: Sony Vaio Duo 11

Bedre held næste gang

Sony Vaio Duo 11 er en fin hybridcomputer, men den skæmmes af små designfejl.

Lyd & Billede mener

Gnistrende skarp skærm God touch-skærm Flere forbindelsesmuligheder
Små taster Trackpoint 80’er-design
 • Operativsystem: Windows 8
 • Skærm: 11,6" med multitouch, 1920 x 1080 pixel
 • Processor: 1,7 GHz Intel Core i5
 • Hukommelse: 4 GB
 • Lager: 128 GB SSD
 • Trådløst: 802.11n, Bluetooth 4.0, NFC
 • Tilslutning: 2 x USB 3.0, HDMI, SD/Memory Stick, Ethernet, VGA
 • Mål: 31,99 x 19,9 x 1,79 cm
 • Vægt: 1,3 kg
 • Batteri: Op til 5 timer
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 11799 kr

Sonys første forsøg på en Windows 8 hybridcomputer minder os mest af alt om en forvokset lommeregner. Dels på grund af det lidt kantede design, som leder tankerne hen på japanske biler fra 80’erne, og dels på grund af den måde, Sony har løst “den hybride udfordring” på.

Sony Vaio Duo 11 kan ikke klappes sammen som en normal bærbar computer. I stedet vender skærmen opad, så maskinen i udgangspositionen er en (stor) tablet-computer. Og så kan man bevæge skærmen opad via en slæde, så den havner i en vinkel på cirka 45 grader, og et tastatur, som før var skjult af skærmen, kommer til syne. Det er i denne tilstand, at Vaio Duo 11 lidt kommer til at se ud som en stor lommeregner, og det ikke mindst på grund af de små taster (10-20 procent mindre end normale laptop-taster), som desværre gør Duo 11 besværlig at skrive på. Irriterende.

Det meget lille tastatur betyder også, at der ikke er blevet plads til en normal touchpad, og Sony har i stedet valgt at bruge et såkaldt trackpoint, som er en lille optisk knap, der sidder midt på tastaturet over B-tasten og under G- og H-tasterne. Men selv om denne idé i sig selv er god nok, er udførelsen pinligt dårlig. Skam jer, Sony!

Sådan var det ikke i 90’erne
Og det siger vi ikke bare sådan uden videre. Denne anmelder har testet bærbare computere siden 1990’erne, og dengang kom næsten alle ThinkPad-computere (i tidernes morgen ejet af IBM) med trackpoint, og vi skulle hilse og sige, at et ThinkPad-trackpoint anno 1999 fungerede bedre end et Vaio-trackpoint anno 2013.

IBM’s trackpoints var trykfølsomme, og man kunne styre musepilen ved blot at holde fingeren på knappen og så trykke og “læne” fingeren i den rigtige retning. Det går ikke med trackpointet på Vaio Duo 11, som kræver, at man stryger fingeren hen over det, før det kan registrere bevægelsen. Det føles som at klø sig konstant på næsetippen og er en skuffende dårlig løsning. Især når det eneste alternativ er selve touch-skærmen. For selv om den i sig selv fungerer glimrende, så er der, hvis man bruger Windows 8 i desktop-mode, bare rigtig mange programmer og anvendelser, hvor betjening via touch-skærmen ikke rigtig fungerer i praksis!

Mere brok
Når vi nu er i gang, skal det også lige nævnes, at det langtfra er så nemt, som man kunne ønske sig, at forvandle Duo 11 fra en tablet til en regulær bærbar computer. Man burde bare kunne skubbe til skærmen med tommelfingrene, men den går ikke. I stedet skal man faktisk hive i skærmen oppefra og så trække den op i den rigtige position. Det bliver man hurtigt træt af.

Til gengæld skylder vi at fremhæve, at skærmbilledet står skarpt med flotte farver, og som touch-skærm reagerer den lynhurtigt. Ydelsen fejler heller ikke noget, og Duo 11 er udstyret med flere forbindelsesmuligheder end de fleste andre maskiner i testen.

Konklusion
Sony Vaio Duo 11 er ikke den smarteste hybridcomputer, vi har set, og den skuffer med alt for små taster og et trackpoint, som andre firmaer kunne lave bedre i 90’erne. Når det er sagt, så yder den ganske glimrende, skærmen kommer med fuld HD-opløsning og skarpe farver, og touch-betjeningen virker glimrende.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Udviklingsredaktør og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
Kommenter

Skriv et svar

  Også i denne test:
  Samsung Ativ Smart PC - Så smart er den heller ikke
  Samsung Ativ Smart PC er testens billigste computer. Og den føles også sådan.
  Lenovo IdeaPad Yoga - Hybridkongen
  Har man nogensinde set en computer, der kan vende vrangen ud på sig selv som Lenovo IdeaPad Yoga? Vi tror det ikke …
  HP Envy x2 - Vi er ikke misundelige
  Hvor går grænsen mellem tablet og bærbar computer? Det er et svært spørgsmål, men sikkert er det, at der findes et hul midt imellem de to kategorier, som HP desværre er faldet i med Envy x2.
  ASUS Taichi - Forlæns og baglæns
  Denne maskine bør få dig til at spærre øjnene op. Den er ikke perfekt, men her er virkelig tænkt over, hvordan en computer kan gøres så hybrid som muligt.
  Dell XPS 12 - På alle tænkelige måder
  Dell XPS 12 var testens store overraskelse. Uden dikkedarer overhaler den alle konkurrenterne indenom og viser, hvordan det der med “hybrid” skal gøres.
  Acer Aspire S7 13,3" - Ikke så hybrid at det gør noget
  Her er en lækker og slank ultrabook tilsat en knivspids hybridfunktion. Den kunne godt have brugt en smule mere.

  Læs også

  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Apple MacBook Air 13″ (2020)

  Vejl.pris 8999 kr Stadig mest for pengene

  Samsung Galaxy Book Ion NP930XCJ-K01SE

  Vejl.pris 12100 kr Vejet og fundet for let

  Apple MacBook Air 13″ (2020) vs. Samsung Galaxy Book Ion

  Vejl.pris kr Duel: MacBook Air mod Samsung Galaxy Book Ion

  Netgear Nighthawk MK63

  Vejl.pris 3199 kr Wi-Fi 6 vi har råd til
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.