Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Ecovacs Deebot X1 Omni

Størst og dyrest

Her skal man have godt med plads og penge. Til gengæld får man en masse af det hele.

Skrevet af / 08/05/2022 - 22:46
Ecovacs Deebot X1 Omni
Åsa Warme Hallén

Ecovacs Deebot X1 Omni kommer i en stor, tung kasse, hvilket giver mening, når jeg pakker den ud og sætter den op: Den er stor. Under låget på ladestationen sidder der to vandbeholdere. Imellem dem er der to ekstra moppeklude og en børste til brug ved rengøring. Støvsugerposen finder jeg bag en klap på forsiden.

I kassen er der – ud over en brugsanvisning – to runde mopper og to rengøringsbørster. Her kører vi altså med to af hver. Forventningerne stiger: Kan det tænkes, at jeg har fundet en robotstøvsuger, der faktisk holder mål?

Ecovacs Deebot X1 Omni
Den største og mest iøjnefaldende ladestation i testen, det kommer man ikke udenom. På den anden side får man ikke bare selvtømning, men også rent vand, som robotstøvsugeren bruger til gulvvask og rengøring af mopperne. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Styring af Ecovacs Deebot X1 Omni

For at lave diverse indstillinger downloader jeg app’en Ecovacs Home. Den findes ikke på de skandinaviske sprog, men er enkel og overskuelig. Som sædvanlig skal man navngive robotten, og i betragtning af dens størrelse får den navnet “Storebror”.

Hvis man ikke har mobilen ved hånden, men stadig vil have gjort rent, kan man bruge Ecovacs’ eget stemmestyringssystem, YIKO. For at komme i kontakt med robotten skal man sige “Okay YIKO” og vente på, at den svarer “I’m here”, før man fortæller den, præcis hvad man vil have den til at gøre.

Sådan styrer man sin Ecovacs. (Skærmskud fra app’en)

YIKO-stemmen er grødet og indelukket, og det er lidt svært at forstå, hvad der bliver sagt. Jeg bemærker også, at den har lidt svært ved at forstå min accent, men jeg tror, det er et spørgsmål om tilvænning for os begge.

Det er tydeligt, at Storebror er lidt selskabssyg, for midt i en samtale, som ikke omfatter robotstøvsugeren, kan man pludselig blive afbrudt af et “I’m here”. Det kan give en del overraskede miner og grin til et middagsselskab, skulle jeg hilse og sige. Vi er endda blevet vækket om natten af Storebror, der talte!

I app’en kan man selvfølgelig oprette zoner, afgrænse, lave rengøringsskemaer og alt det andet, man forventer.

Deebot X1 Omni – eller Storebror, som vi har døbt den – rengør 43 kvadratmeter hurtigt, fikst og relativt stille på 50 minutter. Stille kan derimod ikke påstå, at den er, når den vender tilbage til lade- og tømningsstationen. Tømningsprocessen er øredøvende. (Skærmskud fra app’en)

Ecovacs Deebot X1 Omni flytter ind

Storebror er ikke alene den dyreste i testen, men også den største. Og ligesom de andre testdeltagere vil den gerne have masser af plads omkring sig. I reklamerne fremhæver Ecovacs, at det er Jacob Jensen Design, men det er jeg personligt ret ligeglad med. Den er stadig stor, uformelig og svær at placere.

Ved det første rengøringsforsøg bliver både min mand og jeg overrasket over, at vi faktisk kan være i samme rum som Storebror uden at hæve stemmen for at føre en samtale. Ecovacs Deebot X1 Omni er væsentlig mere støjsvag end mange af de andre i testen.

Storebror klarer testtæppet uden problemer. Han er meget struktureret og bevæger sig uden problemer mellem de to testrum, der tilsammen er på ca. 45 kvadratmeter. Eller rettere: De første to gange sad han fast på dørtærsklen og måtte løftes over, men derefter fandt han selv ud af, hvordan han skulle komme over tærsklen.

Undersida-Ecovacs-1 Undersida Ecovacs 2
<
>
Med to rengøringsbørster og en rullebørste bliver der støvsuget grundigt (husk at rense dem). Og to roterende mopper klarer gulvvasken fint. Det skulle da også bare mangle til den pris. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Når det er tid til at vaske gulv (her har jeg lært af fejlen med Dreame Z10 Pro og lagt no-go-zoner ind), er det bare et spørgsmål om at trykke de to mopper på og fylde rent vand i beholderen under låget på ladestationen. Så er Storebror klar.

