Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: DreameBot L20 Ultra

DreameBot L20 Ultra kan mere – men er det bedre?

Den nye DreameBot L20 Ultra yder mere end forgængeren. Ikke alt er lige brugbart, men bedre batteri og øget sugeevne er en gevinst for hjemmets gulve.

Skrevet af / 29/11/2023 - 08:56
DreameBot L20 Ultra
Natasja Broström

Beskrivelsen på papkassen siger det klart: ”Tung pakke”. Dreames nye version af deres moppe-støvsuger, DreameBot L20 Ultra, er en vægtig sag. Den runde robotstøvsuger har taget 600 gram på i forhold til forgængeren L10 Ultra. Standerens mål og vægt er også øget. Sidstnævnte med næsten 5 kilo.

Spørgsmålet er så, om vi får valuta for pengene. L20 Ultra koster en slat, men den nye model kan (selvfølgelig også) mere.

Udpakningen er trods vægten til at have med at gøre. Standeren har fået en rillet front, som man kan have lidt blandede meninger om. Jeg er ikke fan.

Som forgængeren styres DreameBot L20 Ultra med app’en Dreamehome. Den hentes på Dreames hjemmeside. Alternativt kan du med mobilens kamera scanne QR-koden under robottens flytbare låg.

I toppen har standeren to tanke i plast. Ligesom hos L10 Ultra er beholderen til beskidt vand i mørk plast, mens plastbeholderen til rent vand er lys. Med den større stander er der plads til større tanke end hos forgængeren. I praksis ca. to liter mere i hver tank.

Som med L10 Ultra er vandtankene til L20 Ultra henholdsvis lys og mørk. De har håndtag og placeres i standerens top, hvor indbyggede slanger fylder og henter vand til og fra robotten. (Foto: Natasja Broström)

Specialdunken med rengøringsmiddel placeres mellem tankene. Dosis tilføjes automatisk og føres med vandet ned til robottens vandtank på 80 ml. Beskidt vand pumpes modsat op i standerens mørke plasttank. Med de større tanke går der længere tid, før du manuelt skal tilføje vand og sæbe.

Læs også Dyr og klodset En gave til kæledyrsejere, når uheldet er ude? Spørgsmålet er, om P.O.O.P. – Pet-Owner Official Promise – fungerer i praksis …

Efter tilslutning af strøm, montering af de to mopper og fejefjeder samt opkobling til app’en er DreameBot L20 Ultra klar til at bevise sit værd.

Optegning af hjemmet

Med LDS-sensorer (Laser Distance sensor) skaber DreameBot L20 Ultra et kort over hjemmet. Sensorerne sidder på robottens top og front. De øverste sensorer indsamler data i forhold til afstande, for eksempel til stoleben. De forreste opmåler hjemmets linjer og ”tegner” kortet, så at sige.

Mens L10 Ultra var ivrig efter rulle ud i alle områder, robotten ”så” via sine sensorer, er L20 Ultra mere forbeholden. En dobbeltdør stod åben mellem stue og spisestue, så robotten ikke kunne opmåle bag døren.

Jeg sprang til for at lukke døren, inden robotten nåede derhen. Sensoren havde dog på afstand opfanget, at den del af spisestuen var utilgængelig og kørte forbi. En irriterende detalje, som dog blev udbedret, næste gang robotten rengjorde spisestuen.

Ikke alle rengøringsopgaver og opmålinger var lige smertefri. Stuen fik et toilet, og rengøring under spisebordet (tv.) var bøvlet, indtil stolene blev trukket lidt ud. (Foto: iOS)

En anden sær detalje er, at jeg åbenbart har fået et toilet i stuen. L20 Ultra har et frontkamera til at assistere robottens AI-sensor, der opmåler og vurderer genstande. Om det er kameraet eller sensoren, der er galt på den, er ikke til at sige, men på 3D-kortet over mit hjem optræder altså et toilet i stuen

Kameraets funktioner

Udover opmåling har kameraet en indikator. Støder L20 Ultra på ekstra snavs i et mørkere område, tænder kameraet to ‘forlygter’ for at kunne gøre bedre rent.

Kameraet tager også fotos af genstande, som robotten fremover undgår. Fotos kan være af stoleben, men også af utilgængelige steder såsom bag fronthøjttalerne eller inde under dobbeltsengen.

