Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Yamaha R-N600A

Super streaming på budget

Fed lyd og streaming går hånd i hånd på denne Yamaha receiver.

Skrevet af / 24/02/2024 - 11:05
Yamaha R-N600A
Lasse Svendsen

For en brøkdel af prisen kan du her få meget af det samme, som i den receiver, vi for nylig udnævnte til årets bedste streaming-receiver, Yamaha R-N2000A.

Den prisbillige Yamaha R-N600A mangler noget, som mange vil savne, men det er svært at finde et bedre køb i samme prisklasse. I hvert fald hvis lydkvalitet er vigtigere end HDMI-indgang. Den må man undvære her. De fleste andre ting er dog på plads.

Yamaha-receiveren er i familie med den langt dyrere R-N2000A, men har et enklere design med lidt færre funktioner, indgange og effekt.

Læs også Fantastisk velspillende streamingreceiver Receiveren fra Yamaha kan alt, den ligner en million, og den lyder fænomenalt godt.

R-N600A er også en to-kanals netværksreceiver, designet til dem, der har brug for mere end bare en simpel streaming-enhed. Den tilbyder internetradio, FM- og DAB+-radio, pladespillerindgang, analoge og digitale indgange, trådløs Wi-Fi-streaming og kablet streaming med Ethernet samt Bluetooth.

Den har ikke Yamahas YPAO-rumkorrektion. Det er forbeholdt de dyrere udgaver i serien, R-N800A og R-N1000A. Sidstnævnte har i øvrigt en HDMI-indgang med ARC til TV-tilslutning. Her skal TV’et forbindes til en af de to optiske indgange.

Der er masser af indgange her. De omfatter en fremragende pladespillerindgang til MM-pickupper, to optiske og to koaksiale indgange med understøttelse af 24-bit/192 kHz samt en subwooferudgang. Og på forsiden er der USB til musik på memorysticks.

Den angivne udgangseffekt er 80 W pr. kanal i 8 ohm.

Pladespillerindgang til MM-pickupper, to optiske og to koaksiale indgange med 24-bit/192 kHz-understøttelse og en subwooferudgang. (Foto: Yamaha)

ToP-ART og DAC

Forstærkersektionen er ikke et tilfældigt sammensat kredsløb fra en underleverandør. Yamahas ToP-ART-filosofi (Total Purity Audio Reproduction) er anvendt fra indgang til udgang. I hjertet af den digitale del af receiveren er ESS Sabre 32-bit, 384 kHz ES9010K2M DAC. Det er et par trin lavere end DAC’en i R-N2000A, men noget skal der jo spares på.

DAC’en understøtter op til 32-bit/384 kHz afspilning, DSD 256 (11,2 MHz), PCM og de fleste lydformater. Men ikke MQA.

(Foto: Yamaha)

Receiveren styres nemt med fjernbetjeningen, men du kan også bruge Yamahas MusicCast-app, som skal bruges, første gang du tilslutter receiveren til netværket.

MusicCast-appen styrer MusicCast-enheder i andre rum og har flere indstillinger og fungerer også som en fjernbetjening. Med afspilning fra streamingtjenester som Spotify Connect, Tidal Connect, QoBuz, netradio og meget mere. Receiveren understøtter også AirPlay 2 med multi-room audio, og iPhone-brugere kan finde receiveren i AirPlay, når de vil afspille musik.

For at sætte receiveren op første gang skal du åbne MusicCast-appen på din mobiltelefon, trykke på Connect-knappen på fronten af receiveren og følge instruktionerne. Det tager to til tre minutter at forbinde til netværket. Når det er gjort, kan du logge ind på den streamingtjeneste, du bruger, tilslutte eksterne lydkilder og højttalere. Resten er en ren fornøjelse.

IMG_0480 IMG_0481 IMG_0482 IMG_0483 IMG_0484
<
>

Åben og fyldig lyd

Der er en knap på fronten, som hedder Pure Direct, som frakobler tonekontroller, balance og loudness for at få en kortere signalvej og mindre støj. Jeg kan ikke sige, at jeg fandt det nødvendigt, for lyden fra receiveren er absolut ren og klar som kildevand.

