Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Bespoke Jet AI

Intelligent støvsugning med stort pust og blandet effekt

Stangstøvsugeren Samsung Bespoke Jet AI giver rene gulve og møbler, men også ondt i armen og vind i håret

Skrevet af / 04/09/2023 - 08:53
Samsung Bespoke Jet AI
Natasja Broström

Umiddelbart kan det nye medlem af Samsungs Bespoke-serie, Bespoke Jet AI og dens stander, minde om en raketkaster eller et overdimensioneret våben fra Fortnite.

Efter opsætning giver designet dog mening, og den mørkegrå, rillede stander kaldet Clean Station vinder på point, både visuelt og funktionelt. Clean Station er som et Kinder-æg, da den både fungerer som oplader, holder til Jet AI og skraldespand for det opsugede snavs.

Bespoke Jet AI er ikke avanceret, når det gælder funktioner, displayet og mulighederne i Samsungs app, SmartThings. Overordnet kan app’en for eksempel styre styrken på suget, men virker mest som reklamesøjle for Samsungs Bespoke-univers.

Jet AI tager villigt kampen op mod hår, fnuller og krummer. Det effektive sug kan dog ikke skjule, at Samsungs multifunktions-støvuger har mangler i designet, og at prisen ikke står mål med ydelsen i forhold til, hvad andre smarte støvsugere leverer.

Læs også Netatmo Smart Indendørs Kamera er faktisk smart Hvis du bare vil have et kamera, der passer sig selv og giver dig de oplysninger, du har brug for, er dette det rigtige valg.

Ud på gulvet med en jetmotor

Når Jet AI skal oplades, hægtes den på standerens top. Det flade batteri klappes på i håndtaget, og en smal lysstribe angiver med forskellige farver, hvor opladt batteriet er. Grøn er signal til, at Bespoke Jet AI er 100 procent klar. Ellers viser det smalle display i håndtaget, hvor meget i procent batteriet er opladt.

Er der tilstrækkelig opsamlet snavs i støvsugerens beholder, bliver det registreret af en sensor i standeren, og tømning aktiveres automatisk. Ellers har standeren en knap på fronten. Et tryk på knappen, og tømningen går i gang.

Når Jet AI bruges som stangstøvsuger, har den fem indstillinger: minimum, AI, middel, max og JET. AI er den bedste indstilling, når rengøringen omfatter forskellige slags underlag. Fidusen er, at støvsugerens sensorer aflæser, hvilken type underlag, der er tale om, og hvordan det bedst skal støvsuges.

Stuens sisaltæppe med nubret overflade var første stop i testen. Her kom AI-indstillingen til sin ret. Når støvsugeren køres ind over tæppet, tænder støvsugerhovedets indbyggede lys, så intet overses. Kraften i suget tager til, hvilket kan mærkes op gennem støvsugeren og videre ud i armen i form af lette vibrationer.

Desuden giver Jet AI sig til at larme som et tærskeværk, og den indre stofvalse dæmper ikke rumle-larmen eller afbøder den rokkende fornemmelse, som forplantes op til hånden.

Til sisaltæpper med mange hulninger er indstillingen AI optimal. Sensorer aflæser underlaget, og Bespoke øger suge-styrken. (Foto: Natasja Broström)

Resultatet blev, at fnuller og krummer fra tæppets hundredvis af små hulninger samles op i første hug. Vi har tidligere testet DreameBot L10 Ultra og stangstøvsugeren Tineco Floor One S5 Extreme på samme tæppe, hvilket ikke gav nær så godt et resultat.

Til konkurrenternes forsvar skal siges, at Dreames runde robotstøvsuger er udstyret med en fejebørste, ikke et støvsugerhoved, og at Tinecos støvsuger er designet til at arbejde optimalt på glatte gulve.

Anderledes for Jet AI gik det på stoftæpper, hvor støvsugerhovedets stofvalse ikke ville lege med, men næsten skulle presses hen over. Bedst virkede Bespoke Jet AI på klinker, gulve og linoleum.

Støvsugningen lige ved hånden

Lige så fint standeren passer til Jet AI, lige så rådvild står du tilbage, hvis du vil bruge den som håndstøvsuger. Det går nemt at skille teleskopstang fra hovedmodulet. Et klem på stangens knap, og de to dele er frigjort fra hinanden. Problemet er, at du nu står med en stang, du ikke kan sætte nogen steder.

Standeren har ikke en holder til teleskopstangen, og det medfølgende tilbehørsstativ er kun til ekstra støvsugerhoveder. Altså må den frigjorte teleskopstang lænes op ad væggen eller lægges på gulvet.

Læs også Sug og vask på samme tid Floor One S5 Extreme er den smarte husassistent til nem rengøring. Designet kan dog være lidt af en udfordring for både hjem og næse.

I håndstøvsuger-versionen må du undvære AI-indstillingen og nøjes med de fire andre. Vi testede forskellige børstehoveder, herunder et med ”klædebørste”-funktionen. Det vil sige, at hovedet, ud over stive børstehår, også har en lille stribe af rødt, klæbende stof, som vi kender fra håndbørster til tøj.

Er der kæledyr i hjemmet, kan du bruge det særlige børstehoved, der leveres med Jet AI. Hovedet er mindre end de to store, som også følger med i pakken, og har klæbrige valser til at tage dyrehår.

Rengøring af sprækker og lister

Test af håndstøvsugeren foregik på hjemmets elevationsseng i stof, hvor støv, fnuller og hår har en klam tendens til at sætte sig. Børsten med lange, stive hår gjorde modstand på vej fremad, men fungerede fint, når Jet AI blev trukket baglæns hen over stoffet.

