Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

iPhone 15 og skiftet til USB-C: Hvad kan du forvente?

Datahastighed, skærme og opladning: Hvad du skal vide om iPhone 15's USB-C.

Skrevet af / 16/09/2023 - 10:32
iPhone 15 og skiftet til USB-C: Hvad kan du forvente?

I tirsdags lancerede Apple fire nye iPhone 15-modeller, som alle bød på en spændende forandring i forhold til de sidste mange iPhone-generationer. De kommer nemlig alle med USB-C i stedet for det kendte Lightning-stik.

Men hvad betyder det for dig som iPhone-bruger? Lad os tage et kig på, hvad der sker, og hvad du skal vide om tilbehør.

Læs også Her er iPhone 15 Pro Nu endelig med USB-C. Og så får Pro-modellerne en ny Handlings-knap.

Farvel til Lightning, hej til USB-C

I mere end et årti har iPhones brugt Lightning-porten. Nu siger Apple endelig farvel til Lightning og byder USB-C velkommen. Dette betyder, at iPhone 15-brugere vil få flere muligheder, men også et ansvar for at vælge det rigtige tilbehør.

Tidligere havde Apple stram kontrol over enheder og tilbehør takket være Lightning-porten og MFi-certificeringen. Med USB-C ændrer dette sig, da USB-C er en universel standard, der åbner dørene for et bredere udvalg af produkter. Det betyder også, at ansvar for produktkompatibilitet i stigende grad hviler på brugerne.

iPhone 15 Pro
Brug af et USB 3-kabel sammen med iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max giver utroligt hurtige overførselshastigheder lover Apple. (Foto: Apple)

Hvad fungerer med USB-C på iPhone 15?

Med USB-C kommer en bred vifte af muligheder. Opladere, adaptere, inputenheder, datalagring og skærme er blandt mulighederne. De fleste USB-C-adaptere og docks, som vi kender fra Mac-computere, bør også fungere med iPhone 15.

Du vil sandsynligvis ikke have problemer med USB-tastaturer, mus, hovedtelefoner eller datalagring som USB-drev og eksterne harddiske. Den gode nyhed er, at filhåndteringen allerede er en del af din iPhone.

Læs også Ikke noget USB-fusk, Apple! Næste år skal Apple have USB-C-opladning på alle enheder, men rygter hævder at kun Apples kabler vil lade op med fuld hastighed.

Hvad med datahastighed og skærme?

Når det kommer til datahastighed, er USB-C langt mere alsidig end Lightning. USB-C på iPhone 15 Pro-modellerne understøtter USB 3-standarden, hvilket betyder en maksimal dataoverførselshastighed på 10 Gbps via kabel. Dette er en markant opgradering i forhold til Lightnings 480 Mbps, hvilket svarer til USB 2-standarden.

Selvom de almindelige iPhone 15-modeller også har fået USB-C, understøtter de ikke samme høje datahastighed, men må nøjes med samme USB 2-standard som Lightning, trods de nye USB-C-porte. Bemærk i øvrigt, at selvom Pro-modellerne understøtter USB 3.0, så leveres de med USB 2-kabel i kassen, og derfor vil man først få gavn af den højere datahastighed, hvis man investerer i et separat USB 3-kabel.

Når det kommer til skærme, er en væsentlig nyhed, at du nu kan afspille indhold eller spejle din iPhones skærm i op til 4K HDR ved 60Hz, forudsat at du har et kabel, der er i stand til at overføre data med den hastighed – samt en skærm med en DisplayPort-tilslutning. Alternativt kan du bruge Apple USB-C Digital AV Multiport Adapter, som bruger en HDMI-forbindelse. Dette giver stadig en opløsning på op til 4K ved 60Hz, men uden HDR.

De opdaterede AirPods Pro (2. generation) introducerer USB-C-opladning, ekstra støvafvisning og tabsfri lyd med Apple Vision Pro. (Foto: Apple)

Hvad med opladning?

Selvom USB-C i princippet muliggør opladning med op til 100W, har Apple understreget, at opladningshastigheden ikke bliver hurtigere end med Lightning. Alle fire iPhone 15-modeller har således de samme opladningshastigheder som deres forgængere. iPhone 15 og 15 Pro tager 30 minutter at oplade til 50% ved hjælp af en 20W strømadapter, mens de større iPhone 15 Plus og 15 Pro Max er 35 minutter om at nå til 50%.

Læs også iPhone 15 er markant bedre end forgængeren Kommer bl.a. med USB-C, Dynamic Island og 48 Mp hovedkamera.

Kompatibilitet

Apple har selvfølgelig lanceret flere tilbehørsprodukter til understøttelse af USB-C.

  • EarPods
  • AirPods Pro 2 med USB-C-opladningsetui (Desværre sælger Apple ikke etuiet separat)
  • 60W USB-C til USB-C-kabel med USB 2.0-overføringshastighed
  • 240W USB-C til USB-C-kabel med USB 2.0-overføringshastighed
  • Thunderbolt 4-kabel med 10 Gbps overførselshastighed (Dette kabel understøtter også DisplayPort video output (HBR3))
  • USB-C til Lightning-adapter til ældre tilbehør

Konklusion

USB-C bringer en verden af nye muligheder til iPhone 15-brugere. Selvom overgangen måske kræver lidt tilpasning, er fordelene med højere hastighed og bredere tilbehørsudvalg betydelige. Husk blot at sørge for at vælge kompatible produkter og tilbehør for at få mest muligt ud af din iPhone 15.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Brugte og refurbished mobiler i kredsløb

USB-C-revolutionen, du ikke vil gå glip af!

Guide: Apple Arcade, Google Stadia, Netflix Games, Xbox Cloud Gaming

Lyd & Billede
Scroll to Top