Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Dreame Z10 Station

Hygiejnisk støvsugning næsten uden besvær

Dreame Z10 Station slubrer gladelig støv og snavs i sig. Med automatisk tømningsstation kunne vi stå med et genialt produkt, hvis blot sugestyrken var mere stabil, og batterilevetiden bedre.

Skrevet af / 21/02/2024 - 09:25
Dreame Z10 Station
Natasja Broström

Vi kender Dreame for firmaets vellykkede serie af robotstøvsugere. Blandt andet har vi med succes testet DreameBot L10 Ultra og DreameBot L20 Ultra. Nu er Dreames stangstøvsuger Dreame Z10 Station på markedet, så den må vi selvfølgelig også tjekke ud

Glansnummeret er automatisk og forseglet tømning. Efter brug sætter du Z10 i standeren og trykker på en knap for at suge opsamlet skidt ud af støvsugerens plastbeholder og ind i den forseglede opsamlingsstation. Ligesom med andre stangstøvsugere, for eksempel Samsungs Jet AI, fungerer standeren som oplader, holder og skraldespand for opsamlet støv, snavs og hår.

Dreames Z10 Station består af en stander, en støvsuger og fem børstehoveder. Designet er, alt efter smag, ikke det værste, vi har mødt. (Foto: Dreame)

Støvsugning og tømning fungerer perfekt. Hvad du i stedet må undvære med Dreame Z10 Station er app-styring, avancerede funktioner og indstillinger samt velfungerende minibørster. Især det sidste skal vise sig at være lidt af en udfordring.

Alt efter smag er designet enkelt, næsten minimalistisk, og opsætningen logisk. 10 minutter efter udpakning er støvsugeren klar til at lade op og derefter komme i brug

Usynligt snavs bliver synligt

En fuld opladning tager 3,5 timer. Så lang tid behøver du ikke vente, for støvsugeren kan bruges med blot 10-20 procent på batteriet. Dreame anbefaler dog, at Z10 Station bliver fuldt opladt, inden støvsugeren tages i brug for første gang.

I pakken er der to store børstehoveder. Det ene er til glatte overflader som klinker, træ- og vinylgulve. Det andet er beregnet til tæpper og mere ru overflader. Dertil kommer et mindre børstehoved og to specialmundstykker.

Det er enkelt at skifte mellem de forskellige mundstykker og frakoble stangen, så Dreame Z10 fungerer som håndstøvsuger. (Foto: Natasja Broström)

Børstehovedet til glatte overflader har en indbygget, blød stofrulle, mens børstehovedet til ru overflader har en rulle med valser og stive børster på. Den lille rulle inde i mini-børstehovedet har valser i kraftig gummi og er velegnet til blandt andet opsamling af dyrehår og genstridigt snavs i sofaer.

Jeg testede de to store hoveder på trægulve, klinker, et stort sisaltæppe og to stoftæpper. Som stangstøvsuger arbejder Z10 Station smidigt og villigt rundt om møbler og krukker. En tur ind under sofaerne og sengen var heller intet problem.

Lidt for ivrig (og for sjov) afprøvede jeg også børstehovedet med den glatte rulle på et tæppe. Z10 Station udstødte en serie pibende lyde og ”spurtede” nærmest ustyrligt hen over tæppets overflade. Ikke lige meningen.

Busted! Første tur med Dreame Z10 Station afslørede, at gulve og tæpper var mere snavsede, end de så ud til at være. (Foto: Natasja Broström)

Børstehovedet til ru overflader og mini-børstehovedet har begge indbygget blåt lys, som tænder automatisk. Dermed kan du nemmere se alt snavs og køre en ekstra tur hen over med Z10 Station. Hvorfor hovedet til glatte overflader ikke har det samme, er lidt af en gåde.

Læs også Hører støvsugere og skuresvampe fortiden til? Med sit flagskib X2 Omni stikker Ecovacs hovedet frem og lover, at det nu er tid til at sige farvel til manuel rengøring.

