Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: We Are Rewind Cassette Player

Analogt guld fra en svunden tid?

Den bærbare kassetteafspiller er tilbage. Men er der stadig liv i den? Kom med til en test af We Are Rewind Cassette Player.

Skrevet af / 14/03/2024 - 09:05
We Are Rewind Cassette Player
Geir Gråbein Nordby

En retrobølge skyller i øjeblikket ind over os. Pludselig skal højttalere og forstærkere se gamle ud igen, og vinylsalget har overgået cd-salget. Og nu, flere år efter at LP-salget er kommet i gang igen, er det kassetternes tur. Det kræver stadig en indsats at finde nye kassettebånd, selv om der på det seneste er begyndt at blive udgivet musik på det glemte format igen.

For at kunne afspille kassetterne har du selvfølgelig brug for en kassetteafspiller. Hvilket for mange af os er en rejse tilbage til en svunden tid. Det franske firma We Are Rewind har taget denne nostalgi til et nyt niveau med deres bærbare kassetteafspiller, som ganske enkelt hedder Cassette Player.

We Are Rewind Cassette Player with tapes
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Byggekvalitet, Bluetooth – og en blyant

Cassette Player er et smukt stykke teknologi. Designet er direkte inspireret af Sonys første Walkman-kassetteafspiller, den originale TPS-L2 fra 1979. Men hvor Sony har et plastikcover, bruger franskmanden i stedet aluminium af høj kvalitet.

Den kompakte afspiller har erstattet de traditionelle engangsbatterier med et genopladeligt lithiumbatteri, som holder til 10-12 timers afspilning. Og for at bringe den gamle teknologi ind i nutiden, er kassetteafspilleren blevet udstyret med Bluetooth-forbindelse! Det betyder, at du kan bruge den sammen med dine støjreducerende hovedtelefoner, når du er på farten.

Cassette Player har også en optagefunktion, så du kan lave dine egne mixtapes. Til det skal du bruge 3,5 mm linjeindgangen.

Og så en sjov gimmick: Skulle du opleve “båndsalat”, dvs. at kassettebåndet krøller, medfølger der til lejligheden en blyant, som skal stikkes ind i et af de takkede huller for at spole båndet tilbage i kassetten.

We Are Rewind Cassette Player pencil tape spaghetti
Båndsalat? Slap af – blyant er inkluderet! (Foto: Geir Gråbein Nordby)

“Ikke til hørepropper”

Af en eller anden grund står der i specifikationerne, at afspilleren ikke er kompatibel med hørepropper. Eller taler de om trådløse hørepropper? Jeg er sikker på, at ikke alle Bluetooth-produkter kan parres med et produkt, der kun har en knap til parring, men jeg har i det mindste fået både hørepropper og trådløse hovedtelefoner til at fungere med afspilleren.

Høretelefoner med ledning fungerer også fint. Jeg har for eksempel haft gode erfaringer med Sennheiser IE 600 feinschmecker-hørepropperne.

Læs også Kassetteafspilleren er tilbage! Kassetteafspillere – eller båndoptagere, som de også kaldes – forsvandt for længe siden, men nu gør de comeback.

Alle typer bånd

We Are Rewind Cassette Player understøtter alle kassettebånd, fra Type I til Type IV, som angiver båndets metalsammensætning. Type I er et standardbånd og stort set det eneste, der findes i dag. Type II, også kendt som krombånd, er blandet med lidt kobolt for øget lydkvalitet, mens Type IV er metalbånd med endnu højere magnetisk kapacitet – hvilket giver et bredere dynamik- og frekvensområde. Og hvad med Type III: Det var et rent Sony-kromformat, som aldrig slog igennem på markedet.

we-are-rewind-cassetteplayer-colors
Afspilleren fås i flere farver. (Foto: We Are Rewind)

We Are Rewind Cassette Player: Testprocedure

For at teste lydkvaliteten i et gunstigt miljø, optog jeg på en nyrestaureret Nakamichi 1000 II, som jeg arvede fra min far. En high-end kassetteafspiller fra slutningen af 1970’erne, som stadig lyder lige så godt som stort set alle andre kassetteafspillere på markedet.

Lyden er testet både gennem hovedtelefoner og hørepropper, og også gennem et rigtigt “vintage” reference stereoanlæg, med en Harman Kardon 730 stereo receiver fra slutningen af 1970’erne, og et par JBL 4411’ere fra starten af 1980’erne. Sammen med Nakamichi-optageren er det et system fuld af charme, men også med god lydkvalitet!

Optagelserne er foretaget på ældre, men helt uåbnede Type II-bånd af typen Maxell XL-II og XL-IIS. De blev anset for at være det allerbedste, man kunne købe for penge, før kassetterne blev udfaset. Jeg har også lavet optagelser på nyere Type I-bånd.

Da den bærbare kassetteafspiller ikke understøtter Dolby-støjreduktion, er optagelserne lavet uden, da der ellers ville være for meget diskant under afspilningen.