Bagsiden af en elevationsseng er lige stor en magnet for fnuller og hår, som inde under sengen. (Foto: Natasja Broström)

Den indbyggede klædebørste tog godt ved og i kombination med indstillingen Max blev alt uønsket fjernet. Dog først efter et par ture frem og tilbage.

Derefter fik det medfølgende lange ”sprække”-redskab (crevice), som Samsung så poetisk kalder det, lov at arbejde på sengens understel. Et lidt kantet sted at komme til, men Jet AI i håndversionen klarede opgaven med bravur.

Sofaernes revner samt slibestøv langs glasdørens smalle lister (glemt fra et malerarbejde) fik også en tur. Jet AI gik strygende til værks. Både støv, krummer og sliberester forsvandt på sekundet.

Glemt slibestøv lå på glasdørens lister. Som håndstøvsuger gjorde Bespoke arbejdet med at fjerne det nemt. (Foto: Natasja Broström)

Efter ti minutter måtte rengøringen dog indstilles, da armen begyndte at krampe. Måske en større muskelmand end den gennemsnitlige danske kvinde kan håndtere Jet AI, for de cirka tre kilo håndvægt, som håndstøvsugeren vejer, bliver i længden noget tungt.

Andre ulemper var batteriet, hvis topkant begyndte at trykke mod håndleddet, samt nogle hidsige pust lige ud i hovedet fra luftgitrene i hovedmodulets sider.

Støvsugning på den sjove måde

Hvor Jet AI for alvor glimter er klassisk støvsugning på glatte gulve. Jo flere udfordringer og forhindringer, jo bedre. Specielt, når støvsugeren er i AI-modus og løser opgaven på ”egen hånd”.

De store støvsugerhoveder med stofvalser er yderst smidige, da hovederne kan arbejde i en vinkel op til 90 grader. Det vil sige, at hovedet så at sige glider vandret fra side til side efter behov, men uden at det virker slasket eller besværligt at styre.

Dermed kommer Jet AI ind og rundt på steder, hvor andre støvsugere må give op. For eksempel gik det som et leg at få Jet AI kringlet rundt om hjemmets mindre sideborde og bag surround-anlæggets tunge fronthøjtalere med alle deres ledninger.

Den slags design gør rengøring både lettere, og (næsten også) sjovere.

Læs også Grillens schweizerkniv En elektrisk grill, som bliver rigtig varm, og hvor du kan bruge halvdelen af grillen til at lave mad på andre måder. Perfekt til altanen?

Tid til tømning

Som før nævnt er standeren også opsamlingspunkt for støv og snavs. Hovedmodulet har en gennemsigtig beholder, hvori alt opsamlet snavs og støv kan ses. Når Jet AI hægtes på standeren, går tømningen i gang.

Ifølge Samsung suger støvsugerens Air Pulse-teknologi 99,999 procent af alt snavs ned i standerens støvsugerpose. Skulle der stadig være noget til overs, fjerner den indre rotor i beholderen op til 99 procent af alle hår ved hjælp af Samsungs Air Spin Edge-teknologi.

Vi må nok blankt erkende, at det ikke har været muligt at verificere, om procenterne holder stik. Den type test kræver nok et større laboratorium.

Standeren er designet til stangstøvsugeren, så du har en stang i overskud, hvis du vil bruge Bespoke som håndstøvsuger. (Foto: Samsung)

Når beholderen er tømt, lukkes dets indre låg automatisk. Du skal ikke pille ved noget som helst, andet end når standerens støvpose på et tidspunkt skal tømmes. Sandsynligvis først efter et par måneders brug. Tanken er tiltalende for allergikere – og for folk med aversion mod nærkontakt med støv og nullermænd fyldt med hår.

Konklusion

Bespoke Jet AI fungerer bedst som stangstøvsuger, hvor de store børstehoveder arbejder imponerende let rundt om bordben og andre forhindringer.

Jet AI er langt fra lydløs i funktion, men støjer meget, især ved indstillingerne JET og AI, samt når beholderen bliver tømt ned i standerens støvpose.

Både som håndstøvsuger og som stangstøvsuger kan batteriets og hovedmodulets vægt blive en styrkeprøve. Jet AI er ikke støvsugeren til den store hovedrengøring, men til korte ture i møblerne og på de glatte gulve. Her er Jet AI til gengæld nem at komme rundt med.

Mindst interessant er app’en, mens den automatiske, lukkede tømning af støvkammeret gør Jet AI til et godt valg for allergikere. Udover de smidige støvsugerhoveder leverer Bespoke Jet AI dog ikke smartere eller bedre rengøring end andre støvsugere i sin klasse.

Karakter
Samsung Bespoke Jet AI
High End

Home mener

Støvsugerhovedet arbejder smidigt med en vinkel på op til 90 grader. Kommer fint rundt i hjørnerne og er let at styre. Suger det meste til sig. Er tung i brug som håndstøvsuger og ved almindelig støvsugning af tæpper. Der mangler en holder til stangen, når Jet AI bruges som håndstøvsuger.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Smart pengeskab med mangler

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duel: Hvem tager skraldet?

En lav pris kan hurtigt give grå hår

Tørretumbleren som kan næsten alt

Nyt ansigt med strøm og små smæk

Så god at jeg er nødt til at købe den!

Freo X Ultra hjælper, men kan ikke stå alene

Eltandbørster i kamp: Smart, smartere og endnu bedre

Scroll to Top