TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s JULEKALENDER 2022

TEST Ecovacs Deebot X1 Omni

Størst og dyrest

Her skal man have godt med plads og penge. Til gengæld får man en masse af det hele.

forfatter
Publiceret 08/05/2022 - 22:46
Karakter
Ecovacs Deebot X1 Omni
L&B mener
To rengøringsbørster og to roterende mopper. Klarer vores testtæppe og er relativt støjsvag og fleksibel.
Prisen og størrelsen.
Specifikationer
 • Navigation: LiDAR, 3D-kamera
 • App-styring: Ecovacs Home
 • Kamera: Ja
 • Fjernbetjening: Nej
 • Sugekraft: 5000 Pa
 • Mopning: Ja
 • Vandbeholder: 4 l
 • Støvbeholder: 3 l
 • Selvtømmende: Ja
 • No-go-zoner: Ja
 • Støjniveau: Ca. 68 dB
 • Batteritid: Maks. 260 min.
 • Ladetid: 6,5 timer
 • Mål og vægt: Ø 36,2 x 103,5 cm / 4,4 kg
 • Mål, ladestation: 43 x 44,8 x 57,8 cm
 • Stemmestyring: Apple Siri, Amazon Alexa, YIKO
 • Web: ecovacs.com
Vejl. pris 9999Pr. 08/05/2022 Produktside

Ecovacs Deebot X1 Omni kommer i en stor, tung kasse, hvilket giver mening, når jeg pakker den ud og sætter den op: Den er stor. Under låget på ladestationen sidder der to vandbeholdere. Imellem dem er der to ekstra moppeklude og en børste til brug ved rengøring. Støvsugerposen finder jeg bag en klap på forsiden.

I kassen er der – ud over en brugsanvisning – to runde mopper og to rengøringsbørster. Her kører vi altså med to af hver. Forventningerne stiger: Kan det tænkes, at jeg har fundet en robotstøvsuger, der faktisk holder mål?

Ecovacs Deebot X1 Omni
Den største og mest iøjnefaldende ladestation i testen, det kommer man ikke udenom. På den anden side får man ikke bare selvtømning, men også rent vand, som robotstøvsugeren bruger til gulvvask og rengøring af mopperne. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Styring af Ecovacs Deebot X1 Omni

For at lave diverse indstillinger downloader jeg app’en Ecovacs Home. Den findes ikke på de skandinaviske sprog, men er enkel og overskuelig. Som sædvanlig skal man navngive robotten, og i betragtning af dens størrelse får den navnet “Storebror”.

Hvis man ikke har mobilen ved hånden, men stadig vil have gjort rent, kan man bruge Ecovacs’ eget stemmestyringssystem, YIKO. For at komme i kontakt med robotten skal man sige “Okay YIKO” og vente på, at den svarer “I’m here”, før man fortæller den, præcis hvad man vil have den til at gøre.

Sådan styrer man sin Ecovacs. (Skærmskud fra app’en)

YIKO-stemmen er grødet og indelukket, og det er lidt svært at forstå, hvad der bliver sagt. Jeg bemærker også, at den har lidt svært ved at forstå min accent, men jeg tror, det er et spørgsmål om tilvænning for os begge.

Det er tydeligt, at Storebror er lidt selskabssyg, for midt i en samtale, som ikke omfatter robotstøvsugeren, kan man pludselig blive afbrudt af et “I’m here”. Det kan give en del overraskede miner og grin til et middagsselskab, skulle jeg hilse og sige. Vi er endda blevet vækket om natten af Storebror, der talte!

I app’en kan man selvfølgelig oprette zoner, afgrænse, lave rengøringsskemaer og alt det andet, man forventer.

Deebot X1 Omni – eller Storebror, som vi har døbt den – rengør 43 kvadratmeter hurtigt, fikst og relativt stille på 50 minutter. Stille kan derimod ikke påstå, at den er, når den vender tilbage til lade- og tømningsstationen. Tømningsprocessen er øredøvende. (Skærmskud fra app’en)

Ecovacs Deebot X1 Omni flytter ind

Storebror er ikke alene den dyreste i testen, men også den største. Og ligesom de andre testdeltagere vil den gerne have masser af plads omkring sig. I reklamerne fremhæver Ecovacs, at det er Jacob Jensen Design, men det er jeg personligt ret ligeglad med. Den er stadig stor, uformelig og svær at placere.

Ved det første rengøringsforsøg bliver både min mand og jeg overrasket over, at vi faktisk kan være i samme rum som Storebror uden at hæve stemmen for at føre en samtale. Ecovacs Deebot X1 Omni er væsentlig mere støjsvag end mange af de andre i testen.

Storebror klarer testtæppet uden problemer. Han er meget struktureret og bevæger sig uden problemer mellem de to testrum, der tilsammen er på ca. 45 kvadratmeter. Eller rettere: De første to gange sad han fast på dørtærsklen og måtte løftes over, men derefter fandt han selv ud af, hvordan han skulle komme over tærsklen.

Undersida-Ecovacs-1 Undersida Ecovacs 2
<
>
Med to rengøringsbørster og en rullebørste bliver der støvsuget grundigt (husk at rense dem). Og to roterende mopper klarer gulvvasken fint. Det skulle da også bare mangle til den pris. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Når det er tid til at vaske gulv (her har jeg lært af fejlen med Dreame Z10 Pro og lagt no-go-zoner ind), er det bare et spørgsmål om at trykke de to mopper på og fylde rent vand i beholderen under låget på ladestationen. Så er Storebror klar.

