På billeder ligner den integrerede forstærker Gold Note IS-10 ret meget den Gold Note IS-1000, som jeg testede for nogle år siden. Men kun på billeder.
Enheden er kun halvt så stor som IS-1000 og vejer blot en fjerdedel af storebror. Prisen er også omkring en tredjedel lavere. Alligevel er udgangseffekten ikke voldsomt meget mindre. Gold Note IS-10 yder 2 x 90 W i 8 ohm, mens IS-1000 leverede 2 x 125 W. At det kan lade sig gøre, skyldes, at udgangstrinet arbejder i klasse D i stedet for klasse AB, som på den større og dyrere IS-1000.
Forstærkeren kan brokobles, hvilket bringer udgangseffekten op på 1 x 280 W. I så fald skal man anskaffe effektforstærkeren PA-10 EVO til at udgøre den anden kanal. Vi har dog kun testet Gold Note IS-10 som selvstændig integreret stereoforstærker.
Næsten magen til streameren
Gold Note er italiensk med base i Firenze, og Gold Note IS-1000 var det første produkt vi testede fra virksomheden. Siden da er Gold Note blevet om ikke almindeligt kendt, så i hvert fald mindre sjældent. Senest har vi testet streamingmodtageren DS-10 EVO, der designmæssigt er tvilling til IS-10. Faktisk er modelnummeret på fronten den eneste synlige forskel på de to. Ligesom streameren domineres fronten af et kvadratisk OLED-display. Ellers finder man kun en hovedtelefonudgang, en drejeknap og et Gold Notes møntformede logo, der ikke er en tænd/sluk-knap. Det skal man gøre med den medfølgende fjernbetjening.
Da DS-10 er en ren streamer, mens IS-10 er en komplet integreret forstærker, er der lidt mere trængsel på bagpladen. Her finder man både digitale og analoge indgange, samt et sæt forsvarlige højtalerterminaler. En USB-indgang til afspilning af digitale filer er der også. Via USB-porten er opløsningen op til 32-bit/384 kHz og DSD256, mens den koaksiale og de to optiske indgange må ”nøjes” med 24-bit/192 kHz.
Kan brokobles til 280 W
En enlig RCA-bøsning mærket ”R” er beregnet til at koble Gold Note DS-10 sammen med en ekstern effektforstærker, når den er brokoblet. Mærkeligt nok kan monoudgangen ikke omstilles til at fungere som subwooferudgang. Det ville ellers have øget anvendeligheden betydeligt.
Da Gold Note DS-10 har indbygget streamingmodtager, er opsætningen lidt mere kompliceret. Og GN Control app’en, der bruges til at styre streamingtjenester og opsætning, gør ikke opgaven lettere. Med lidt eksperimenteren lykkedes det dog på en halv times tid at få forstærkeren koblet på det trådløse netværk og få den til arbejde sammen med Tidal.
Lyden af Gold Note IS-10
Kan man se på emballagen, hvad pakken indeholder? Uden at de to ting har nogen fysisk relation, er det lykkedes for Gold Note at få design og lyd til at gå op i en højere enhed. For lyden er næsten lige så stringent og blottet for pynt som kabinettet.
Det første, der falder i ørene, er åbenheden. Gold Note IS-10 åbner et virtuelt lyttevindue til koncertsalen (eller studieproducerens vision af den). Og hvis der er glas i det vindue, er det særdeles klart og velpudset.
På en optagelse som Philip Glass’ Koyaanisquatsi får man en overbevisende illusion af rummet omkring – og mellem – korsangerne.
Nummeret Mormor fra Dreamers’ Circus album Rooftop Sessions åbnes med et gigantisk rum, der tydeligvis er manipuleret, men ikke mindre imponerende af den grund i IS-10’s tolkning.
Men det skal ikke være rum og plingeling det hele. Disturbeds coverudgave af The Sound of Silence er noget af en test af overskud. Og den klares godt, selv om forstærkeren ”kun” er på 2 x 90 W. Nummeret er oplevet med mere kraft på kraftigere (og dyrere) forstærkere. Men selv når hele orkesteret slår sig løs, er det stadig muligt at skelne den akustiske guitar fra lydtapetet og David Draimans hæse barytonstemme.
Gold Note IS-10 har en ren og nøgen gengivelse, men der pyntes ikke på tingene. Det bliver åbenbaret på Telarc-udgaven af Banditen Galop, hvor optagelsen, snarere end elektronikken, sætter grænsen for oplevelsen af koncertsalen.
Skal man sætte en finger på noget – og det skal man – så kan klarheden næsten kamme over i en overdrevet fokus på diskanten, der ikke bliver decideret skinger, men hvor det handler mere om detaljer end om helhed.
Konkurrenter
Forstærkere i prisklassen er der mange af, men få er som Gold Note IS-10. Det er ikke noget problem at finde en forstærker med højere udgangseffekt i klasse D. Det kunne for eksempel være NAD C 3050 (som vi har testet i specialudgaven). Marantz Model 40n har mange af de samme features som IS-10, samt streaming og multirum via det velfungerende og gennemarbejdede HEOS-system. Og dertil et udgangstrin i klasse AB. Til gengæld mangler den fysiske digitalindgange.
Et helt anderledes bud er Lyngdorf TDAI-1120, der ikke er helt så charmerende og har en smule lavere effekt, men som takket være den fremragende RoomPerfect-rumkorrektion kan få de fleste højttalere til at lyde renere i de fleste rum.
Konklusion
Gold Note IS-10 er en fin lille forstærker, der kombinerer lækkert italiensk design, god lyd og streamingfunktioner til en pris, der i det lys ikke er skræmmende. Hvis du har overvejet at opgradere din eksisterende forstærker med en ekstern streamer som Gold Note DS-10, får du her til samme pris en komplet forstærker med samme funktioner og næsten samme lydkvalitet. Brugerfladen på styringsapp’en er ikke så brugervenlig som hos de fleste af de store mærker. Men man køber jo heller ikke en italiensk sportsvogn, for at sidde mageligt i de bløde sæder?
Læs videre med LB+
Efterårs tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer