Bil & Mobilitet Computer Fitness Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: iRobot Roomba j7+

Dyr og klodset

En gave til kæledyrsejere, når uheldet er ude? Spørgsmålet er, om P.O.O.P. – Pet-Owner Official Promise – fungerer i praksis …

Publiceret 08/05/2022 - 22:45
iRobot Roomba j7+
Åsa Warme Hallén

Det er overraskende nemt at installere iRobot Roomba j7+, som vi omdøber til “Martha”. Jeg downloader iRobot-app’en, og her kan man bl.a. vælge svensk, dansk og norsk, og jeg kan også få Martha til at tale svensk (og dansk og norsk). Det er selvfølgelig ikke et must, men jeg synes alligevel, at det giver et ekstra plus. Det er jo ikke alle, der er lige fortrolige med engelsk.

iRobot Roomba j7+ kobler sig på netværket uden problemer, og alting kører bare i olie. Jubiiih!

iRobot Roomba j7+
iRobot Roomba j7+ er nok den mindst grimme selvrensende robotstøvsuger i testen. (Foto: Åsa Warme Hallén)

På kassen med tilbehør, som indeholder strømkabel, et ekstra filter og en ekstra roterende børste, er der en lille hurtigvejledning til opsætningen. Den findes ganske vist ikke på de skandinaviske sprog, men teksten er kort og enkel, og ledsaget af letforståelige illustrationer.

Der er også en tykkere, mere omfattende brugsanvisning – heller ikke på de skandinaviske sprog – hvor man kan lære sin nye rengøringshjælp grundigt at kende, hvis man vil det.

Det er altid lidt fedt, når man kan se, at producenten har gjort noget ud af detaljerne. At håndtaget er af læder, spiller ingen praktisk rolle, men det giver et strejf af luksus til et produkt, som skal stå frit og synligt for at fungere optimalt. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Så kører vi!

Martha bruger kamera og LED-lys til at lokalisere og undgå forhindringer, og skulle efter sigende blive klogere, jo mere den bruges.

Jeg starter iRobot Roomba j7+ for at lade den blive fortrolig med de to udvalgte rum, som tilsammen er på ca. 45 kvadratmeter. Kamera og LED-lys giver jeg ikke så meget for; Martha sænker ganske vist farten en anelse i nærheden af forhindringer, men alligevel støder hun lidt for markant ind i dem, til at jeg synes, det er okay.

 

Stadkarta-iRobot-1 Stadkarta iRobot 2
<
>
Mens det lykkedes de fleste af de andre i testen at rengøre næsten 45 kvadratmeter, lykkedes det kun Martha at nå op på 38. Undervejs benyttede hun lejligheden til at tage billeder af det, hun opfattede som “forhindringer”. Tanken er, at jeg kan afgrænse disse steder, hvis jeg vil have hende til at undgå dem. (Skærmskud fra app’en)

Efter endt testkørsel drager Martha tilbage til ladestationen, og i ca. tre sekunder tømmer støvsugeren sig selv med en forfærdelig larm. Jeg er faktisk lidt overrasket over, hvor uelegant denne robotstøvsuger er.

Via app’en informerer iRobot Roomba j7+ mig om, at der er brug for flere rengøringsrunder, før jeg får lov til at tilpasse kortet til mine egne præferencer og behov. Så jeg sender Martha af sted igen i håb om, at hun vil være lidt mere forsigtig denne gang. Men nej. Stoleben bliver stødt ind og potteplanter puffet til.

Derimod er der ingen problemer med gulvtæppet. Faktisk elsker Martha tæppet og opholder sig gerne dér.

iRobot
Martha er god til at støvsuge gulvtæppet og kan godt lide at være der. (Foto: Åsa Warme Hallén)

iRobot Roomba j7+ i hverdagen

Som forventet giver app’en mulighed for at planlægge, hvor og hvornår man vil have gjort rent. Og når støvsugeren først har lært kortet, er det nemt at lægge no-go-zoner ind og også angive, hvor man ønsker at få gjort ekstra grundigt rent.

Roomba j7+ er den robot i testen, der fik støvsuget det mindste gulvareal, og hjørner er ikke hendes stærke side. Men måske lærer den det med tiden …?

Der er ikke opgivet noget støjniveau, og da jeg spørger producenten om det på mail, får jeg følgende svar: “Robotten kører, når man ikke er hjemme, og derfor oplyser iRobot ikke dette.” En meget mærkelig indstilling – det er vel mig, forbrugeren, der bestemmer, om jeg vil være hjemme eller ej, når der støvsuges!? Desuden kunne det jo være, at jeg havde fysiske begrænsninger, der forhindrede mig i at forlade huset. Nej, det er altså en ommer!

Bordsben-iRobot pooptastrophies iRobot
<
>
iRobot Roomba j7+ kører direkte ind i bordbenet, så det kan høres, men tættere på de to stykker kattelegetøj, der simulerer efterladenskaber, end dette kommer den ikke! (Foto: Åsa Warme Hallén)

I deres markedsføring fremhæver iRobot P.O.O.P. – Pet-Owner Official Promise – og det forklares sådan på hjemmesiden: “Vores nye robotstøvsuger Roomba j7/j7+ registrerer og undgår små ‘uheld’, som din pelsede ven måtte have efterladt på gulvet. Så du behøver ikke længere at bekymre dig om potentielle pooptastrophies.”

I betragtning af hvor uforsigtig Martha er, når det gælder genstande som stole- og bordben, virker det lidt overmodigt – men jeg prøver selvfølgelig!

Nu har mine katte heldigvis ikke for vane at efterlade “pooptastrophies”, så jeg simulerer med to legetøjsmus. Og tro det eller lad være – iRobot Roomba j7+ viger udenom i god tid. Hvordan er det muligt for en robotstøvsuger at støde larmende ind i vægge, bordben og andet, men behændigt undgå efterladenskaber – eller i dette tilfælde to stykker kattelegetøj?

Under-locket-iRobot Undersida-iRobot
<
>
iRobot Roomba j7+ kører med neongrønt tema og har to gummiruller, der samler det snavs op, som rengøringsbørsten sender ind under den. Selvfølgelig kan hår og lignende stadig sætte sig fast, så hold øje med den og hold den ren! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Konklusion

iRobot Roomba j7+ har nok brug for tid til at lære omgivelserne at kende, og selv om den får “bestået”, når det gælder selve støvsugningen, er der stadig lidt nullermænd i hjørnerne.

Robotstøvsugeren overrasker ved at være uforsigtig over for møbler og lignende, men samtidig undgår den behændigt “pooptastrophies” på glimrende vis. Udvikleren af P.O.O.P. og resten af teknikerteamet bør afgjort konsulteres før næste opdatering!

Indtil da vil jeg – især i betragtning af prisen – anbefale, at man lægger et par tusind kroner mere på bordet og går efter Ecovacs Deebot X1 Omni i stedet. Så får man også en god moppefunktion, og ens møbler bliver ikke påkørt i tide og utide.

Karakter
iRobot Roomba j7+
High End

Home mener

P.O.O.P. – Pet-Owner Official Promise – en funktion, der faktisk fungerer. Klarer testtæppet uden problemer. Prisen og det faktum, at den kører ind i stole- og bordben uden betænkeligheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+.

Se alle vores abonnementer her.

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjakt.se

Blændende highend-højttalere

Pladespiller helt i top

Her er LGs rival til Samsungs The Frame og Serif

Scroll to Top