Mine gulve og sofaer så ikke specielt rene ud efter en tur med Z10 Station. Et kig på støvsugerens plastikbeholder, hvor snavset bliver opsamlet, viste dog noget andet. Det 0,5 liter store rum var næsten fyldt med nullermænd og andet skidt.

Forslugent batteri

Desværre ”æder” Z10 Station af batteriet i en fart, som svarer til ca. én procent pr. kvadratmeter. Det er hurtigere, end jeg har oplevet med andre stangstøvsugere, for eksempel Tineco Floor One S5 Extreme og Samsung Bespoke Jet AI

I teorien er levetiden på batteripakkens 7x 2.900 mAh naturligvis påvirket af, hvor meget sug, jeg sætter på – virkeligheden er dog en anden. På middel sugestyrke kunne jeg presse ca. ti minutters støvsugning ud af batteriet, før kapaciteten nærmede sig 20 procent.

Displayet på Dreame Z10 Station viser batteriprocenten og styrken på suget i form af et viftesymbol. Her vist på middel-styrke. (Foto: Natasja Broström)

Dreame Z10 Station har tre sugestyrker: Med, Øko og Turbo. Jeg skifter nemt mellem niveauerne med et fingertryk på støvsugerens runde top-display, og indstillingen vises med en grøn vifte, som vokser i omfang alt efter sugestyrken.

I praksis har en lavere effekt dog ingen indflydelse på, hvor hurtigt batteriet bruges. Det sker lige hurtigt, om jeg vælger laveste niveau Med, (hvis betydning ikke er forklaret i manualen) eller højeste niveau, Turbo.

Det gør heller ingen forskel, hvad jeg bruger Z10 Station til. Grundig rengøring af puder eller lampeskærme eller en let kørsel hen over mine trægulve bruger den samme mængde strøm.

Alsidig brug på stang og i hånden

Minibørstehovedet er perfekt til sofapuder, når jeg bruger Z10 Station som håndstøvsuger. Jeg frakobler stangen og monterer børstehovedet direkte på hovedmodulets studs. Et let klik på de indbyggede knapper kobler og frakobler delene.

Dreame Z10 fungerer bedst som håndstøvsuger med mini-støvsugerhovedet sat på. Det blå lys afslører snavs og skidt. (Foto: Natasja Broström)

Ligesom med Samsungs Jet AI står jeg dog tilbage med stangen, som jeg ikke kan placere nogen steder. Standeren fungerer kun med hovedmodulet sat i, og den medfølgende holder til ekstra dele er kun beregnet til minibørsten og de to særlige mundstykker.

Læs også Ens og alligevel så forskellige Hvor stor forskel kan der egentlig være på robotstøvsugere, der støvsuger og vasker dine gulve? De fire deltagere i efterårets gruppetest er overraskende nok ret forskellige.

Jeg fraråder at bruge de store børstehoveder uden stangen. Hovederne ”sejler” fra side til side og gør Z10 Station upraktisk at håndtere. Brug Z10 Station som håndstøvsuger sammen med det lille børstehoved eller de to særlige mundstykker med stive børster på.

Mens minibørstehovedet arbejder fortrinligt, blev jeg skuffet over de to special-mundstykker. Det ene er smalt og beregnet til sprækker. Det andet er rundere, har børster og en indre flade beklædt med stof, som det kendes fra en klædebørste.

Jeg havde ladet en uges støv samle sig, før Dreame Z10 fik lov at komme til på lamper og glatte overflader. Resultatet var skuffende. (Foto: Natasja Broström)

Mundstykkerne fungerede i sofaerne, men fejlede i indsamling af støv på glatte overflader. På lamper og malede møbler blev støvet blot kørt med rundt af mundstykket med børster på. Jeg testede begge mundstykker på snavs og (kold) aske foran pejsen. Da jeg løftede Z10 Station op fra pejsens klinker, faldt askefnuller ud igen gennem røret. Det samme skete med opsuget støv fra møblerne.