Læs også Hjemmets lille hjælper kan selv – næsten DreameTechs DreameBot L10 Ultra serverer rengøring i lækker og effektiv indpakning. Den runde robot mopper og støvsuger på egen hånd og klarer næsten det hele selv.

Disse ”snapshots” af sengeben, ledninger etc. dukker op i app’en. Jeg kan ignorere eller godkende robottens forslag til, hvad forhindringen består af. Som regel rammer robotten og dens AI-sensor plet. Det formodede toilet i stuen var dog et fejlskud. Mit lave skab til receiver og spilkonsoller er og bliver ikke et toilet.

På sin tur rundt i hjemmet knipser L20 Ultra fotos af forhindringer. Det kan være stoleben, en hundekurv eller glemt legetøj under sengen. (foto: iOS)

 

Rengøring rum for rum

Når kortet er klart, begynder den mere avancerede rengøring. Du kan tildele hjemmets områder forskellige navne, selv om udvalget ikke altid er lige rammende. Det er nok mere en begrænsning i oversættelsen, at min spisestue kun kan hedde ”spisesal”.

Hvert rum kan rengøres forskelligt. Du kan justere sugestyrke, og hvor fugtige mopperne skal være ved gulvvask. Måske skal entreen have ekstra kærlighed, hvis hjemmet har børn og dyr.

Læs også Guds gave til hjemmet? I 2015 blev robotstøvsugeren årets julegave, og fra at være et produkt, der primært tiltrak teknologientusiaster, er robotstøvsugeren blevet en del af mange hjem.

Robottens underside har en dedikeret tæppe-sensor, som opfanger typen af underlag. Robottens to roterende mopper på undersiden standser og bliver hævet, når L20 Ultra bevæger sig ind over stof. Frigangen er tilpas høj til, at robotten ikke trækker et vådt slæbespor hen over den lidt tykkere stofkant på mit sisaltæppe. Det gjorde forgængeren.

Ligesom med forgængeren L10 Ultra kan du under ikonet for Kortredigering opdele hjemmet i zoner, rum og etager. Yderligere kan du lægge områder og rum sammen eller skille dem ad

Særlige forhold at tage hensyn til

App’en giver mulighed for at indstille kørselsretningen på L20 Ultra. Med underlag af planker, tæppe eller klinker kan det være en fordel, at robotten rengør i én retning. For eksempel langs plankerne og ikke på tværs.

Tæpper har sin egen ”afdeling” under kortredigering. Tilføjer jeg et tæppe på kortet over mit hjem, kan jeg vælge, at det markerede område skal støvsuges en ekstra gang, mens resten af rummet bare skal have en tur med mopperne.

Under Tæpperens indstillinger sætter jeg robotten til at efterlade mopperne i standeren, når tæpperne skal have en større tur. For eksempel støvsugning på kryds og tværs. Den feature er godt tænkt

Planlagt rengøring

L20 Ultra kan gøre rent på bestemte tidspunkter, så du slipper for at være hjemme imens. Støjniveauet er gået fra 59 dB på forgængeren til 63 dB, og det kan høres. L20 Ultra er lidt af et larmende bekendtskab. Især når sugestyrken er på maksimal.

Planlagt rengøring kan omfatte zoner og værelser, men ikke etager. Her skal L20 Ultra flyttes med håndkraft. Dørtrin på over 2 centimeter var et problem for L10 Ultra, mens L20 Ultra er knap så hjælpeløs. Efter et par tilløb overvinder robotten forhindringen.

Skulle L20 blive fanget bag en hindring eller et uoverstigeligt dørtrin, løfter du robotten til et ønsket sted og trykker på startknappen på låget. Derefter fortsætter L20 som før.

DreameBot L20 Ultra består af flere dele, men er nem at skille ad og sætte sammen igen. En fordel, når du skal tømme skidt-kammeret, skifte filter, valser eller andet. (Foto: Natasja Broström)

Jeg satte L20 Ultra til at støvsuge og moppe grundigt inde under sengen, hvor jeg ikke lige kommer hver dag. Under Indstillinger (de tre prikker foroven på app’ens hovedside) valgte jeg typen af rengøring og tidspunkt, før jeg gik på indkøb.

