Search
Generic filters

8 integrerede forstærkere

 itemprop
8 integrerede forstærkere

Euforiske forstærkere

I denne test slår vi fast, at forstærkeren betyder mere for lyden, end mange går og tror.

En god forstærker er nøglen til bedre lyd. Så længe man har en god lydkilde, kan en bedre forstærker gøre underværker for alle, der gerne vil have endnu bedre lydkvalitet.

Her tester vi otte forstærkere med lidt forskellige egenskaber, men med én ting tilfælles: De giver dig meget bedre lyd, uden at det koster en bondegård. Måske behøver du alligevel ikke at skifte højttalerne ud!

Engang blev forstærkere målt på, hvor meget og hvor stabil effekt de leverede, og om de havde tilslutninger nok til alle lydkilderne. Men som altid var der nogle, der ikke kunne sidde stille i båden. De sagde, at de kunne høre forskel på lydkvaliteten på forstærkere, som havde andre vakuumrør. Lyden var mere åben, mellemtonen varmere og bassen bedre defineret.

Det rene pjat, mente deres modstandere, der var i overtal.

Men efter transistorrevolutionen i 70’erne fik de oprørske en hjælpende hånd af Peter Walker fra engelske Quad. Som havde lavet de måske bedste højttalere i verden på det tidspunkt – Quad ESL 57 – men også forstærkere til højttalerne. Han mente, at en forstærker skulle opføre sig som en ledning. Bare med forstærkning. Mere hokuspokus var der ikke i det.

Så længe man holdt støjen væk og forvrængningen lav, var det bare at skalere effekten til højttalerne, så var man i mål. Sandheden er, at Walker vidste bedre, og han fortsatte med at forbedre sine forstærkere på flere fronter for at få bedre lyd i de krævende Quad-højttalere.

 

annonce

Integrerede forstærkere

Siden da er der rendt billioner af elektroner gennem forstærkere verden over, og billedet er langt mere nuanceret. Bedre materialer, bedre måleudstyr og bedre komponenter har gjort det muligt at lave langt bedre forstærkere meget billigere.

annonce

I dag kan en forstærker til 3.000 kroner spille pragtfuldt på et par gode højttalere. En forstærker til 10.000 kroner kan tilføre flere muskler og åbne lydbilledet op på vid gab, og smider man endnu flere penge på bordet, kan man presse endnu mere lydkvalitet ud af anlægget.

I denne test har vi udvalgt de nyeste integrerede forstærkere, der koster lidt mere, men også yder lidt mere. Bedre komponenter, større strømforsyninger og omhyggelig optimering af kredsløbene giver endnu bedre lyd og mere stabil effekt. Præcis som opskriften på en god forstærker er inde i enhver ingeniørs hoved.

 

Sådan testede vi

Alle forstærkerne blev sat op med netværksafspilleren Marantz NA8005 som lydkilde. Den fodrede vi med musik fra Tidal HiFi, da vi mener, at det giver bedre lyd end Spotify.

annonce

På de forstærkere, som har indbygget DAC, testede vi også med den, og ved at måle såkaldt lyserød støj og indstille lydstyrken ens på alle forstærkerne eliminerede vi faren for, at nogen skulle lyde “bedre”, fordi de spillede en smule højere.

For virkelig at sætte dem på prøve sluttede vi forstærkerne til Focals nye Sopra nº2 – nogle af de bedste højttalere, vi har testet i lang tid (se test andetsteds i dette nummer). Lyder det godt på dem, så lyder det godt på alle højttalere.

Playliste
Adele: “Hello”
Hozier: “Take Me to Church”
Daft Punk: “Lose Yourself to Dance”
Leif Ove Andsnes: The Beethoven Journey, Koncert for klaver og orkester nr. 1 i C-dur
Playlisten på Tidal: kortlink.no/x3t

 

Tre hurtige tips

Watt og deslige
Effekt er som hestekræfter. Det er bare et tal, hvis det ikke sættes ind i en sammenhæng. Derfor er det ikke til at sige, om man har brug for 50 eller 150 watt.

Et godt udgangspunkt er at bestemme sig for, hvor højt man har brug for at spille, og se på, hvor stort rummet er, og hvor høj effektivitet højttalerne har. Spørg forhandleren, for højttalere med en følsomhed på 85 dB og 4 ohm belastning suger væsentlig flere kræfter ud af en forstærker end tilsvarende højttalere med en følsomhed på 90 dB og 8 ohm belastning.

Har du brug for en DAC?
Med flere og flere digitale lydkilder øges behovet for digitale indgange. Mange forstærkere har en indbygget digitalkonverter – DAC – som godtager alle digitale lydkilder. Og understøtter højopløst lyd (24 bit og mindst 96 kHz) via en af de digitale indgange. F.eks. USB-indgangen, som man slutter den bærbare til, når man bruger Spotify eller Tidal som kilde i anlægget.