Under mopning går robotstøvsugeren tilbage til stationen tre gange for at rengøre mopperne. Wow! Guldstjerne i margin. Nej, det bliver ikke lige så grundigt og veludført, som hvis jeg havde taget min egen gulvspand og moppe frem, men det er absolut godkendt, og det bedste er, at jeg kan bruge min tid på andre ting.

Fordelen ved roterende mopper er selvfølgelig, at det giver et bedre resultat ved gulvvask, og med dobbelt op på mopper bliver det endnu bedre.

Kamera

Ecovacs Deebot X1 Omnis kamerafunktion gør, at man kan holde øje med, hvordan der egentlig ser ud derhjemme, også når man er væk hjemmefra. Der er endda en patruljefunktion, så man kan sende støvsugeren ud og patruljere et område uden at gøre rent, lidt ligesom et bevægeligt overvågningskamera.

Ladestationen rummer to store vandbeholdere – en til rent vand og en til det snavsede moppevand. Imellem dem er der et hulrum med to ekstra moppeklude og en børste til rengøring. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Konklusion

Ecovacs Deebot X1 Omni er et gedigent stykke udstyr, der koster en god skilling. Så det gælder om at have både pladsforhold og tegnebog i orden. Men da den ikke kun støvsuger, men også vasker gulvet med to roterende mopper og desuden automatisk registrerer, hvornår mopperne skal rengøres (hvilket den selv fikser), synes jeg ikke, at Deebot X1 Omni er for dyr, selv om den koster mange penge.

Selvgjort er velgjort, men hvis man vil have det næstbedste og være sikker på, at der bliver acceptabelt rent og pænt, uden at man behøver at involvere sig særlig meget, så køb den!

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 800 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)

Også i denne test:

DreameBot Z10 Pro

God og billig

Testens billigste deltager både støvsuger og vasker dine gulve. Spørgsmålet er bare, hvor godt den gør det.

Prisen og det faktum, at den styrer let og elegant uden om forhindringer og ikke har nogen problemer med vores testtæppe.
Moppefunktionen er ikke særlig god.

TCL Sweeva 6500

Lige ved og næsten

Testens næstbilligste deltager tømmer sig selv og tilbyder UV-C-sterilisering af gulvene for at fjerne bakterier. Efter publicering kom der en opdatering, som løste nogle af problemerne, men desværre ikke dem alle …

Støjsvag af en støvsuger at være, og den klarer de fleste udfordringer, også dem i hjørnerne. Har UV-C-sterilisering, som gør gulvene ekstra rene.
Ikke helt til at stole på, når det gælder efterladte ting på gulvet. App’en er ustabil.

Samsung Jet Bot+

Praktisk for folk med Samsung-mobil

Hvid og stilren selvtømmende robotstøvsuger, men formen på ladestationen er lidt mærkelig.

Let og fleksibel at komme i gang med. Klarer både tæpper og hjørner.
Højt støjniveau, og designet af ladestationen virker ikke helt gennemtænkt.

iRobot Roomba j7+

Dyr og klodset

En gave til kæledyrsejere, når uheldet er ude? Spørgsmålet er, om P.O.O.P. – Pet-Owner Official Promise – fungerer i praksis …

P.O.O.P. – Pet-Owner Official Promise – en funktion, der faktisk fungerer. Klarer testtæppet uden problemer.
Prisen og det faktum, at den kører ind i stole- og bordben uden betænkeligheder.

Electrolux Pure i9.2

Lidt af en skuffelse

Guldfarvet og trekantet, så den bedre kan komme til i hjørnerne – en vinder i mine øjne, allerede før jeg har sat den på arbejde. Men man skal passe på med forudfattede meninger …

Lille, fiks og stilig. Kan gemmes væk, hvis man vil. Gør også rent i hjørnerne.
Kan ikke klare vores testtæppe, støjer meget og er ufleksibel i sin fremfærd. Ustabil app.
forfatter

Åsa Warme Hallén

(f. 1972): Endte i 1995 lidt tilfældigt på bladet Elektronikvärlden, som senere skiftede navn til Ljud & Bild. Frem til 2013, da hun valgte at prøve kræfter med andre ting, havde hun været projektleder, journalist og redaktionschef. Fra marts 2021 er hun tilbage på freelancebasis. Åsa skriver først og fremmest om brugbare dimser, der gør livet lidt sjovere, og ser måske tingene fra et lidt andet perspektiv end sine kolleger.

Skriv en kommentar

Det er jul, det er smart Kom i julestemning med Philips Hue. Vi har testet den smarteste juletræskæde til dato.
Veldresseret Hvordan klarer en robotstøvsuger sig midt i flyttekasser og pakkematerialer? Æder den alt på sin vej, eller formår den at holde rent alligevel?
Tag kontrollen med Energy IQ Selv om termometeret ikke viser helt så lave tal som normalt i november, vil det nok ikke vare længe, før vinteren er over os. Og med vinter og kulde følger høje elregninger.
Philips Hue på juletræet Signify har netop lanceret Philips Hue Festavia, som er en smart lyskæde til juletræet.
Smart varmepanel sparer penge Den kolde årstid betyder højere strømforbrug, men med app-styring kan du selv tage kontrollen over din elregning.
Lige om lidt vil Philips Hue kunne snakke med alle Smart Home-produkter Matter-standarden, som skal gøre det lettere for Smart Home-produkter at fungere sammen, er nu blevet officielt lanceret. Og Matter er på vej til næsten alle Philips Hue-produkter, fortæller producenten.
Følg Lyd & Billede