Batteriet er kraftigere end forgængerens. Jeg fik rengjort cirka 100 kvadratmeter, uden at L20 Ultra søgte tilbage til standeren for at blive opladet. Indstillet til maksimal sugestyrke og med ekstra grundig gulvvask skal du regne med at bruge cirka 1 procent af batteritiden pr. kvadratmeter

Særlige funktioner og muligheder

L20 Ultra har fået en række ekstra funktioner. Blandt andet glider de to roterende mopper ud til siden for bedre rengøring langs kanter. Funktionen arbejder bedst ved indstillingen pletrengøring, som du aktiverer med et tryk på robotlågets ikon af en firkant.

Med kameraet kan du overvåge hjemmet. Din smartphone og L20 Ultra skal dog være på samme hjemmenetværk, og funktionen kan kræve mobildata.

Robotten har børnelås, hvis junior nu er en pilfinger. Skulle robotten blive væk, vælger du Robotstyring under indstillinger og klikker på Find min robot. Høfligt svarer L20 Ultra: ”Jeg er her”. Ligesom L10 Ultra kan tekst og tale i app’en indstilles til dit ønskede sprog. Stemmestyring kan ske via Siri, Alexa og Google Home

Reservedele som poser, mopper, fejefjedre og valser købes stykvis fra 49 kroner. Du kan også købe dørtrinsramper fra 150 kroner. Europæiske versioner af Dreames hjemmeside fungerer i skrivende stund ikke optimalt, så kun amerikanske priser på rengøringsmidlet var tilgængelige. En beholder koster 16 dollar eller 112 danske kroner fra Dreames amerikanske hjemmeside. Da jeg testede L10 Ultra, tilsatte jeg en klat brun sæbe i stedet for det officielle rengøringsmiddel. Hverken L10 Ultra eller mine trægulve tog skade.

Husk at slå automatisk tømning af robottens støvkammer til. To håndfulde snavs hobede sig op. (Foto: Natasja Broström)

Jeg overså, at robottens skidtkammer skal indstilles til at tømme automatisk. Efter et par ugers brug fandt jeg to håndfulde snavs i dens indbyggede kammer. Man kan vælge at se det på to måder: Enten har jeg et meget snavset hjem, eller også er L20 Ultra bare effektiv. Jeg vælger at tro det sidste.

Konklusion

DreameBot L20 Ultra kan mere end L10 Ultra, men ikke alle funktioner er lige vigtige eller nødvendige. Kantrengøringen, hvor mopperne glider ud til siden, blev aldrig en succes hos mig. Nogle gange virkede det, andre gange ikke.

Kamera-overvågningen faldt ind og ud, hvilket skyldes netværket, mens sensorerne er lidt vel kræsne. Et stoleben blev ved at volde besvær for L20 Ultra, alligevel valgte robotten præcis den samme rute gennem spisestuen (og ind i stolebenet).

Sugestyrker, valse og fejefjedre er yderst effektive, og L20 Ultra arbejder længere og mere autonomt end forgængeren. Både med hensyn til vask og støvsugning. Ifølge manualen kan standerens støvpose rumme tre til seks måneders snavs. Bøvlet med dørtrin synes også at være en saga blot.

Standerens indbyggede støvpose kan rumme flere måneders snavs. Når robotten er i standeren, suges dens indre støvkammer automatisk tomt, og indholdet overføres til standeren. (Foto: Natasja Broström)

Med større tanke, automatisk dosering og tømning har du et minimum af vedligehold med L20 Ultra, men også til en langt højere pris. Har du et hjem på 50-70 m2 er forgængeren L10 Ultra nok (stadig) et bedre valg.

 

Karakter
DreameBot L20 Ultra
High End

Home mener

Større sug og længere batteritid end forgængeren. Grundig rengøring med mulighed for at følge robotten via kamera. For mange funktioner er uden praktisk betydning. En større, mere massiv stander, der fylder mere samt en pris i den høje ende.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Rengøring med rene hænder

Vi tester batteridrevne sneslynger

Bare rolig. Dit hjem er sikkert!

Ikke godt nok, Dyson

Hører støvsugere og skuresvampe fortiden til?

Lad et lys gå op for dine tænder

Enkel og praktisk uden smartness

Lights – camera …

Fransk bordopvaskemaskine er sjovere end Netflix

Fuld kontrol med strømmen derhjemme

Friskbryggede planter

Elektrisk tandbørste på Business Class

Scroll to Top