Originale bånd er også blevet testet, i form af albummet Sehnsucht af det tyske metalband Rammstein. Forseglingen på dette blev brudt udelukkende til denne test.

Endelig har jeg testet optagefunktionen på den bærbare kassetteafspiller for at høre, hvor velegnet den er.

Harman Kardon 730 & Nakamichi 1000II & JBL 4411 (2)
Journalistens vintageanlæg har aldrig set bedre ud. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Brugervenlighed

Brugen af Cassette Player er i bund og grund meget enkel. Betjeningsknapperne er intuitive og nemme at navigere rundt i, selv for dem, der ikke kender til kassetteafspillere. Men der er ingen EQ- eller tonekontrol her, hvilket jeg gerne ville have haft.

Jeg savner at kunne høre en svag lyd, når man spoler tilbage, så man kan høre, hvornår en sang slutter, og den næste begynder. Det kunne man på de fedeste afspillere i 1990’erne. Stopknappen har ingen udløserfunktion, i stedet skal man løfte låget manuelt.

Under optagelsen er der ingen lyd fra optagekilden gennem hovedtelefonerne. Det betyder, at du ikke kan høre, hvad der foregår, mens du optager. For at kunne det skal du sørge for, at den lydkilde, du optager fra, har to udgange, så du kan høre musik, mens du optager.

We Are Rewind Cassette Player buttons
We Are Rewind Cassette Player har også en optageknap. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Afspilningskvalitet

Med en optagelse af høj kvalitet leverer Cassette Player overraskende godt. Selv med hørbar båndstøj synes jeg, at musikken flyder godt, der er en god kanaladskillelse, og den varme, som kendetegner analog lyd, er også til stede her. Der er nogle små hastighedsafvigelser, som høres bedst, når man lytter til klavermusik. Wow/flutter er til stede på alt analogt udstyr, og her er det hørbart. Men ikke så meget, at det er irriterende.

Den sparsomme effekt betyder, at du har brug for letdrevne hovedtelefoner for at få mest muligt ud af afspilleren. Hverken de lukkede Beyerdynamic DT 700 Pro X eller de åbne Sony MDR-MV1 trives med svag effekt, men selve kvaliteten af det, der kommer ud, er god. Lydniveauet er bare lidt lavt.

Det er bedre med Sennheiser IE 600-hørepropperne. Jeg trodser reglerne her, for med dem bliver lydbilledet levende. Dynamikken kommer bedre frem, og bassen er velbevaret. Lydbilledet er aldrig så rent, levende og opløst som fra streaming eller CD, og især Rammstein-kassetten er en ret flad oplevelse. Men gode musikoptagelser lavet selv på en god kassette har betydeligt mere rytme og ikke mindst bas.

Det, der mangler, er dyb bas og også overtoner. Der er klart mindre luft i toppen, end vi er vant til fra det digitale, og lydbilledet er også smallere. Stereobilledet strækker sig ikke ud til siderne, som jeg er vant til. Nogle synes, at det er en fordel. Det er derfor, man finder en crosstalk-funktion på mange hovedtelefonforstærkere og digitale afspillere.

I øvrigt..: Du kan næsten glemme alt om trådløse hovedtelefoner. Lydsignalet er alt for lavt, selv ved maksimalt niveau. Hørbar susen og næsten intet lydniveau er en dårlig kombination.

Optagekvalitet

Jeg vil fraråde at optage med kassetteafspilleren. Der er ekstremt meget båndstøj, og mere af den lavfrekvente type, end når den samme optagelse laves på Nakamichien. Det er simpelthen en nødløsning, som aldrig lyder særlig godt.

We Are Rewind Cassette Player 2
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Konklusion

Kassetteafspilleren fra We Are Rewind vækker nostalgiske følelser, både af udseende og under brug. Det charmerende design, den genkendelige brugervenlighed og en ok lyd gør den til et sjovt produkt for alle, der vil genopleve glæden ved kassetter. Prisen er høj, men stadig overkommelig, selv om du får meget bedre lyd fra en streamingtjeneste og hovedtelefonudgangen på din smartphone.

Det mest skuffende var den trådløse funktionalitet, som gav alt for lav lyd på både hovedtelefoner og hørepropper.

Cassette Player skal ses som en investering i musikalske minder. Som ren, uforfalsket nostalgi gør den jobbet, og Cassette Player er bestemt værd at tjekke ud.

Karakter
We Are Rewind Cassette Player
Basic

Lyd & Billede mener

Masser af retro-charme. Solidt indtryk af byggekvalitet. Optagefunktion med linjeindgang. Bluetooth giver mulighed for trådløse hovedtelefoner. Lav effekt til hovedtelefoner og lav lyd på Bluetooth. Ingen understøttelse af Dolby støjreduktion, hørbar båndstøj og dårlig optagekvalitet.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Lyd & Billede
Scroll to Top