Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Ledvance

Opfindsom teknologi

Filamentpærer i farver og naturtro sollys til skrivebordet gør, at Ledvance skiller sig ud.

Skrevet af / 16/06/2022 - 09:40
Ledvance
John Alex Hvidlykke

Ledvance, der er navnet på smarte lyskilder fra Osram, har vi tidligere dækket grundigt i en test. Firmaet har et katalog af pærer og armaturer, der i omfang kun overgås af Philips Hue. Og det siger ikke så lidt. Især da mange af lyskilderne fås i versioner til henholdsvis ZigBee, Bluetooth og Wi-Fi.

Da vi allerede har testet de traditionelle pærer og armaturer, har vi denne gang set på nogle af de mere specielle nyheder, der er kommet til Wi-Fi-sortimentet i mellemtiden.

Det vil ikke mindst sige filamentpærer til dekoration i retro- og steampunk-stil. Og her har Ledvance noget, som ingen andre endnu har kunnet gøre dem kunsten efter, nemlig filamentpærer i farver.

Læs også Sæt din bordlampe på nettet Ledvance har meldt sig ind i kampen om at levere smart lys til det smarte hjem. Det er let – og ikke særlig dyrt.

Ledvance-app’en er forholdsvis logisk opbygget. Som andre smart-lys-apps kan man opdele husets lyskilder efter rum. Man kan gruppere lyskilder for at styre dem sammen og lave rutiner til styring af lyset efter bl.a. vejret. Sådan at lyset f.eks. tændes i arbejdsværelset, hvis vejret skifter til gråvejr.

Lysstyringen er ikke så avanceret som hos de fleste. Der er kun defineret en håndfuld farvetemaer, men man kan dog lave signe egne.

Ledvance Edison 30 miljoe
Ledvance Edison 30. (Foto: Ledvance)

Filament Edison 30 ligner en almindelig Edison-glødetrådspære af den type, som vi har kunnet købe overalt, siden retropærerne kom på mode for en halv snes år siden. De eneste synlige forskelle er, at glasset er farveløst i stedet for røgfarvet, og at filamentet er stribet. Pæren har en lysstyrke på 300 lumen, svarende til en gammeldags 25 watt glødepære.

Ledvance Edison 30 1
Ledvance Edison 30. (Foto: Ledvance)

Efter en opsætning, der er stort set lige så simpel som hos WiZ, dukker pæren op i Ledvance-app’en, hvor lyset i henholdsvis det hvide og det farvede område kan styres på hver sin skærm. I modsætning til konkurrenternes flerfarvede pærer (og Ledvances øvrige) kan kun lysstyrken, men ikke farvetemperaturen på det hvide lys justeres. På den farvede skærm er der til gengæld frit slag med farveladen. Farven kan blandes trinløst på en RGB-farvecirkel.

Efter mange år med Edison-pærer, der kun kunne afgive et blødt gult lys, virker det underligt at se rødt, grønt og blåt lys komme fra den klare glaskolbe. Men muligheden for at have retrolys i farver taler til fantasien.

Ledvance Globe 125 1
Ledvance Globe 125. (Foto: Ledvance)

Det samme gælder Filament Globe 125-pæren. Der, som navnet antyder, er en kuglerund pære med en diameter på 12,5 cm. Det er stort! Faktisk er pæren for stor til at passe i langt de fleste lamper – men perfekt egnet til at hænge frit i en fatning som dekoration. Ud over størrelsen har globepæren samme lysegenskaber som Edison 30.

Filament Edison 30: 150 kr.

Filament Globe 125: 150 kr.

Ledvance Filament Classic P40 1
Ledvance Filament Classic P40. (Foto: Ledvance)

Filament Classic P40 en spøjs lille pære. Det er en kronepære med E27-fatning; altså en lille, kugleformet pære på størrelse med en bordtennisbold. Men i en klar udgave med hvidt LED-filament. Pæren er ikke særlig lysstærk, og farvetonen på det varme, hvide lys kan ikke reguleres. Til gengæld er den forholdsvis billig. Den lille dekorationspære er sandsynligvis tænkt til at blive brugt i lysekroner med nøgne pærer.

Filament Classic P40: 75 kr.

Ledvance Panan 3 1 Ledvance Panan 3 2 Ledvance Panan 3 3
<
>
Ledvance Panan. (Foto: Ledvance)

Sun@Home Panan bordlampe er en komplet skrivebordslampe. Navnet Sun@Home handler om, at lyset fra lamperne i serien skal have en sammensætning, der modsvarer naturligt dagslys bedre end andre LED-lyskilder.

