Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: LIFX

Bakteriedræbende pærer

LIFX har originale ideer. F.eks. en pære, der dræber bakterier – på et par timer.

Skrevet af / 16/06/2022 - 09:40
LIFX
John Alex Hvidlykke

LIFX er et australsk firma, grundlagt på et Kickstarter-projekt. LIFX er kendt for at have nogle af de mest lysstærke smart-lyskilder samt for deres Polychrome-teknologi, der betyder, at den samme pære kan udsende flere farver på samme tid i forskellige retninger.

00 Clean AU E27
LIFX Clean dræber bakterier med synligt blålys. (Foto: LIFX)

Fra LIFX har vi også fået den første bakteriedræbende (!) lampepære, LIFX Clean E27. Den ligner firmaets almindelige pærer og fungerer også som en konventionel 1200 lumen smart-pære. Men ud over at kunne lyse i alle nuancer af hvid samt RGB har den en særlig superevne i form af HEV-lys, der er blåviolet lys i den yderste ende af det synlige spektrum (400-450 nanometer) – lige før ultraviolet lys, der begynder ved 400 nm.

HEV-pæren hævdes at have samme bakteriedræbende effekt som UV-lys, men uden dets skadevirkninger på øjnene. Desinfektionen fungerer ved hjælp af et renseprogram i app’en, der kan indstilles til at udsende HEV-lys i f.eks. to timer.

Renseprogrammet fik lov til at gå løs på belægningen i afløbet på en håndvask i to timer. Og dagen efter så det faktisk ud til, at den slimede belægning havde mistet en del af livsmodet.

03 LIFX Clean Schedule Kitchen
Dræberlyset virker. Men det tager lang tid. (Foto: LIFX)

Det gør dog ikke LIFX Clean til et vidunderprodukt. For det første skal lyskilden helt tæt på det område, der skal desinficeres. Maks. 30 cm. Effekten aftager nemlig med afstanden. Dernæst skal emnet belyses i flere timer. Og endelig er den dyr: 500-600 kroner er den typiske pris i butikkerne. For at løse et problem, der i de fleste tilfælde kan klares med lidt Ajax på en klud.

LIFX Clean E27: 620 kr.

Beam 5
LIFX Beam. (Foto: LIFX)

Magnetisk “lysstofrør”

LIFX Beam er en lysende stang til at montere på væggen som kombineret dekoration og lyskilde. Beam består af en række stave på 30 cm i længden. Stavene, der er i hvid plast, er stort set usynlige på en hvid væg, når de er slukket.

Beam 4
Samlingen er magnetisk. (Foto: LIFX)

Monteringen er eksemplarisk nem, da lysstavene har selvklæbende velcrotape på bagsiden. Det vil sige, at en lidt skæv opsætning kan reddes ved at flytte staven, mens tapen bliver siddende på væggen. Stavene klikkes sammen med magneter. Man får seks lysstave og et 90 graders vinkelstykke med i pakken.

Beam 3
Der er seks lysstave i pakken. (Foto: LIFX)

Lysstyrken er ikke voldsomt høj (hvor høj oplyses ikke), men når farveanimationerne glider blødt hen over det 180 cm lange “lysstofrør” (hvert led er opdelt i ti farvezoner), kan man god opnå en smule newyorkerstemning, selv om vi kun er i Aarhus.

LIFX Beam: 1.500 kr.

00 LIFX Lightstrip 2m EU
(Foto: LIFX)

Lysstærk LED-strip

LIFX Z Strip er en selvklæbende LED-strip. Startsættet rummer to strips a en meters længde, og flere kan samles. Man kan sammenkoble op til 10 meter LED-strips. Er strippen derimod for lang, kan man klippe den til i længden.

Der er godt med smæk på lysstyrken. Startsættet på to meter giver en lysstyrke på op til 1400 lumen. I alle tonernuancer af hvid samt RGB. Hvert stykke på 1 meter i længden kan opdeles i otte farvezoner, som kan bruges til lysanimationer og effektlys.

LIFX LightStrip scene
LIFX LightStrip. (Foto: LIFX)

Strippen har selvklæbende bagside, så den er nem at sætte op. Forsiden, hvor LED-elementer og andre komponenter findes, er indkapslet i et gummiagtigt, gennemsigtigt lag, der virker solidt.

De enkelte led af strippen samles med firepolede printstik, som virker lidt sarte. Vent med at afprøve LED-strippen, til alle dele er samlet. I utålmodighed prøvede jeg først med én strip monteret. Det virkede fint, men jeg fik efterfølgende stort besvær med at få den samlede strip til at virke. Og manualen var ikke til nogen hjælp på det punkt. App’en heller ikke. Først da jeg takket være en diskussionstråd på Reddit opdagede en lillebitte reset-knap, fik jeg kontakt til LED-strippen igen.

