Search
Generic filters

Cambridge Azur 851A

 itemprop
Cambridge Azur 851A

Klokkeklar lyd

For Cambridge Audio drejer det sig om at gengive lyden så rent som muligt. Det er 851A et glimrende eksempel på.

Lyd & Billede mener

Når det gælder om at genskabe musikken så rent som muligt – og med god kontrol over dynamikken – er Azur 851A en af de bedste forstærkere i klassen.
Vi savner lidt temperament, og en digitalindgang eller to havde ikke været at foragte.
 • Effekt: 2 x 120 W, 8 ohm
 • Indgange: 7 x analog inkl. 2 x XLR
 • Udgange: Hovedtelefoner
 • DAC: Nej
 • Phono-indgang: Nej
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 9999 kr

Ét blik på Cambridge-forstærkeren, og man kan se, at det er en producent med ambitioner. Udførelsen er nydelig med polerede torx-skruer overalt, og de flotte aluminiumprofiler og den tykke aluminiumfront giver indtryk af, at det er en forstærker, der er bygget til at holde.

 

Klasse XD

Cambridge benytter et forstærkerprincip, som de kalder klasse XD. Ligesom klasse AB sidder transistorerne i par, hvor den ene forstærker plusdelen og den anden minusdelen af en lydbølge. Men krydspunktet er flyttet op til et ikke-hørbart niveau, hvilket skal give den lydmæssige fordel af klasse A, men effektiviteten fra klasse AB.

 

Analoge indgange

I modsætning til lillebror 651A, som har en digital USB-indgang, har 851A udelukkende analoge indgange. Til gengæld har den hele to balancerede XLR-indgange til kompatible balancerede lydkilder. Alle indgange kan sættes til et fast, statisk lydniveau, så 851A kan bruges som ren effektforstærker, f.eks. i hjemmebiograf-sammenhæng.

På bagsiden er der et dobbelt sæt balancerede XLR-indgange, ud over en række RCA-indgange. Men ingen pladespillerindgang, og vi savner digitalindgange. Foto: Cambridge
På bagsiden er der et dobbelt sæt balancerede XLR-indgange, ud over en række RCA-indgange. Men ingen pladespillerindgang, og vi savner digitalindgange. Foto: Cambridge

 

Lydkvalitet

Spillestilen er åben og opløst, og overtonerne kommer frem på den mest selvfølgelige måde. Vokalen på Hoziers ballade “Take Me to Church” har nydelig diktion i et stort, opløst lydlandskab, og klaveret gengives med flotte, tunge toner. Trommerytmerne har til gengæld ikke helt samme drive som på Naim, der har en mere energisk og fremadlænet gengivelse af stortrommen.

annonce

Adeles stemme på singlen “Hello” er klokkeklar, og hvor Audiolab lyder lidt stresset, når hun skruer op for stemmen i omkvædet, har Cambridge bedre kontrol. Det afspejler sig også i de saftige trommerytmer på Daft Punks “Lose Yourself to Dance”.

annonce

Cambridge har væsentlig bedre kontrol end Audiolab, samtidig med at den lyder fint og åbent. Men igen har Naim et lidt mere energisk attack, hvor Cambridge er lige lovlig pæn i tøjet. Den gør ikke noget forkert, men er heller aldrig ude på narrestreger. På den anden side er det en rigtig god egenskab, når man skal høre klassisk musik.

 

Konklusion

Cambridge Azur 851A er en forstærker til dem, der vil have det fint og detaljeret, samtidig med at der er kontrol nok til at skrue op. En vellydende forstærker, der duer til al slags musik, og som kan drive de fleste højttalere med overbevisning. Men mangler det sidste ekstra for at kunne blive festens midtpunkt.

annonce
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

  Også i denne test:

   data-srcset

   data-srcset

  Technics SU-C700

  Pris: 11999 kr Annonce
  Flot finish og udseende. Vi kan lide det kompakte format og VU-metrene, som vinker i takt med musikken. Her er rigeligt med digitalindgange, og på lydsiden har sangstemmer god diktion.
  Forstærkeren mangler kontrol. Det går hulter til bulter, bortset fra de allermest simple passager.
   data-srcset

  Yamaha A-S1100

  Pris: 12789 kr Annonce
  Yamaha tegner et mægtigt lydbillede op fuld af dybde og detaljer, og med større nærvær og engagement end konkurrenterne i prisklassen.
  Manglen på digitale indgange gør, at man skal have en førsteklasses signalkilde og/eller DAC for at udnytte forstærkerens potentiale, hvilket forøger prisen.
   data-srcset

  Audiolab 8300A

  Pris: 8995 kr Annonce
  Nydelig klang og lækker vokalgengivelse med et afbalanceret lydbillede.
  Lidt bleg dynamisk kontrast. Mangler gnist og liv.
   data-srcset

  Onkyo A-9070

  Pris: 7598 kr Annonce
  Masser af kræfter og en behagelig varm klang gør Onkyo-forstærkeren velegnet i mange stereo-opsætninger og med mange forskellige højttalere.
  Lyden kan indimellem virke lidt for pæn og poleret, og A-9070 har ikke så meget dynamisk slagkraft som de mest energiske konkurrenter.
   data-srcset

  Pioneer A-70DA

  Pris: 12999 kr Annonce
  Pioneer har taget en allerede fremragende forstærker og forbedret den med ekstra digitalindgange og balancerede kredsløb. Den lyder aldeles glimrende på alle lydniveauer.
  Nogle vil savne mere varme og fylde i lydbilledet. Lidt mere kraft kunne også have været godt.
   data-srcset

  Naim Nait 5Si

  Pris: 11200 kr Annonce
  Fantastisk medrivende forstærker med masser af power. Sprudler af liv og dynamik som et konstant festfyrværkeri.
  Mangler lidt raffinement. Og flere tilslutningsmuligheder.
   data-srcset

  Arcam A29

  Pris: 13500 kr Annonce
  Rigeligt med kræfter og en velkontrolleret, neutral klangbalance karakteriserer denne “snusfornuftige” forstærker, som også har godt med indgange.
  Dynamisk set er det ikke den mest sprudlende og engagerende forstærker, vi har hørt, og den blegner lidt i forhold til konkurrenterne.

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Cambridge Azur 851A

  Hegel H390 lifestyle

  En kraftkarl af en forstærker

  Hegel H390 er en ægte krudttønde af en forstærker, som til den halve pris af H590 giver næsten samme spilleglæde.

   data-srcset

  Analogt pletskud

  Regas flagskib lyder guddommeligt og er hver en krone værd, selv om det måske ikke ser ud, som om man får særlig meget for pengene.

   data-srcset

  Ellevild forstærker

  Denne hybridforstærker er 30 kilo rendyrket underholdning, men ikke uden finesse.

  Naim SUPERNAIT 3 spread

  Superforstærker jorder konkurrenterne

  Naim Supernait 3 er afgjort et af de virkelig gode forstærkerkøb til under 50.000 kroner. Den har alt – undtagen digitalindgange.

   data-srcset

  Sublim japansk ­lydkunst

  Træt af hi-fi? Yamahas high-end-forstærkere vil få dig på bedre tanker.

  (Foto: Producent)

  Pladespillere for begyndere

  Har man et brændende ønske om at starte en pladesamling, så har man brug for en grammofon. Men hvilken?