TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Ledvance

Opfindsom teknologi

Filamentpærer i farver og naturtro sollys til skrivebordet gør, at Ledvance skiller sig ud.

forfatter
Publiceret 16/06/2022 - 09:40
Karakter
Ledvance
L&B mener
De eneste smarte filamentpærer i farver. God lyskvalitet og pris.
Færre muligheder for lysscener i app’en. Ingen animationer.
Specifikationer
 • Farver: RGB, hvid varm/kold (2700-6500 K)
 • CRI: 95 (Sun@Home)
 • Trådløst: Wi-Fi
 • App-styring: Ledvance WiFi
 • Stemmestyring: Google Assistant, Amazon Alexa
 • Web: ledvance.com
Vejl. pris 150Pr. 16/06/2022 Produktside

Ledvance, der er navnet på smarte lyskilder fra Osram, har vi tidligere dækket grundigt i en test. Firmaet har et katalog af pærer og armaturer, der i omfang kun overgås af Philips Hue. Og det siger ikke så lidt. Især da mange af lyskilderne fås i versioner til henholdsvis ZigBee, Bluetooth og Wi-Fi.

Da vi allerede har testet de traditionelle pærer og armaturer, har vi denne gang set på nogle af de mere specielle nyheder, der er kommet til Wi-Fi-sortimentet i mellemtiden.

Det vil ikke mindst sige filamentpærer til dekoration i retro- og steampunk-stil. Og her har Ledvance noget, som ingen andre endnu har kunnet gøre dem kunsten efter, nemlig filamentpærer i farver.

Læs også Sæt din bordlampe på nettet Ledvance har meldt sig ind i kampen om at levere smart lys til det smarte hjem. Det er let – og ikke særlig dyrt.

Ledvance-app’en er forholdsvis logisk opbygget. Som andre smart-lys-apps kan man opdele husets lyskilder efter rum. Man kan gruppere lyskilder for at styre dem sammen og lave rutiner til styring af lyset efter bl.a. vejret. Sådan at lyset f.eks. tændes i arbejdsværelset, hvis vejret skifter til gråvejr.

Lysstyringen er ikke så avanceret som hos de fleste. Der er kun defineret en håndfuld farvetemaer, men man kan dog lave signe egne.

Ledvance Edison 30 miljoe
Ledvance Edison 30. (Foto: Ledvance)

Filament Edison 30 ligner en almindelig Edison-glødetrådspære af den type, som vi har kunnet købe overalt, siden retropærerne kom på mode for en halv snes år siden. De eneste synlige forskelle er, at glasset er farveløst i stedet for røgfarvet, og at filamentet er stribet. Pæren har en lysstyrke på 300 lumen, svarende til en gammeldags 25 watt glødepære.

Ledvance Edison 30 1
Ledvance Edison 30. (Foto: Ledvance)

Efter en opsætning, der er stort set lige så simpel som hos WiZ, dukker pæren op i Ledvance-app’en, hvor lyset i henholdsvis det hvide og det farvede område kan styres på hver sin skærm. I modsætning til konkurrenternes flerfarvede pærer (og Ledvances øvrige) kan kun lysstyrken, men ikke farvetemperaturen på det hvide lys justeres. På den farvede skærm er der til gengæld frit slag med farveladen. Farven kan blandes trinløst på en RGB-farvecirkel.

Efter mange år med Edison-pærer, der kun kunne afgive et blødt gult lys, virker det underligt at se rødt, grønt og blåt lys komme fra den klare glaskolbe. Men muligheden for at have retrolys i farver taler til fantasien.

Ledvance Globe 125 1
Ledvance Globe 125. (Foto: Ledvance)

Det samme gælder Filament Globe 125-pæren. Der, som navnet antyder, er en kuglerund pære med en diameter på 12,5 cm. Det er stort! Faktisk er pæren for stor til at passe i langt de fleste lamper – men perfekt egnet til at hænge frit i en fatning som dekoration. Ud over størrelsen har globepæren samme lysegenskaber som Edison 30.

Filament Edison 30: 150 kr.

Filament Globe 125: 150 kr.

Ledvance Filament Classic P40 1
Ledvance Filament Classic P40. (Foto: Ledvance)

Filament Classic P40 en spøjs lille pære. Det er en kronepære med E27-fatning; altså en lille, kugleformet pære på størrelse med en bordtennisbold. Men i en klar udgave med hvidt LED-filament. Pæren er ikke særlig lysstærk, og farvetonen på det varme, hvide lys kan ikke reguleres. Til gengæld er den forholdsvis billig. Den lille dekorationspære er sandsynligvis tænkt til at blive brugt i lysekroner med nøgne pærer.

Filament Classic P40: 75 kr.

Ledvance Panan 3 1 Ledvance Panan 3 2 Ledvance Panan 3 3
<
>
Ledvance Panan. (Foto: Ledvance)

Sun@Home Panan bordlampe er en komplet skrivebordslampe. Navnet Sun@Home handler om, at lyset fra lamperne i serien skal have en sammensætning, der modsvarer naturligt dagslys bedre end andre LED-lyskilder.

