Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Yamaha TT-S303

Dr. Jekyll and Mr. Hyde

Yamahas budgetvenlige pladespiller er bedst, når man ikke bruger det indbyggede phono-trin.

Skrevet af / 09/03/2024 - 11:55
Yamaha TT-S303
Lasse Svendsen

Konkurrencen i budgetklassen er hård. Der er mange aktører, der kæmper om opmærksomheden, og det er slet ikke svært at finde en pladespiller, der er til at betale. Men det er sværere at finde en rigtig god pladespiller, som ikke koster alverden.

For de fleste er det smarteste at finde en afspiller fra Rega, Pro-Ject eller Argon. De fås i alle prisklasser, selv i den pæne og budgetvenlige ende. Du får en kvalitetsafspiller med god lyd, som også ser godt ud.

Der er selvfølgelig også andre producenter, og med TT-S303 melder Yamaha sig ind i kampen om kunderne i budgetklassen.

Den sortlakerede afspiller er en enkel, remdrevet og manuel afspiller med indbygget phonotrin. Det betyder, at den kan tilsluttes direkte til en forstærker eller en højttaler med lydindgang. Gerne en Bluetooth-højttaler, hvis det er det, du har, men den kan også kobles til et separat phono-trin eller en forstærker med indbygget phono-trin. Så kan du også få lidt bedre lyd.

Yamaha-pladespilleren er et tiltalende bekendtskab, som er nem at bruge. (Foto: Yamaha)

Yamaha er på ingen måde en nybegynder inden for analog afspilning. De har lavet pladespillere i en menneskealder, men stoppede i 90’erne, da CD’en blev det dominerende musikmedie.

De tog tråden op igen for et par år siden med en glimrende model, der kunne afspille musik trådløst over netværket, og for ikke så længe siden gik de ind i high-end-klassen med en af de bedste pladespillere, vi har testet. Yamaha GT-5000. De er med andre ord på hjemmebane – også når det gælder pladespillere.

Læs også Sublim japansk lydkunstner Yamaha viser tydeligt, hvorfor de behersker high-end bedre end de fleste, med en pladespiller, der river konventionerne ned og går sine egne veje.

Let at bruge

TT-S303 er næppe udviklet af Yamaha selv, men er hyldevare og mærket som en Yamaha-afspiller. Kvaliteten er et par hak fra den trådløse TT-N503 (MusicCast VINYL 500), men den leveres med et aftageligt pickup-hus, og armen er ikke den værste, vi har set i denne klasse. Den er identisk med armen i TT-N503.

Læs også Yamaha MusicCast Vinyl 500 Yamaha har deres eget twist på trådløs afspilning, som fungerer meget bedre end forventet.

Pladespilleren er bygget på en let MDF-sokkel med en tynd aluminiumstallerken, der drives af et silikonebælte. Den leveres med filtmåtte, kabler, støvhætte, enkelt adapter og en MM-pickup fra Audio-Technica, som er færdigmonteret.

Det eneste, du skal gøre, er at montere kontravægten, pickup-huset og trække remmen over akslen, når du sætter den tynde – og udæmpede – tallerken på. Følg brugsanvisningen for at indstille nåletrykket. Vælg derefter, om du vil bruge det indbyggede phonotrin eller ej, sæt stikket i, og så er den klar til at konkurrere.

Med det aftagelige pickup-hus er det nemt at skifte nål eller udskifte hele pickuppen. Det er stort set det eneste, du kan gøre for at øge lydkvaliteten fra afspilleren. Bortset fra én ting.

Hastigheden kan finjusteres med to skruer på undersiden, som er mærket 33, 33 og 45 rpm.

Det behøver du måske ikke, for vores målinger viste en moderat afvigelse i rotationshastighed -0,32 procent fra 33,33 rpm. Målingen af Wow & flutter viste en afvigelse på 0,47 procent. Det er et godt resultat for en afspiller i denne prisklasse og bedre end JBL BT Spinner, som vi testede for nylig.

Lyttevenlig lyd

Vi genkender Audio Technica-pickuppen fra andre budgetafspillere, og vi ved, at den fungerer godt til prisen, men at den ikke er på niveau med Audio Technicas dyrere AT-VM95 eller en Ortofon 2M Red. Som vi ofte ser på pladespillere i den lavere prisklasse.

Den er ikke særlig følsom over for vibrationer, og resonanser er ikke mærkbare, så længe den står plant på et stabilt underlag. Der er heller ikke meget slør i armophænget. Alt i alt er denne enkle afspiller designet til at producere god lyd.

Og det gør den også, ikke ligefrem fyrværkeri og konfetti, men den spiller rytmisk og afbalanceret. Lyden er mere åben end JBL-afspilleren, som bruger den samme MM-pickup, men Yamaha-afspilleren har ikke den dynamiske kontrast eller bastyngde som en Rega Planar 2, der koster det samme.

Læs også Rega Planar 2 Med dynamisk og raffineret lyd er denne pladespiller fra Rega et af de bedste køb i prisklassen.

Med afspilleren tilsluttet en forstærker med phonotrin, som f.eks. vores reference blandt integrerede, Yamaha A-S3200, eller en reference i den lavere prisklasse – Hegel H190V, gør afspilleren et godt stykke arbejde med at bringe rytmen i Pat Methenys Are You Going With Me til live. Det skal siges, at guitarlyden er lidt ulden, men musikken flyder fint ud af højttalerne, og lyden er varm og fyldig.

Vokaler lyder til gengæld lidt for tilbagetrukket, og afspilleren dæmper de største dynamiske udsving på Dire Straits Private Investigations. Her savner jeg, at trommerne både høres og mærkes. Men afspilleren gør generelt et overbevisende stykke arbejde med at formidle musikken, prisen taget i betragtning.

Sæt pladespilleren til forstærkerens phono-trin for at få det bedste ud af den. (Foto: Yamaha)

Hvis du skifter til afspillerens indbyggede phono-trin, kan alt ske. Naturligvis afhængigt af, hvad man sammenligner med. MM-indgangen på A-S3200 og H190V er af langt højere kvalitet end noget indbygget phonotrin.

Det er mærkbart. Lyden falder mere sammen, når du spiller fra det indbyggede phono-trin. Rytmen mister sit drive, der er næsten ingen dynamisk kontrast, og detaljer forsvinder og drukner i en ulden suppe af lyd.

Det er egentlig mærkeligt, for pladespilleren har åbenlyse kvaliteter, de kommer bare ikke frem, hvis man bruger afspillerens indbyggede phono-trin.

Kontakt til frakobling af phono-trinnet – brug den. (Foto: Yamaha)

Konklusion

Yamaha TT-S303 er faktisk en udmærket pladespiller i budgetklassen. Den spiller engagerende nok, når den er tilsluttet en forstærker med et godt phono-trin. Det indbyggede trin efterlader os dog med det indtryk, at det kun er der som en nødløsning. Noget, man kan komme i gang med, indtil man køber et bedre phono-trin eller en forstærker med et godt phono-trin. Hvilket du helt sikkert bør have, hvis du vil bruge penge på Yamaha-afspilleren. Den opleves lidt som en Jekyll/Hyde-afspiller, med en god og en dårlig side.

(Foto: Yamaha)
Karakter
Yamaha TT-S303
Basic

Lyd & Billede mener

Fyldig og varm lyd med god dynamik og uden antydning af transienter. En god budgetmulighed, hvis du har en forstærker med phonotrin. Det indbyggede phonotrin lever ikke op til resten af pladespilleren.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Lyd & Billede
Scroll to Top