Med Jan Gunnar Hoffs smukke album Home, og receiveren tilsluttet et par Dynaudio Special Forty, fandt jeg lyden af Hoffs klaverspil både smuk og attraktiv. Tonerne gengives med en varm glød, som klæder både instrumentet og musikken, og der skabes et stort og fyldigt lydbillede fra de små højttalere.

Der er ikke den samme indsigt, den samme grad af fokus på små nuancer og detaljer, som i den fire gange dyrere R-N2000A. Men lyden er genkendelig. Yamaha receiveren er dynamisk og mere potent, end de 80W kunne antyde. Den har ikke samme punch og kontrol som den større receiver, men den kan sagtens måle sig med dyrere effektforstærkere som Rotel S14 og Technics SU-GX70.

(Foto: Yamaha)

Med receiveren forbundet til den gulvstående Sonus faber Olympica III fik Jan Gunnar Hoffs Home en markant bedre skala, og bassen kom naturligt nok bedre frem. Det er overraskende, hvor kraftfuld receiveren er i bassen. Den har både dybde og slagkraft, og percussionen på Georg Wadenius’ og Nina Perssons version af Dire Straits Brothers In Arms gengives med stram kontrol og snert.

Bassen og percussionen på Sades The Moon And The Sky gengives med autoritet, og man kan mærke bassen i kroppen. Samtidig er lyden pæn, ren og helt blottet for skarphed, accenter eller irriterende sch-lyde.

Popdronningen Dagnys Ray-Bans er en lille fest. Selv om lyden på optagelsen er low-fi, er der et godt knald i rummet, når slagtøjet sætter. Der mangler lidt dynamik her, men det er optagelsens skyld og ikke receiverens.

Der er ikke noget galt med optagelsen af It’s Been a Long Long Day med Radka Toneff. Her er Arild Andersens kontrabas virkelig til stede. Vokalen er rørende smuk og varm, lydbilledet kryber frem i rummet, og den har den dynamik og de nuancer, som Dagnys album er blottet for. Men det er sigende, at receiveren nemt fortæller lytteren om kvalitetsforskellen på de forskellige albums.

Konklusion

Da vi udnævnte Yamaha R-N2000A til årets receiver, forventede vi ikke, at den ville få flere slægtninge. Men det er vi glade for, at den har. R-N600A ligger i den anden ende af prisskalaen, men beviser, at R-N2000A ikke var en tilfældighed. Her får du understøttelse af musikstreaming i høj opløsning, radio, DAC og pladespillerindgang til en pris, der næsten er bemærkelsesværdig. Især når man hører, hvor fantastisk den kan lyde med det rigtige materiale. Hvis du springer Bluetooth og DAB over, vil Yamaha receiveren levere den højeste lydkvalitet, vi kender til fra nogen receiver i denne klasse.

Karakter
Yamaha R-N600A
Premium

Lyd & Billede mener

Prisbillig indgangsbillet til streaming hi-fi. Solidt bygget med god brugervenlighed, åbent lydbillede med kraftfuld dynamik. Har ikke HDMI-indgang.

2 kommentarer til “Yamaha R-N600A”

 1. Glimrende anmeldelse. Jeg elsker Lyd og Billede generelt. Min eneste anke er at I måske kunne variere jeres test-musik til at indeholde flere genrer. Sagte piano-musik, fanger ikke min interesse. Hr. Gråbein har historisk også haft noget tråd i sine anmeldelser. Eksemplarisk.
  Beklager, hvis det støder, det bliver bare lidt indspist, når der nærmest *kun lyttes til Keith Jarrett, omend han ikke blev nævnt i ovenstående.

 2. Michael Larsen

  Første danske og generelle anmeldelse af en Yamaha R-N600a som jeg ejer, jeg har set

  Den er måske ikke den mest dynamiske enhed, men den har en god lyd, dog synes jeg pladespiller indgangen er dens svaghed og bruger derfor den pladespiller forstærker der er indbygget i min Argon TT-1, som lyder meget bedre trods det den er super billig

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
 • L&B TechCast – en podcast fra L&B
 • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Sonos-killeren

Trådløst kraftværk

Har aldrig været bedre

Kompakt sportscoupé

Klasse D lyder som klasse A

Ekstremt vellydende (og lidt underlig) musikstreamer

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Scroll to Top