TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Smarte kaffemaskiner

Nu er kaffen også blevet smart

Teknologi-interesserede kaffedrikkere bør afgjort overveje en smart kaffemaskine. Smart-kaffe er bedre kaffe!

forfatter
Publiceret 21/05/2022 - 23:00
Produkter i denne test
 • Jura E8
 • Miele CM 6360 MilkPerfection
 • DeLonghi ECAM610.74 PrimaDonna Soul
 • Nivona CafeRomatica 930
 • Siemens EQ.700 (TQ707R03)
 • Det er ikke kun af sociale årsager, at mange mennesker kan lide at gå på kaffebar. Kaffen er også langt bedre end den, man laver derhjemme! Men sådan behøver det ikke at være.

  En almindelig kaffemaskine har sine fordele, bl.a. at kaffen er meget billigere end den, man køber i en kop hos den lokale barista. Ikke mindst kan man let lave en hel kande ad gangen, hvilket er rart, når man har gæster.

  Men den gode, gamle Moccamaster er ikke nødvendigvis det mest praktiske, når man er den eneste i husstanden, der har lyst til en kop kaffe, især hvis man stiller særlige krav. For mens du godt kan få noget americano-lignende ud af kaffemaskinen med de rigtige råvarer, kan du jo prøve dig at lave en espresso, cappuccino eller flat white. Lad os bare sige, at du har oddsene imod dig …

  Med en espressomaskine kan man købe sine yndlingsbønner hele, hælde dem i, og så klarer maskinen resten. Der kommer god, friskbrygget kaffe ud i den anden ende! Mange maskiner tager også både hele bønner og filtermalet kaffe, og så ligger hele kaffeverdenen åben for dine fødder.

  coffee beans
  Råvarerne er vigtige for god kaffe. (Foto: Creative Commons)

  Fem smarte kaffemaskiner

  Hvilket leder os til de avancerede kaffemaskiner, som vi skal se på her. Da vi er et elektronikmagasin og ikke primært er et sted for gourmetdimser og feinschmeckeri, har vi stillet krav om, at de skal være smarte. I dette tilfælde betyder det, at de kan styres med en app, og at det giver flere muligheder og øget brugervenlighed i forhold til at bruge knapper på selve maskinen.

  Smart-funktionerne har i sig selv faktisk defineret den prisklasse, vi befinder os i, for det viste sig at være nærmest umuligt at finde en smart-kaffemaskine til under 10.000 kroner …

  Smarte kaffemaskiner
  (Foto: Geir Gråbein Nordby)

  Bluetooth eller Wi-Fi

  Nogle af maskinerne bruger Bluetooth, andre Wi-Fi til at kommunikere med mobilen. Der er også stor forskel på brugervenligheden, for ikke alle produkter er lige intuitive. Hverken i forhold til app’en, eller hvordan de er bygget op.

  Nogle har touch-skærm, andre styres med fysiske knapper og hjul ved siden af skærmen. Nogle enkelte har slet ingen skærm og mangler bare punktskrift for at narre os til at tro, at de er lavet af og til synshæmmede.

  De fleste maskiner lader mælk og kaffe løbe gennem den samme tud, hvilket er praktisk, men kan være en udfordring i forhold til rengøringen (i praksis er det dog ret enkelt).

  Andre har separate udløb til de to, og på nogle af dem kan man så placere begge udløb i koppen samtidig, mens andre kræver, at man flytter koppen mellem mælk og kaffe. DET er ikke særlig brugervenligt og kan resultere i en masse bøvl og svineri, da rækkefølgen af ophældningen varierer fra kaffetype til kaffetype.

  Graabein smaker cappuccino
  Gråbein nyder en cappuccino. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

  Testkriterier

  I denne test vil vi gerne finde den smart-kaffemaskine, der bedst muligt kombinerer funktioner og god brugervenlighed. Hvor mange typer kaffe kan den lave? Hvor let er det at lave en cappuccino? At kaffen bliver god, er et must, så vi har selvfølgelig også smagt på den.

  Kan man gemme forskellige indstillinger til forskellige brugere? Det er ikke mindst rart, hvis flere medlemmer af husstanden kan lide den samme kaffe, men foretrækker forskellig styrke og mængde. Og hvis man har gæster, kan man så brygge en hel kande kaffe ad gangen?

  Og apropos gæster: Består maskinen “gæstetesten”, hvor en gæst kan gå ud og lave en kop kaffe ud uden at skulle læres op værten? En smart kaffemaskine skal ikke stå i vejen for at nyde en god kop friskbrygget kaffe. Og app’en skal løfte oplevelsen, ikke bidrage til øget hovedpine.

  Lavazza Espresso Barista Gran Crema
  Nogle af vores yndlingskaffebønner: Lavazza Espresso Barista Gran Crema. (Foto: Lavazza)

  Sådan testede vi

  Til lejligheden har vi indkøbt nogle af vores yndlingsbønner, Lavazza Espresso Barista Gran Crema espressobønner, som har en lidt over middel intensitet og giver en god, cremet espresso. De er også ideelle til de fleste andre ting, f.eks. cappuccino, americano, latte og almindelig kaffe.

