Search
Generic filters

Arcam A29

 itemprop
Arcam A29

Behersket elegance

Fra Arcam kommer A29 – en lovende effektleverandør, som desværre har lidt for meget “stiff upperlip” til vores smag.

Lyd & Billede mener

Rigeligt med kræfter og en velkontrolleret, neutral klangbalance karakteriserer denne “snusfornuftige” forstærker, som også har godt med indgange.
Dynamisk set er det ikke den mest sprudlende og engagerende forstærker, vi har hørt, og den blegner lidt i forhold til konkurrenterne.
 • Effekt: 2 x 80 W, 8 ohm
 • Indgange: 6 x analog
 • Udgange: 1 + hovedtelefoner
 • Phono-indgang: MM-phono
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 13500 kr

Arcam har altid haft ry for vellydende forstærkere til både stereo og surround, såvel som gode signalkilder. Den engelske producent har for nylig fået canadiske JAM som ejere, men produkterne bliver stadig designet og fremstillet i Cambridge.

A29 fra topserien FMJ har et klassisk Arcam-design med et kompakt chassis og stramme linjer uden unødig kosmetik. Byggekvaliteten er fin, men virker også lidt almindelig sammenlignet med f.eks. Cambridge Audio. Når vi løfter forstærkeren på plads i racket, har den dog en tillidsvækkende vægt og soliditet over sig. Med en dybde på kun 27,5 cm glider den også pænt ind i de fleste reoler.

 

Klasse G

A29 benytter en speciel strømforsyning, som Arcam kalder klasse G. Det drejer sig om en hybridiseret strømforsyning med ringkernetransformator, som kombinerer høj effekt med lav forvrængning. Arcam er ikke den første producent, der hævder at have opnået dette, men A29 er konservativt opgivet til 80 watt pr. kanal i 8 ohm.

 

På tilslutningssiden kan Arcam A29 prale af fem analoge stereoindgange inklusive pladespillerindgang til MM-pickup. Separat forforstærkerudgang (pre-out) er der også. Foto: Arcam
På tilslutningssiden kan Arcam A29 prale af fem analoge stereoindgange inklusive pladespillerindgang til MM-pickup. Separat forforstærkerudgang (pre-out) er der også. Foto: Arcam

Lydkvalitet

Der er da heller ikke noget at udsætte på kræfterne: Sammenlignet med Technics-forstærkeren er det umiddelbart tydeligt, at Arcam A29 har meget bedre swing i basrytmerne hos Daft Punk. Elbassen er både stærkere, strammere og bedre defineret.

Adeles melankolske, men forførende vokal på “Hello” lyder også naturligt og klokkerent via Arcam-forstærkeren. Men vi savner lidt hjerte-smerte-faktor. Der er andre forstærkere i testen, som formidler mere indlevelse og flere følelser på dette krævende nummer.

annonce

Efterhånden som vi lytter, bliver det tydeligere, at Arcam-forstærkeren har en meget afbalanceret og neutral præsentation, men også lyder lidt mørkere og mere tilbagetrukket end mange af konkurrenterne. Både Hozier og Adele står lidt længere fra mikrofonen, og vokalen er ikke så fremtrædende i lydbilledet. Leif Ove Andsnes’ klaverspil lyder heller ikke så frisk, som vi er vant til.

annonce

 

Konklusion

Arcam A29 har en varm, fyldig og kontrolleret lydkarakter. Alligevel virker det lidt, som om den kører med håndbremsen trukket i forhold til nogle af de mere energiske konkurrenter. Afhængigt af hvilke højttalere man vil matche med, kan den beherskede og mørke klangkarakter være en fordel, men generelt foretrækker testpanelet forstærkere med mere dynamisk gnist.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

  Også i denne test:

   data-srcset

   data-srcset

  Technics SU-C700

  Pris: 11999 kr Annonce
  Flot finish og udseende. Vi kan lide det kompakte format og VU-metrene, som vinker i takt med musikken. Her er rigeligt med digitalindgange, og på lydsiden har sangstemmer god diktion.
  Forstærkeren mangler kontrol. Det går hulter til bulter, bortset fra de allermest simple passager.
   data-srcset

  Yamaha A-S1100

  Pris: 12789 kr Annonce
  Yamaha tegner et mægtigt lydbillede op fuld af dybde og detaljer, og med større nærvær og engagement end konkurrenterne i prisklassen.
  Manglen på digitale indgange gør, at man skal have en førsteklasses signalkilde og/eller DAC for at udnytte forstærkerens potentiale, hvilket forøger prisen.
   data-srcset

  Cambridge Azur 851A

  Pris: 9999 kr Annonce
  Når det gælder om at genskabe musikken så rent som muligt – og med god kontrol over dynamikken – er Azur 851A en af de bedste forstærkere i klassen.
  Vi savner lidt temperament, og en digitalindgang eller to havde ikke været at foragte.
   data-srcset

  Audiolab 8300A

  Pris: 8995 kr Annonce
  Nydelig klang og lækker vokalgengivelse med et afbalanceret lydbillede.
  Lidt bleg dynamisk kontrast. Mangler gnist og liv.
   data-srcset

  Onkyo A-9070

  Pris: 7598 kr Annonce
  Masser af kræfter og en behagelig varm klang gør Onkyo-forstærkeren velegnet i mange stereo-opsætninger og med mange forskellige højttalere.
  Lyden kan indimellem virke lidt for pæn og poleret, og A-9070 har ikke så meget dynamisk slagkraft som de mest energiske konkurrenter.
   data-srcset

  Pioneer A-70DA

  Pris: 12999 kr Annonce
  Pioneer har taget en allerede fremragende forstærker og forbedret den med ekstra digitalindgange og balancerede kredsløb. Den lyder aldeles glimrende på alle lydniveauer.
  Nogle vil savne mere varme og fylde i lydbilledet. Lidt mere kraft kunne også have været godt.
   data-srcset

  Naim Nait 5Si

  Pris: 11200 kr Annonce
  Fantastisk medrivende forstærker med masser af power. Sprudler af liv og dynamik som et konstant festfyrværkeri.
  Mangler lidt raffinement. Og flere tilslutningsmuligheder.

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Arcam A29

  Hegel H390 lifestyle

  En kraftkarl af en forstærker

  Hegel H390 er en ægte krudttønde af en forstærker, som til den halve pris af H590 giver næsten samme spilleglæde.

   data-srcset

  Analogt pletskud

  Regas flagskib lyder guddommeligt og er hver en krone værd, selv om det måske ikke ser ud, som om man får særlig meget for pengene.

   data-srcset

  Ellevild forstærker

  Denne hybridforstærker er 30 kilo rendyrket underholdning, men ikke uden finesse.

  Naim SUPERNAIT 3 spread

  Superforstærker jorder konkurrenterne

  Naim Supernait 3 er afgjort et af de virkelig gode forstærkerkøb til under 50.000 kroner. Den har alt – undtagen digitalindgange.

   data-srcset

  Sublim japansk ­lydkunst

  Træt af hi-fi? Yamahas high-end-forstærkere vil få dig på bedre tanker.

  (Foto: Producent)

  Pladespillere for begyndere

  Har man et brændende ønske om at starte en pladesamling, så har man brug for en grammofon. Men hvilken?