med til at reducere strømforbruget.

Mange bække små, som man siger.

Earth Day mobilbatteri
(Illustration: DXOMark)

Og i den sammenhæng er det vigtigt at vide, hvilke faktorer, som belaster dit mobilbatteri hårdest. DXOMark har sammensæt en liste over de fem ting, som belaster batteriet i din smartphone allermest:

1. Varme: Temperaturer over 40°C accelerer batteriets aldring.

2. Kulde: Hvis du oplader din smartphone ved en temperatur under 0°C fremmer det lithium-plating på elektroden, hvilket er farligt for Li-ion-batterier.

3. Intensiv brug: Aktiviteter som bruger meget strøm og dermed aflader mobilen hurtigt, f.eks. gaming, er hårdt for batteriet.

4. Undgå at løbe tør for strøm: Det belaster batteriet unødigt at lade mobilen komme under 10% opladning.

5. Undgå fuld opladning af batteriet: Det samme gælder, hvis man jævnligt oplader mobilens batteri til 100%.

Earth Day mobilbatteri
(Illustration: DXOMark)

Heldigvis er der ting, man selv kan gøre for at give sit mobilbatteri et længere liv. Her er de fire bedste tips:

1. Hold mobilen kold: Hvis din mobil bliver for varm, så køl den ned hurtigst muligt. En tur i køleskabet er en god ide.

2. Vent ikke med opladningen: Falder batteriprocenten på din mobil til under 20%, så lad den op med det samme.

3. Hold tungen lige i munden: I det hele taget bør du sørge for, at din batteriprocent konstant befinder sig mellem 20% og 80%.

4. Hold dig opdateret: Husk at opdatere din mobils software, så snart det er muligt. Mange opdateringer indeholder optimeringer af mobilens strømforbrug.

Earth Day mobilbatteri
(Illustration: DXOMark)

Hvis du husker på ovenstående holder din mobils batteri med sikkerhed lidt længere, og din samvittighed bliver også lidt renere på klimaets vegne.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Brugte og refurbished mobiler i kredsløb

USB-C-revolutionen, du ikke vil gå glip af!

Guide: Apple Arcade, Google Stadia, Netflix Games, Xbox Cloud Gaming

Scroll to Top