LIFX Z Strip 2m: 570 kr.

Besværlig app

App’en opfylder de krav, man forventer af en styrings-app til smart-pærer. Det vil sige, at man kan tilkoble nye pærer, styre lyset fra dem og tildele dem til forskellige rum i boligen. Af mere avancerede funktioner kan man oprette “scener”, hvor belysningen i huset kører lysshowsanimationer. Man kan også programmere lyset fra hver pære efter kalenderen.

Usikker fremtid

LIFX blev i 2019 købt af australske Buddy Technologies, som imidlertid gik konkurs i begyndelsen af 2022. Det gør fremtiden for LIFX usikker, men i skrivende stund – et kvartal senere – er firmaet stadig aktivt.

Man kan håbe, at det lykkes at finde nyt ejerskab, da nogle af produkterne er meget interessante, men skulle det modsatte ske, skal man ikke satse på ophørsudsalg, da app’en er cloud-baseret. Hvilket meget nemt kan betyde, at pærerne ophører med at fungere, hvis serveren lukker og slukker. Og det vil under alle omstændigheder blive umuligt at tilføje nye pærer til systemet.

Konklusion

LIFX laver lamper og lyskilder med interessante funktioner. Muligheden for at have flere farver på én gang i en enkelt pære er interessant. App’en giver mulighed for ret avancerede effekter og animationer. Selve app’en er dog temmelig rodet, og det er svært at finde funktionerne.

Lige nu er det spændende, om LIFX får nye investorer eller ejere til at sikre produktionen fremover.

LIFX LightStrip Gaming
(Foto: LIFX)

Karakter
LIFX
Premium

Home mener

Opfindsomme lamper med originale funktioner. Kraftig lysstyrke. Den bakteriedræbende pære er mere smart end praktisk. App’en er rodet. Så længe firmaets fremtid er uvis, risikerer man at stå med pærer, der ikke virker, hvis serveren lukkes.

Også i denne test:

Smart-lys

Philips Hue

Lys til alle dine behov

Der findes næppe en anvendelse, som Philips Hue ikke har udviklet en lyskilde til. Produkterne er lidt dyrere, men i sidste ende vinder de på kvaliteten.

Gigantisk udvalg. Opsætningen er nem og klippestabil takket være Hue Bridge. Omfattende og alsidige funktioner i en logisk opbygget app.
Dyrere. Du er nødt til at have en Hue Bridge. Antallet af muligheder i app’en kan virke uoverskueligt.
Læs hele testen

Hombli

Stemningslys til hyggekrogen

Hombli har de mest overbevisende smarte filamentpærer, der godt nok ikke giver meget lys fra sig.

Billige. Dekorationspærerne er de mest dekorative, vi har set.
Ikke billigere end de billigste konkurrenter, der er bedre på både lyskvalitet og features.
Læs hele testen

Nanoleaf Lines

Diskrete lysskulpturer

Nanoleaf er ikke skabt til at lyse hele huset op, men deres Lines-moduler kan skabe lysende dekorationer, der falder i ét med væggen.

Selvkonfigurerende: Modulerne ved, hvordan de er placeret indbyrdes. Man kan skabe egne animationer.
Udvalget af produkter er begrænset. App'en virker kun, når den har lyst.
Læs hele testen

WiZ

Hues billige fætter

Den største konkurrent til Philips Hue er overraskende nok søsterfirmaet WiZ.

Opsætningen er virkelig simpel og stabil.
Ikke så stort udvalg som hos søsterfirmaet Philips Hue. Og de to kan trods slægtskabet ikke styres med samme app.
Læs hele testen

Ledvance

Opfindsom teknologi

Filamentpærer i farver og naturtro sollys til skrivebordet gør, at Ledvance skiller sig ud.

De eneste smarte filamentpærer i farver. God lyskvalitet og pris.
Færre muligheder for lysscener i app’en. Ingen animationer.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Massage når og hvor du vil

Kan du klare trykket?

Hjertet på rette sted

Hjemmets vinkælder forkæler druerne

Find dine ejendele

Kraftværket du ikke vidste du havde brug for

Ny Nespresso er en dyr fornøjelse

Ding dong! Er der nogen hjemme?

Sæt blus på vinterlyset

Stilfuldt fra Panasonic

Lav mad som på en restaurant

Rengøring med rene hænder

Lyd & Billede
Scroll to Top