Lyskvaliteten udtrykkes med værdien CRI (Colour Rendering Index, farvegengivelsesindeks), som også kan have betegnelsen Ra. Naturligt dagslys har en CRI-værdi på 100, mens LED-lyskilder har en CRI på 80 eller mere. Til sammenligning har det gule lys fra gammeldags natriumgadelygter en CRI-værdi på 24. CRI-værdien opgives ofte på emballagen. Sun@Home-lamperne har en CRI-værdi på 95. CRI-værdien måles ved en farvetemperatur på 5000 K.

Ledvance Sun@Home
Ledvance Sun@Home er lyskilder, der loves at have en særlig høj naturtrohed i lyssammenstætningen. (Foto: Ledvance)

Ligesom i Gradient Signe fra Philips Hue kan lyselementet ikke skiftes, men med en brændetid, der modsvarer mere end ti års brug, er lampen så rigeligt afskrevet til den tid.

Uden at kunne bekræfte præcisionen opleves lyset fra Panan-bordlampen som virkelig naturligt og behageligt at arbejde ved. I app’en kan man indstille farvetemperaturen af det hvide lys på en farvecirkel. Indstillingen er dog ikke helt gennemtænkt, da justeringsrummet alene ligger på radius mellem et varmt 2700 K centrum og en blålig 6500 K omkreds. Det gør det svært at ramme præcis, især i det varme område.

Sun@Home Panan bordlampe: 1.000 kr.

Konklusion

Målt på features og indstillingsmuligheder i app’en må Ledvance se sig overhalet af især Philips Hue. Her er hverken scener eller animationer. Til gengæld er prisen rigtig fornuftig.

Filamentpærerne med RGB-lys giver sjove muligheder til dekoration og hygge. Hvis du mangler en arkitektlampe til skrivebordet, er Sun@Home Panan faktisk et rigtig godt køb. Lampen er pæn, og lyset er mere naturligt og farveægte end de fleste.

Ledvance Filament
Ledvance Filament – i farver. (Foto: Ledvance)

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 672 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)

Også i denne test:

Philips Hue

Lys til alle dine behov

Der findes næppe en anvendelse, som Philips Hue ikke har udviklet en lyskilde til. Produkterne er lidt dyrere, men i sidste ende vinder de på kvaliteten.

Gigantisk udvalg. Opsætningen er nem og klippestabil takket være Hue Bridge. Omfattende og alsidige funktioner i en logisk opbygget app.
Dyrere. Du er nødt til at have en Hue Bridge. Antallet af muligheder i app’en kan virke uoverskueligt.

Hombli

Stemningslys til hyggekrogen

Hombli har de mest overbevisende smarte filamentpærer, der godt nok ikke giver meget lys fra sig.

Billige. Dekorationspærerne er de mest dekorative, vi har set.
Ikke billigere end de billigste konkurrenter, der er bedre på både lyskvalitet og features.

Nanoleaf Lines

Diskrete lysskulpturer

Nanoleaf er ikke skabt til at lyse hele huset op, men deres Lines-moduler kan skabe lysende dekorationer, der falder i ét med væggen.

Selvkonfigurerende: Modulerne ved, hvordan de er placeret indbyrdes. Man kan skabe egne animationer.
Udvalget af produkter er begrænset. App'en virker kun, når den har lyst.

WiZ

Hues billige fætter

Den største konkurrent til Philips Hue er overraskende nok søsterfirmaet WiZ.

Opsætningen er virkelig simpel og stabil.
Ikke så stort udvalg som hos søsterfirmaet Philips Hue. Og de to kan trods slægtskabet ikke styres med samme app.

LIFX

Bakteriedræbende pærer

LIFX har originale ideer. F.eks. en pære, der dræber bakterier – på et par timer.

Opfindsomme lamper med originale funktioner. Kraftig lysstyrke.
Den bakteriedræbende pære er mere smart end praktisk. App’en er rodet. Så længe firmaets fremtid er uvis, risikerer man at stå med pærer, der ikke virker, hvis serveren lukkes.
Annonce
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv en kommentar

Veldresseret Hvordan klarer en robotstøvsuger sig midt i flyttekasser og pakkematerialer? Æder den alt på sin vej, eller formår den at holde rent alligevel?
Tag kontrollen med Energy IQ Selv om termometeret ikke viser helt så lave tal som normalt i november, vil det nok ikke vare længe, før vinteren er over os. Og med vinter og kulde følger høje elregninger.
Philips Hue på juletræet Signify har netop lanceret Philips Hue Festavia, som er en smart lyskæde til juletræet.
Smart varmepanel sparer penge Den kolde årstid betyder højere strømforbrug, men med app-styring kan du selv tage kontrollen over din elregning.
Lige om lidt vil Philips Hue kunne snakke med alle Smart Home-produkter Matter-standarden, som skal gøre det lettere for Smart Home-produkter at fungere sammen, er nu blevet officielt lanceret. Og Matter er på vej til næsten alle Philips Hue-produkter, fortæller producenten.
IKEA Dirigera styrer dit Smart Home Den nye IKEA Home smart-app styrer flere smart-produkter.
Følg Lyd & Billede