  Vi har tjekket på brugervenligheden og mulighederne i de respektive apps, om man ofte skal koble dele af kaffemaskinerne til og fra, hvor let det er at rengøre mælkebeholderen og -systemet, og om nogle af maskinerne har esser oppe i ærmet, som de andre ikke har.

  Vi har lavet forskellige typer kaffe på alle maskinerne, men for nemheds skyld holder vi os her til de to favoritter espresso og cappuccino. Vi har set på, hvor lette de er at lave, og selvfølgelig hvor godt de smager.

  Vi har brugt et simpelt stegetermometer til at måle temperaturen på hver enkelt kop, men fandt ud af, at der var større variation mellem kolde og forvarmede kopper, og hvad koppen var lavet af (glas, keramik eller plastic), end mellem de enkelte maskiner. Konklusionen er, at det klart kan betale sig at forvarme koppen!

  Om vand og hårdhed

  Alle maskinerne har en indstilling for vandhårdhed, dvs. hvor meget kalk der er i vandet, og der medfølger strips til at måle det. Indstil maskinen til netop dit vand, så vil den tilpasse sig bedst muligt. Hvis hårdheden er over 21 grader dH, anbefales det at bruge vand fra flaske for at undgå hyppig afkalkning af maskinen.

  Produkter i denne test

  Jura E8

  God men krævende

  Jura E8 er en kaffemaskine uden de mest avancerede indstillinger. Den leverer varen på smag og vedligeholdelse, men har en lidt pudsig løsning …

  Nem i brug, nem at rengøre, vigtige dele er forseglet mod fugt. App’en er let at forstå. God kaffe og fint mælkeskum.
  Ingen touch-skærm. Det er ikke muligt at lave profiler eller gemme sine egne kaffeopskrifter (men man kan justere eksisterende). Mælkeskumsystemet kan virke forvirrende.

  Miele CM 6360 MilkPerfection

  Hvad tænker I på, Miele?

  Når man først ved, hvordan man bruger Miele CM 6360, får man god kaffe. Men det er ikke lige så nemt …

  God kaffe og fint mælkeskum. Kan brygge en hel kande kaffe. Mulighed for hurtigere mælketilførsel med to slanger.
  Besværlig mobiltilslutning og middelmådigt overblik i app’en. Som dog er meget bedre end maskinens panel med kopsymboler, som er svære at forstå. Ingen touch-skærm.

  DeLonghi ECAM610.74 PrimaDonna Soul

  Fed, fed kaffe til alle

  DeLonghi ECAM610.74 er nem i brug, den laver strålende kaffe, og smart-funktioner løfter produktet.

  Glimrende brugervenlighed, gode smart-funktioner, lækker kaffe og ditto mælkeskum.
  Ikke forvarmning af kop. Den lille varmtvandsdyse skal tages af, når man skal bruge mælk, og bliver derfor let væk.

  Nivona CafeRomatica 930

  God, stabil maskine

  CafeRomatica 930 fra Nivona er ekstra støjsvag. Og en løsning, som vi troede var en svaghed, viste sig at være det modsatte.

  Lavt støvniveau. Opskrifter kan nemt gemmes med eget navn. Velfungerende app, nemt at indstille foretrukken kaffetype. Den høje, slanke vandbeholder tømmes næsten helt før, den skal genopfyldes.
  Kun Bluetooth, ikke Wi-Fi, betyder at app’en kun fungerer i umiddelbar nærhed af maskinen. Ikke det største udvalg af kaffetyper. Kan ikke brygge en hel kande kaffe. Ingen touch-skærm.

  Siemens EQ.700 (TQ707R03)

  En virkelig smart kaffemaskine

  Når det gælder smarte kaffemaskiner, bør de andre se i retning af Siemens. For der er virkelig pakket mange funktioner ind i EQ.700!

  Et væld af funktioner, der er lettilgængelige fra en overskuelig touch-skærm, plus en app, der rammer plet. Lækker, cremet kaffe og flot mælkeskum. Forvarmning af koppen og mulighed for at fylde en hel kande.
  Touch-skærmen scroller langsomt, og man skal trykke meget hårdere end på en mobiltelefon. Vi kan ikke helt se pointen med playlistefunktionen.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

  Skriv en kommentar

  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
  Nye robotstøvsugere fra iRobot iRobot udvider sortimentet med to nye robotstøvsugere i mellemklassen.
  Få solopgangen ind i soveværelset Midsommernyhederne fra Philips Hue byder på morgensol i soveværelset og lyse nætter på terrassen.
  Måske den bedste robotstøvsuger Den temmelig dyre Roborock S7 MaxV Ultra er den smarteste robotstøvsuger til dato.
  Gør rent ved hjælp af laser Jeg har sagt det før, og jeg siger det igen – der er sjovere ting end at gøre rent. Men heldigvis findes der mennesker, som faktisk gør deres bedste for at gøre det hele både nemmere og sjovere.
  Fremtiden er lys og smart Intelligente lyskilder er en af de vigtigste dele i det smarte hjem. Vi har testet smarte pærer og lamper fra seks producenter.
  Smart-hjem: Bedre kaffe fra smarte maskiner Teknologi-interesserede kaffedrikkere bør afgjort overveje en smart kaffemaskine. Smart-kaffe er bedre kaffe!
  Følg Lyd & Billede
  Send this to a friend