Under mopning går robotstøvsugeren tilbage til stationen tre gange for at rengøre mopperne. Wow! Guldstjerne i margin. Nej, det bliver ikke lige så grundigt og veludført, som hvis jeg havde taget min egen gulvspand og moppe frem, men det er absolut godkendt, og det bedste er, at jeg kan bruge min tid på andre ting.

Fordelen ved roterende mopper er selvfølgelig, at det giver et bedre resultat ved gulvvask, og med dobbelt op på mopper bliver det endnu bedre.

Kamera

Ecovacs Deebot X1 Omnis kamerafunktion gør, at man kan holde øje med, hvordan der egentlig ser ud derhjemme, også når man er væk hjemmefra. Der er endda en patruljefunktion, så man kan sende støvsugeren ud og patruljere et område uden at gøre rent, lidt ligesom et bevægeligt overvågningskamera.

Ladestationen rummer to store vandbeholdere – en til rent vand og en til det snavsede moppevand. Imellem dem er der et hulrum med to ekstra moppeklude og en børste til rengøring. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Konklusion

Ecovacs Deebot X1 Omni er et gedigent stykke udstyr, der koster en god skilling. Så det gælder om at have både pladsforhold og tegnebog i orden. Men da den ikke kun støvsuger, men også vasker gulvet med to roterende mopper og desuden automatisk registrerer, hvornår mopperne skal rengøres (hvilket den selv fikser), synes jeg ikke, at Deebot X1 Omni er for dyr, selv om den koster mange penge.

Selvgjort er velgjort, men hvis man vil have det næstbedste og være sikker på, at der bliver acceptabelt rent og pænt, uden at man behøver at involvere sig særlig meget, så køb den!

Karakter
Ecovacs Deebot X1 Omni
High End

Home mener

To rengøringsbørster og to roterende mopper. Klarer vores testtæppe og er relativt støjsvag og fleksibel. Prisen og størrelsen.

Også i denne test:

6 robotstøvsugere

DreameBot Z10 Pro

God og billig

Testens billigste deltager både støvsuger og vasker dine gulve. Spørgsmålet er bare, hvor godt den gør det.

Prisen og det faktum, at den styrer let og elegant uden om forhindringer og ikke har nogen problemer med vores testtæppe.
Moppefunktionen er ikke særlig god.
Læs hele testen

TCL Sweeva 6500

Lige ved og næsten

Testens næstbilligste deltager tømmer sig selv og tilbyder UV-C-sterilisering af gulvene for at fjerne bakterier. Efter publicering kom der en opdatering, som løste nogle af problemerne, men desværre ikke dem alle …

Støjsvag af en støvsuger at være, og den klarer de fleste udfordringer, også dem i hjørnerne. Har UV-C-sterilisering, som gør gulvene ekstra rene.
Ikke helt til at stole på, når det gælder efterladte ting på gulvet. App’en er ustabil.
Læs hele testen

Samsung Jet Bot+

Praktisk for folk med Samsung-mobil

Hvid og stilren selvtømmende robotstøvsuger, men formen på ladestationen er lidt mærkelig.

Let og fleksibel at komme i gang med. Klarer både tæpper og hjørner.
Højt støjniveau, og designet af ladestationen virker ikke helt gennemtænkt.
Læs hele testen

iRobot Roomba j7+

Dyr og klodset

En gave til kæledyrsejere, når uheldet er ude? Spørgsmålet er, om P.O.O.P. – Pet-Owner Official Promise – fungerer i praksis …

P.O.O.P. – Pet-Owner Official Promise – en funktion, der faktisk fungerer. Klarer testtæppet uden problemer.
Prisen og det faktum, at den kører ind i stole- og bordben uden betænkeligheder.
Læs hele testen

Electrolux Pure i9.2

Lidt af en skuffelse

Guldfarvet og trekantet, så den bedre kan komme til i hjørnerne – en vinder i mine øjne, allerede før jeg har sat den på arbejde. Men man skal passe på med forudfattede meninger …

Lille, fiks og stilig. Kan gemmes væk, hvis man vil. Gør også rent i hjørnerne.
Kan ikke klare vores testtæppe, støjer meget og er ufleksibel i sin fremfærd. Ustabil app.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Rengøring med rene hænder

Vi tester batteridrevne sneslynger

Bare rolig. Dit hjem er sikkert!

Ikke godt nok, Dyson

Hører støvsugere og skuresvampe fortiden til?

Lad et lys gå op for dine tænder

Enkel og praktisk uden smartness

Lights – camera …

Fransk bordopvaskemaskine er sjovere end Netflix

Fuld kontrol med strømmen derhjemme

Friskbryggede planter

Elektrisk tandbørste på Business Class

Scroll to Top