Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

Test Gold Note IS-1000

Italiensk storhed

Gold Note charmerer og imponerer.
Karakter
Gold Note IS-1000
Lyd & Billede mener
Stort og flot lydbillede. Klarer alle formater – analoge såvel som digitale. Indbygget streaming.
Kun DSD64. Lidt klodset streaming-app. Selv om vi er i den “billige” ende af high-end, koster den en hel del.
Specifikationer
  • Udgangseffekt: 2 x 125 W i 8 ohm, klasse AB
  • Digitalindgange: Koaksial, 3 x optisk (TOSLINK), USB Type A, Ethernet/Wi-Fi, AirPlay
  • Analogindgange: Balanceret (stereo XLR), line in (stereo RCA), pladespiller (MM/MC) (stereo RCA)
  • Udgange: 1 sæt højttalere (banan/skrueterminaler), pre out (stereo RCA), line out
  • Opløsning: 24 bit/196 kHz
  • Medieformater: FLAC, AIFF, WAV, WMA, Wax, ASX, MPEG4, AAC, M4A, MP3, DSD64
  • Mål og vægt: 43 x 13,5 x 37,5 cm / 18 kg
  • Finish: Aluminium, sort, sølv, guld
  • Web: connaisseur-av.eu

Italienske Gold Note er et mærke, som vi ikke tidligere har testet, men vi er stødt på dem på hi-fi-messer, hvor de pirrede vores nysgerrighed. Firmaet har hjemme i Firenze, og folkene bag det har designet hi-fi i 25 år. De første år som OEM-leverandører til andre mærker, men siden 2012 i eget navn. Trods en lille stab på bare 13 mand har Gold Note fuldt program: Fra pladespillere over al slags elektronik til højttalere.

Gold Note IS-1000 er en integreret forstærker, der prismæssigt ligger i, hvad man kunne kalde “den lette high-end-klasse”. Altså den klasse, hvor hver komponent i anlægget koster betydelig mindre end en bil!

At sammenligne IS-1000 designmæssigt med en italiensk sportsvogn ville føre for vidt. Men den er ganske pæn: En stor, ret dyb og meget minimalistisk kasse i silkeblød, børstet metal-finish og med en centimetertyk forplade. Firmaets logo er ætset ind i låget og går igen i en gylden “knap” på fronten (som viser sig ikke at have nogen som helst anden funktion – uanset hvor længe man trykker på den). En enkelt drejeknap og et stort farve-display er eneste fysiske betjening. Resten foregår på fjernbetjeningen eller i app’en.

Bagsiden er lige så lækker som fronten. Alle bøsninger er i ultralækker kvalitet. Der er både balancerede og almindelige analogindgange – også til pladespiller – samt hele fem digitalindgange plus kablet og trådløst netværk. Der er både USB type A og B, hvilket betyder, at forstærkeren både kan bruges som eksternt lydkort for en computer og afspille filer direkte fra en tilsluttet ekstern harddisk.

Bagsiden er lige så lækker som fronten. Alle bøsninger er i ultralækker kvalitet. Foto: Gold Note

Annonce

Luksusudgave som tilvalg

At en “klassisk” high-end-forstærker i dag skal være forsynet med digitale indgange, er vi vant til. Selv om f.eks. Marantz stadig vælger at holde forstærkeren rent analog.

Gold Note går lidt længere ved at tilbyde to udgaver: En standardudgave med Burr-Brown PCM1796 i DAC’en og en deluxe-version med Burr-Brown PCM1979A. Vi har her testet standardudgaven.

Indbygget streaming

Endnu mere interessant er det, at der er indbygget streaming i Gold Note IS-1000. Den integrerede medieafspiller understøtter Roon, hvilket betyder, at forstærkeren kan indpasses i multirumssystemer. Ikke så sømløst og simpelt som med Sonos eller HEOS. Men du kan stadig læne dig tilbage i sofaen og nyde musik fra Tidal, Solos, Deezer eller Qobuz. Og selvfølgelig også lokale HD-lydfiler. Man kan også vælge app’en Mconnect Control fra Conversdigital til at styre afspilning og streaming-tjenester.

Det voldte ikke særskilte problemer at få afspilning af Tidal HiFi-playlister til at køre på Gold Note IS-1000. Dog nægtede app’en konsekvent at huske, hvad den havde været i gang med sidst.

Forstærkerdelen i Gold Note IS-1000 er klassisk: En klasse AB-forstærker på 125 watt pr. kanal, drevet af en lineær strømforsyning med en solid ringkernetransformator. Ikke noget med klasse D og switched mode-forsyninger her! Det kan mærkes på vægten, der sniger sig op på 18 kg.

Annonce

At sammenligne IS-1000 designmæssigt med en italiensk sportsvogn ville føre for vidt. Men den er ganske pæn: En stor, ret dyb og meget minimalistisk kasse i silkeblød, børstet metal-finish og med en centimetertyk forplade. Foto: Gold Note

Lydkvalitet

Noget af det første, man bemærker ved Gold Note IS-1000, er dens stereobillede. Det er stort! På numre, som jeg i forvejen kender godt, breder perspektivet sig langt længere ud på hver side af højttalerne, end jeg er vant til. Og der er højere til loftet på stereoscenen. Når symfoniorkesteret fra Beijings konservatorium blander sig med væg-til-væg-synthesizere på “Fishing Junks at Sunset” på Concerts in China, spreder salen sig bredere og højere end hele lytterummet.

Også i dybden tegner Gold Note IS-1000 et overbevisende perspektiv. På Afenginns Klingra kan man stort set finde et målebånd frem og begynde at måle afstanden til bagvæggen i optagerummet. Så godt kommer rumfornemmelsen med.

Gengivelsen er præget af varme og nærvær, hvilket skal ses som en positiv ting. Der mangler på ingen måde detaljer, men IS-1000 er nem og behagelig at lytte til.

Sammenholdt med NAD M32, der koster det samme, når der skal lægges et streaming-modul oven i prisen, har NAD’en lidt mere magt i bunden, men er mindre charmerende i mellemtonen. Gold Note IS-1000 tegner en flottere og større akustisk scene på koncertoptagelser.

Annonce

Til gengæld står detaljer og instrumenternes egenklang lidt skarpere hos NAD. Et klaver lyder lidt mere som et klaver – og ikke bare som en god optagelse af et klaver. Men vi er i småtingsafdelingen, da begge forstærkere klarer det formidabelt til prisen. Bare på hver sin måde. Og der skal jo også være noget at hente for dem, der lægger det tredobbelte for en McIntosh MC462.

Gold Note IS-1000 er prismæssigt hævet over, hvad de fleste nogensinde kommer til at bruge på en stereoforstærker til hjemmeanlægget. Målt med high-end-alen er den dog stadig i den økonomiske ende. I den klasse, hvor man for alvor begynder at forstå, hvad high-end handler om. Den skiller sig ud ved at have det hele indbygget – også streaming – hvilket er sjældent i high-end. En anden forstærker, der klarer kunsten, er Hegel H360, der er noget dyrere, men også dobbelt så kraftig.

Konklusion

Gold Note IS-1000 er en forstærker i high-end-klassen, der tilbyder samme bekvemmelighed som mere folkelige stereoprodukter – men kombineret med en lyd i overlegen klasse. Den er et godt samlingspunkt i et anlæg med flest digitale signalkilder, men har stadig pickupforstærker for både MM og MC. Med sit store og varme stereobillede er den let at leve sammen med, og kun krakilere vil ønske en mere analytisk lyd. Den er langtfra billig, men giver alligevel bedre valuta for pengene end de fleste.

<
>
Foto: Gold Note

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.