TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Gruppetest Smart-lys

Vi tester – smarte lyskilder

Intelligente lyskilder er en af de vigtigste dele i det smarte hjem. Vi har testet smarte pærer og lamper fra seks producenter.

forfatter
Publiceret 16/06/2022 - 09:40
Produkter i denne test
 • Philips Hue
 • Hombli
 • Nanoleaf Lines
 • WiZ
 • Ledvance
 • LIFX
 • Det smarte hjem kommer. Ikke som en pludselig revolution, hvor hele hytten ligesom Skynet får bevidsthed på én gang. Men gradvis. Det smarte hjem vil blive båret hjem i indkøbstasken én pære ad gangen. Indtil der ikke længere er nogen lampe, der alene kan tænde og slukke ved et tryk på en knap.

  Det smarte hjem vil blive båret hjem i indkøbstasken – én pære ad gangen.

  Vi har skrevet meget om gadgets til det smarte hjem: Smart-låse til hoveddøren, smarte overvågningskameraer, sågar smarte kaffemaskiner har vi kastet os over. Men smarte lyskilder er sandsynligvis det første, mange af os kommer til at mærke til det smarte hjem. For det er nemt og billigt at komme i gang.

  Nemt og billigt – i begyndelsen

  En smart-pære kan købes fra omkring 100 kroner, og den kan skrues i samme fatning som den gammeldags elpære uden indbygget intelligens. Derefter tager det blot et par minutter at bruge mobilen til at koble pæren på nettet og begynde at styre lyset i boligen fra mobilen. Det er da … smart.

  Endnu smartere bliver det, når flere pærer føjes til samlingen. Nu kan du styre alt lyset i stuen med et tryk på en (smart) knap. Eller sætte lysscenen for en filmaften eller en fest.

  Ved hjælp af Google Home, Apple HomeKit eller Amazon Alexa kan smart-lys og andre smarte enheder på tværs af producenter styres på samme tid. Nu er boligen for alvor blevet et smart-hjem.

  LIFX Blog Circadian Rythm 01
  (Foto: LIFX)

  Wi-Fi, ZigBee eller Bluetooth?

  Inden man kan begynde at designe belysningen i hjemmet, skal man vælge, hvordan de smarte pærer skal kommunikere med omverdenen. Der er i dag tre måder at styre smarte lyskilder i hjemmet på:

  Bluetooth er den simpleste. Du slipper for at bekymre dig om netværk og routere, og parrer blot lyskilderne med telefonen. Det gør det nemt at komme i gang. Ud over dedikerede Bluetooth-pærer, understøtter flere af Philips Hue-pærerne både Bluetooth og Philips’ egen Bridge.

  Bluetooth-styringen giver dog også færrest muligheder, da mobilen kommunikerer med lyskilderne én ad gangen. Og kun når den er inden for rækkevidde. Du kan derfor ikke automatisere alt lyset i hele huset med Bluetooth.

  ZigBee er den ældste standard for lysstyring. Den er først og fremmest kendt fra Philips’ Hue, men bruges også af IKEAs Trådfri-system. Pærerne styres her trådløst af en fælles bridge, der selv er kabelforbundet til routeren. Bridgen gør startprisen lidt højere, men gør opsætning af nye lyskilder lidt lettere. Det mindsker også trafikken på husets trådløse netværk, at ikke alle lyskilder skal kommunikere gennem det.

  Wi-Fi-baserede lyskilder er simple og billige at komme i gang med, når husets lys skal være smart. Man kan kombinere lyskilder fra flere producenter, som dog stadig skal have hver sin app til opsætningen. Har man mange smarte lyskilder, betyder det dog samtidig mere trafik på det trådløse netværk – i konkurrence med computere, TV og musik-streaming, som har brug for en stabil netforbindelse.

  Produkter i denne test

  Philips Hue

  Lys til alle dine behov

  Der findes næppe en anvendelse, som Philips Hue ikke har udviklet en lyskilde til. Produkterne er lidt dyrere, men i sidste ende vinder de på kvaliteten.

  Gigantisk udvalg. Opsætningen er nem og klippestabil takket være Hue Bridge. Omfattende og alsidige funktioner i en logisk opbygget app.
  Dyrere. Du er nødt til at have en Hue Bridge. Antallet af muligheder i app’en kan virke uoverskueligt.

  Hombli

  Stemningslys til hyggekrogen

  Hombli har de mest overbevisende smarte filamentpærer, der godt nok ikke giver meget lys fra sig.

  Billige. Dekorationspærerne er de mest dekorative, vi har set.
  Ikke billigere end de billigste konkurrenter, der er bedre på både lyskvalitet og features.

  Nanoleaf Lines

  Diskrete lysskulpturer

  Nanoleaf er ikke skabt til at lyse hele huset op, men deres Lines-moduler kan skabe lysende dekorationer, der falder i ét med væggen.

  Selvkonfigurerende: Modulerne ved, hvordan de er placeret indbyrdes. Man kan skabe egne animationer.
  Udvalget af produkter er begrænset. App'en virker kun, når den har lyst.

  WiZ

  Hues billige fætter

  Den største konkurrent til Philips Hue er overraskende nok søsterfirmaet WiZ.

  Opsætningen er virkelig simpel og stabil.
  Ikke så stort udvalg som hos søsterfirmaet Philips Hue. Og de to kan trods slægtskabet ikke styres med samme app.

  Ledvance

  Opfindsom teknologi

  Filamentpærer i farver og naturtro sollys til skrivebordet gør, at Ledvance skiller sig ud.

  De eneste smarte filamentpærer i farver. God lyskvalitet og pris.
  Færre muligheder for lysscener i app’en. Ingen animationer.

  LIFX

  Bakteriedræbende pærer

  LIFX har originale ideer. F.eks. en pære, der dræber bakterier – på et par timer.

  Opfindsomme lamper med originale funktioner. Kraftig lysstyrke.
  Den bakteriedræbende pære er mere smart end praktisk. App’en er rodet. Så længe firmaets fremtid er uvis, risikerer man at stå med pærer, der ikke virker, hvis serveren lukkes.
  Annonce
  forfatter

  John Alex Hvidlykke

  (f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

  Skriv en kommentar

  Veldresseret Hvordan klarer en robotstøvsuger sig midt i flyttekasser og pakkematerialer? Æder den alt på sin vej, eller formår den at holde rent alligevel?
  Tag kontrollen med Energy IQ Selv om termometeret ikke viser helt så lave tal som normalt i november, vil det nok ikke vare længe, før vinteren er over os. Og med vinter og kulde følger høje elregninger.
  Philips Hue på juletræet Signify har netop lanceret Philips Hue Festavia, som er en smart lyskæde til juletræet.
  Smart varmepanel sparer penge Den kolde årstid betyder højere strømforbrug, men med app-styring kan du selv tage kontrollen over din elregning.
  Lige om lidt vil Philips Hue kunne snakke med alle Smart Home-produkter Matter-standarden, som skal gøre det lettere for Smart Home-produkter at fungere sammen, er nu blevet officielt lanceret. Og Matter er på vej til næsten alle Philips Hue-produkter, fortæller producenten.
  IKEA Dirigera styrer dit Smart Home Den nye IKEA Home smart-app styrer flere smart-produkter.
  Følg Lyd & Billede