Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Yale Linus Home

Smart lås gør livet lettere

Yale Linus tilføjer ny funktionalitet til dørlåsen. Den ændrer lidt eller intet på ydersiden af døren, så bestyrelsen i boligforeningen ikke kan brokke sig, og viceværten kan stadig bruge hovednøglen.

Skrevet af / 13/08/2021 - 14:00
Yale Linus Home
Geir Gråbein Nordby

En smart dørlås kan løse en del hovedbrud. Hvis man f.eks. er som mig og hele tiden glemmer, hvor man har lagt sine nøgler, skal man bare finde app’en frem på mobilen eller tale direkte ind i smart-uret for at åbne døren. Eller indtast en kode, hvis man har købt tastaturet med. Eller man kan fjernåbne låsen, hvis den smarte ringeklokke fortæller, at postbuddet ringer på.

Yale Linus er sådan en smart dørlås. Den har tastatur som ekstraudstyr, men det følger med i Family-sættet, som vi testet her. Det er ikke mange hundrede kroner dyrere end basisudgaven Home, som kun kan bruges med mobil-apps eller tredjeparts smart-hjem-løsninger.

Yale Linus Silver
Med Yale Linus kan man åbne og lukke døren med app’en eller – hvis den er koblet til en smart-hjem-løsning – stemmestyring. (Foto: Yale)

Tastatur anbefales

Jeg vil klart anbefale at vælge pakken med tastaturet – som hedder Smart Keypad, hvis man skal købe det ved siden af. Så kan andre i husstanden let komme ind med en fire- til sekscifret kode, og de kan få hver sin personlige kode, hvis man vil have tjek på, hvem der til enhver tid låser sig ind.

Hvis man har rengøringshjælp eller andre udefra, der skal kunne komme ind på forskellige tidspunkter, kan de også få deres egen kode. En kode, som man kan ændre fra gang til gang, så uvedkommende ikke får adgang til hjemmet ad den vej.

Tastaturet kan let monteres, hvor man vil, uden for hoveddøren, og kobles til app’en med en QR-kode. Det er vandtæt og vejrbestandigt, og er garanteret at fungere ved temperaturer mellem minus 25 og plus 50 grader celsius.

Yale Smart Keypad(2) Yale Smart Keypad
<
>
Numerisk tastatur er inkluderet i Linus Family-pakken, men koster ellers nogle hundrede kroner ekstra. Vi anbefaler klart tastaturet, som gør det hele meget lettere. (Foto: Yale)

Mest til lejelejligheder

Yale Linus kan monteres på alle – eller i hvert fald de fleste – hoveddøre. Alligevel har Yale valgt at markedsføre Linus til folk, der bor i lejelejlighed. Af den simple grund, at installationen udefra er helt skjult, idet Linus monteres uden på den eksisterende låsemekanisme.

Det står i modsætning til den populære Doorman, der både erstatter låsemekanismen og dørhåndtaget, og som en emsig boligforeningsformand eller vicevært dermed kan hævde bryder med facaden og derfor ikke er tilladt. Men måske endnu vigtigere, så fjerner Linus ikke nøglehullet, så viceværten stadig kan komme ind i lejligheden med hovednøglen. Han vil garanteret ikke gå rundt og huske forskellige fire-, fem- eller sekscifrede koder.

Linus kan også være et bedre valg for lejere af den grund, at den er lettere at demontere og tage med til den næste bolig.

Yale Linus Doorsense magnet
Magneten DoorSense holder styr på, om døren er åben eller låst. Den fæstnes på niveau med Yale-logoet, enten parallelt med eller vinklet. (Foto: Yale)

Installation

Som udgangspunkt burde det være ret let at installere Linus. Jeg var selv så heldig, at jeg fik hjælp fra Assa Abloy til installationen, fordi jeg faktisk måtte udskifte hele låsekassen. Det skyldes, at min eksisterende låsekasse var af den type, hvor man skal løfte dørhåndtaget for at låse døren. Det fungerer dårligt med en smart-lås, som jo skal kunne låses og åbnes på afstand.

Da det var gjort, var selve installationen af Linus alligevel ret ligeud ad landevejen. Den monteres på indersiden af døren ved at åbne låsemekanismen med en skruetrækker og indsætte en metalstift, der følger med. Metalstiften skal kortes af til den korrekte længde med en knivtang, så sørg for at have både sådan en og et målebånd til rådighed.

Du kan se installationsvideoen her:

 

Når selve Linus-låsekassen er monteret, skal den medfølgende DoorSense-magnet klistres på dørkarmen, på højde med Yale-mærket, med dobbeltsidet tape. Den kommunikerer så med dørlåsen og ved, om den er låst eller åben.

Læs også Passer i Danmark og kræver ikke abonnement Netatmo Smart Video Doorbell er blandt de få kablede smart-ringeklokker, der duer med dansk strømforsyning. Man har heller ikke brug for et abonnement for at få fuld funktionalitet.

Kalibrering

Første gang man kobler dørlåsen til mobil-app’en med Bluetooth (ved at scanne QR-koden på Linus), bliver man bedt om at kalibrere låsen. På kommando skal man låse og dreje videre, til den stopper. Drej derefter tilbage for at åbne og videre hele vejen tilbage, til den stopper. Så skal den drejes, til den lige akkurat er åben og lige akkurat er lukket igen. Færdigt arbejde.

Bemærk, at hvis man åbner og låser manuelt med nøgle, skal Linus kalibreres igen, da den ikke længere ved, om døren er åben eller lukket. Så nøglen er altså en nødløsning efterfølgende.