Lyskvaliteten udtrykkes med værdien CRI (Colour Rendering Index, farvegengivelsesindeks), som også kan have betegnelsen Ra. Naturligt dagslys har en CRI-værdi på 100, mens LED-lyskilder har en CRI på 80 eller mere. Til sammenligning har det gule lys fra gammeldags natriumgadelygter en CRI-værdi på 24. CRI-værdien opgives ofte på emballagen. Sun@Home-lamperne har en CRI-værdi på 95. CRI-værdien måles ved en farvetemperatur på 5000 K.

Ledvance Sun@Home
Ledvance Sun@Home er lyskilder, der loves at have en særlig høj naturtrohed i lyssammenstætningen. (Foto: Ledvance)

Ligesom i Gradient Signe fra Philips Hue kan lyselementet ikke skiftes, men med en brændetid, der modsvarer mere end ti års brug, er lampen så rigeligt afskrevet til den tid.

Uden at kunne bekræfte præcisionen opleves lyset fra Panan-bordlampen som virkelig naturligt og behageligt at arbejde ved. I app’en kan man indstille farvetemperaturen af det hvide lys på en farvecirkel. Indstillingen er dog ikke helt gennemtænkt, da justeringsrummet alene ligger på radius mellem et varmt 2700 K centrum og en blålig 6500 K omkreds. Det gør det svært at ramme præcis, især i det varme område.

Sun@Home Panan bordlampe: 1.000 kr.

Konklusion

Målt på features og indstillingsmuligheder i app’en må Ledvance se sig overhalet af især Philips Hue. Her er hverken scener eller animationer. Til gengæld er prisen rigtig fornuftig.

Filamentpærerne med RGB-lys giver sjove muligheder til dekoration og hygge. Hvis du mangler en arkitektlampe til skrivebordet, er Sun@Home Panan faktisk et rigtig godt køb. Lampen er pæn, og lyset er mere naturligt og farveægte end de fleste.

Ledvance Filament
Ledvance Filament – i farver. (Foto: Ledvance)

Karakter
Ledvance
Premium

Home mener

De eneste smarte filamentpærer i farver. God lyskvalitet og pris. Færre muligheder for lysscener i app’en. Ingen animationer.

Også i denne test:

Smart-lys

Philips Hue

Lys til alle dine behov

Der findes næppe en anvendelse, som Philips Hue ikke har udviklet en lyskilde til. Produkterne er lidt dyrere, men i sidste ende vinder de på kvaliteten.

Gigantisk udvalg. Opsætningen er nem og klippestabil takket være Hue Bridge. Omfattende og alsidige funktioner i en logisk opbygget app.
Dyrere. Du er nødt til at have en Hue Bridge. Antallet af muligheder i app’en kan virke uoverskueligt.
Læs hele testen

Hombli

Stemningslys til hyggekrogen

Hombli har de mest overbevisende smarte filamentpærer, der godt nok ikke giver meget lys fra sig.

Billige. Dekorationspærerne er de mest dekorative, vi har set.
Ikke billigere end de billigste konkurrenter, der er bedre på både lyskvalitet og features.
Læs hele testen

Nanoleaf Lines

Diskrete lysskulpturer

Nanoleaf er ikke skabt til at lyse hele huset op, men deres Lines-moduler kan skabe lysende dekorationer, der falder i ét med væggen.

Selvkonfigurerende: Modulerne ved, hvordan de er placeret indbyrdes. Man kan skabe egne animationer.
Udvalget af produkter er begrænset. App'en virker kun, når den har lyst.
Læs hele testen

WiZ

Hues billige fætter

Den største konkurrent til Philips Hue er overraskende nok søsterfirmaet WiZ.

Opsætningen er virkelig simpel og stabil.
Ikke så stort udvalg som hos søsterfirmaet Philips Hue. Og de to kan trods slægtskabet ikke styres med samme app.
Læs hele testen

LIFX

Bakteriedræbende pærer

LIFX har originale ideer. F.eks. en pære, der dræber bakterier – på et par timer.

Opfindsomme lamper med originale funktioner. Kraftig lysstyrke.
Den bakteriedræbende pære er mere smart end praktisk. App’en er rodet. Så længe firmaets fremtid er uvis, risikerer man at stå med pærer, der ikke virker, hvis serveren lukkes.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Rengøring med rene hænder

Vi tester batteridrevne sneslynger

Bare rolig. Dit hjem er sikkert!

Ikke godt nok, Dyson

Hører støvsugere og skuresvampe fortiden til?

Lad et lys gå op for dine tænder

Enkel og praktisk uden smartness

Lights – camera …

Fransk bordopvaskemaskine er sjovere end Netflix

Fuld kontrol med strømmen derhjemme

Friskbryggede planter

Elektrisk tandbørste på Business Class

Scroll to Top