I plastbeholderen kunne jeg se, at noget snavs var kommet med op. Jeg skiftede til Turbo, men det gjorde ingen forskel på resultatet.

Effektiv rens efter brug

Selv om Z10 Station vejer 1,67 kilo, hvilket er mindre end håndstøvsugere som Samsung Bespoke Jet AI, er Z10 tung i længden. Det letter arbejdet, at jeg kan låse udløseren på håndtaget med et tryk på displayets ”lås”-knap. Dermed skal jeg ikke manuelt konstant holde udløseren i bund under støvsugningen.

Z10 Station og andre stangstøvsugere er dog heller ikke beregnet til hovedrengøring, men til støvsugning i kortere intervaller. Her fungerer Dreames Z10 Station, som den skal.

Du tømmer Z10 Station ved at sætte den i standeren. Et tryk på knappen i standerens side nær toppen aktiverer udsugningen. Alt foregår bag et filter i fem lag, så hverken støv eller partikler slipper ud. Med en hektisk hvislelyd tømmer den indre ”cyclon-enhed”, som Dreame kalder den, plastbeholderen og dens filter. Processen tager 10 sekunder.

Læs også Hvad er det der vejer? Vægt er egentlig bare et tal. Det virkelig interessante er, hvad der faktisk vejer i vores kroppe.

Hår, støv og nullermænd suges ned i standerens indbyggede støvsugerpose, som ifølge Dreame først skal skiftes efter 90 dage. Der medfølger en ekstra pose i pakken. Flere poser kan købes hos forhandlere af Dreame. En pakke med seks koster 199 danske kroner.

Konklusion

Dreame Z10 Station har fordele og ulemper. De to store børstehoveder arbejder godt. En lille lem foran på børstehovedet til ru overflader kan skydes til side  og suger derigennem fint større dele ind.

Som stangstøvsuger er Z10 Station nem at komme rundt med, men virker mere leddeløs end andre støvsugere, jeg har testet. For eksempel Samsungs Jet Bespoke AI. Børstehovedernes indbyggede blå lys afslører effektivt snavs foran støvsugerhovedet.

Dreame Z10 har et støvsugerhoved til glatte overflader, og det tager gladeligt snavset. Selv det finere støv fra pejsen. (Foto: Natasja Broström)

Selv om håndstøvsugning i længden trætter led og albue, kan det mærkes, at Z10 Station vejer mindre end konkurrenterne. Batteriet i håndtaget på Z10 Station generer heller ikke mit håndled under brug, som Samsungs gjorde.

Batterilevetiden og de små specialmundstykker skuffer dog. Trods smidig rengøring, lavere vægt og en effektiv tømning i standeren efterlader Z10 Station derfor et blandet indtryk. Dog mest på positivsiden, da støvsugeren trods alt suger til sig og synligt fylder plastbeholderen med snavs.

Karakter
Dreame Z10 Station
Premium

Home mener

Brugervenlig stangstøvsuger med automatisk tømning. Filter og støvsugerhoveder kan rengøres. Kommer fint rundt om møbler og er effektiv på stof, gulve og tæpper. Tung i brug som håndstøvsuger og larmer en del ved almindelig støvsugning. Minibørster og særlige mundstykker arbejder mindre godt.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Rummelig vaskemaskine med mange funktioner

Massage når og hvor du vil

Kan du klare trykket?

Hjertet på rette sted

Hjemmets vinkælder forkæler druerne

Find dine ejendele

Kraftværket du ikke vidste du havde brug for

Ny Nespresso er en dyr fornøjelse

Ding dong! Er der nogen hjemme?

Sæt blus på vinterlyset

Stilfuldt fra Panasonic

Lav mad som på en restaurant

Lyd & Billede
Scroll to Top