En DAC fås også uden forstærker for dem, der foretrækker fleksibiliteten i separate komponenter.

Pladespillerindgang
Efterhånden som cd-salget tog fart, forsvandt pladespillertilslutningen (phono) i forstærkerne. Nu er den på vej tilbage, fordi salget af vinyl er steget igen.

Er du en af dem, der spiller plader, er det en god idé at tjekke, hvilken slags pladespillerindgang forstærkeren har. Det mest almindelige er indgang til grammofoner med MM-pickup (Moving Magnet), mens andre har indgang til MC-pickup (Moving Coil) og nogle til begge typer. Entusiaster foretrækker en separat pladespillerforstærker, men for de fleste vil den indbyggede være rigeligt.

Produkter i testen

 data-srcset

Onkyo A-9070

Pris: 7598 kr Annonce
Masser af kræfter og en behagelig varm klang gør Onkyo-forstærkeren velegnet i mange stereo-opsætninger og med mange forskellige højttalere.
Lyden kan indimellem virke lidt for pæn og poleret, og A-9070 har ikke så meget dynamisk slagkraft som de mest energiske konkurrenter.
 data-srcset

Audiolab 8300A

Pris: 8995 kr Annonce
Nydelig klang og lækker vokalgengivelse med et afbalanceret lydbillede.
Lidt bleg dynamisk kontrast. Mangler gnist og liv.
 data-srcset

Cambridge Azur 851A

Pris: 9999 kr Annonce
Når det gælder om at genskabe musikken så rent som muligt – og med god kontrol over dynamikken – er Azur 851A en af de bedste forstærkere i klassen.
Vi savner lidt temperament, og en digitalindgang eller to havde ikke været at foragte.
 data-srcset

Naim Nait 5Si

Pris: 11200 kr Annonce
Fantastisk medrivende forstærker med masser af power. Sprudler af liv og dynamik som et konstant festfyrværkeri.
Mangler lidt raffinement. Og flere tilslutningsmuligheder.
 data-srcset

Technics SU-C700

Pris: 11999 kr Annonce
Flot finish og udseende. Vi kan lide det kompakte format og VU-metrene, som vinker i takt med musikken. Her er rigeligt med digitalindgange, og på lydsiden har sangstemmer god diktion.
Forstærkeren mangler kontrol. Det går hulter til bulter, bortset fra de allermest simple passager.
 data-srcset

Yamaha A-S1100

Pris: 12789 kr Annonce
Yamaha tegner et mægtigt lydbillede op fuld af dybde og detaljer, og med større nærvær og engagement end konkurrenterne i prisklassen.
Manglen på digitale indgange gør, at man skal have en førsteklasses signalkilde og/eller DAC for at udnytte forstærkerens potentiale, hvilket forøger prisen.
 data-srcset

Pioneer A-70DA

Pris: 12999 kr Annonce
Pioneer har taget en allerede fremragende forstærker og forbedret den med ekstra digitalindgange og balancerede kredsløb. Den lyder aldeles glimrende på alle lydniveauer.
Nogle vil savne mere varme og fylde i lydbilledet. Lidt mere kraft kunne også have været godt.
 data-srcset

Arcam A29

Pris: 13500 kr Annonce
Rigeligt med kræfter og en velkontrolleret, neutral klangbalance karakteriserer denne “snusfornuftige” forstærker, som også har godt med indgange.
Dynamisk set er det ikke den mest sprudlende og engagerende forstærker, vi har hørt, og den blegner lidt i forhold til konkurrenterne.

  Subscribe
  Notify of
  1 Comment
  oldest
  newest most voted
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til 8 integrerede forstærkere

  Hegel H390 lifestyle

  En kraftkarl af en forstærker

  Hegel H390 er en ægte krudttønde af en forstærker, som til den halve pris af H590 giver næsten samme spilleglæde.

   data-srcset

  Analogt pletskud

  Regas flagskib lyder guddommeligt og er hver en krone værd, selv om det måske ikke ser ud, som om man får særlig meget for pengene.

   data-srcset

  Ellevild forstærker

  Denne hybridforstærker er 30 kilo rendyrket underholdning, men ikke uden finesse.

  Naim SUPERNAIT 3 spread

  Superforstærker jorder konkurrenterne

  Naim Supernait 3 er afgjort et af de virkelig gode forstærkerkøb til under 50.000 kroner. Den har alt – undtagen digitalindgange.

   data-srcset

  Sublim japansk ­lydkunst

  Træt af hi-fi? Yamahas high-end-forstærkere vil få dig på bedre tanker.

  (Foto: Producent)

  Pladespillere for begyndere

  Har man et brændende ønske om at starte en pladesamling, så har man brug for en grammofon. Men hvilken?