Yale Linus Access app
App’en har en meget enkel brugerflade til åbning og lukning af hoveddøren. (Foto: Yale)

Bluetooth og Wi-Fi

Yale Linus kommunikerer som udgangspunkt via Bluetooth, hvilket betyder, at man skal stå ret tæt på med mobilen for at åbne eller låse den. Men der medfølger også en Wi-Fi-bro, som kobles til hjemmenetværkets 2,4 GHz bånd.

Sammen med et godt mesh-netværk udvider det rækkevidden og gør også låsen meget smartere. Pludselig kan man koble den til det smarte hjem via Apple HomeKit, Google Home eller Samsung SmartThings. Man kan også bruge Amazon Alexa eller IFTTT, men det er så kun på engelsk.

Med Apple HomeKit kan man bare sige: “Hej Siri, åbn døren.” Med Google Home skal man selvfølgelig skifte det ud med “Hey Google”. Google vil så også bede dig om at indtaste en firecifret kode efter eget valg.

Yale Linus unlock
Yale Linus er solid og lader til at være af rigtig god kvalitet. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Automatisering

Linus kan konfigureres til at gøre forskellige ting automatisk. F.eks. at låse, så snart man har åbnet og lukket døren, eller at vente, så længe man ønsker – mellem ti sekunder og en halv time – før den gør det. Tredjeparts-apps kan også programmeres. F.eks. vil HomeKit kunne lukke døren, når ens mobil registreres uden for en vis afstand til huset, og åbne døren igen, så snart man kommer inden for denne afstand.

Yale Access-app’en skal give yderligere abonnementsbaserede funktioner for dem, der vil det, f.eks. at en hjemmehjælper eller rengøringshjælp kan få en engangskode på sin mobil, så snart vedkommende er inden for Bluetooth-dækning, så man ikke behøver at lave nye koder hele tiden. Det er dog endnu ikke på plads.

Yale Linus Google Home Apple Homekit
Med Yale Linus føjet til Apple HomeKit (tv.) eller Google Home (th.) er det let at inkludere dørlåsen i et smart-hjem.

Fungerer som den skal

Hvad angår brugen, er der ikke så meget at sige om Yale Linus, andet end at den fungerer, som den skal. Den giver en god kvalitetsfølelse, og især låsehjulet i stål føles godt og glider let og elegant, hvad enten man låser eller åbner. Låsen fungerer gnidningsløst sammen med app’en, og jeg har ikke haft nogen problemer dér. Det samme med kodelåsen, uanset om man har valgt fire, fem eller seks cifre.

Sammen med Apple HomeKit og Google Home er systemet dog ikke altid lige stabilt, men det kan lige så godt være Apples eller Googles skyld som Yales. Især HomeKit synes jeg ofte kikser med forskellige produkter, hvor det simpelthen ikke får kontakt. Det sker også indimellem med Yale Linus.

Jeg har en mistanke om, at det er HomeKit, der ikke er så glad for mesh-netværk, uden at jeg vil lægge hovedet på blokken. Men for det meste virker det, og så er det rart at parkere bilen og komme hjem til en åben dør, hvis man f.eks. har meget at slæbe på.

Jeg bruger mest kodelåsen til at komme ind og ud. Den kan også programmeres til at låse ved bare at trykke på Yale-knappen i stedet for at taste hele koden. For at åbne den skal hele koden selvfølgelig tastes ind.

Yale Linus Black
Vi testede Yale Linus i sølvfarvet, men den fås også i sort som på billedet. (Foto: Yale)

Konklusion

Yale Linus er en smart-lås til dig, der ikke kan eller vil udskifte hele dørhåndtaget til fordel for en Doorman. Hele låsemekanismen fæstnes til indersiden af hoveddøren, hvilket gør den usynlig udefra. Nøglen kan stadig bruges, så viceværten kan komme ind med hovednøglen. Perfekt i lejelejligheder, med andre ord. Indefra er Linus dog en stor klods, men samtidig udstråler den høj kvalitet.

Låsen fungerer, som den skal, og kan let tilpasses tredjeparts smart-hjem-løsninger. Med Google Home eller Apple HomeKit kan man let tale med den, og det samme kan Alexa-brugere. Den gør især livet lettere, når bude kommer for at levere pakker, eller man vil lukke rengøringshjælpen ind, selv om man ikke selv er hjemme. Slut med at gemme nøglen under måtten!

Én ting er sikkert: Jeg savner ikke min gammeldags nøglelås. Selv om den altså stadig kan bruges. Alligevel forstår jeg godt dem, der hellere vil have en Doorman, som især indvendig ser mere elegant ud.

Karakter
Yale Linus Home
Premium

Home mener

Enkel trådløs åbning og lukning af hoveddøren. Kan programmeres til at åbne og låse sig selv. Duer med app’en og tredjeparts smart-hjem. Kan ikke ses ikke på ydersiden, bortset fra det lille tastatur (som er ekstraudstyr). Nøgle fungerer stadig som nødløsning. Ikke altid lige stabil med tredjeparts-apps. Stor klods på indersiden af døren. Med nogle systemer skal hele låsekassen udskiftes.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rummelig vaskemaskine med mange funktioner

Massage når og hvor du vil

Kan du klare trykket?

Hjertet på rette sted

Hjemmets vinkælder forkæler druerne

Find dine ejendele

Kraftværket du ikke vidste du havde brug for

Ny Nespresso er en dyr fornøjelse

Ding dong! Er der nogen hjemme?

Sæt blus på vinterlyset

Stilfuldt fra Panasonic

Lav mad som på en restaurant

Lyd & Billede
Scroll to Top